Salturile de dezvoltare sunt momente din viața copiilor în care are loc o dezvoltare mentală bruscă și intensă care este însoțită și de abilități sporite.
Sumar
Ce sunt salturile mentale / cognitive / de dezvoltare
Cât durează salturile de dezvoltare?
Care sunt semnele unui salt cognitiv
Teorii si cercetări despre dezvoltarea copiilor și salturile cognitive
—- Teoria Gesell si teoriile cercetătorilor de la Institutul Gesell
—- Comportamentul “nepotrivit” este inevitabil
—- Wonder Weeks si alte cercetări și teorii similare
Salturile cognitive în funcție de vârstă
—- De la 0 la 18 luni – salturile mentale descrise de Wonder Weeks
—- Ce se întâmplă după Wonder Weeks – salturile de dezvoltare după 18 luni
În loc de concluzie
#Ce sunt salturile mentale / cognitive / de dezvoltare
Salturile de dezvoltare sunt momente din viața copiilor în care are loc o dezvoltare mentală bruscă și intensă care este însoțită și de abilități sporite. În calitate de părinți, observăm și ne bucurăm de aceste noi abilități și totuși, în același timp, suntem nedumeriți că, exact atunci când copilul nostru învață ceva nou pare să regreseze în toate celelalte privințe! Nu doarme sau adoarme greu, refuză alimentele pe care de obicei le adoră, nu vrea sa se dezlipească de tine sau este pur și simplu irascibil.
De ce se întâmplă asta? Deoarece înainte ca o nouă abilitate să fie învățată și înainte ca al lor creier să solidifice noile conexiuni, există o perioadă de relativ haos. În creier se formează noi legături neuronale datorită cărora micuțul tău privește lumea altfel decât o făcea înainte și întelege din ce în de mai mult despre cum funcționează lucrurile. Noua perspectivă duce la colectarea de noi informații, pe care micul lor creier trebuie să le proceseze; acest lucru poate fi copleșitor – de aici și perioadele de dezechilibru care însoțesc aceste salturi.
- Atunci când creierul exersează aceste noi abilități, el se schimbă fizic. Noi conexiuni în interiorul creierului cresc, se întăresc sau sunt tăiate.
- În timpul salturilor mentale, creierul este dezorganizat iar noile conexiuni din creier sunt mai predispuse la declanșări și comunicări greșite.
- De asemenea, energia poate fi transferată de la părțile creierului care nu sunt în creștere la cele care sunt în creștere.
Cum afectează toate acestea comportamentul copiilor? Într-un cuvânt, vor fi mai irascibili. Copilul tău de obicei liniștit și echilibrat, are parte de un somn de mai puțină calitate, are nevoie de mai mult combustibil pentru organism și creier, este mai sensibil la mediul înconjurător (deci ușor suprastimulat) și mai emotiv. După ce noua abilitate este stăpânită și conexiunile cerebrale se solidifică, echilibrul și copilul echilibrat și vesel (și sănătatea noastră mintală!) revin.
# Cât durează salturile de dezvoltare?
Salturile de dezvoltare variază ca durată. Conform cercetătorilor, cele mai scurte salturi durează doar o săptămână, iar cele mai lungi sunt de aproximativ cinci săptămâni. Poate părea o perioadă lungă, dar chiar și în timpul salturilor mai lungi, veți constata de obicei că există vârfuri. În unele zile nici nu ați ști că sunt în mijlocul unui salt, iar în alte zile, cu siguranță știți! În zilele grele încercați să vă amintiți că este doar o fază și “că și asta va trece”.
# Care sunt semnele unui salt cognitiv
- Iritabilitate, plâns, dorinta de contact fizic prelungit cu părintele – cei 3 C cum ii numesc autorii Wonder Weeks (crying, clinginess and crankiness)
- Schimbarea tiparelor de somn
- Starea lor de spirit este mai imprevizibilă
- Îmbunătățirea abilităților existente și învățarea de noi abilități
- Anxietate de separare
- Schimbarea stării de sănătate
- Agitație în timpul hrănirii
# Teorii si cercetări despre dezvoltarea copiilor și salturile cognitive. Creșterea copiilor – un pas înainte, doi pași înapoi. Echilibru și Dezechilibru
Teoria Gesell si teoriile cercetătorilor de la Institutul Gesell
La începutul secolului al XX-lea, Dr. Gesell a observat și documentat modele în felul în care se dezvoltă copiii, arătând că toți copiii trec prin secvențe similare și previzibile, deși fiecare copil trece prin aceste secvențe în ritmul sau viteza proprie. Continuând cercetările sale, specialiștii de la Institutul Gesell de Dezvoltare a Copilului au descris un model în dezvoltarea copilului care sustine că acesta trece printr-o perioadă de cicluri alternative de echilibru și dezechilibru (sau “cicluri de pace și haos”) în șase etape diferite, de la vârsta de sugar până la vârsta de 16 ani. Așa-numitele momente haotice sunt etapele de dezvoltare în care creierul copiilor face salturi substanțiale pe măsură ce preia mai multe informații din mediul înconjurător și se adaptează. Dezechilibrul pornește de la ciclurile săptămânale în copilărie și se extinde la perioade lunare și apoi la intervale anuale de salturi de dezvoltare care merg până la adolescența copilului.
Comportamentul “nepotrivit” este inevitabil / comportamentul “neadecvat” este gestionabil /Comportamentul “greșit” reprezinta dezvoltare
Autoarea Amber Domoradzki a documentat ciclurile de dezvoltare prin care trec copiii (pe care le-a denumit generic repere “milestones”), analizând si descriind perioadele în care aceștia regresează în funcție de vârstă și manifestă diverse comportamente “neadecvate” pentru ca apoi să aibă o explozie de noi abilități, de la 18 luni, în perioada de toddler și până la 10 ani. Cercetarea a plecat de la propriile observații despre dezvoltarea copiilor săi, încorporând în timp (începând din 2015 si până în prezent) feedback-ul altor mame și informațiile colectate dintr-o comunitate online despre ciclurile de dezvoltare ale copiilor în funcție de vârstă.
Conform acestor cercetări, copiii vor trece probabil și prin alte perioade de salt, dar aceste săptămâni au fost observate ca având cele mai puternice efecte la cei mai mulți copii. Acest lucru înseamnă că, cel mai probabil, majoritatea bebelușilor vor trece prin perioade de creștere în aceste momente.
De avut în vedere că toate aceste concluzii se bazează pe observațiile celor care au documentat salturile de dezvoltare și nu pe studii controlate științific. De asemenea, dezvoltarea nu se produce de la sine. Ea este profund afectată de moștenirea genetică și de mediu. Noi, în calitate de părinți, suntem o parte imensă din mediul copiilor noștri. În repetate rânduri, cercetările au arătat că, copiii cu părinți sensibili (mai receptivi/disponibili) au rezultate mai bune în ceea ce privește dezvoltarea pe termen lung.
Wonder Weeks si alte cercetări și teorii similare
Este foarte probabil să fi auzit deja de aplicația mobilă Wonder Weeks “Săptămânile minune” și de cartea cu același nume scrisă de o echipă olandeză formată din soț și soție, Frans Plooij și Hetty van de Rijt, în 1992. Plooij a fost un om de știință comportamentală care a studiat interacțiunile dintre mamă și pui la cimpanzei. Împreună cu Hetty, au transpus observațiile sale pentru a descrie modul în care bebelușii umani trec în primele 20 de luni de viață prin 10 faze de dezvoltare, sau “salturi”, care îi ajută să conștientizeze lumea din jurul lor. Câteva decenii mai târziu a luat naștere populara aplicație Wonder Weeks, iar părinții din întreaga lume au început să urmărească cele 10 “săptămâni minune” și avertismentele privind schimbările în dispoziție, comportamentul și somnul bebelușului lor care vin odată cu acestea. Dintre aceste 10 salturi, câteva au fost reproduse în alte studii din Spania, Suedia și Marea Britanie. Aceste studii, împreună cu o serie de alte studii pe această team, au fost publicate într-o carte coordonata de Mikael Heimann Perioade de regresie în copilăria umană.
# Salturile cognitive în funcție de vârstă
De la 0 luni la 18 luni – salturile mentale descrise de Wonder Weeks
Cum menționam anterior, dezvoltarea bebelușilor și copiilor mici a fost observată și documentată in primii 2 ani de viață de autorii Wonder Weeks care au identificat 10 perioade (săptămâni minune) caracterizate de salturi mentale.
Doctorii Van de Rijt și Plooij susțin că există un tipar previzibil pentru comportamentul agitat sau mofturos. Folosindu-se de învățămintele dobândite în 35 de ani de cercetări observaționale, au creat un grafic pentru a încerca să prezică când bebelușul va fi agitat sau liniștit și pentru cât timp. De fiecare dată când un bebeluș trece printr-un salt, el percepe lucruri pe care nu le putea face înainte. Este ca și cum întreaga lume din jurul lor se schimbă. Nu e de mirare că încep să se agațe de părinți și să se teamă: mănâncă mai puțin, dorm mai puțin, plâng mai mult și chiar se îmbolnăvesc mai des.
Aspecte de luat în considerare despre săptămânile minune
Concluziile lor se bazează pe observațiile lor și nu pe studii controlate științific. Așa că nu vă faceți griji dacă bebelușul dumneavoastră nu se încadrează în tiparul lor sau nu se comportă într-un mod previzibil. Nu toți părinții consideră că ideea Săptămânilor Minune funcționează pentru ei.
- Mofturos/agitat este un termen relativ. Versiunea fiecărui bebeluș de agitat va fi unică pentru el. De asemenea, este posibil să constatați că comportamentele agitate ale bebelușului dvs. se schimbă în timp. Este important să vă amintiți să nu vă comparați copilul cu alți bebeluși, inclusiv cu frații.
- Pentru un nou părinte, identificarea comportamentului agitat al bebelușului poate dura ceva timp, dar, dacă acordați atenție semnelor pe care vi le dă bebelușul, puteți fi în măsură să identificați stările sale de spirit și să găsiți modele în comportamentul său.
- Autorii subliniază faptul că, uneori, un bebeluș învață o abilitate într-un salt, dar nu o folosește efectiv până la următorul salt. Alteori, un bebeluș se poate concentra pe un singur domeniu de dezvoltare, cum ar fi comunicarea sau motricitatea fină. Acest lucru ar putea pune celelalte abilități pe plan secundar. Aceasta este una dintre explicațiile pentru care bebelușii fac lucruri precum mersul și vorbitul în momente diferite.
- Dacă sunteți îngrijorat de dezvoltarea copilului vostru, adresați-vă medicului pediatru. Un pediatru vă poate spune dacă există un motiv de îngrijorare în legătură cu dezvoltarea copilului dumneavoastră și vă poate îndruma către resurse, dacă este necesar.
- Atunci când bebelușul se naște mai devreme (sau mai târziu) trebuie să calculați vârsta de la data la care ar fi trebuit să se nască copilul, nu de la ziua de naștere reală pentru a identifica săptămânile minune.
- Deși autorii susțin că toți bebelușii trec prin aceleași salturi mentale, criticii atrag atenția că teoria nu ia în considerare factorii care pot afecta dezvoltarea individuală a unui bebeluș. Nu toți bebelușii sunt la fel. Întârzierea în dezvoltarea cognitivă, nașterea prematură, factorii genetici, problemele de sănătate, afecțiunile medicale sau alte dizabilități pot avea un impact asupra ritmului în care un bebeluș atinge etapele mentale.
Așadar,ca în cazul oricărei teorii de parenting, s-ar putea să descoperi că Wonder Weeks se potrivește copilului tău și te ajută cu adevărat. Sau, s-ar putea să constatați că comportamentul copilului dumneavoastră nu corespunde celor zece salturi ale bebelușului. Sau, la fel ca mulți părinți, s-ar putea să vă situați undeva la mijloc. Teoria salturilor bebelușului vă poate fi de cel mai mare ajutor dacă este folosită ca un ghid general. În loc să vă faceți griji dacă bebelușul atinge un salt la timp, întotdeauna discutați cu un profesionist din domeniul sănătății dacă vă îngrijorează faptul că copilul dvs. nu a atins o etapă importantă conform așteptărilor.
- Bebelușul devine brusc conștient de lumea din jurul său.
- Devine sensibil la sunete și este ușor de suprastimulat.
- Veți observa primele lor lacrimi și primele zâmbete.
Descoperă mai multe despre Saltul Mental 1 din articolul dedicat – Wonder Weeks | Saltul Mental 1 – Lumea în schimbare (~1 lună)
- Copilul își descoperă mâinile.
- Începe să se adapteze la ritmurile și rutinele zilei.
- Ei încep să înțeleagă tiparele din lucruri.
Descoperă mai multe despre Saltul Mental 2 din articolul dedicat – Wonder Weeks | Saltul Mental 2 – Lumea modelelor (~2 luni)
Saltul mental 3, Săptămânile 11-12 (~ în jurul vârstei de 3 luni) – Tranziții ușoare
- Bebelușul bagă lucruri în gură pentru a le explora, lucrează la rostogolire și experimentează mai mult cu vocea sa.
- Mișcările sale devin mai fluide.
Descoperă mai multe despre Saltul Mental 3 din articolul dedicat – Wonder Weeks | Saltul Mental 3 – Lumea tranzițiilor ușoare (~3 luni)
Saltul mental 4, Săptămânile 18-19 (~ în jurul vârstei de 4.5 luni) – Înțelegerea evenimentelor
- Bebelușul este obișnuit cu noua lume și cu explorarea ei.
- Începe să comunice prin gângurit și să repete sunete.
Descoperă mai multe despre Saltul Mental 4 din articolul dedicat – Wonder Weeks | Saltul Mental 4 – Lumea evenimentelor (~4.5 luni)
Saltul mental 5, Săptămâna 26 (~ în jurul vârstei de 6 luni) – Înțelegerea relațiilor
- Copilul înțelege relațiile personale și dintre obiecte
- Este posibil să simtă anxietate de separare.
- Își consolidează învățarea din ultimele patru salturi.
Descoperă mai multe despre Saltul Mental 5 din articolul dedicat – Wonder Weeks | Saltul Mental 5 – Lumea relațiilor (~6 luni)
Saltul mental 6, Săptămâna 37 (~ în jurul vârstei de 8.5 luni), – Înțelegerea categoriilor
- Copilul dumneavoastră trece de la perceperea relațiilor la perceperea categoriilor de oameni, animale și lucruri.
- El observă, compară și își clasifică experiențele.
- Face asocieri, de exemplu, între o imagine a unui câine și câinele dumneavoastră de companie.
Descoperă mai multe despre Saltul Mental 6 din articolul dedicat – Wonder Weeks | Saltul Mental 6 – Lumea categoriilor (~8.5 luni)
Saltul mental 7, Săptămâna 46 (~ în jurul vârstei de 10.5 luni) – Descoperirea conexiunilor
- Bebelușul începe să “numească” lucruri și persoane, dacă nu prin cuvinte propriu-zise, atunci prin sunete și nume inventate de el.
- Înțelege că evenimentele se petrec în ordine.
- Începe să potrivească lucrurile unele cu altele.
- Sortarea jucăriilor și a puzzle-urilor devine mai interesantă.
Descoperă mai multe despre Saltul Mental 7 din articolul dedicat – Wonder Weeks | Saltul Mental 7 – Lumea secvențelor (~10.5 luni)
Saltul mental 8, Săptămâna 55 (~ în jurul vârstei de 1.1 ani) – Programe de învățare
- Înțelege “programele” sau ordinea în care se întâmplă lucrurile, de exemplu, să se îmbrace, să ia prânzul și să spele vasele.
- Ei doresc să vă “ajute” cu aceste programe.
- Abilitățile de vorbire și de motricitate grosieră se îmbunătățesc.
Descoperă mai multe despre Saltul Mental 8 din articolul dedicat – Wonder Weeks | Saltul Mental 8 – Lumea programelor (~13 luni)
Saltul mental 9, Săptămâna 64 (~ în jurul vârstei de 1.25 ani) – Descoperirea principiilor
- Acum că bebelușul știe cum funcționează programele, face mai multe și își creează propriile programe.
- Ei reflectă și se gândesc la acțiuni și consecințe.
- Se gândesc strategic la cum să realizeze lucrurile pe care vor să le facă.
Descoperă mai multe despre Saltul Mental 9 din articolul dedicat – Wonder Weeks | Saltul Mental 9 – Lumea principiilor (~15 luni)
Saltul mental 10, Săptămâna 75(~ în jurul vârstei de 1.5 ani) – Conștientizarea sistemelor
- Bebelușul este acum un copil mic.
- Înțelege că este un individ, la fel ca și mama și tata.
- Ei imită pentru a învăța.
- Merg și vorbesc într-o oarecare măsură.
- Se bucură de muzică și se implică în mod diferit cu jucăriile lor.
Descoperă mai multe despre Saltul Mental 10 din articolul dedicat – Wonder Weeks | Saltul Mental 10 – Lumea sistemelor (~17 luni)
# Deși este mai ușor să fii părinte al copiilor în perioadele de echilibru, este important de înțeles și acceptat că ambele faze sunt necesare pentru creșterea și dezvoltarea lor. Unele dintre comportamentele dificile și provocatoare ale copiilor sunt o parte normală a procesului lor de creștere. Câteva exemple sunt modul în care un bebeluș este dezorganizat în săptămânile premergătoare primilor pași și cât de irascibil este un copil mic înainte de o mare explozie de vocabular. Ceea ce este frumos și important la acest model de dezvoltare este că, după perioada de dezechilibru, o nouă abilitate este adesea clar evidentă la copiii noștri. La copiii mici, ar putea fi abilitatea de a merge; la copiii mai mari, ar putea fi o nouă înțelegere a jocului imaginar.

Ce se întâmplă după Wonder Weeks – salturile de dezvoltare după 18 luni
- De la 18 luni la 4 ani și jumătate – De multe ori, părinții vor spune că al lor copil lor de 18 luni (1 an și jumătate) trece mai devreme prin “teribila vârstă de 2 ani”.
- Ceea ce se întâmplă de fapt este că au intrat într-o etapă de dezechilibru în care comportamentul lor este mai dificil și mai dezordonat și, da, caracterizat de tantrumuri.
- Pe măsură ce copiii ajung la vârsta de doi ani, comportamentul lor devine, de obicei, mai liniștit și mai calm, doar pentru a lua din nou o turnură la vârsta de doi ani și jumătate, când acele tantrumuri revin și comportamentul copiilor este mai rigid și mai greu de gestionat. Această fază este cea despre care se vorbește în mod obișnuit când se face referire la terrible two “cei doi ani teribili”.
- Dezvoltarea copiilor continuă să se cicleze cam la fiecare șase luni. Din nou, ei intră într-o fază de echilibru în jurul vârstei de trei ani, când tind să fie mai ușor de gestionat și mai cooperanți ca urmare a faptului că au dobândit ceva mai multă maturitate decât la doi ani.
- Când ajung la trei ani și jumătate, dezechilibrul revine și comportamentul lor tinde să fie mai dificil. Această etapă poate fi destul de provocatoare pentru părinți, deoarece li se pare că regresează și că experimentează din nou crizele de furie ale copiilor lor.
- Aceste cicluri continuă pe măsură ce copiii intră în echilibru la vârsta de patru ani și în dezechilibru la vârsta de patru ani și jumătate, când devin mai depășiți din punct de vedere fizic, emoțional și verbal.
- Între 5 și 8 ani – Cei mai mulți oameni cred că acești ani de mijloc din viața copiilor sunt anii ușori, plasați între anii plini de tantrumuri ai copilăriei și așa-numiții ani “dificili” ai adolescenței. Se presupune că în acești ani copiii ar trebui să se distreze, să se joace cu prietenii, să fie capabili să se distreze singuri și, în general, să fie mai puțin dificili. Cu toate acestea, în realitate, copiii cu vârste cuprinse între cinci și opt ani trec încă prin multe schimbări de dezvoltare, pe măsură ce continuă să se maturizeze și să își dea seama cum se integrează în lume.
- Copiii de cinci ani pot fi o bucurie să trăiești cu ei, deoarece au intrat din nou într-o fază de echilibru. Ei tind să fie mult mai pozitivi, optimiști și veseli.
- Din păcate, dezechilibrul începe din nou în jurul vârstei de cinci ani și jumătate. Copiii de la această vârstă și până în jurul vârstei de șase ani și jumătate tind să fie mai tensionați, mai negativi și mai predispuși la nesupunere. Părinții se pot întreba din nou ce s-a întâmplat cu “copilul lor dulce”.
- Comportamentul copiilor începe să se domolească pe măsură ce se apropie de vârsta de șase ani și jumătate.
- Dezechilibrul se instalează din nou în jurul vârstei de șapte ani. De aici, ciclurile încep să dureze aproape un an întreg. Copiii de șapte ani au tendința de a fi foarte capricioși, melancolici, temători și critici. Ei se îngrijorează că ceilalți nu îi plac și pot plânge ușor. Au tendința de a se autocritica și de a fi nemulțumiți de viață în general.
Vestea bună este că, pe măsură ce copiii ajung la vârsta de opt ani, comportamentul lor se echilibrează din nou. Au tendința de a fi foarte energici și sociabili, ceea ce îi face să fie o bucurie să fie în preajma lor.
- 9 ani până la 17 ani – Copiii de nouă ani par să manifeste multe griji și anxietăți și devin mai exigenți pe măsură ce intră din nou în dezechilibru. Comportamentul devine apoi mai previzibil și mai confortabil pe măsură ce copiii se apropie de vârsta de zece ani și, în cea mai mare parte, doresc cu adevărat să fie “cuminți” și să facă lucrurile corecte.
De aici încolo, vă puteți aștepta în mod previzibil ca copiii dumneavoastră să intre în cicluri de dezechilibru în anii impari și de echilibru în anii pari.
- Copiii de 11, 13, 15 și 17 ani se află de obicei într-o fază de dezechilibru în care pot fi mai negativi, mai opozanți, mai puțin încrezători, mai timizi și mai puțin fericiți cu ei înșiși, cu părinții lor, cu colegii lor și cu viața lor în general.
- Copiii de 12, 14 și 16 ani tind să se afle într-o fază de echilibru, când sunt mai simpatici, mai energici, mai pozitivi, mai cooperanți, mai prietenoși și mai încrezători.
# În loc de concluzie – ce e important să înțelegem despre dezvoltarea in “salturi” a copiilor
Atunci când copiii sunt pe cale să facă salturi de dezvoltare, pare că comportamentul lor iese din tipare și este ușor de interpretat greșit sau de catalogat drept proastă creștere, răsfăț, etc. Informațiile din acest articol nu reprezintă o hartă exacta cu salturile mentale sau perioadele de regresie si dezechilibru, ci mai degraba un set de indicatoare ce au ca scop să te ghideze prin particularitățile și principiile de bază ale dezvoltării copiilor. Deși poate fi dificil să te descurci cu un copil mic sau preșcolar irascibil, cred că simplul fapt de a ști că aceste perioade de dezechilibru / haos din viața copiilor sunt normale și sunt menite să vină și să treacă, te poate ajuta să aduci o doză mai mare de empatie când ești față în față cu comportamentul dificil.

# Toți copiii trec prin aceste etape de dezvoltare ca indivizi, în propriul ritm și mod.
- Anumiți copii sunt mai liniștiți și chiar și perioadele lor de dezechilibru vor fi mai degrabă ușoare.
- Alți copii sunt mai intenși și chiar și etapele de echilibru pot fi o luptă.
- De asemenea, nu toate perioadele de dezechilibru sunt la fel de intense și chiar pot trece neobservate (mai ales în cazul copiilor mai liniștiți din fire).
# Este mai important să fim conștienți de existența ciclurilor de creștere și să recunoaștem unde se încadrează copiii intr-un anume moment, în funcție de comportament, decât să știm vârsta exactă indicată pentru fiecare etapă.
- Conform cercetătorilor care au analizat diverse etape și au identificat salturi sau perioade de dezechilibru la anumite vârste, copiii vor trece probabil și prin alte perioade de salt, însă cele documentate în cercetările existente au fost observate ca având cele mai puternice efecte la cei mai mulți copii. Acest lucru înseamnă că, cel mai probabil, majoritatea bebelușilor și copiilor vor trece prin perioade de creștere în aceste momente.
- Unii copii vor bifa cu sfintenie fiecare săptămână minune, în timp ce alți copii vor ieși din tipare (vor trece prin etapele de echilibru și dezechilibru în perioade de timp diferite decât cele documentate, se vor manifesta diferit față de alți copii in timpul perioadelor de regresie sau de salturi mentale, etc). Este normal și tine de unicitatea fiecăruia dintre noi.
# Dacă există un lucru pentru care aceste intrumente sunt apreciate, inclusiv din perspectiva celor care critică teoriile salturilor mentale (pe lângă faptul că le oferă părinților idei despre modalități de a-și implica copiii în diverse activități așa cum se întâmplă cu aplicația Wonder Weeks), acesta este folosirea lor pentru a ghida conversațiile dintre părinți și furnizorii de servicii medicale. Dacă observați că băiatul dumneavoastră de 15 luni nu vorbește prea mult și nu are exact numărul de cuvinte pe care ar trebui să le stăpânească în acest stadiu, conform instrumentului pe care îl urmați, profitați de această ocazie pentru a vă exprima îngrijorarea și a o discuta cu medicul copilului dumneavoastră. Vă veți simți mult mai bine știind că micuțul dvs. este pe drumul cel bun, indiferent dacă o aplicație spune sau nu acest lucru.
# Creierul se reorganizează și nu poate învăța la fel de bine. Este important de știut că copiii sunt mai puțin “învățabili” înainte și în timpul unui salt decât în alte momente. Este bine să vă adaptați așteptările în consecință. În general, nu introduceți schimbări majore în timpul unei perioade de dezechilibru. Dacă este posibil, așteptați până când copilul dumneavoastră se îndreaptă mai mult spre echilibru înainte de a-i impune noi cerințe, cum ar fi să învețe să folosească olița.
# Abordările parentale tipice nu mai funcționează. Nu fiți surprins dacă modalitățile dvs. obișnuite de liniștire, educare sau gestionare a comportamentelor își pierd eficacitatea. Fiți foarte blând cu dvs. pentru a nu vă frustra prea tare atunci când se întâmplă acest lucru.
Așadar, data viitoare când copilul tău pare să nu fie în apele sale, întreabă-te – ar putea fi vorba de un salt cognitiv? Nu da direct vina pe un obicei neplăcut sau un comportament greșit pentru că ar putea fi de fapt vorba de creierul copilului tău care se schimbă într-un ritm atât de rapid încât este mai ușor de copleșit și suprastimulat.
- https://centerforparentingeducation.org/library-of-articles/child-development/developmental-stages-the-roller-coaster-of-equilibrium-and-disequilibrium/
- https://goodnightsleepsite.com/2022/06/22/mental-growth-spurts-and-their-effects-on-sleep/
- https://huckleberrycare.com/blog/navigate-sleep-regressions-and-pattern-shifts-like-a-pro
- https://intellectica.org/SiteArchives/archives/n34/34_8_Trevarthen.pdf
- https://kinderkraft.co.uk/blog/baby-s-developmental-leaps/
- https://notendur.hi.is/bmb5/jcap12047.pdf
- https://nurtureandthriveblog.com/signs-of-a-growth-spurt-in-childhood/
- https://nurtureandthriveblog.com/the-science-of-development-in-the-first-two-years/
- https://playlearnthrive.com/understanding-developmental-leaps/
- https://www.pnmag.com/mom-baby/ask-the-experts-baby-leaps-2/
- https://sarahmaclaughlin.com/when-your-child-springs-forward-explaining-developmental-leaps/
- https://theobservantmom.com/child-development-part-1-misbehavior-is-inevitable/
- https://thoughtfulparent.com/how-make-peace-childs-crankiness.html
- https://welcomebabycare.com/developmental-leaps-part-i-how-and-when-your-baby-grows/
- https://www.bellybelly.com.au/baby/understanding-wonder-weeks-clinginess-crankiness-crying/
- https://www.cornerstonesforparents.com/just-phase-child-development
- https://www.gesell-yale.org/pages/gesell-theory
- https://www.healthline.com/health/parenting/wonder-weeks-chart#understanding
- https://www.huffingtonpost.co.uk/entry/why-are-babies-always-in-a-sleep-regression_uk_63987942e4b09e0de4968d30
- https://www.learningmomma.com/developmentalleaps/
- https://www.littleones.co/blog/developmental-leaps
- https://www.modernmom.com/56f8e006-3b45-11e3-8407-bc764e04a41e.html
- https://www.momhalo.com/blog/here-s-why-your-4-year-old-s-behaviour-is-out-of-control-by-allana-robinson-parenting-coach
- https://www.pampers.com/en-us/baby/development/article/baby-growth-spurts
- https://www.pampers.com/en-us/toddler/development/article/toddler-growth-spurts
- https://www.pnmag.com/mom-baby/ask-the-experts-baby-leaps-2/
- https://www.redalyc.org/pdf/172/17213039008.pdf
- https://www.researchgate.net/publication/11347505_Regression_Periods_in_Infancy_A_Case_Study_from_Catalonia
- https://www.researchgate.net/publication/44609551_The_Temporal_Relation_between_Regression_and_Transition_Periods_in_Early_Infancy
- https://www.smartparenting.com.ph/parenting/baby/baby-personality-a00041-20190501
- https://www.taylorfrancis.com/books/mono/10.4324/9781410609144/regression-periods-human-infancy-mikael-heimann-frans-plooij
- https://www.wonderbaby.org/articles/baby-leaps
- https://www.wonderbaby.org/articles/baby-leaps
În acest articol folosim unelte de marketing afiliat. Asta înseamnă că dacă dai click pe link-urile din articol care duc către site-uri din exterior și plasezi o comandă acolo, noi vom obține un mic comision ca urmare a acestei tranzacții. Pe tine nu te costă nimic, iar pe noi ne ajuți să ne ducem mai departe acest proiect.
Ne poți lăsa un comentariu