În jurul săptămânii 37 (sau între 36 și 40 săptămâni) sau la 8 luni și jumătate, este posibil să observați că bebelușul încearcă să facă lucruri noi. La această vârstă, explorările unui bebeluș pot părea adesea foarte metodice.
Sumar
Săptămâna Minune 37- lumea categoriilor
Faza de agitație a saltului mental 6: schimbarea înseamnă împotrivire
De ce are nevoie bebelușul în timpul celui de-al șaselea salt mental și cum îl ajuți să treacă mai usor peste această perioadă
Faza de aptitudini a saltului mental 6: căutarea, compararea și clasificarea (ce învață bebelușul în timpul Săptămânii Minune 37)
Cum îți ajuți bebelușul să profite la maxim de noile abilități
# Săptămâna minune 37 (8.5 luni) – Să descoperim categoriile în Saltul mental 6
Saltul în lumea categoriilor va afecta fiecare simț – văzul, auzul, mirosul, gustul și simțul tactil. Bebelușul va fi de acum capabil să recunoască faptul că anumite obiecte, senzații, animale și oameni aparțin unor grupuri sau categorii.
- Este posibil ca acesta să se concentreze cu atenție asupra modului în care poate interacționa cu obiectele și le poate manipula.
- Este posibil să fie brusc obsedat să-și strivească mâncarea sau să examineze scamele pe care le găsește pe podea.
Acest lucru se datorează faptului că încep să “cerceteze” lumea lor. Acest tip de comportament intenționat îi ajută să recunoască ce senzații, obiecte etc. aparțin căror categorii (de exemplu, mâncare, jucării, animale și așa mai departe). De exemplu, o banană arată, se simte și are un gust diferit față de spanac, dar ambele sunt alimente. Acestea sunt deosebiri și asemănări importante pe care trebuie să le clasifice. Odată ce bebelușul vostru poate percepe “categoriile”, el va realiza și că își poate împărți lumea în grupuri.
- El înțelege că anumite lucruri arată foarte asemănător. De exemplu, că arată la fel, scot același sunet, au același gust, miros sau se simt la fel. Pe scurt, el descoperă că diverse lucruri au aceleași caracteristici și, prin urmare, aparțin aceleiași categorii.
- Acum, el trebuie să învețe de asemenea, că un câine nu este un cal. Sau că o pisică cu pete albe și negre nu este o vacă.
# Faza de agitație a saltului mental 6: schimbarea aduce împotrivire
Veți putea recunoaște faza agitată a saltului 6 în primul rând prin prezența celor 3 C – Crankiness, Crying, Clinginess (irascibilitate, plans și nevoie mai mare de contact). Toți bebelușii plâng mai ușor acum decât au făcut-o în ultimele săptămâni. Ei pot părea de asemenea agitați, morocănoși, prost dispuși, nemulțumiți, incontrolabili, neliniștiți sau nerăbdători.
Toate acestea sunt foarte ușor de înțeles. Bebelușii se află acum sub o presiune suplimentară deoarece, de la ultimul lor salt, știu că părinții lor pot pleca de lângă ei oricând doresc și îi pot lăsa în urmă. Pentru majoritatea bebelușilor, această fază de agitație durează patru săptămâni, dar ar putea dura între trei și șase săptămâni.

# De ce are nevoie bebelușul în timpul celui de-al șaselea salt mental și cum îl ajuți să treacă mai usor peste această perioadă
Undele cerebrale ale bebelușilor prezintă din nou schimbări drastice în această perioadă. În plus, circumferința capului crește dramatic, iar metabolismul glucozei din creier se schimbă la această vârstă.
Aceste schimbări vor începe să modifice modul în care bebelușul dvs. își percepe lumea. Acesta va observa că poate vedea, auzi, mirosi, gusta și simți lucruri care îi sunt necunoscute, ceea ce îl va deranja la început și va dori să se agațe de ceva sigur și familiar: mami și/sau tati. Dorința copilului vostru de a fi aproape de mami sau de tati poate deveni și mai evidentă în prezența altor persoane – uneori chiar și atunci când acea altă persoană este un frate sau o soră. Adesea, mămica sau tăticul lor este singurul care are voie să se uite la ei și să le vorbească. Și aproape întotdeauna sunt singurii care au voie să îi atingă.
#Faza de aptitudini a saltului mental 6: căutarea, compararea și clasificarea (ce învață bebelușul în timpul Săptămânii Minune 37)
Începând cu săptămâna 37, vei putea descoperi primele abilități noi ale bebelușului tău.
După ultimul salt, ei a început să înțeleagă relațiile dintre diferitele lucruri pe care le-a văzut, auzit, mirosit, gustat și simțit, atât în lumea exterioară, cât și în interiorul și cu propriul corp.
- Au devenit mai familiarizați cu fiecare aspect al lumii lor.
- Au descoperit că sunt același tip de ființă ca și mămica și tăticul lor și că se pot mișca exact în același mod ca și ei și invers.
- Au învățat că și alte lucruri se pot mișca, dar că se mișcă în moduri foarte diferite de cele ale ființelor umane, și că alte lucruri nu se pot mișca deloc pe cont propriu, și așa mai departe.
Odată ce bebelușul dobândește capacitatea de a percepe și de a experimenta cu categoriile, începe să înțeleagă că poate clasifica lumea în grupuri. Își va da seama că anumite lucruri sunt foarte asemănătoare, că arată la fel, că scot sunete asemănătoare sau că au același gust, miros sau senzație. Pe scurt, ei descoperă că lucruri diferite pot avea aceleași trăsături.
De exemplu, ei pot descoperi acum semnificația cuvântului “cal”. Ei pot învăța că orice cal intră în această categorie, indiferent dacă este maro, alb sau pătat; indiferent dacă calul este pe câmp, într-un grajd, într-o fotografie, într-o pictură sau într-o carte ilustrată; indiferent dacă este un cal de lut sau un cal viu. Este tot un cal.
Firește, această nouă înțelegere a categorisirii lumii nu se va întâmpla peste noapte.
- Ei trebuie mai întâi să cunoască bine oamenii, animalele și obiectele.
- Ei trebuie să realizeze că lucrurile trebuie să posede anumite asemănări pentru a aparține unei anumite categorii.
- Prin urmare, ei trebuie să fie capabili să identifice aceste asemănări, iar acest lucru necesită practică și timp.
Bebelușul va înțelege de asemenea că un câine nu este un cal, că o pisică cu pete albe și negre nu este o vacă și că părinții lui pot fi și supărați, și triști, și fericiți. De îndată ce bebelușul dobândește noua abilitate de a percepe și de a face categorii, el va fi ocupat cu exersarea și experimentarea.
- Veți observa că va începe să studieze oamenii, animalele și obiectele într-un anumit mod. El este ocupat să privească, să compare și să sorteze lucrurile pe baza asemănărilor și le va pune în categoria pe care a inventat-o.
- Ei nu examinează doar ce face ca ceva să fie cal, câine sau urs, ci și ce face ca ceva să fie mare, mic, greu, ușor, rotund, moale sau lipicios, precum și ce face ca ceva să fie trist, vesel, dulce sau obraznic.
# Cum îți ajuți bebelușul să profite la maxim de noile abilități
Fiecare bebeluș are nevoie de timp și de ajutor pentru a putea înțelege de ce ceva se încadrează sau nu într-o anumită categorie. Îl puteți ajuta în acest sens oferindu-i ocazia și timpul necesar pentru a experimenta și a se juca în așa fel încât să învețe de ce ceva aparține unei anumite categorii. Îi puteți încuraja și consola atunci când este necesar și le puteți prezenta idei noi.
Oferă-i posibilitatea de a-și extinde înțelegerea categoriilor. Nu contează ce categorii explorează mai întâi. Odată ce își face o idee despre una sau două categorii, îi va fi mai ușor să aplice această înțelegere la alte categorii mai târziu. Unii bebeluși vor prefera să înceapă cu recunoașterea obiectelor, în timp ce alții vor începe cu recunoașterea persoanelor. Lasă-ți copilul să te ghideze. La urma urmei, este imposibil ca ei să învețe totul deodată.
Ne poți lăsa un comentariu