Procesul de creare a vieții este incredibil de complex și reprezintă una dintre cele mai fascinante realizări ale corpului uman. Capacitatea corpului de a concepe, de a purta o sarcină timp de nouă luni și de a da naștere unui copil, este una dintre cele mai complicate, complexe și profunde realizări ale sale.

Pe durata sarcinii, corpul unei femei experimentează o multitudine de schimbări uimitoare pentru a susține noua viață care se dezvoltă în interiorul ei. Ligamentele ei se relaxează și se întind pentru a oferi spațiu pentru creșterea uterului iar articulațiile pelviene se înmoaie pentru a pregăti corpul pentru naștere. Uterul se extinde de la dimensiunea unei pere mici la dimensiunea unui pepene galben iar corpul mamei produce cu aproximativ 50% mai mult sânge pentru a pompa sângele în uter și pentru a furniza fătului în creștere oxigen și nutrienți. Nu în ultimul rând, sistemul imunitar al mamei este suprimat pentru a preveni respingerea fătului ca fiind “străin”, fapt ce poate să o facă mai susceptibilă la infecții și boli.

La fel ca și în cazul corpului mamei, bebelușul trece printr-o dezvoltare incredibilă, unii ar spune chiar miraculoasă, de la o simplă celulă, la un mic omuleț. După doar 7 săptămâni, marea majoritate a organelor, structurilor și membrelor corpului uman s-au dezvoltat deja în făt iar la 14 săptămâni se pot observa deja trăsăturile faciale (deși capul său este încă disproporționat de mare). La 20 de săptămâni, bebelușul începe să crească rapid, iar sprâncenele, genele și părul încep să crească. La 32 de săptămâni, fătul începe să-și ajusteze poziția pentru naștere, orientându-se cu capul în jos, cu fața spre colul uterin. La 36 de săptămâni, fătul își dublează greutatea, ajungând la aproximativ 2,7 kilograme și atingând lungimea de aproximativ 46 de centimetri. În această fază, bebelușul este complet format și pregătit pentru a fi născut, deși poate rămâne în uter până la 42 de săptămâni înainte de a se declanșa nașterea.

Descoperă în continuare mai multe informații utile despre perioada sarcinii, de la simptomele sarcinii la alimentația în sarcină, sarcina pe săptămâni,  la ce să te aștepți în fiecare săptămână de sarcină, etc)

Sarcina pe Săptămâni

Deși mulți oameni se gândesc că sarcina durează 9 luni, în realitate durează în medie 40 de săptămâni, fiind datată oficial din prima zi a ultimei menstruații cănd corpul femeii abia se pregătește pentru sarcină (deci nu este încă însărcinată). Această perioadă de 40 de săptămâni este împărțită în trei trimestre.

Află de AICI mai multe despre cele 3 trimestre de sarcină! Descoperă cum se împarte sarcina pe luni și săptămâni!

În acest articol folosim unelte de marketing afiliat. Asta înseamnă că dacă dai click pe link-urile din articol care duc către site-uri din exterior și plasezi o comandă acolo, noi vom obține un mic comision ca urmare a acestei tranzacții. Pe tine nu te costă nimic, iar pe noi ne ajuți să ne ducem mai departe acest proiect.