Să devii părinte înseamnă o mie de lucruri noi de învățat, de relaționat și de încercat să le înțelegi. Printre cele mai importante, atat pentru tine ca parinte cat si pentru copil, sunt aspectele ce tin de cresterea si dezvoltarea copiilor deoarece majoritatea părinților găsesc mai ușor să facă față comportamentului dificil al copiilor lor atunci când înțeleg exact de ce se întâmplă. Având un punct de vedere empatic vă va ajuta să nu vă mai pierdeți cumpătul, astfel încât să vă puteți ajuta copilul să treacă peste sentimentele sale într-un mod mai pozitiv.
Sumar
Schimbarile de dispoziție sau de comportament
—-Crankiness (Iritabilitate)
—-Clinginess (Atitudine “lipicioasă” – o nevoie mai mare de contact fizic)
—-Crying (Plânsul)
Hrănirea capricioasă
Schimbarea stării de sănătate
Schimbarea rutinelor de somn
Învățarea de noi abilități
În perioada unui salt de dezvoltare, creierul unui bebeluș sau copil este atât de ocupat să învețe noi abilități, să preia mai multe informații din mediuși să facă dezvoltări mentale majore, încât este inevitabil să aibă un efect secundar. Dacă observați o schimbare mare în temperamentul bebelușului dumneavoastră, atunci este posibil ca acesta să treacă printr-un salt de dezvoltare. Mintea lor face lucruri extraordinare în acest moment și lumea lor se schimbă. Acest lucru este extrem de descurajant pentru un bebeluș care încă învață să înțeleagă lumea. Imaginați-vă dacă mâine ați descoperi că extratereștrii trăiesc printre noi sau că aveți capacitatea de a zbura. Întreaga ta înțelegere a lumii și a ceea ce credeai că știi ar fi fost brusc dată peste cap. Acum trebuie să învățați cum să dați sens acestei “lumi noi”. Este ceea ce face copilul dumneavoastră în timpul fiecărui salt de dezvoltare.
Iată câteva semne care arată că bebelușul tău ar putea trece printr-un salt cognitiv:
Haideți să analizăm câteva dintre aceste semnale și să vedem ce se întâmplă cu micuțul tău în timpul unui salt de dezvoltare.
# Schimbările de dispoziție sau de comportament
The Wonder Weeks vorbește despre o creștere a celor “trei C” în timpul unui salt – Crankiness , Crying , Clinginess
## Clinginess (Atitudine “lipicioasă” – o nevoie mai mare de contact fizic)
Pentru un nou-născut, mama sa este o parte din el. Pieptul ei, sânii și brațele ei sunt extensii ale propriului său corp. Este normal și firesc ca un bebeluș să devină neliniștit atunci când este așezat pe spate fără atingere umană; creierul său primitiv îi spune că acest lucru este periculos.
- În jurul vârstei de 4-6 luni, se dezvoltă treptat o nouă conștientizare; aceasta se numește anxietate de separare.
- Aceasta atinge apogeul în jurul vârstei de 18 luni, dar este de obicei un comportament semnificativ la bebelușii în jurul vârstei de nouă luni. În acest moment, bebelușul începe să înțeleagă că el și mama lui sunt separați și că ea îl poate părăsi.
- Teama de a fi departe de mama sa poate copleși un bebeluș, chiar dacă aceasta tocmai l-a predat în brațele sigure ale unui alt adult de încredere.
Atitudinea “lipicioasă” care apare în perioada de agitație care precede fiecare salt mental pare să fie un răspuns accentuat la reflexele primitive și la reacțiile de supraviețuire ale bebelușului.
Pe măsură ce percepția lor asupra lumii se schimbă, trebuie să se adapteze la noua normă. În timpul acestei perioade tulburătoare, este de înțeles că bebelușul tău vrea să se simtă în siguranță, motiv pentru care poate fi mai lipicios decât de obicei. În timp ce este provocat de activitatea cerebrală crescută necesară unei noi dezvoltări, el caută liniștea mamei sale, având nevoie de mai mult timp la sânul ei, în brațele ei sau dormind lipit de corpul ei. La propriu, nu vrea să fie pus jos, ca nu cumva să fie abandonat chiar atunci când are cea mai mare nevoie de mama sa. În contextul nostru modern și văzut prin creierul nostru de adult, acest comportament nu are nicio logică. Dar pentru un copil imatur, face sens perfect.
## Crankiness (Iritabilitate)
Bebelușul tău ar putea părea nefericit în perioada de dinaintea unui Salt Mental – și probabil că este fără vreun motiv evident.
- Somnul său este ușor de întrerupt, ar putea deveni agitat sau distrat în timpul hrănirii și se pare că nu se poate decide ce poziție este cea mai confortabilă, în timp ce încercați să îl liniștiți.
- De ce un lucru care l-a făcut fericit săptămâna trecută pare să-l enerveze brusc? Cântecul lui de leagăn preferat îl enervează, nu-i place să fie legănat astăzi, iar faptul că este scos afară la plimbare în cărucior îl deranjează, când de obicei adoarmea în timpul plimbărilor.
Odată ce excludeți orice problemă legată de alimentație și sunteți sigură că nu se simte rău, vă puteți concentra pe susținerea și liniștirea lui în această perioadă, mai degrabă decât pe încercarea de a găsi o cauză sau o soluție.
##Crying (Plânsul)
Toți bebelușii plâng iar unii plâng mai mult decât alții. Ei plâng pentru a-și comunica suferința – de foame, sete, disconfort, plictiseală sau sentimentul de copleșire – și orice altă senzație fizică sau emoțională pe care o experimentează. Bebelușii prezintă indicii înainte de plâns – indicii de hrănire, indicii de somn sau semne că au nevoie să se odihnească sau să se retragă din activitate – dar va dura ceva timp să le recunoaștem și să învățăm cum să răspundem suficient de repede pentru a preveni plânsul.
- Există momente în primele luni în care plânsul accentuat – cunoscut sub mai multe nume diferite, inclusiv colici – este obișnuit. Știința nu a identificat încă exact de ce bebelușii par să plângă din ce în ce mai mult în primele șase săptămâni, pentru ca apoi să revină treptat la un nivel mai puțin intens în jurul vârstei de 12-16 săptămâni.
- Pe lângă plânsul pentru a comunica diverse nevoi și plânsul din motive neidentificate, bebelușii plâng de asemenea mai mult în timpul acestor perioade de agitație înainte de un salt mental. Este posibil ca plânsul să facă parte din modelul de comportament lipicios sau irascibil sau poate că este asociat cu dezvoltarea creierului și a sistemului nervos central.
Plânsul copleșitor, care pare să nu aibă nici o cauză și nici o soluție, este greu de suportat de către părinți. Mamele sunt “programate” să devină anxioase la auzul plânsului copilului lor, iar când plânsul continuă, la fel se întâmplă și cu anxietatea. Tații și ceilalți răspund de obicei diferit la plânsul unui bebeluș.
Identificarea cauzei plânsului crescut al unui bebeluș nu este întotdeauna posibilă.
Atunci când bebelușul plânge, iar o altă hrănire, schimbarea scutecului sau îmbrățișări suplimentare nu ajută, este important să găsiți câteva instrumente cu tactici alternative pe care să le încercați. Pe măsură ce bebelușul crește și nevoile sale se schimbă, se vor schimba și instrumentele pe care le folosiți.
Deși s-ar putea să înțelegeți de ce bebelușul plânge mai mult, nu vrea să fie pus jos sau pur și simplu este constant morocănos, plânsul frecvent este copleșitor pentru părinți și poate duce la sentimente de furie sau frustrare. Dacă simțiți vreodată că atingeți punctul de ruptură atunci când bebelușul plânge, așezați-l într-un spațiu sigur, cum ar fi pătuțul său, și duceți-vă în altă cameră sau ieșiți afară. Sunați un prieten sau un membru al familiei pentru ajutor sau sunați la o linie telefonică de asistență care oferă sprijin pentru părinți.
#Hrănirea capricioasă
În timpul unui salt, este posibil să observați, de asemenea, că bebelușul dumneavoastră pare brusc mai puțin dornic să se hrănească. O stare de agitație în timpul alimentației (fie că este vorba de alăptare, de biberon sau de alimente solide) este destul de frecventă, dar, din fericire, tinde să fie de scurtă durată.
S-ar putea să observați că bebelușul:
- Dorește să se hrănească mai des decât înainte
- Nu este interesat de hrănire la orele obișnuite de hrănire
- Apucă și dă drumul sânului sau biberonului, sau este ușor distras de ceea ce se întâmplă în jurul său
- Acceptă cantități mai mici de lapte, preferând să se hrănească mai des pe parcursul zilei
- Este mofturos cu mâncarea solidă, chiar și cu alimentele care îi plăceau înainte
- Vrea să mănânce mai multe gustări dacă mănâncă alimente solide și mese mai mici
Iată câteva sfaturi pentru a vă ajuta cu alimentația în această perioadă:
- Rămâneți consecvent în ceea ce privește oferirea de hrană bebelușului la orele obișnuite.
- Încercați să îl hrăniți într-un spațiu liniștit dacă este ușor de distras.
- Asigurați-vă că are încă destule de scutece umede și murdare. Dacă observați o schimbare în ceea ce privește cantitatea de scutece umede, consultați pediatrul pentru a exclude deshidratarea.
- Dacă copilul mănâncă deja alimente solide, încercați să mâncați cu el, astfel încât să vă poată imita în timp ce mâncați.
- Asigurați-vă că are în farfurie mâncarea preferată sau încercați să prezentați mâncarea într-un mod diferit, cum ar fi să faceți un desen cu mâncarea sau să folosiți o tavă pentru cuburi de gheață drept farfurie.
- Rămâneți calmă dacă este agitat – copilul va percepe stresul sau frustrarea voastră. Dacă se supără, luați o pauză, faceți altceva și încercați din nou mai târziu.
#Schimbarea stării de sănătate
Deși mai puțin frecvente, unii părinți observă și o deteriorare a stării de sănătate a bebelușului lor în timpul unui salt. Cele mai frecvente probleme de sănătate experimentate includ:
- Răceli
- Tuse
- Dentiție
- Infecții ale urechii
Dacă observați o schimbare în starea de sănătate a copilului, contactați medicul pediatru sau un profesionist în domeniul sănătății pentru sfaturi suplimentare.
# Schimbarea rutinelor de somn
Nu numai că bebelușul tău fericit pare că a suferit brusc un transplant de personalitate dar acum observi și o schimbare în obiceiurile și rutinele sale de somn. Este normal deoarece creierul se dezvoltă rapid în timpul saltului, ceea ce poate afecta somnul, dar acest lucru este doar temporar. Acest lucru ar putea arăta astfel:
- Rezistența la adormire atât la somnurile de zi cât și la cele de noapte. Copilului îi poate fi mai greu să se liniștească, ceea ce înseamnă că are nevoie de un timp mai lung de relaxare înainte de somn. Este posibil ca bebelușul să aibă dificultăți în a se liniști singur și, în schimb, să aibă nevoie de ajutorul vostru pentru a se liniști sau să vrea să doarmă doar atunci când sunteți aproape de el.
- Se trezește mai des în timpul nopții. Este posibil ca bebelușul dumneavoastră să se trezească mai des sau pentru mai mult timp în timpul nopții, pentru a exersa noile abilități pe care încearcă să le stăpânească în timpul acestui salt.
- Trezirea devreme dimineața.
- Dorința de a se hrăni mai mult peste noapte. Acest lucru se poate datora faptului că bebelușul dumneavoastră nu se hrănește bine în timpul zilei sau pentru că folosește mai multă energie și devine mai mobil.
- Somnuri de zi de scurtă durata. Somnul fragmentata în timpul zile poate fi frecvent în această perioadă deoarece bebelușilor le poate fi mai greu să își lege ciclurile de somn.
- Pare mai obosit în timpul zilei. Cu toată stimularea mentală suplimentară, bebelușul dvs. poate părea să se lupte cu orele obișnuite de veghe. S-ar putea să fie nevoie să le reduceți puțin timpii de veghe cât timp sunt în salt.
Adesea, acestea sunt schimbări pe termen scurt și, odată ce bebelușul iese din saltul de dezvoltare, modelul său de somn ar trebui să revină la normal. Acestea fiind spuse, este destul de ușor ca noi obiceiuri de somn să se strecoare în această perioadă. De exemplu, dacă micuțul nu se liniștește singur înainte de somn, ați putea începe să îl faceți să doarmă în mod activ prin mângâiere, legănare sau hrănire. Apoi, odată ce saltul s-a terminat, în loc să se întoarcă la autoliniștire si adormire independentă, bebelușul tău continuă să se bazeze pe faptul că tu îl liniștești să doarmă. Acest lucru se datorează faptului că mângâierea, legănarea sau hrănirea au devenit pentru el o nouă asociere cu somnul.
Pentru ca bebelușul dumneavoastră să revină la adormirea independentă, va trebui să “îl înțărcați” de această nouă asociere de somn. Cel mai simplu este să apelațI la un specialist in somnul copiilor care vă poate ghida pas cu pas în acest sens, cu mai multe metode blânde din care puteți alege, adaptate vârstei și asocierii actuale de somn ale bebelușului dumneavoastră.
#Învățarea de noi abilități
Până acum, se pare că salturile de dezvoltare aduc o mulțime de schimbări dificile de gestionat. Totuși, aceasta este una pozitivă! Aceasta este răsplata pentru că ai făcut față tuturor acelor perioade grele și manifestări provocatoare… puteți fi martori la faptul că bebelușul vostru învață, se dezvoltă și se schimbă sub ochii voștri.
Iată câteva dintre cele mai importante aspecte la care vă puteți aștepta după salturile mentale (în funcție de vârstă):
- Învață să zâmbească
- Ținerea capului în poziție verticală
- Să se rostogolească
- Căutarea îngrijitorului principal
- Ținerea jucăriilor
- Face cu mâna
- Se joacă de-a v-ați ascunselea
- Bâlbâie și “vorbește” cu tine
- Începe să joace un rol
- Îmbunătățirea vocabularului
Este o bucurie să fii martorul acestei creșteri și schimbări în dezvoltarea unui bebeluș și cu siguranță ajută la echilibrarea balanței un pic mai mult!
Ne poți lăsa un comentariu