Calculatorul sarcinii poate estima un calendar de sarcină pe baza informațiilor legate de ultima perioadă menstruală. Trebuie să știți prima zi a ultimei menstruații pentru a utiliza acest calculator.

Data ultimei menstruații:

# Cât durează o sarcină

Perioada sarcinii – adică timpul în care fătul crește în uterul mamei sale – este cunoscută ca fiind de 280 de zile sau aproximativ nouă luni. Această perioadă aproximativă acoperă întregul interval dintre ultima perioadă menstruală și naștere. Nașterea are loc, de obicei, la aproximativ 38 de săptămâni de la concepție sau la aproximativ 40 de săptămâni de la ultima perioadă menstruală. Organizația Mondială a Sănătății definește un termen normal de sarcină ca durând între 37 și 42 de săptămâni. În timpul primei vizite ginecologice a viitoare mămici, medicul va oferi, de obicei, o dată estimată (pe baza unei ecografii) la care se va naște copilul. Alternativ, data nașterii poate fi estimată și pe baza ultimei perioade menstruale a unei femei, utilizând un calculator de sarcină.

  • Există un interval de timp de 5 săptămâni în care un bebeluș poate veni pe lume și ar fi considerat ca fiind născut la termen.
  • Bebelușii născuți înainte de săptămâna 37 sunt considerați prematuri și, de obicei, au nevoie de îngrijiri medicale suplimentare pentru o perioadă de timp. Factori precum creșterea obezității materne și vârsta pot contribui la nașterile premature.
  • Nașterea după săptămâna 42 se numește sarcină prelungită și poate avea un risc mai mare de complicații.
  • Sarcinile multiple, cum ar fi gemenii și tripleții, tind să se nască prematur – cu cât numărul de copii este mai mare, cu atât mai devreme se nasc de obicei.
  • Durata sarcinii poate fi, de asemenea, influențată de cât timp i-a luat embrionului să se implanteze după concepție. Implantarea prelungită determină o gestație mai lungă de la implantare până la naștere.

# Data estimată a nașterii

O dată estimată a nașterii este expresia utilizată pentru a prezice ziua cea mai probabilă în care poate avea loc travaliul. Mulți factori diverși și adesea interdependenți influențează durata unei sarcini, astfel încât această dată este doar o estimare. Doar aproximativ 4% dintre copii se nasc exact la data de naștere calculată. Ținând cont de acest lucru, nu este posibil să se definească ziua exactă a nașterii cu o certitudine de 100%.

# Ce este o “lună scadentă”?

Având în vedere că procentajul real al copiilor născuți exact în data anticipată este scăzut, este nerealist să te aștepți ca data calculată pentru nașterea copilului tău să fie exactă. Termenul de “lună scadentă” reprezintă un interval de timp în care un bebeluș poate fi așteptat într-o gestație normală. Fără complicații, un bebeluș se naște, de obicei, între săptămânile 37 și 42. Aproximativ 80% dintre bebeluși vin pe lume în intervalul de timp cu două săptămâni înainte sau după data scadentă preconizată.

# Cum se calculează data estimate a nașterii?

Există câteva metode dovedite științific pentru a estima data preconizată a nașterii. Cele mai cunoscute / utilizate sunt

  • Regula lui Naegele (bazată pe prima zi a ultimei dumneavoastră menstruații);
  • Data exactă la care ați conceput;

## Regula lui Naegele

Cunoscută și sub numele de “metoda primei zile de ultimului ciclu menstrual” – adaugă 280 de zile (40 de săptămâni) la prima zi a ultimei menstruații. Mai simplu, această dată poate fi obținută și dacă scazi 3 luni din data ultimei menstruații și adaugi 7 zile

Prin convenție, sarcinile sunt datate în săptămâni, începând cu prima zi a ultimei menstruații a unei femei. Prima zi a ultimei menstruații se referă la prima zi (debutul sângerării) a ultimei menstruații înainte de a rămâne însărcinată. Calculatorul de mai sus folosește aceste date pentru a calcula data nașterii. Urmărind acest mod de numărare, o femeie este considerată însărcinată în șase săptămâni doar la două săptămâni după prima menstruație ratată.

Metoda presupune cicluri regulate de 28 de zile și că ovulația și concepția au loc exact în a 14-a zi a ciclului. Precizia sa depinde de reamintirea primei zile LMP a mamei și de durata ciclului. În plus, unele femei prezintă sângerări ușoare la începutul sarcinii, care se situează în jurul perioadei în care ar trebui să aibă în mod normal menstruația. Ca urmare, este posibil ca acestea să fi fost însărcinate cu câteva săptămâni mai devreme decât își dau seama. Perioadele nu sunt întotdeauna exact la patru săptămâni distanță. Atunci când ciclul este mai lung, copilul poate fi conceput puțin mai târziu după menstruație decât se presupune în calcule. Când este mai scurt, concepția poate avea loc mai devreme decât se estima.

Dacă scazi 3 luni din data ultimei menstruații și adaugi 7 zile, obții data la care vei naște. De exemplu, dacă data ultimei menstruații este 10 septembrie din care scădem 3 luni, obținem 10 iunie. Adăugăm 7 zile și obținem 17 iunie din anul următor ca data estimate a nașterii.

## Ce este data concepției?

Data concepției este o zi în care are loc o fertilizare reușită. Aceasta se întâmplă atunci când un spermatozoid se conectează cu un ovul (fuziunea gameților). Din acel moment, un zigot crește și se împarte rapid, formând un nou organism. Femeile care își urmăresc cu atenție ovulația pot ști exact ziua concepției, dar poate fi destul de complicat pentru restul mămicilor să precizeze când au conceput. Dacă perioadele menstruale ale unei femei sunt regulate și ovulația are loc în ziua 14 a ciclului ei, concepția are loc la aproximativ două săptămâni după prima zi a ultimului ciclu menstrual. După un raport sexual neprotejat, spermatozoizii pot trăi în interiorul vaginului timp de până la cinci zile, iar un ovul poate trăi până la 24 de ore după eliberarea sa. Acest lucru oferă un interval de timp de 6 zile de posibilitate de a rămâne însărcinată în fiecare ciclu. De exemplu, dacă ați avut relații sexuale sâmbătă, puteți rămâne însărcinată până joi.

# Detectarea sarcinii

Sarcina poate fi detectată fie prin utilizarea testelor de sarcină, fie prin faptul că femeia însăși observă o serie de simptome, inclusiv lipsa menstruației, creșterea temperaturii bazale a corpului, oboseală, greață și creșterea frecvenței urinării.
Testele de sarcină implică detectarea hormonilor care servesc drept biomarkeri pentru sarcină și includ teste clinice de sânge sau de urină care pot detecta sarcina la șase până la opt zile după fertilizare. Deși testele clinice de sânge sunt mai precise și pot detecta mai devreme și în cantități mai mici cantitățile exacte de hormon hCG (care este prezent doar în timpul sarcinii), acestea necesită mai mult timp pentru a fi evaluate.

# Vârsta gestațională

Gestația este perioada dintre concepție și naștere. În această perioadă, bebelușul crește și se dezvoltă în interiorul uterului mamei sale. Vârsta gestațională (GA) descrie cât de departe se află sarcina. Se măsoară în săptămâni, din prima zi a ultimului ciclu menstrual al femeii până la data actuală. Prin urmare, atunci când un copil este conceput (la aproximativ 2 săptămâni de la prima zi a ultimului ciclu), se consideră că are deja două săptămâni de vârstă gestațională.

# Când ar trebui să programez prima examinare medicală?

Îngrijirea medicală adecvată în timpul sarcinii este crucială pentru a vă asigura că bebelușul este sănătos și pentru a controla orice posibile complicații. După ce vă dați seama că sunteți însărcinată, ar trebui să programați o primă consultație prenatală cu medicul dumneavoastră.

Aceasta va fi, de obicei, mai lungă decât vizitele viitoare. Scopul acesteia este de a determina și verifica mai multe aspecte:

  • Data estimate a nașterii (printr-o ecografie);
  • Explorați istoricul medical (personal și al membrilor familiei dumneavoastră)
  • Să determine dacă aveți factori de risc pentru sarcină.

## Testele la care vă puteți aștepta la prima programare la medic

Prima vizită are ca scop să vă confirme sarcina cu un test de sânge pentru hCG și să vă determine starea generală de sănătate. Vă puteți aștepta la un examen general și la un examen pelvian, la o ecografie transvaginală și la câteva teste de laborator. Acestea sunt esențiale pentru a vă asigura că sarcina decurge bine și că bebelușul se dezvoltă corect. Medicul vă poate prescrie: un test de urină, un test pentru factorul Rh, o analiză a sângelui, nivelul de glucoză și teste pentru HIV, sifilis, hepatită C, toxoplasmoză, gonoree și rubeolă.

#Trimestrele de sarcină

Sarcina este împărțită în trei trimestre (fiecare durează trei luni).

##Primul trimestru de sarcină

este de la săptămâna 1 la săptămâna 12 și include concepția (când un spermatozoid fertilizează un ovul). În acest interval de timp, posibilitatea unui avort spontan (moartea naturală a unui embrion sau a unui făt) sau a unui handicap grav este cea mai mare. În această perioadă, corpul dumneavoastră trece prin multe schimbări declanșate de hormoni.

Aceste schimbări afectează fiecare sistem de organe din corpul unei femei, iar simptomele pot apărea chiar în primele săptămâni de sarcină. Emoțiile tale ar putea varia de la entuziasm la anxietate. Menstruația ta s-a oprit – acesta este un semn clar că ești însărcinată. Schimbările pot include următoarele:

  • Modificări ale dispoziției;
  • Oboseală;
  • Sânii sensibili și umflați;
  • Dureri de cap;
  • Creștere sau pierdere în greutate;
  • Nevoia de a urina mai des; și
  • Constipație.

Potrivit Colegiului American al Obstetricienilor și Ginecologilor (ACOG), inima și plămânii copilului încep să se dezvolte în prima lună de sarcină. În același timp, încep să i se formeze brațele, picioarele, creierul, măduva spinării și nervii.

## Al doilea trimestru durează de la săptămâna 13 până la 28.

Majoritatea femeilor percep acest trimestru ca fiind mult mai ușor decât primul. Unele dintre simptome, cum ar fi greața și oboseala, dispar. Acum au loc noi schimbări notabile în corpul dumneavoastră. Abdomenul tău continuă să crească în funcție de bebelușul tău și, înainte de încheierea trimestrului, vei începe să simți mișcările copilului tău! Iată câteva dintre simptomele pe care le puteți observa în această perioadă:

  • Întunecarea pielii din jurul mameloanelor;
  • Dureri de corp (spate, abdomen, inghinali, coapse);
  • Vergeturi pe abdomen, sâni și coapse;
  • O linie pe piele care merge de la buric până la linia părului pubian; și
  • Mâini amorțite sau furnicături.

Fătul crește mai mult în al doilea trimestru (aproximativ 3-5 centimetri lungime).  Brațele și picioarele se pot îndoi, rinichii încep să funcționeze și să producă urină. Bebelușul poate auzi și înghiți. Încep să i se formeze sprâncenele, unghiile și gâtul. Pielea are un aspect ridat. La săptămâna 28, peste 90% dintre bebeluși pot supraviețui în afara uterului dacă sunt disponibile îngrijiri medicale de înaltă calitate.

## Al treilea și ultimul trimestru continuă din săptămâna 29 până la naștere (care are loc în jurul săptămânii 40).

Unele dintre disconforturile din trimestrul anterior vor fi încă prezente. Mai mult, multe femei au dificultăți de respirație și trebuie să meargă mai des la baie. Acest lucru se datorează faptului că bebelușul se mărește, punând mai multă presiune pe organele mamei.

În timpul ultimului trimestru, este posibil să descoperiți unele schimbări noi ale corpului:

  • Dificultăți de respirație;
  • Dificultăți de somn;
  • Sânii sensibili (o parte din apa premergătoare laptelui, colostrul, se poate scurge);
  • Buricul care iese în afară;
  • Arsuri la stomac; și
  • Contracții (pot fi un semn de travaliu real sau fals).

Până în a șaptea lună de sarcină, bebelușul lovește și se întinde. Acesta poate chiar să răspundă la lumină și la sunete. Ochii se pot deschide și închide. În luna următoare, fătul ia în greutate foarte repede; se formează diferite regiuni ale creierului. În luna a noua, bebelușul se pregătește pentru naștere prin întoarcerea în poziția cu capul în jos în pelvisul femeii. Plămânii sunt complet dezvoltați și pregătiți pentru a funcționa în mod autonom față de mamă. Greutatea crește semnificativ.

Pe măsură ce data scadenței se apropie, colul uterin devine mai subțire și mai moale. Este un proces natural care ajută canalul de naștere să se deschidă în timpul procesului de naștere.

  • https://www.omnicalculator.com/health/pregnancy-due-date#pregnancy-due-date
  • https://www.calculator.net/pregnancy-calculator.html

 

În acest articol folosim unelte de marketing afiliat. Asta înseamnă că dacă dai click pe link-urile din articol care duc către site-uri din exterior și plasezi o comandă acolo, noi vom obține un mic comision ca urmare a acestei tranzacții. Pe tine nu te costă nimic, iar pe noi ne ajuți să ne ducem mai departe acest proiect.