Prima zi de naștere a fiecărui copil este o ocazie importantă. Sfârșitul primului an înseamnă pentru mulți părinți începutul sfârșitului “bebelușiei” – mititelul tău este pe cale să devină un copil mic. În multe privințe, bineînțeles, este încă un bebeluș. Are încă atât de multe de învățat despre lumea ce îl înconjoară și care a devenit un loc atât de interesant de explorat. Totuși, acum se poate deplasa mult mai bine și mai ușor și a devenit priceput în a intra în tot ceea ce îl interesează.
Sumar
Săptămâna Minune 55- lumea programelor
Faza de agitație a saltului mental 8: schimbarea aduce împotrivire
Faza de aptitudini a saltului mental 8: ce învață bebelușul în timpul Săptămânii Minune 55
Cum îți ajuți bebelușul să profite la maxim de noile abilități
# Săptămâna minune 55 (1 an și 1 lună) – Să înțelegem programele în Saltul Mental 8
La scurt timp după prima zi de naștere, în jurul săptămânii 55 (1.1 ani), micuțul vostru va fi trecut printr-o altă mare schimbare în dezvoltarea sa mentală și are din ce în ce mai multă încredere în modul în care abordează, interacționează și înțelege lumea din jurul său – va fi pregătit să exploreze lumea programelor. Acest lucru îl va face să pară și mai mult o persoană mică, cu propriul ei mod de a aborda lumea. Un părinte vigilent va începe să vadă înflorirea unor noi abilități și înțelegeri în modul de gândire al copilului mic.
- În saltul anterior de dezvoltare, bebelușul dumneavoastră a învățat să se descurce cu noțiunea de secvențe – faptul că evenimentele se succed unele după altele sau că obiectele se potrivesc într-un anumit mod.
- În acest salt învață să observe și să realizeze diferite programe.
Programele sunt modele de decizii de tipul “dacă-atunci”. Următoarea secvență care este așteptată depinde de ceea ce tocmai s-a întâmplat, în loc să se repete de fiecare data. Un program este cu un grad mai complicat decât o secvență, deoarece permite ca rezultatul final să fie atins în orice număr de moduri.
Odată ce copilul devine capabil să perceapă programe, poate începe să înțeleagă ce înseamnă să spele rufele, să pună masa, să ia prânzul, să facă ordine, să se îmbrace, să construiască un turn, să dea un telefon și milioane de alte lucruri care alcătuiesc viața de zi cu zi. Toate acestea sunt programe.
Copilul mic este acum capabil să perceapă o întreagă secvență de acțiuni ca pe un singur lucru. Ei recunosc acum că a pune o farfurie murdară în apă, a muta peria peste ea și a o așeza în suport pentru ca apa să se scurgă înseamnă “a spăla vasele”. Le place să vă ajute cu acest tip de treburi.
În timpul acestui tip de explorare, este posibil să observați că micuțul vostru se implică într-o mulțime de comportamente exploratorii și “obraznice”.
- Dacă voi răsturna acest pahar, atunci conținutul lui se va vărsa?
- Dacă trag de coada câinelui, atunci acesta va lătra?
# Faza de agitație a saltului mental 8: schimbarea aduce împotrivire
Momentul în care un copiii fac un nou salt mental este întotdeauna destul de emoționant. O nouă lume se deschide pentru ei; o lume în care trebuie să renunțe pentru o clipă la vechile obiceiuri familiare și să înceapă să exploreze din nou. Înainte ca acest lucru să se întâmple, însă, va apărea perioada de irascibilitate. La aproximativ 51 de săptămâni (plus sau minus două săptămâni), copilul începe din nou să devină mai agitat decât a fost în ultimele una-trei săptămâni. Încă o dată, lumea lor se schimbă. Vede, aude, miroase, gustă și simte lucruri nefamiliare. Se supără și se agață de cel mai sigure lucruri pe care le cunoaște: mami și tati.
Mulți părinți recunosc aceleași caracteristici în faza dificilă ca și în saltul anterior – copiii par irascibili, plângăcioși, nerăbdători, temperamentali și capricioși. Majoritatea sunt timizi, nu vor să întrerupeți contactul corporal, vor să fie ținuți ocupați mai des, sunt mai geloși decât de obicei, au o dispoziție schimbătoare, dorm mai prost și au (mai des) coșmaruri. Pe scurt, cei trei C (plâns, nevoie de contact și irascibilitate) și cel puțin alte câteva caracteristici tipice sunt din nou prezente.
Nu uitați că niciun bebeluș nu va face toate lucrurile enumerate. Nu este important cât de multe face – este vorba despre ceea ce face bebelușul tău. Această fază dificilă durează patru sau cinci săptămâni pentru majoritatea bebelușilor, dar poate dura și între trei și șase săptămâni.
Unii copii încep din nou să se agațe mai mult de părinții lor. Se pot agăța de picioarele tale sau doresc să fie purtați în brațe. Alții nu au neapărat nevoie de contact fizic, dar pot continua să se întoarcă pentru a fi lângă tine doar pentru scurte momente pentru a “verifica”. Unii copii nu vor să fie puși jos. Există, de asemenea, copii care nu se supără să fie puși jos, atâta timp cât tăticul sau mămica lor nu se îndepărtează. Singurul care are voie să plece este copilul însuși.
Atunci când sunt străini în apropiere, mulți copii mici se agață de părinții lor chiar mai mult decât o făceau deja. Încă o dată, mulți copii doresc brusc să aibă mai puțin de-a face cu străinii acum. De asemenea, ei ar putea alege să favorizeze un părinte în detrimentul celuilalt.
Majoritatea bebelușilor încep să ceară mai multă atenție în acest moment. Ei devin irascibili, neastâmpărați atunci când părinții lor acordă atenție cuiva sau altcuiva. Micuțul tău poate fi fericit și ocupat într-un moment, apoi să devină trist, furios sau înfuriat în momentul următor. Este posibil să nu puteți identifica o anumită cauză.
Majoritatea copiilor dorm mai puțin acum. Ei se împotrivesc să meargă la culcare, au dificultăți în a adormi și se trezesc mai devreme decât erați obișnuiți. Unii dorm mai puțin bine în timpul zilei, alții sunt neliniștiți noaptea, iar alții pur și simplu refuză să se culce în liniște la orice oră. Unii bebeluși au un somn neliniștit în această perioadă. Uneori se răsucesc și se învârt atât de mult în timpul somnului încât pare că au un coșmar.
Ocazional, unii copii pot sta pur și simplu, privind în neant, ca și cum ar fi în propria lor lume.
Mulți bebeluși par să își piardă interesul pentru a mânca și a bea. Un copil care este încă alăptat la sân vrea de obicei să sugă, dar nu mănâncă de fapt. Ei vor să rămână aproape de mama lor.
Unii copii se apropie brusc de mamele sau tații lor pentru câteva momente doar pentru a se îmbrățișa cu ei, apoi pleacă din nou. Alții se comportă dulce și drăgălaș într-un mod exagerat pentru a atrage atenția tatălui sau a mamei lor.
Mulți copii de această vârstă încearcă să atragă atenția părinților lor fiind neastâmpărați, mai ales atunci când sunteți ocupați și chiar nu aveți timp pentru ei.
Uneori, un copil își poate ieși din minți / face o criză de furie de îndată ce nu reușește să obțină ceea ce vrea. Este posibil să vedeți chiar un tantrum care apare de nicăieri, poate pentru că anticipează că s-ar putea să nu-i permiteți să facă sau să aibă ceea ce are în minte.
Mulți copii îmbrățișează un obiect preferat / de confort mai mult decât înainte, mai ales când sunt obosiți sau când mamele sau tații lor sunt ocupați. Ei îmbrățișează jucării moi, cârpe, papuci sau chiar rufe murdare. Orice lucru moale pe care își pot pune mânuțele este bun. Își sărută și își mângâie, de asemenea, lucrurile de pluș.
#Faza de aptitudini a saltului mental 8 (ce învață copilul în timpul Săptămânii Minune 55)
În jurul săptămânii 55, vei observa că micuțul tău este mai puțin agitat decât înainte. În același timp, este foarte posibil să observi că încearcă și reușește din nou lucruri cu totul noi, că se comportă cu oamenii, jucăriile și alte obiecte într-un mod mai matur și că acum îi plac lucruri diferite. Explorarea lumii programelor, care a început acum câteva săptămâni, începe acum să dea roade, iar copilul va alege noile abilități care i se potrivesc cel mai bine în acest moment, în funcție de înclinațiile, preferințele și temperamentul său.
Atunci când bebelușul poate percepe și se poate juca cu “programe”, el înțelege ce înseamnă să speli rufe, să speli vasele, să pui masa, să mănânci, să ștergi praful, să faci ordine, să te îmbraci, să bei cafea, să construiești turnuri, să dai un telefon și așa mai departe. Toate acestea sunt programe.
Un program se caracterizează prin faptul că nu are o ordine prescrisă; este flexibil. Un “program” este, așadar, o rețea de secvențe posibile care nu sunt fixe și puteți ajunge la rezultatul final în orice număr de moduri.
Nu trebuie neapărat să “ștergeți praful” în același mod de fiecare dată.
- Puteți varia, ștergând mai întâi praful de pe piciorul mesei și apoi de pe blat sau invers.
- De asemenea, ați putea să ștergeți mai întâi praful de pe cele patru picioare, sau să începeți cu scaunul și apoi să treceți la masă sau invers.
- Puteți alege ce secvență de acțiuni să urmați în ziua respectivă, pentru camera respectivă, pentru scaunul respectiv. Oricare ar fi secvența pe care o alegeți, faceți programul de “șters praful”.
- Atunci când copilul explorează un program, el poate decide ce direcție să ia în cadrul acestuia. Pe parcursul programului va continua să întâlnească diverse momente în care trebuie să decidă ce să facă în continuare.
- În timpul mesei de prânz, după fiecare îmbucătură va trebui să decidă dacă preferă să ia încă o îmbucătură din mâncare sau să ia o înghițitură din băutura lor, sau poate chiar trei înghițituri.
- Ei pot decide dacă să ia următoarea îmbucătură cu degetele sau să folosească o lingură. Indiferent pentru ce optează, va fi tot program de “mâncat”.
Copilul tău se va “juca” cu diferitele alegeri pe care le poate face în fiecare moment – s-ar putea să vrea să încerce totul.
- Trebuie să învețe care sunt posibilele consecințe ale deciziilor pe care le ia în diferite momente – astfel încât ar putea decide să golească următoarea lingură pe podea în loc să o bage în gură.
- Va gândi, fără îndoială, o întreagă gamă de alegeri posibile și imposibile.
De asemenea, ei pot “planifica” singuri să înceapă un anumit program.
- De exemplu, ei pot lua mătura din dulap pentru că vor să măture podeaua.
- Își pot lua haina pentru că vor să iasă afară sau să meargă la cumpărături.
Pe lângă faptul că este capabil să realizeze el însuși un program, copilul poate percepe acum în ce program este implicat altcineva. Astfel, ei pot începe să înțeleagă că, dacă faceți cafea, atunci va urma o pauză de cafea .
Din păcate, neînțelegerile apar rapid. La urma urmei, ei nu pot încă să explice ce vor, iar părinții îi pot interpreta ușor greșit. Acest lucru este foarte frustrant pentru un bebeluș, iar un copil temperamental ar putea chiar să facă crize de furie.
- Chiar dacă un părinte își înțelege corect copilul, s-ar putea ca pur și simplu să nu vrea să facă ceea ce vrea copilul în acel moment. Și acest lucru poate frustra destul de repede un bebeluș, deoarece la această vârstă nu poate înțelege ideea de “așteptare”.
- De asemenea, acum că bebelușul tău poate învăța să perceapă și să exploreze programe, el înțelege și că are posibilitatea de a alege să refuze un program. Dacă nu sunt de acord cu ceea ce faceți, se pot simți frustrați și uneori chiar pot avea un accese de furie care par venite de nicăieri.
# Cum îți ajuți copilul să profite la maxim de noile abilități
Fiecare copil are nevoie de timp și de ajutor pentru a învăța să transforme noua percepție asupra lumii în abilități pe care le poate stăpâni în cele din urmă. Oferiți-le copiilor posibilitatea de a se juca cu programe.
- Lăsați-i să vă privească în timp ce executați un program.
- Oferiți-le oportunități de a vă ajuta și, de asemenea, de a explora programele pe cont propriu.
- Permiteți-le să facă lucruri singuri, cum ar fi să se hrănească singuri.
- Refaceți anumite părți de bază ale programelor folosind jucării.
- Lăsați-i să experimenteze cu “lucruri reale” sau faceți mai multe jocuri de tipul “hai să ne prefacem” cu ei.
- Poveștile sunt, de asemenea, programe, așa că vă puteți juca și cu povești.
- De asemenea, s-ar putea să observați că ale voastre “conversații” au trecut la un nou nivel și, probabil, veți vedea confirmarea faptului că melodiile sunt încă o distracție preferată în timpul acestui salt, în principal pentru că și melodiile sunt programe.
- Este posibil ca bebelușul tău să vrea să ajute mai mult și să-și exploreze abilitățile sociale. Încurajază-l. Permite-i să găsească propriile soluții și să experimenteze; este singura modalitate prin care se poate familiariza cu adevărat cu conceptul de programe.
Toți copiii mici au dobândit de acum capacitatea de a percepe și de a se juca cu programele, deschizând o gamă largă de noi abilități pe care trebuie să le stăpânească. Copilul tău va alege lucrurile care îl interesează și pe care le preferă cel mai mult. Între 54 și 60 de săptămâni, vor alege ceea ce se potrivește cel mai bine cu înclinațiile, interesele, fizicul și greutatea lor.
- Nu vă comparați copilul cu alții (nici măcar cu frații), pentru că fiecare copil este unic.
- Nu uita: copilul tău nu va face tot ceea ce se află pe aceasă listă
- S-ar putea să fii surprins de unele dintre lucrurile de pe listă și să te gîndești, “Oare nu este cam devreme?” Da, este dacă gândești în termenii unei abilități perfect realizate. Dar realitatea este că acestea sunt adesea executate atât de rudimentar, încât ai putea cu ușurință să nu-l vezi pe cel mic făcându-le. De exemplu, este nevoie doar de câteva secunde pentru a împinge în mod deliberat o cârpă pe podea; este o mișcare atât de mică. Dar, în mintea copilului tău, vă ajută să curățați podeaua. Atunci când parcurgi lista, ține cont de intențiile copilului. Dacă el crede că face curățenie, ei bine, atunci asta face. Nu este vorba de a freca efectiv podeaua, ci de ceea ce încearcă să facă în timp ce practică programe. Așa că uitați-vă la intenția lor mai degrabă decât la rezultatul final.
Iată câteva idei despre cum să îi ajutați.
- Jucați-vă cu îmbrăcatul și îngrijirea
Dacă copilul este interesat să se îmbrace, să se dezbrace și să se îngrijească singur, arătaț-i cum faceți voi aceste lucruri. Explicați-le ce faceți, precum și de ce o faceți. Ei vor fi capabili să înțeleagă mai mult decât sunt capabili să exprime. De asemenea, dați-le posibilitatea să se spele, să se usuce și să se îmbrace singuri sau să îmbrace pe altcineva. Deși nu vor face aceste lucruri fără cusur, ei știu ce trebuie să facă
- Încercarea de a se hrăni singur
Dacă vrea să mănânce singur, lăsați-l să încerce și țineți cont de faptul că sunt suficient de creativi pentru a dori să testeze diferite metode de a mânca – și probabil că toate vor implica murdărirea a ce e în jur. Puteți să vă ușurați curățenia plasând o foaie mare de plastic pe podea sub scaunul lor.
- Jucați-vă cu jucării
Mulți copii mici devin acum interesați de jucării mai complexe care le permit să imite programe, cum ar fi garaje cu mașini, trenulețe cu șine, ferme cu animale, păpuși cu scutece sau haine, seturi de ceai cu oale și tigăi sau magazine de joacă cu pachete și cutii. Dacă micuțul tău manifestă interes pentru astfel de jucării, oferă-i oportunități de a se juca cu ele. Ajutați-l din când în când. Este încă o lume foarte complicată pentru ei. Lăsați-I de asemenea să vadă versiunile “reale” ale acestor jucării. De exemplu, dacă este interesat de garaje, du-l într-un garaj. Dacă sunt interesați de cai, vizitați o școală de echitație. Iar dacă tractorul, macaraua sau barca este jucăria lor preferată, cu siguranță vor dori să vadă un tractor real în funcțiune.
- Joaca cu lucruri reale
Gențile, televizorul, radioul, ustensilele de curățenie, machiajul – mulți dintre cei mici vor să folosească totul la fel ca tatal sau mama lor. Unii copii își lasă acum propriile jucării zăcând undeva într-un colț. Încercați să vă dați seama ce încearcă să facă cel mic, chiar dacă nu vă face întotdeauna viața ușoară.
- Joaca cu poveștile
Când face saltul în lumea programelor, copilul devine fascinat de povești. Rețineți că majoritatea micuților de această vârstă se pot concentra asupra unei povești doar pentru aproximativ trei minute, așa că fiecare poveste trebuie să fie scurtă și simplă.
- Joaca cu “Conversațiile”
Mulți copii mici sunt niște “vorbăreți” entuziaști la această vârstă. Ei vă vor “spune” pe limba lor povești întregi, cu întrebări, exclamații și pauze. Și se așteaptă la un răspuns. Dacă copilul tău este un “povestitor”, încearcă să îi iei în serios poveștile, chiar dacă tot nu reușești încă să înțelegeți ce spune. Dacă ascultați cu atenție, este posibil ca uneori să puteți desluși un cuvânt adevărat.
- Joaca cu muzica
Mulți copii mici adoră să asculte cântece pentru copii, atâta timp cât acestea sunt simple și scurte, de preferință sub trei minute. Astfel de cântece sunt și programe. Dacă copilului dvs. îi place muzica, s-ar putea ca acum să vrea să învețe și el să facă toate gesturile corespunzătoare.
- De asemenea, unii bebeluși se distrează foarte mult “cântând” propria lor piesă de musică folosindu-se de jucării care fac muzică – tobe, piane, flaut, etc
- https://www.pnmag.com/mom-baby/ask-the-experts-baby-leaps-2/
- https://welcomebabycare.com/developmental-leaps-part-i-how-and-when-your-baby-grows/
- https://www.thewonderweeks.com/baby/leaps/
- https://www.bellybelly.com.au/?s=wonder+weeks
- The Wonder Weeks – A stress-Free Guide to your Baby’s Behavior, Hetty van de Rijt, PhD, Frans X. Plooij, PhD, and Xaviera Plas-Plooij
În acest articol folosim unelte de marketing afiliat. Asta înseamnă că dacă dai click pe link-urile din articol care duc către site-uri din exterior și plasezi o comandă acolo, noi vom obține un mic comision ca urmare a acestei tranzacții. Pe tine nu te costă nimic, iar pe noi ne ajuți să ne ducem mai departe acest proiect.
Ne poți lăsa un comentariu