Deși mulți oameni se gândesc că sarcina durează 9 luni, în realitate durează în medie 40 de săptămâni, fiind datată oficial din prima zi a ultimei menstruații cănd corpul femeii abia se pregătește pentru sarcină (deci nu este încă însărcinată). Această perioadă de 40 de săptămâni este împărțită în trei trimestre.
Trimestru 1 (Lunile 1-3, Săptămânile 1-13)
Primul trimestru este o perioadă de creștere și dezvoltare remarcabilă. Oul unicelular fertilizat se divide rapid într-un embrion, apoi într-un făt. La sfârșitul acestui trimestru fătul are o formă umană recognoscibilă, cu trăsături faciale, organe de simț, degete de la mâini și de la picioare la capătul unor membre minuscule și chiar muguri de dinți, amprente și unghii la picioare. Creierul, sistemul nervos și mușchii sunt funcționale, iar fătul poate efectua acțiuni involuntare reflexe, cum ar fi mișcarea viguroasă, înghițirea, sughițul, căscatul și urinarea. Această perioadă de dezvoltare umană inițială poate fi plină de pericole. Pe măsură ce organele sale se formează, embrionul este deosebit de sensibil la diverși factori dăunători, inclusiv medicamente, factori poluanți și infecții. Primul trimestru este perioada în care leziunile congenitale sunt cele mai probabile și pierderea sarcinii este cea mai frecventă, dar până la sfârșitul trimestrului amenințarea este mult mai mică. Deși este posibil ca femeia să nu pară vizibil însărcinată până în cea de-a treia lună, ea poate observa că talia i se mărește și alte simptome timpurii, cum ar fi greața, oboseala sau durerile de sâni
Descoperă cum va crește bebelușul tău în primul trimestru de sarcină, săptămână cu săptămână. Vizualizează evoluția sa prin următorul video 3D interactiv.
Descoperă ce schimbări se petrec în corpul tău în primul trimestru de sarcină, săptămână cu săptămână. Vizualizează evoluția sarcinii prin următorul video 3D interactiv.

Săptămâna 1 de sarcină (Luna 1, Trimestrul 1)
Numărătoarea inversă a sarcinii începe odată cu menstruația – începutul ciclului de fertilitate. Nu există încă un bebeluș, dar foliculii ovarieni lucrează pentru a “coace” următorul ovul. Deoarece data nașterii este calculată din prima zi a ultimei menstruații, aceasta se ia în considerare ca parte din cele 40 de săptămâni de sarcină.

Săptămâna 2 de sarcină (Luna 1, Trimestrul 1)
Un ovul matur este eliberat din ovare și, dacă un spermatozoid îl fertilizează, se concepe un copil. Odată eliberat, un ovul poate supraviețui până la 24 de ore în timp ce așteaptă să fie fertilizat. Cel mai probabil vei rămâne însărcinată la sfârșitul săptămânii. Este mijlocul unui ciclu menstrual tipic, când ovulul părăsește ovarul. Primul spermatozoid care ajunge în interiorul ovulului îl va fertiliza.

Săptămâna 3 de sarcină (Luna 1, Trimestrul 1)
Lucruri uimitoare se întâmplă în interiorul corpului tău – ești însărcinată chiar dacă nu o vei simți încă! Viitorul vostru copil este acum un ghem de aproximativ 100 de celule numit blastocist. Acesta se înfige în mucoasa uterului, care a devenit lipicioasă pentru a-l ajuta să se să se atașeze în siguranță.

Săptămâna 4 de sarcină (Luna 1, Trimestrul 1)
Organismul tău eliberează un hormon care îți va opri menstruația. Acest hormon poate fi detectat în testele de sarcină. Dacă nu îți vine ciclul în această săptămână, ar putea fi prima dată când te întrebi: “Sunt însărcinată?”. Micuțul vostru bebeluș și-a început viața ca embrion și este în prezent un disc de celule stratificate care este dezvoltă rapid.

Săptămâna 5 de sarcină (Luna 2, Trimestrul 1)
Nu arăți însărcinată, dar pe măsură ce corpul tău se adaptează la sarcina, s-ar putea să începi să o simți. Embrionul seamănă acum cu un mic mormoloc. Corpul s-a alungit, iar de-a lungul spatelui s-a format un rând de celule întunecate, care reprezintă începutul măduvei spinării. Inima crește rapid și până la sfârșitul acestei săptămâni va începe să bată.

Săptămâna 6 de sarcină (Luna 2, Trimestrul 1)
Deși nu există burtă vizibilă, nu înseamnă că corpul nu se schimbă în alte moduri. Simptomele sarcinii apar de obicei în această săptămână. Este posibil să vă simțiți obosită, să vă fie greață sau să aveți sânii sensibili sau dureroși. Bebelușul și-a dublat lungimea și seamănă cu un mic crevete. Capul și creierul sunt în creștere într-un ritm incredibil, iar petele întunecate care se vor se vor transforma în ochi au apărut pe părțile laterale ale capului.

Săptămâna 7 de sarcină (Luna 2, Trimestrul 1)
Deși încă nu poți simți copilul în tine, inima poate fi văzută bătând la o ecografie. Placenta se întărește și va fi pregătită să preia controlul în câteva săptămâni. Uterul tău se extinde treptat și este posibil să constați că talia este mai groasă. Cervixul, partea inferioară a uterului care leagă uterul de vagin, formează un dop de mucus. Acesta ajută la prevenirea pătrunderii bacteriilor dăunătoare în uter.

Săptămâna 8 de sarcină (Luna 2, Trimestrul 1)
Copilul tău este de mărimea unui strugure mare și un nas micuț este acum vizibil. Pentru mamă, aceste prime săptămâni sunt de obicei marcate de greață, epuizare completă și schimbări de dispoziție. Umflarea uterului a făcut probabil ca blugii tăi favoriți să fie prea strâmți. Dacă nu ai făcut-o deja, programeză-te la prima vizită prenatală.

Săptămâna 9 de sarcină (Luna 3, Trimestrul 1)
Acum de mărimea unei prune, copilul tău continuă să se dezvolte. Degetele palmare încep să se separe și apar degetele minuscule de la picioare. Sistemul tău respirator se adaptează rapid pentru a-ți ajuta corpul să îndeplinească cerințele sarcinii. Coastele se extind, iar diafragma se mișcă în sus, permițând plămânilor să primească mai mult aer, crescând absorbția de oxigen.

Săptămâna 10 de sarcină (Luna 3, Trimestrul 1)
Deși nu este evident pentru ceilalți, este posibil să observați că organismul începe să arate ca al unei femei însărcinate. Embrionul devine oficial făt în a opta săptămână de dezvoltare post-fertilizare (a 10-a săptămână de sarcină). Acum are aproximativ 3 cm lungime, cam de dimensiunea unei prune și se poate mișca energic. Organele genitale externe încep și ele să se diferențieze, dar nu este încă posibil să distingem sexul.

Săptămâna 11 de sarcină (Luna 3, Trimestrul 1)
Fătul are acum aproximativ 5 cm lungime și își poate deschide și închide gura, permițând căscatul și înghițirea. Caracteristicile feței se dezvoltă, în interiorul maxilarului se formează muguri de dinți mici iar inima îi bate mai repede, între 120 și 160 de bătăi pe minut. Uterul în creștere se mișcă acum în sus, reducând presiunea asupra vezicii urinare, deci simptomele urinare se diminuează. Poate fi necesar să îți ajustezi cureaua sau să optezi pentru haine mai largi.

Săptămâna 12 de sarcină (Luna 3, Trimestrul 1)
Pentru cele mai multe femei, acesta este momentul când mare parte din simptome încep să se amelioreze – grețurile trec, apetitul se îmbunătățește, iar oboseala face loc unei energii sporite. Bebelușul se dezvoltă în continuare într-un ritm alert. Pe măsură ce celulele cerebrale se înmulțesc rapid, creierul se dezvoltă în două jumătăți distincte (emisferele stângă și dreaptă). Începe să își producă proprii hormoni, iar organele genitale pot prezenta primele semne exterioare de sex.

Săptămâna 13 de sarcină (Luna 3, Trimestrul 1)
Bebelușul va începe să arate mai bine proporționat pe măsură ce trunchiul începe să se lungească. Este posibil să puteți vedea mișcările de respirație și de înghițire ale bebelușului la o ecografie. La 13 săptămâni, oasele mici încep să se formeze în brațe și picioare. În curând, bebelușul va putea să își bage degetul mare în gură. Hormonul relaxină vă înmoaie articulațiile și ligamentele în vederea pregătirii pentru naștere. Pe măsură ce volumul de sânge continuă să crească, este posibil ca pielea să vă capete “strălucirea” caracteristică sarcinii. Unele simptome ale sarcinii, cum ar fi grețurile matinale, se ameliorează, dar altele, cum ar fi constipația și indigestia, le pot lua locul.
Trimestru 2 (Lunile 4-6, Săptămânile 14-27)
Al doilea trimestru de sarcină este o perioadă de creștere și dezvoltare continuă. Toate sistemele corpului sunt la locul lor dar fătul nu este încă capabil de viață independentă. Disconforturile materne din primul trimestru, cum ar fi grețurile de dimineață și oboseala, încep să se diminueze la începutul celui de-al doilea trimestru. Creșterea constantă a volumului de sânge conferă viitoarei mame o strălucire sănătoasă. Fundul uterului ar trebui să se ridice deasupra pelvisului în a patra lună, ceea ce va face ca sarcina să fie evidentă. Fundul uterului va continua să se ridice în ritm de aproximativ 1 cm pe săptămână. Aceasă măsurătoare oferă o bună estimare a săptămânii de sarcină, așa că, de exemplu, la 20 de săptămâni de sarcină, înălțimea fundului uterin va fi de fi de aproximativ 20 cm. Prima mișcare a fătului resimțită de viitoarea mamă apare de obicei în timpul celei de-a cincea lună, dar poate fi simțită mai devreme dacă femeia a avut un copil înainte. Pe parcursul celui de-al doilea trimestru, fătul se triplează în dimensiune (chiar mai mult), iar greutatea sa va crește de aproximativ 30 de ori. În prima jumătate a celui de-al doilea trimestru, creierul fetal și sistemul nervos sunt încă supuse unei perioade critice de dezvoltare. A doua jumătate a celui de-al doilea trimestru vede o creștere rapidă a corpului și membrelor fetale, în timp ce capul crește într-un ritm relativ mai lent. Drept urmare, proporțiile fătului vor arăta mai mult ca cele ale unui adult până la sfârșitul trimestrului.
Descoperă cum va crește bebelușul tău în trimestrul II de sarcină, săptămână cu săptămână. Vizualizează evoluția sa prin următorul video 3D interactiv.
Descoperă ce schimbări se petrec în corpul tău în trimestrul II de sarcină, săptămână cu săptămână. Vizualizează evoluția sarcinii prin următorul video 3D interactiv.

Săptămâna 14 de sarcină (Luna 4, Trimestrul 2)
În săptămâna 14, bebelușul tău măsoară ~ 8,9 cm și cântărește aproximativ 43 g. Spre deosebire de primele săptămâni, membrele și corpul bebelușului dvs. cresc acum mai repede decât capul său. Lanugo va începe să se formeze și să acopere pielea. Pe măsură ce ligamentele corpului tău se întind și se pregătesc pentru restul sarcinii, este posibil să observi câteva dureri, în special la nivelul spatelui. Exercițiile fizice ușoare vă vor ajuta să vă ușurați corpul prin aceste schimbări.

Săptămâna 15 de sarcină (Luna 4, Trimestrul 2)
Este săptămâna 15 și bebelușul tău este din ce în ce mai mare. Până acum, măsoară aproximativ 10,1 cm și cântărește 70 de grame. Cu alte cuvinte, are aproximativ aceeași mărime ca un măr. Deși ochii săi sunt încă bine închiși, deschizându-se abia la sfârșitul celui de-al doilea trimestru, aceștia devin sensibili la lumină. Pe lângă simțul văzului, auzul se dezvoltă cu pași repezi.
S-ar putea ca simptomele neplăcute din primul trimestru să fi dispărut aproape complet, iar tu să începi să arăți vizibil însărcinată.

Săptămâna 16 de sarcină (Luna 4, Trimestrul 2)
Bebelușul are acum dimensiunea unui avocado: măsoară aproximativ 11,6 cm și cântărește aproximativ 100 de grame. Toate membrele bebelușului vostru sunt acum complet formate, ceea ce îi permite să exerseze întinderea lor. În acest moment, pielea sa este foarte subțire – de fapt, este translucidă. Toate vasele sale de sânge sunt vizibile prin piele. S-ar putea să vă dați seama că părul dvs. arată mult mai plin în ultima vreme. Acest lucru se datorează faptului că, datorită hormonilor de sarcină, pierdeți mai puțin păr și acesta crește într-un ritm mai rapid, dându-i un aspect frumos și des.

Săptămâna 17 de sarcină (Luna 4, Trimestrul 2)
La aproape 13 cm, bebelușul dumneavoastră are dimensiunea unei pere și cântărește aproximativ 140 de grame. Liniile amprentelor sale digitale au terminat acum să se formeze pe vârful degetelor. Țesutul adipos începe de asemenea să se acumuleze, dându-i un aspect mai drăguț și mai uman. Creșterea ta în greutate va varia, dar este probabil să iei în greutate câte un kilogram pe săptămână începând de acum și până la sfârșitul sarcinii. Uterul în creștere împinge alte organe în partea laterală a abdomenului pentru a face loc bebelușului care se dezvoltă. Deoarece acest lucru poate pune presiune pe stomac, este mai probabil să suferi de indigestie după masă.

Săptămâna 18 de sarcină (Luna 5, Trimestrul 2)
Bebelușul tău măsoară aproximativ 14,2 cm, adică lungimea unui ardei roșu, și cântărește 190 de grame. Capul său este încă puțin disproporționat față de restul corpului și va părea slab, dar de acum înainte va începe să depună depozite de grăsime. Există multă mișcare acum, pe măsură ce bebelușul își explorează spațiul, dând din picioare, flexându-se și chiar rostogolindu-se. Pe măsură ce corpul tău crește, uterul tău va împinge pe stomac, astfel încât este mai ușor pentru acidul gastric să iasă, ceea ce duce la arsuri la stomac.

Săptămâna 19 de sarcină (Luna 5, Trimestrul 2)
Bebelușul are deja o lungime de 16,5 cm și cântărește aproximativ 240 g, ceea ce îl face să fie aproape de mărimea unui mango obișnuit. Picioarele sunt acum mai lungi decât brațele și este acoperit de vernix caseosa. Această substanță ceroasă ajută la reglarea temperaturii corpului său în uter și îi protejează pielea în timp ce este scufundat în lichidul amniotic. Burtica este din ce în ce mai vizibilă. Pe măsură ce sarcina avansează, este posibil să începeți să aveți dureri de spate, deoarece greutatea uterului înseamnă că spatele trebuie să lucreze mai mult pentru a vă menține în poziție verticală.

Săptămâna 20 de sarcină (Luna 5, Trimestrul 2)
Un făt în săptămâna 20 va cântări în jur de 300 g și va măsura 25,4 cm (de la cap la călcâi) – dimensiunea unei banane. Mâinile și picioarele sale ating proporțiile corespunzătoare, deși capul este încă cea mai mare parte a corpului său. S-ar putea să constați în această săptămână că părul și unghiile îți cresc mai repede și se simt mai groase. Totul datorită hormonilor de sarcină, care declanșează eliberarea unor substanțe nutritive suplimentare către celulele părului și unghiilor. Uterul tău a crescut până la nivelul buricului tău acum. Probabil că ați luat în jur de 5 kg în greutate și vei continua să iei în jur de un kilogram pe săptămână de acum încolo.

Săptămâna 21 de sarcină (Luna 5, Trimestrul 2)
Bebelușul măsoară deja aproximativ 26,7 cm și cântărește aproximativ 340 g, ceea ce înseamnă că are dimensiunea unui morcov mare. Pielea i se schimbă treptat din roz în roșu, pe măsură ce capilarele se dezvoltă sub piele și, poate cel mai interesant, conexiunile neurologice dintre creier și mușchi sunt acum la locul lor. Toate astea duc la un mai mare control asupra acelor împunsături și lovituri pe care le simți.
Există atât de multe schimbări în corpul tău în timpul sarcinii și, din păcate, nu toate sunt “bune”. Din acest moment este posibil să observi vergeturi care își croiesc drum în zig-zag pe pielea ta. Prezentându-se inițial ca niște dungi mov, roșii sau roz, vergeturile se formează atunci când țesutul de susținere se rupe pe măsură ce pielea se întinde.

Săptămâna 22 de sarcină (Luna 5, Trimestrul 2)
Acum are 27,7 cm de la creștet la călcâi și cântărește 430 g. Bebelușul începe să arate ca un nou-născut în miniatură, deși este mai slab, deoarece nu are încă toată grăsimea de la naștere. Trăsăturile sale devin mai bine definite și are unghii care îi ajung acum până la capătul degetelor. Cel mai probabil că până acum ai lăsat în urmă majoritatea simptomelor neplăcute ale sarcinii din primul trimestru. Al doilea trimestru anunță celebra “strălucire a sarcinii” pentru majoritatea femeilor. Acest aspect sănătos poate fi atribuit sângelui suplimentar care circulă în corpul tău și faptului că reții mai multă apă, așa că pielea ta se va simți și va arăta foarte bine în acest moment.

Săptămâna 23 de sarcină (Luna 6, Trimestrul 2)
Bebelușul are dimensiunea unui mango mare, cântărește 500 g și măsoară 28,9 cm. În această săptămână este “ocupat” să se întindă și să-și flexeze alternativ membrele și să aibă perioade liniștite de somn, pe măsură ce își dezvoltă ciclul somn/veghe. Uterul vă va deplasa cutia toracică în sus și în afară, ceea ce vă poate face să vă simțiți fără suflare, stomacul este mai strivit, ceea ce poate duce la arsuri la stomac, iar bebelușul va exercita o presiune mai mare asupra vezicii urinare, ceea ce înseamnă că vă veți întoarce la zilele de început, deoarece vă veți trezi vizitând din nou mai des toaleta.

Săptămâna 24 de sarcină (Luna 6, Trimestrul 2)
Bebe începe să ocupe mai mult spațiu în uterul tău, cântărind 600 g și măsurând 30 cm. Aceasta este cam cât o știulete de porumb. Până în săptămâna 24, pielea subțire ca hârtia a bebelușului tău devine treptat mai opacă și capătă o strălucire proaspătă, roz, pe măsură ce capilarele sale se dezvoltă. Săptămâna 24 este un număr magic al sarcinii din multe puncte de vedere. Dacă bebelușul tău ar trebui să își facă o “intrare de urgență” acum, ar avea șanse de supraviețuire. Începând cu această săptămână, bebelușul este considerat viabil, deoarece plămânii săi ar putea fi suficient de dezvoltați pentru a funcționa în afara uterului.
Pentru mămică, cam în această etapă este momentul în care hemoroizii ar putea să-și facă o apariție nedorită.

Săptămâna 25 de sarcină (Luna 6, Trimestrul 2)
Bebe cântărește deja aproximativ 660 g și are o lungime de la cap la călcâie de 34,6 cm, ceea ce înseamnă că are aproximativ dimensiunea unui pepene galben. În săptămâna 25 de sarcină, arată mai plinuț și mai puțin ridat, deoarece pielea sa este întinsă de producția de celule adipoase de sub ea. Părul de pe scalp îi crește, iar o inspecție mai atentă ar arăta că acum are textură și culoare.
Pe măsură ce vă apropiați de cel de-al treilea trimestru, s-ar putea să constatați că oboseala de la începutul sarcinii își face din nou apariția. O altă evoluție interesantă în această săptămână este că, până acum, este posibil să puteți vedea cu adevărat loviturile bebelușului pe suprafața burticii; acest lucru este deosebit de plăcut pentru partenerul dumneavoastră, care, până acum, nu a putut împărtăși entuziasmul de a simți mișcările copilului nenăscut.

Săptămâna 26 de sarcină (Luna 6, Trimestrul 2)
Bebelușul măsoară 35 cm de la cap la călcâie și cântărește 875 g. Este ocupat să acumuleze o mulțime de rezerve de grăsime sub pielea lui subțire ca hârtia. În jurul acestei săptămâni este momentul în care bebelușul tău va deschide în sfârșit ochii. Retina lui s-a dezvoltat până la un punct în care este pregătit să vadă ce se întâmplă în jurul lui. De asemenea, își va exersa respirația pentru după naștere, inspirând cantități mici de lichid amniotic. Aceasta este o pregătire vitală pentru a permite plămânilor săi să se maturizeze.
Până în săptămâna 26 de sarcină, uterul tău a crescut până la 5 cm și jumătate deasupra buricului tău. Dacă ai un piercing în buric, atunci acesta este momentul să îl scoți, deoarece uterul tău s-a mărit suficient de mult pentru a-ți împinge abdomenul spre exterior.

Săptămâna 27 de sarcină (Luna 6, Trimestrul 2)
Acum că al doilea trimestru se apropie de sfârșit, bebelușul vostru se apropie din ce în ce mai mult de greutatea sa la naștere. Acum măsoară 36,6 cm atunci când este întins – aceasta este aproximativ lungimea unei sticle de 2 litri de suc – și cântărește aproximativ 900 g – are aproximativ aceeași greutate ca o conopidă medie. Plămânii lui continuă să devină mai puternici. Bebelușul vostru are acum perioade regulate de somn.
Din nefericire, durerile și durerile vă vor deranja în continuare. Crampele la picioare sunt frecvente în ultimele etape ale sarcinii, multe femei confruntându-se cu ele din jurul săptămânii 27 până la naștere. Acest lucru se datorează faptului că greutatea bebelușului tău pune o presiune suplimentară asupra mușchilor și venelor tale.
Trimestru 3 (Lunile 7-9, Săptămânile 28-40+)
Al treilea trimestru de sarcină este o perioadă de maturizare și creștere rapidă. Până la 40 de săptămâni, organele fătului se vor fi dezvoltat până la punctul în care acesta este capabil de o viață independentă. În timpul celui de-al treilea trimestru, evoluțiile fetale importante includ depunerea grăsimii și maturizarea sistemelor corporale, astfel încât acestea să poată funcționa pe deplin pe cont propriu după naștere. Sistemul respirator trebuie să treacă printr-o transformare deosebit de dramatică pentru a permite respirația pentru prima dată. Creierul fetal continua să se extindă în timpul acestor ultime trei luni, astfel încât circumferința capului crește de la aproximativ 28 cm la 38 cm. În același timp, lungimea totală a corpului fătului crește de la aproximativ 38 cm la 48 cm, iar greutatea acestuia crește de la o medie de 1,4 kg la 3,4 kg. Ultimele 10 săptămâni reprezintă o perioadă remarcabilă de creștere, în care fătul câștigă jumătate din greutatea sa finală, la termen. Până la sfârșitul acestei trimestru, fătul este complet format și se poate să se fi așezat cu capul în jos poziția cap-coadă, pregătit pentru naștere. Viitoarea mamă poate suferi de dureri de spate în ultimele trei luni, deoarece schimbările posturale duc la o tensiune crescută asupra mușchilor și ligamentelor. Oboseala poate fi, de asemenea, o problemă, în principal din cauza greutății suplimentare a fătului. Sânii încep să producă prelaptele cremos numit colostru, care va hrăni bebelușul în zilele de după naștere.
Descoperă cum va crește bebelușul tău în trimestrul III de sarcină, săptămână cu săptămână. Vizualizează evoluția sa prin următorul video 3D interactiv.
Descoperă ce schimbări se petrec în corpul tău în trimestrul III de sarcină, săptămână cu săptămână. Vizualizează evoluția sarcinii prin următorul video 3D interactiv.

Săptămâna 28 de sarcină (Luna 7, Trimestrul 3)
Bebelușul are acum 37,6 cm și cântărește puțin peste 1 kg, adică greutatea unei pungi de zahăr. În săptămâna 28 de sarcină, bebelușul tău poate începe să arate ca și cum ar fi aproape gata să se nască, deoarece este perfect format și totul este proporționat. Vederea i se îmbunătățește, iar acum clipește și are genele complet crescute.
Ați ajuns în al treilea trimestru. Bebelușul tău a crescut mult și probabil că simți asta. Lungimea lui este foarte apropiată de cea pe care o va avea la naștere și ocupă mult loc. Așadar, este extrem de probabil să te confrunți cu dureri de spate, oboseală și să ai probleme în menținerea echilibrului. S-ar putea să ai mai multe dificultăți în a adormi acum că partea din față este mult mai mare.

Săptămâna 29 de sarcină (Luna 7, Trimestrul 3)
În săptămâna 29 de sarcină, bebelușul tău va cântări aproximativ 1,1 kg și va măsura aproximativ 38,6 cm de sus până jos. Ea este acum aproximativ de mărimea unui dovleac mare. Pe măsură ce începe să câștige mai multă grăsime, pielea lui ridată se va netezi. Pentru a face loc pentru creierul în expansiune, craniul îi crește. Din această cauză, fruntea lui poate părea bombată, dar osul este încă foarte moale, iar plăcile craniene nu sunt încă complet dezvoltate.
Este normal să te simți foarte obosită din cauza greutății pe care o acumulezi. Hormonii pot provoca, de asemenea, uscăciune și mâncărimi ale pielii. Probabil că acum puteți simți cum bebelușul dă din picioare într-un ritm regulat. Deși acest lucru poate fi incitant, loviturile sale constante pot provoca, de asemenea, disconfort. Coastele dureroase sunt adesea rezultatul acestei mișcări și lovituri constante.

Săptămâna 30 de sarcină (Luna 7, Trimestrul 3)
Bebelușul are 39,9 cm și cântărește aproape 1,35kg, fiind acum de mărimea unei verze. Plămânii și tractul său digestiv sunt acum aproape mature. Este capabil să deschidă și să închidă ochii și va putea să vadă interiorul uterului, dar vederea sa este încă limitată. Dacă aprindeți o lumină pe burtica dumneavoastră, nu numai că va putea să o detecteze, dar ar putea încerca să se întindă și să o atingă.
Dacă pielea întinsă vă provoacă mâncărimi, încercați să o calmați cu o cremă hidratantă fără parfum sau cu ulei de germeni de grâu. Ar trebui să rămâneți vigilentă la semnele de avertizare ale preeclampsiei, o afecțiune care cauzează tensiune arterială ridicată și potențiale daune pentru dumneavoastră și pentru copilul nenăscut.

Săptămâna 31 de sarcină (Luna 7, Trimestrul 3)
Bebelușul măsoară aproximativ 41,1 cm și cântărește 1,5 kg. În acest moment, dacă bebelușul își întinde un braț sau își smucește un picior, este posibil să vedeți efectiv membrul ieșind pe sub piele. Pe măsură ce capătă mai multă grăsime, pielea sa încrețită devine mai fină.
Este posibil să fi început să observați, de asemenea, că sânii dvs. au început să producă colostru. Colostrul este primul lapte pe care corpul îl produce și este plin de anticorpi și imunoglobuline.

Săptămâna 32 de sarcină (Luna 8, Trimestrul 3)
Bebelușul a ajuns acum la 1,7 kg și măsoară aproximativ 42,4 cm din cap până în picioare. Continuă să se îngrașe, pielea devenind mai moale și mai fină. Deși este posibil să fi pierdut părul fin care îi acoperă corpul (lanugo), acum ar putea avea păr pe cap, care devine treptat mai gros.
Volumul de sânge a crescut cu 40 până la 50 la sută pe parcursul sarcinii, ceea ce îți poate provoca o senzatie de cald (bufeuri). Bebelușul în expansiune continuă să exercite presiune asupra diafragmei și stomacului, ceea ce este posibil să îți provoace dificultăți de respirație, precum și arsuri la stomac.

Săptămâna 33 de sarcină (Luna 8, Trimestrul 3)
Bebelușul continuă să ia în greutate într-un ritm constant, cântărind acum 1,9 kg și aproximativ 43,7 cm. Deși oasele sale au devenit mai dure, craniul său rămâne flexibil, ceea ce îi facilitează drumul prin canalul de naștere. Plămânii ei sunt aproape la dezvoltare completă.
Este posibil ca burta să vă facă activitățile normale mai solicitante și este foarte posibil să vă simțiți foarte obosită pe măsură ce vă apropiați tot mai mult de data nașterii. Hormonii de sarcină relaxează mușchii sistemului digestiv, ceea ce înseamnă că arsurile la stomac și indigestia sunt două afecțiuni comune ale sarcinii care provoacă disconfort și, eventual, nopți nedormite.

Săptămâna 34 de sarcină (Luna 8, Trimestrul 3)
Cu fiecare săptămână care trece, bebelușul ia puțin mai mult în greutate, pe măsură ce ajunge la dimensiunea potrivită pentru naștere. Până acum cântărește 2,2 kg și măsoară 45 cm – are greutatea unui pepene galben. Acum este destul de înghesuit în uter și membrele sale vor fi sținute strâns, pe măsură ce spațiul său disponibil se reduce treptat. Acest lucru va însemna, probabil, un braț sau un picior înghesuit inconfortabil sub coastele tale la un moment dat sau altul.
În săptămâna 34, probabil că oboseala a lovit din nou. Dar de data aceasta nu se datorează hormonilor de sarcină, ci pur și simplu este rezultatul solicitărilor fizice impuse corpului tău, combinate cu nopțile agitate în care te învârți în pat. În plus, acele tot mai frecvente drumuri nocturne la baie, pe măsură ce micuțul dinăuntru sare pe vezica ta, înseamnă că este posibil ca privarea de somn să se fi instalat deja.

Săptămâna 35 de sarcină (Luna 8, Trimestrul 3)
Acum măsoară 45 cm în lungime și cântărește puțin peste 2 kg. Este ca și cum ai purta în burtică doi saci de zahăr.Probabil că are capul în jos, pregătit pentru naștere, și va deveni din ce în ce mai plinuț pe măsură ce ia în greutate în ultimele săptămâni în uter. În această săptămână, creierul bebelușului se dezvoltă rapid, ceea ce înseamnă că capul său continuă să se mărească. Se formează o mulțime de țesut din tubul neural; acesta va controla, printre altele, reflexele și mișcările sale musculare.
O mulțime de femei dezvoltă variații în tiparul lor de urinare în jurul săptămânii 35 de sarcină. Presiunea exercitată de capul bebelușului poate fi o problemă, făcându-vă să urinați mai frecvent, și s-ar putea să aveți acel sentiment de “trebuie să merg ACUM!”, atât de îndrăgit la sfârșitul sarcinii. Din păcate, tusea, strănutul și râsul pot fi însoțite de pierderea controlului vezicii urinare.

Săptămâna 36 de sarcină (Luna 9, Trimestrul 3)
Micuțul tău se apropie din ce în ce mai mult de greutatea la naștere, cântărind 2,6 kg și aproape 47,4 cm. Îi cade părul fin și pufos de lanugo care îi acoperă corpul și scapă de vernix caseosa. Cu toate acestea, este posibil să mai puteți vedea urme de acest lucru când se va naște. La sfârșitul săptămânii 36, bebelușul dumneavoastră este considerat la termen. El ar putea literalmente să se nască în orice zi de acum încolo. Dar dacă nu vă simțiți pregătită, nu intrați încă în panică. Doar 5% dintre bebeluși se nasc la data reală de naștere și majoritatea femeilor nasc între 38 și 42 de săptămâni.
Creșterea presiunii în zona pelviană inferioară ar putea însemna că bebelușul tău s-a deplasat în jos și este gata să se poziționeze (să aibă capul chiar în jos în pelvisul tău, gata de naștere). Până acum probabil că v-ați obișnuit cu o cantitate destul de mare de umflături și cu reținerea de apă (edemul de sarcină), însă, dacă începeți să vă apară umflături în jurul ochilor sau dacă există o umflare bruscă și excesivă a mâinilor, picioarelor sau gleznelor, atunci ar trebui să fiți verificată de medic.

Săptămâna 37 de sarcină (Luna 9, Trimestrul 3)
Bebelușul tău măsoară aproape 49 cm și cântărește 2,9 kg, ceea ce îl face să fie cam cât un pepene verde. Până în săptămâna 37 de sarcină, bebelușul tău își folosește cu adevărat mușchii faciali. Sistemul său digestiv continuă, de asemenea, să se maturizeze, dar va continua să facă acest lucru pe tot parcursul primilor ani de viață. Intestinul său subțire va crește mai mult de 100 cm în primele 12 luni de la naștere.
Nu există schimbări reale în sine în corpul tău în această săptămână. Te afli în a 37-a săptămână de sarcină și corpul tău lucrează din greu pentru a-ți susține bebelușul aproape gata să se nască. Dacă suferiți de simptome de sarcină târzie, cum ar fi arsurile la stomac și hemoroizii, sunt șanse ca acestea să se intensifice în ultimele săptămâni.

Săptămâna 38 de sarcină (Luna 9, Trimestrul 3)
În săptămâna 38 cântărește aproximativ 3 kg și măsoară 49,8 cm, ceea ce înseamnă că are aproximativ lungimea unui praz mic. Organele sale principale s-au dezvoltat și sunt pregătite pentru viața în afara uterului. Cu toate acestea, mai există încă o dezvoltare de ultim moment care se face. Plămânii lui continuă să se maturizeze și va produce surfactant (substanța care împiedică sacii de aer din micii lui plămâni să se lipească între ei odată ce se va naște).
Dacă simți o presiune jos în pelvis, cel mai probabil acest lucru se datorează faptului că bebelușul se deplasează în jos în pregătirea intrării sale, ceea ce înseamnă că plămânii tăi au din nou mai mult spațiu și este posibil ca greutățile de respirație să dispară.

Săptămâna 39 de sarcină (Luna 9, Trimestrul 3)
Bebelușul măsoară deja în jur de 3,3 kg și aproximativ 50,7 cm. Aspectul său de acum nu diferă de cel pe care îl va avea la naștere. Toate organele sale principale sunt acum bine dezvoltate. Celulele vechi ale pielii sunt îndepărtate și apare un strat nou de piele, mai palid și mai gros decât înainte. Este pregătit să respire pentru prima dată, independent, deoarece plămânii săi au produs mai mult surfactant, care menține deschise micile sale pungi de aer.
Cu excepția cazului în care intri în travaliu, nu există schimbări reale în corpul tău în această săptămână. Este foarte posibil ca în această etapă târzie a sarcinii să te simți foarte obosită, așa că încearcă să petreci cât mai mult timp odihnindu-te.

Săptămâna 40 de sarcină (Luna 9, Trimestrul 3)
Acum, la măsurătorile finale înainte de naștere, bebelușul cântărește aproximativ 3,5 kg și are aproximativ 51,2 cm de la creștet la călcâi. Arată ca o combinație a părinților săi. Acum este un nou-născut complet format, cu unghii la degete și la picioare, cu brațe și picioare mici și plinuțe, poate avea chiar și păr. Când se va naște, bebelușul dumneavoastră va avea două puncte moi pe cap, cunoscute sub numele de fontanele. Acesta este locul în care craniul său nu a fuzionat încă; foarte util în spațiul îngust al canalului de naștere.
Dacă obosești pentru că nu dormi suficient de bine, atunci trage un pui de somn în timpul zilei pentru a-ți menține nivelul de energie ridicat. Acum că ai intrat în cea de-a 41-a săptămână de sarcină, vei fi monitorizată îndeaproape și s-ar putea să ți se sugereze o inducție a sarcinii. Principalul lucru pe care trebuie să îl monitorizezi în săptămâna 40 de sarcină este frecvența mișcărilor bebelușului. Nu există un număr specific de ori de câte ori se așteaptă ca bebelușul tău să lovească pe zi, lucrul crucial este să îi recunoști propriul model de mișcare și să fii atentă dacă acesta se schimbă. Mișcarea indică faptul că totul este în regulă cu bebelușul vostru.
- The Pregnancy Encyclopedia (Paula Amato M.D., Dr. Chandrima Biswas)
- The Science of Pregnancy the Complete Illustrated Guide from Conception to Birth (Sarah Brewer)
- Your pregnancy week by week (Recorded Books, Inc.Curtis, Glade B.Schuler etc.)
- Mayo Clinic Guide to a Healthy Pregnancy (Myra J. Wick)
- https://mybabymanual.co.uk/pregnancy/
- https://www.nyp.org/womens/pregnancy-and-birth/timeline
- https://kidshealth.org/en/parents/pregnancy-calendar-intro.html
- https://www.texashealth.org/baby-care/Week-by-Week
- https://www.webmd.com/baby/interactive-pregnancy-tool-fetal-development
- https://my.clevelandclinic.org/health/articles/7247-fetal-development-stages-of-growth
- https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/pregnancy-week-by-week/basics/healthy-pregnancy/hlv-20049471
- https://medlineplus.gov/ency/article/002398.htm
- https://www.nhs.uk/pregnancy/week-by-week/
- https://www.babymed.com/pregnancy-week-by-week
- https://raisingchildren.net.au/pregnancy/week-by-week
- https://americanpregnancy.org/healthy-pregnancy/week-by-week/
- https://www.biodigital.com/
În acest articol folosim unelte de marketing afiliat. Asta înseamnă că dacă dai click pe link-urile din articol care duc către site-uri din exterior și plasezi o comandă acolo, noi vom obține un mic comision ca urmare a acestei tranzacții. Pe tine nu te costă nimic, iar pe noi ne ajuți să ne ducem mai departe acest proiect.