Odată cu saltul mental 9, copilul mic intră în lumea principiilor și va descoperi că există diferite strategii care pot fi folosite pentru a atinge un obiectiv.

# Săptămâna minune 64 (1 an și 2.5 luni) – Saltul Mental 9 – Să înțelegem mai bine lumea principiilor atât prin ochii adultului cât și prin ochii unui copil

Până acum, micuțul tău a înțeles conceptul de “program”. Programele voastre zilnice de a mânca, de a face cumpărături, de a vă plimba, de a vă juca și de a spăla vasele i se par normale în această etapă.

  • Micile voastre ajutoare pot avea însă o abordare ușor diferită de a voastră în ceea ce privește treburile casnice. Ei folosesc o bucată de sfoară pentru a “aspira” și o cârpă pentru a “da cu mopul”, eventual udând-o în gură.
  • De asemenea, sunt încă legați de anumite rutine stricte, care tind să fie un pic mecanice prin natura lor. Ei sunt doar niște începători în lumea complexă a programelor, nefiind încă capabili să adapteze programul pe care îl execută la diferite circumstanțe. Va fi nevoie de câțiva ani de experiență înainte de a deveni competenți în astfel de chestiuni.

Următorul pas în dezvoltarea lor este reprezentat de întelegerea pricipiilor și descoperirea faptului că există diferite strategii care pot fi folosite pentru a atinge un obiectiv.

În calitate de adulți, suntem capabili să ne adaptăm la schimbări. Putem varia ordinea în care facem lucrurile. La cumpărături, optăm pentru coada scurtă de la măcelărie în loc să ne alăturăm unei cozi lungi la brutărie. Facem alegeri în funcție de circumstanțe. De asemenea, ne adaptăm la cei din jurul nostru. Dacă cineva ne cere părerea, luăm în considerare persoana care ne pune întrebarea înainte de a răspunde. Suntem capabili să ne adaptăm în funcție de starea de spirit sau, cel puțin, de direcția în care vrem să îndreptăm starea de spirit. Anticipăm tot ceea ce se întâmplă în jurul nostru și ne preocupă. La cel mai simplu nivel, știm ce ne dorim și cum să obțineți asta cel mai bine. Ne asigurăm că ne atingem obiectivele iar programele noastre par a fi atât de flexibile și naturale.

Adulții au ani de experiență cu “principiile”. Prin încercări și erori, ne-am însușit abilitățile care aparțin principiilor. Știm ce înseamnă dreptatea, prietenia, omenia, ajutorul și cooperarea. Știm, de asemenea, cum putem determina o altă persoană să facă ceva prin modificarea propriului nostru comportament. Acestea sunt lucruri învățate în timp. Copilul mic, pe de altă parte, încă trebuie să învețe toate aceste lucruri și face asta prin încercări și experimente.

Exemplele de principii date mai sus sunt în principal principii morale, care se referă la norme și valori. Acestea se referă la lucruri pe care le faci sau nu le faci. Lucruri care sunt bune sau rele. Dar există și alte tipuri de principii care se referă la modul în care facem lucrurile.

  • De exemplu, în timp ce faci un puzzle, un principiu poate fi acela de a construi mai întâi marginile.

  • Un alt principiu sub această deviză poate fi acela de a mânca mai întâi lucrurile care îți plac cel mai puțin și de a păstra cele mai bune lucruri – cum ar fi desertul! – pentru final.

  • De exemplu, există strategiile pe care le folosiți atunci când jucați o partidă de șah pentru a păstra “controlul asupra mijlocului” tablei.

  • Un alt exemplu este principiul de a face călătoriile lungi mai confortabile prin planificarea unui program în care să aveți suficiente ore de somn.

  • Un alt principiu este acela că, atunci când scrieți un articol, trebuie să țineți cont de publicul vizat. Sau principiul de a ține o dublă contabilitate, sau de a dezvolta o “temă” muzicală.

  • Apoi, există legile naturii care dictează modul în care se mișcă lucrurile, ecuațiile chimice care descriu modul în care materia complexă este construită din elemente simple sau geologia care descrie consecințele mișcărilor scoarței terestre. Toate acestea fac parte din ceea ce numim lumea principiilor.

 

În mod natural, un copil mic nu este nici pe departe pregătit pentru astfel de aplicații adulte ale principiilor, cum ar fi strategia la șah, legile naturii sau standardele sau normele adulților. Toate acestea sunt cuvinte foarte mari pe care nu le asociem de obicei cu copiii mici. Dar, în felul lui rudimentar, copilul tău începe să se inițieze în lumea principiilor.

  • Unii dintre ei au conceput deja strategii pentru a ajunge să stea mai mult timp treji (strategie socială)!
  • Iar unii copii mici își petrec toată ziua jucându-se cu mașinuțele de jucărie, urmărindu-le cum coboară o pantă (un principiu de bază al fizicii).

  • Încep să înțeleagă că, de dimineața până seara, vor trebui să facă alegeri. Ei observă că este inevitabil: trebuie să aleagă, să aleagă și să aleagă din nou. Poate că ați observat că micuțul vostru are momente când ezită la nesfârșit asupra a ceea ce ar trebui să facă.

  • El învață că, pentru a construi un turn de cuburi, cea mai mare cărămidă trebuie să fie la bază și că toate cburile trebuie aliniate corect pentru a nu cădea. Dacă nu-și construiește turnul în acest fel, turnul se va prăbuși și el se va simți frustrat. Totul este foarte logic.

# Faza de agitație a saltului mental 9: lumea întoarsă cu susul în jos

În jurul a 61 de săptămâni (de la 59 la 63 de săptămâni) -14 luni – micuții încep să observe că lumea lor se schimbă. Un labirint de impresii noi le dă realitatea peste cap. Inițial, este o sarcină destul de dificilă pentru ei să facă față schimbărilor. În primul rând, vor trebui să creeze puțină ordine în acest haos nou descoperit. Ei se întorc în mediul familiar și se uită din nou la mami și tati pentru a fi liniștiți.

Pe scurt, veți primi înapoi acea fază agitată caracterizată de cei trei C (plâns, nevoie de contact fizic și irascibilitate) și cel puțin alte câteva caracteristici tipice.

Pentru majoritatea copiilor mici, această fază agitată durează cinci săptămâni, dar poate dura și una sau șase săptămâni.

! În timp ce analizezi lista atât cu semnalele, cât și cu abilitățile acestui salt, amintește-ți că niciun copil nu le prezintă pe toate. Este vorba mai mult despre ce lucruri face copilul tău mic și nu despre câte.

  • Majoritatea copiilor mici fac tot ce este necesar pentru a fi mai aproape de mami și de tati în majoritatea timpului. Pe măsură ce bebelușii cresc, această apropiere de părinți își poate schimba forma: în loc de contact fizic, ei se pot mulțumi cu un contact la distanță.

  • Cei mai mulți copii nu se îndepărtează de părinți atunci când se află în compania unor străini. Unii par să încerce să se urce urce efectiv pe mami sau pe tati. Cu siguranță nu vor să fie luați în brațe de o altă persoană. Tăticul sau mămica lor este singurul care are voie să-i atingă, uneori singurul care poate vorbi cu ei. În cea mai mare parte, ei par speriați și te gândești uneori că au devenit timizi. Adesea, un copil mic nu vrea ca distanța dintre el și mama sau tatăl său să crească. Dacă cineva trebuie să plece undeva, atunci copilul vrea ca el să fie acela. Mămica sau tăticul lor trebuie să rămână exact acolo unde se află și să nu se miște deloc.

  • Celor mai mulți copii mici nu le place să se joace singuri. Ei vor ca mămica sau tăticul lor să se joace cu ei, iar dacă nu o fac, copilul îi va urmări dacă se îndepărtează. Prin acest comportament, ceea ce spun ei de fapt este: “Dacă nu ai chef să te joci cu mine, atunci mă voi lua după tine”.

  • Uneori, copiii mici doresc o atenție suplimentară din partea părinților lor atunci când sunt în compania altora – mai ales când sunt în preajma altor copii; în caz contrar, devin nesiguri. Ei își vor mămica sau tăticul pentru ei înșiși; ei trebuie să fie în centrul atenției mamei sau tatălui lor.

  • Unii părinți observă că starea de spirit a micuțului lor se poate schimba complet, foarte repede. La un moment dat este morocănos; în momentul următor, numai zâmbete. Într-un minut, sunt foarte drăgălași; în următorul, atât de supărați încât își mătură ceașca de pe masă, apoi pot deveni triști, și plâng necontrolați, și așa mai departe. Micuții de la această vârstă sunt capabili de multe forme de comportament pentru a-și exprima sentimentele. Iar un copil care este în dezacord cu el însuși le încearcă pe toate.

  • Mulți micuți dorm mai puțin bine în acest moment. Nu vor să meargă la culcare și plâng atunci când este timpul, chiar și în timpul zilei. Unii părinți spun că întregul tipar de somn al copilului lor pare să se fi schimbat. Cei care dorm prost plâng în somn sau se trezesc în mod regulat părând neajutorați. Este clar că le este frică de ceva. Uneori adorm din nou dacă sunt consolați. Dar unii vor să continue să doarmă doar dacă mămica lor rămâne cu ei sau dacă pot ocupa locul prețios dintre mămica și tăticul lor în patul mare.

  • Uneori, cei mici visează cu ochii deschiși – stau cu privirea în depărtare. Este un moment de auto-reflecție.

  • Mulți copii mici sunt “obraznici” intenționat – este modul perfect de a atrage atenția. Dacă ceva se strică, este murdar sau periculos, sau dacă casa este dată peste cap, mămica și tăticul lor vor trebui să meargă la ei și să abordeze acest comportament nepotrivit. Aceasta este o modalitate ascunsă de a obține mai mult timp și atenție de la mami și tati.

  • Mulți copii mici devin mai iritați, mai furioși și își ies din fire mai repede decât sunt obișnuiți părinții cu ei. Acești micuți se tăvălesc, dau din picioare și țipă dacă nu faci cum vor ei, dacă nu reușesc să facă ceva din prima, dacă nu sunt înțeleși direct sau chiar fără niciun motiv clar.

#Faza de aptitudini a saltului mental 9 (ce învață copilul în timpul Săptămânii Minune 64)

În jurul a 64 de săptămâni – aproape 15 luni – veți observa că o mare parte din manifestările perioadei agitate încep să dispară. Copilul este din nou puțin mai întreprinzător. Poate că deja observi că este diferit și că acționează diferit. Ei devin mult mai voluntari. Gândesc diferit. Își manevrează altfel jucăriile. Simțul lor al umorului s-a schimbat.

Vezi aceste schimbări pentru că, la această vârstă, capacitatea copilului mic de a observa și de a pune în aplicare “principiile”, care a apărut în urmă cu câteva săptămâni, începe să dea roade, iar el va începe să aleagă abilitățile care i se potrivesc cel mai bine.

În lumea principiilor, copilul mic va descoperi că există mai multe modalități de a îndeplini un obiectiv. Utilizându-și întregul arsenal și studiind reacțiile părinților și ale celorlalți, descoperă că diferitele strategii pe care le utilizează dau rezultate diferite. “Ar trebui să o fac cu grijă, cu nesăbuință, cu insistență sau cu dulceață? Sau ar trebui să încerc o farsă?” Astfel, copilul tău mic descoperă când poate fi cel mai bine prietenos, de ajutor, agresiv, asertiv, atent, politicos și așa mai departe.

El gândește singur unele dintre strategii; pe altele le imită: “Oh, copilul ăla și-a lovit mama, ar trebui să încerc și eu asta?”. Copilul vostru se plimbă prin lumea principiilor și are mare nevoie de părinți și de ceilalți în procesul de învățare.

Pe măsură ce copilul devine mai încrezător și mai atent la lumea sa, veți observa că își dezvoltă dragostea pentru jocul imaginativ.

  • Este posibil să bolborosească cu jucăriile lor (sau să facă jucăriile lor să bolborosească între ele) sau să imite interacțiunile la care au fost martori.
  • Una dintre cele mai comune – și adorabile – imitații care se întâmplă în jurul acestui salt este cu prefacerea că vorbește la telefon.
  • Deși există o mulțime de comportamente foarte drăguțe pe care le va avea copilul tău mic în această fază, poate fi, de asemenea, frustrant. Acest lucru se datorează faptului că micuțul tău începe, de asemenea, să experimenteze cu emoțiile.
  • Este posibil să observați o creștere a plânsului, a îmbufnării, a agresivității și a folosirii cuvântului “nu”. Toate acestea sunt experimente normale.

# Cum îți ajuți copilul să profite la maxim de noile abilități

Oferă-i copilului tău posibilitatea de a experimenta tot felul de strategii, de a le testa și de a reflecta asupra lor. Singurul mod în care va învăța cum să se comporte în anumite situații este să fie ingenios, să vă evalueze reacția și prin multă, multă practică.

  • Atunci când copilul mic încearcă să își croiască un drum în lumea principiilor, va dori să știe de ce este capabil micul său corp și își va testa capacitățile și limitele.

    • “Pot să încap între canapea și perete?” “Cum urc scările și cum le cobor din nou?”. “Cum cobor pe tobogan?” “Pot să mă întind confortabil pe toate aceste obiecte și jucării?” “Pe ce nu este plăcut să mă întind și în ce lucruri nu încap?” “Cât de puternic sunt?”
    • Pe scurt, copilul mic devine descurcăreț cu corpul său. Uneori par nesăbuiți, ceea ce îi sperie pe mama și tatăl lor. Lasă-l să își testeze limitele păstrându-l în același timp în siguranță.
  • De asemenea, vor să se familiarizeze cu lumea exterioară și vor deveni mai îndemânatici cu lucrurile (cu care sunt foarte creativi!).

    • Va fi înainte de toate interesat de ce strategii funcționează cel mai bine pentru ce rezultate. Ei contemplă și experimentează.
    • “Ce se va întâmpla dacă scap brelocul de chei în spatele dulapului? Ce se întâmplă dacă îl pun sub pat? Și ce se va întâmpla cu brelocul de chei dacă îl las să alunece între canapea și perete? Și cum îl voi face să reapară? Și dacă nu pot ajunge la el, pot ajunge la el cu un mâner de mătură?”.
    • Pe scurt, ei învață cum să ascundă ceva, să pună ceva deoparte și să îl recupereze.
  • În lumea principiilor, copilul înțelege din ce în ce mai bine ce spun adulții din jurul său între ei și când vorbesc cu el.

    • De asemenea, ei devin din ce în ce mai buni la înțelegerea instrucțiunilor scurte și adesea le execută cu mult entuziasm. Ei simt că au impresia că contează pentru ceva.
    • De asemenea, se distrează arătând cu degetul părți ale corpului atunci când le numiți. Același lucru este valabil și pentru diverse lucruri din casă, fie că sunt pe podea, pe pereți sau pe tavan.
  • În lumea principiilor, copilul va observa cum / ce fac adulții sau alți copii și ce efect au acțiunile lor. Ei copiază, imită și încearcă ceea ce văd. Persoanele din jurul lor sunt modelele lor.

    • Comportamentul pe care îl văd în cărți sau la televizor le oferă, de asemenea, o sursă inepuizabilă de idei. “Cum fac asta cu atâta îndemânare?”. “Copilul acela primește imediat atenția tuturor dacă o mușcă pe bunica”. “Mama și tata stau în mod regulat pe toaletă. Asta trebuie să facă parte din faptul că sunt “mari”.
    • Răspundeți la comportamentul copilului. Spuneți-le ce credeți despre comportamentul lor. Doar așa vor învăța ce este bine și ce este rău și dacă pot face lucrurile mai bine, mai repede, mai eficient sau într-un mod mai frumos sau diferit decât o fac ei.
  • Gândirea “în viitor” a început – agresivitate, supărare și urmarea propriei lor căi

    • În lumea principiilor, copiii pot gândi în perspectivă, pot contempla și face planuri. Ei înțeleg acum că mama și tatăl lor pot și fac și ei acest lucru și își dau seama care sunt consecințele pentru ceva ce faceți sau vreți să facă. Și, dintr-o dată, își exprimă părerea despre ceva ce înainte li se părea normal sau chiar le plăcea.
    • Fie că vă place sau nu, cicăleala și încercarea de a obține ceea ce vor ei sunt normale la această vârstă. De fapt, copilul mic învață din astfel de comportamente. Ajutați-l să descopere că există alte strategii mai bune pe care le poate folosi atunci când vrea să obțină ceva, alte “principii” care au mai mult succes și sunt mai bine primite. În perioada următoare, veți avea parte de jocuri dramatice, de faptul că vor dori să aibă un cuvânt de spus, chiar și de agresivitate, iar copilul mic va experimenta conceptele de “al meu și al tău”.

În acest articol folosim unelte de marketing afiliat. Asta înseamnă că dacă dai click pe link-urile din articol care duc către site-uri din exterior și plasezi o comandă acolo, noi vom obține un mic comision ca urmare a acestei tranzacții. Pe tine nu te costă nimic, iar pe noi ne ajuți să ne ducem mai departe acest proiect.