Primul salt mental al acestei etape (preșcolari mici, de la 3 al 4 ani) este împarțit în 2 parți și este format dintr-un minisalt (1A) ce începe în jurul vârstei de 2 ani, 11 luni și 3 săptămâni și minisaltul 1B din jurul vârstei de 3 ani și 1 săptămână.
# Mini-saltul 1A: Speculații și Sortări Mentale
# Rezumat Perioada Iritabilă (1A)
- Vrea să fie luat în brațe sau purtat des, dar de obicei doar pentru scurt timp
- Refuză să facă treburi pe care le făcea anterior, cum ar fi să își pună cana pe chiuvetă
- Iritabil
- Poate fi foarte insistent pentru a obține ceva ce dorește, cum ar fi o jucărie anume, “Nu, [nume]! Vreau pe cea albastră.”
- Confuzie: poate să te tragă, să te împingă, să fie confuz și să se învârtă în cercuri
- Poate avea coșmaruri noaptea
- Nu vrea să meargă la culcare
- Frică mare de abandon dacă îngrijitorul principal pleacă neașteptat
# Cea mai Intensă Perioadă (1A)
- Vrea să fie ținut ocazional, este iritabil, solicită mult timp din partea ta
# Rezumat Abilități Noi (1A):
Copiii fac presupuneri mai educate despre ce se întâmplă și sortează lucrurile în secvențe mentale.
Presupuneri Educate (Speculație)
La vârste anterioare, puteau trage concluzii din dovezi limitate, cum ar fi înțelegerea că tatăl este acasă când se deschide ușa garajului. Acum trag mai multe concluzii și fac presupuneri educate despre ce se întâmplă.
- Când văd nori, pot spune “Vine o furtună!” sau dacă urmează să vadă lebede într-un parc, spun “Oh, le-am putea hrăni!” sau pot vedea un tort și să spună că este o “petrecere,” nu doar un tort. Toate acestea reprezintă un pas înainte în ghicitul mental al evenimentelor.
- Cu doar puțină informație, pot trage o concluzie. Dacă văd o pălărie cu un craniu și oase încrucișate, o pot pune pe cap și spune “Arr.” Pentru că sunt pirați.
- Similar, pot decide un curs de acțiune destul de bun pentru ceea ce urmează. Când intră din afară, sunt mai predispuși să-și scoată pantofii. Dacă văd un dulap murdar, se îndreaptă să-l curețe. Dacă există o potențială ceartă pentru o jucărie, pot oferi să o împartă.
Uneori, poți să-i convingi pe baza logicii unui lucru. Dacă vor să iei ceva dar sunt în cale, acum se vor muta din drum. “Așa! Acum poți să iei!” Dacă sunt murdari, s-ar putea să poți să-i convingi că au nevoie de o baie. Toate acestea îi fac să pară mai raționali.
- Cu toate acestea, fii atent că pot merge doar un pas înainte. Dacă ceva contrazice rutina lor normală, nu o vor face. Deci, dacă rutina lor de culcare constă în schimbarea scutecului, vor insista să-l schimbe, chiar dacă nu este murdar. Pentru că asta este rutina.
- De asemenea, nu vor gestiona bine dezamăgirile. Dacă ceva de care erau entuziasmați este anulat, aceasta va fi o perioadă de criză majoră. Pur și simplu nu sunt încă atât de flexibili mental. Dar, în curând vor fi.
Cu abilitatea de a face o presupunere educată, rezolvă probleme mai puțin prin încercare și eroare și mai mult prin acțiune deliberată.
- Pe măsură ce fac puzzle-uri, caută activ piesa cu pâlnia pentru a o pune deasupra trenului.
- Evaluează ce dimensiune de bloc se potrivește într-un slot, bazându-se pe acuitatea lor vizuală și mai puțin pe încercare și eroare.
- Similar, cu puțin ajutor, pot urmări un set de instrucțiuni pictoriale, cum ar fi cele care vin cu seturile LEGO. Pot vedea produsul final și lucrează spre acesta.
Imaginația lor îi face să se întrebe frecvent unde au “disparut” lucrurile.
- Unde se duce soarele noaptea? Unde se duce gunoiul după ce este ridicat de mașina de gunoi? Dacă aud gheața mișcându-se în congelator, ce a fost asta?
- Ar putea deveni interesați de lucrurile transparente. Cum poți vedea printr-un anumit material?
- Pot adora poveștile misterioase. Cărțile cu mistere, în care trebuie să te gândești la “cine a făcut-o,” adică sa facă presupuneri educate sunt perfecte pentru această etapă de dezvoltare.
Sortări Mentale
La acest milestone, devin o adevărată “mașină” de sortare.
- Pot adora să pună numere sau litere imprimate sau mobile în ordine numerică sau alfabetică.
- Sortează obiectele libere în modele logice, cum ar fi în rânduri de o culoare și apoi alta, de exemplu, sortează discurile Connect 4 în modele.
- Pot dori să creeze ceva frumos cum ar fi flori aranjate într-o vază sau functional precum un tunel în timp ce se joacă cu trenurile.
- Înțeleg ierarhiile sociale și relațiile (mame, tați, bunici, unchi, etc.).
- Identifică relațiile dintre oameni, de exemplu, un personaj iubește un anumit câine și altul iubește un alt animal.
De asemenea, integrează cunoștințele la un nivel mai înalt și sortează obiectele pe baza unui principii mai abstracte
- De exemplu, nu doar clasifică mașinile și camioanele; acum clasifică “mașinile de curse” în contrast cu mașinile care au alte funcții, de exemplu, camioane de tractare, mașini de poliție, etc. Acesta este un principiu mai abstract decât să sorteze, de exemplu, camioane și mașini.
- Astfel de figurine pot fi aliniate în configurații interesante în jurul casei tale acum. Toate femeile în vârstă sunt pe o parte; toți bărbații tineri pe cealaltă. Această abilitate de a abstractiza la un nivel mai înalt, pare a fi cheia întregului milestone. Natura a ceea ce este în jurul lor – ce este o mașină de curse, cine este o bunică, etc. – devine mai clară pentru ei.
Găsește Modele în Evenimentele Conexe
- Observă similitudini despre modelele lucrurilor care nu sunt în vedere. “Tata m-a salvat de la înec este exact ca [dintr-o poveste] camionul care a salvat alt camion din noroi.”
- Își pot aminti lucruri trecute și fac o sortare mentală sau matematică cu ele. De exemplu, își amintesc că au văzut ceva cu un model de alb, alb, roșu și alb și apoi numără că erau patru lucruri. Este impresionant că pot face acest lucru din memorie.
- Recrează cu exactitate ceva din “viața reală” pe care l-au văzut în timp ce erau afară și și-l amintesc. De exemplu, pun în scenă un joc mai lung și mai detaliat bazat pe un film sau o petrecere la care au fost, construiesc un loc familiar din șine de tren/blocuri de lemn (poate un tunel foarte specific) sau desenează un desen simplu al unui loc real (poate o casă sau un restaurant). Este vorba despre lucruri pe care le fac în mod obișnuit sau care le-au lăsat o mare impresie.
- Observă modele în nori și pot urmări modele (cum ar fi de la un model la un puzzle) pentru a face lucruri și pot crea propriile lor modele freestyle. Pot pune două triunghiuri libere împreună pentru a forma un pătrat.
Joc de rol și glume
- La doi ani, dacă erau îmbrăcați ca un personaj, credeau că sunt acel personaj. Acum înțeleg că dacă sunt îmbrăcați ca un personaj, nu sunt acel personaj, ci doar se prefac.
- De asemenea, admit jucăuș că “doar glumesc” acum. În mare parte, înțeleg că ei sunt cei care se prefac sau glumesc, nu atât de mult că și alții fac asta.
Aplicarea Principiilor Sociale la Momentul Potrivit
- Aplică reguli corecte pentru a gestiona diverse relații, de exemplu, își lasă fratele sau sora să se joace pe rând cu ei, asigurându-se astfel că amândoi au ocazia să se bucure de activitate fără a se simți nedreptățiți.
- Inițiază un comportament “corect”, cum ar fi curățarea unui lucru murdar fără a fi rugați.
- Sau, pe cont propriu, spun “Pa, prieteni!” când pleacă de undeva, recunoscând principiul social, mai ales într-o situație în care anterior nu făceau asta.
- Pot învăța cum să folosească principiile sociale în avantajul lor, cum ar fi mințind.
- Mai constant raționali cu lucrurile din moment. De exemplu, văd că sunt în calea a ceva de care ai nevoie și se mută din drum. Sau fac o baie pentru că recunosc că sunt murdari.
Span de atenție mai lung
- Durată de atenție vizibil mai lungă, se concentrează pe ceva timp de o oră sau mai mult
- Joc imaginativ și creativ mult mai lung (câteva ore)
Creștere semnificativă a abilităților motorii grosiere și altor abilități fizice
- Abilități motorii grosiere mai bune, în special cu picioarele, de exemplu, devin mai pricepuți în lovirea unei mingi de fotbal sau aleargă mai repede
- Mai buni la combinarea abilităților motorii grosiere și fine, cum ar fi lovirea unei mingi cu un baston mic sau perie
- Sunt mai receptivi la mirosuri și pot exprima neplăcerea față de unele mirosuri care devin “SCÂRBOASE!”
- Sunt mai receptivi la sunete și pot adora să cânte și să danseze Când aud o melodie, pot implora să “DAȚI MAI TARE!”
# Mini-saltul 1B: Amintiri / Rememorare
# Rezumat Perioada Iritabilă (1B)
Depinde de temperamentul copilului și de modul în care își canalizează creativitatea și energia. Pot fi calmi – sau pot fi plângăcioși, autoritari sau solicitanți cu timpul tău.
Autoritari, Posesivi, Rigizi, Sensibili:
- Vor să facă lucrurile în felul lor.
- Se supără dacă le iei ceva, cum ar fi propriul tău telefon.
- Vor să facă lucrurile ei înșiși și atât cât doresc. De exemplu, ar putea dori să-ți dea tot mai multe vitamine, deși tu vrei doar una.
- Foarte pretențioși/bosumflați despre cum trebuie făcute lucrurile: cine poate să le dea lapte, cine poate să pună capacul, etc.
- Pot fi extrem de sensibili când cineva le face ceva minor, de exemplu, îi lovește cu un balon.
- Morocănoși în anumite momente ale zilei, de exemplu, dimineața sau seara.
Nu gestionează bine dezamăgirile:
- Pe măsură ce intensitatea crește, vor ca lucrurile să fie făcute/rezolate imediat („acum!”). Aceste crize pot fi rezolvate ușor dacă poți ghici ce vor – dar asta este uneori dificil.
- De asemenea, nu gestionează bine dezamăgirile dacă, de exemplu, se anulează o programare la frizer.Sau se supără foarte tare dacă arunci mâncare veche în fața lor.
# Cea mai Intensă Perioadă (1B)
Nu gestionează bine dezamăgirile, ceea ce poate duce la crize de nervi. Pot părea că sunt în totală neîncredere față de ceea ce se întâmplă. Sau ar putea cere mult din timpul tău.
# Rezumat Abilități Noi (1B):
Aducere aminte mai bună:
Copiii încep să-și amintească cu mai mare detaliu evenimentele din ziua precedentă și să înțeleagă mai bine semnificațiile și nuanțele acestora.
- Când sunt întrebați, s-ar putea să poată spune care a fost partea lor cea mai fericită sau cea mai tristă a zilei, și este ceva ce s-a întâmplat de fapt în acea zi (nu cu luni în urmă). Cel mai probabil că vor putea să răspundă corect, totuși, doar dacă tocmai vorbeai despre eveniment.
- Foarte perceptivi nu doar în reamintirea a ceea ce s-a întâmplat în ziua precedentă, ci și a emoțiilor și semnificației lucrurilor care s-au întâmplat, de exemplu, cine era morocănos și de ce sau își reamintesc conversații exacte.
- Sunt mai capabili să găsească un obiect specific într-o altă cameră. Te rog să găsești jucăria roșie, adu-mi patru cuburi, etc. Își pot aminti sarcina pentru mai mult timp, în timp ce o fac.
- Interesați să afle dacă ceva este adevărat sau nu, de exemplu, cineva spune că bebelușul doarme – doarme cu adevărat?
- Dacă le prezinți o poveste nouă, o pot înțelege și o pot repovesti, de nenumărate ori, destul de bine.
- Capabili să își amintească unele vise, cum ar fi „Am visat despre pizza.”
- Au gânduri clare în mintea lor în timp ce se gândesc la sau lucrează la ceva, lucru pe care îl fac pentru perioade mai lungi de timp. Poți să-i întrebi despre ce se gândesc. Răspunsurile sunt distractive.
- Când vorbesc despre idei mentale, insistă ca aceste idei să fie legate. De exemplu, dacă partea tristă a fost căzând de pe bicicletă în acea zi, partea fericită trebuie să fi fost călărind bicicleta. Se pot supăra dacă spui ceva care nu leagă lucrurile așa, de parcă nici nu ar fi o posibilitate.
Poți observa tipul de lucruri pe care le observă despre împrejurimile lor. Are legătură cu ce tip de lucruri interesează în mod natural o persoană. Acestea sunt indicii excelente despre personalitatea de bază a copilului tău și despre cum percepe lumea.
- Un copil mai orientat spre sentimente atribuie valoare și importanță emoțiilor și poate fi perceptiv cu privire la lucrurile excentrice care definesc personalitatea celorlalți, de exemplu, lucrurile distinctive pe care le spun mama sau tatăl lor sau când tatăl lor spune o înjurătură din neatenție (hopa!).
- Un copil mai orientat spre gândire atribuie valoare și importanță obiectelor și poate pune accent pe lucrurile mecanice: “Acest tunel ne va proteja de ploaie!”.
# Gestionarea conflictelor în această perioadă (1A și 1B)
Siguranța în casă
Copiii mici cresc repede și pot ajunge să deschidă uși neașteptat de devreme. Pentru a preveni evadările periculoase, instalează încuietori și lanțuri de siguranță la nivelul ochilor adulților. Asigură-te că toate locurile periculoase sunt inaccesibile pentru copii, inclusiv ferestrele și ușile de la balcon.
Nevoia de conexiune și afecțiune
Deși copiii devin mai coordonați și rezonabili, ei încă au nevoie de conexiune emoțională și afecțiune. Chiar dacă cererile constante de a fi ridicat pot fi obositoare, un simplu îmbrățișare rapidă poate satisface nevoia lor de contact și poate preveni izbucnirile emoționale.
Validarea emoțiilor; e OK sa plângi
Uneori, tot ce poți face pentru a gestiona un conflict este să fii prezent pentru copilul tău, să îi validezi sentimentele și să îi permiți să plângă pentru a se descărca. Acceptă și validează emoțiile copilului, spunându-i că este normal să se simtă trist, supărat sau frustrat, și că aceste sentimente sunt în regulă. Oferă-i confort fizic, cum ar fi o îmbrățișare sau o mângâiere, și lasă-l să își exprime emoțiile fără să încerci să rezolvi imediat problema.
Gestionarea preferințelor pentru un singur îngrijitor
Copiii mici pot dezvolta o preferință puternică pentru un singur îngrijitor, ceea ce poate deveni obositor pentru acea persoană. O soluție eficientă este să permiți îngrijitorului principal să ia pauze ocazionale. De exemplu, celălalt părinte poate duce copilul la magazin sau să-l pună la culcare, oferind astfel o pauză binevenită și facilitând legătura dintre copil și celălalt părinte.
Abordarea crizelor emoționale
Când copiii au crize emoționale, utilizarea unor activități adaptate dezvoltării lor cognitive poate ajuta la calmarea lor. De exemplu, în timpul unei crize, poți introduce un joc de ghicit sunete de animale, care poate distrage atenția copilului și poate transforma momentul tensionat într-unul de distracție și râs.
# Jocuri și activități recomandate în această perioadă (1A și 1B)
Orice activități în care conectează punctele sau își folosesc noua superputere de a ghici corect despre ceva sunt excelente pentru dezvoltarea cognitivă a copiilor în această etapă. Iată câteva idei de jocuri și activități.
Crearea de Urme
- Descriere: Copiii pot face urme folosind figurine în materiale modelabile precum plastilina, nisipul sau pământul. De asemenea, pot face urme cu picioarele după ce trec printr-o băltoacă.
- Beneficii: Stimulează creativitatea și explorarea, îmbunătățind abilitățile motorii fine.
Găsirea Alarmei Ascunse
- Descriere: Ascunde un obiect care poate emite un sunet de alarmă și lasă copilul să-l găsească. De exemplu, poți folosi un termometru de cuptor care bipăie la o anumită temperatură.
- Beneficii: Îmbunătățește abilitățile de ascultare și capacitatea de a rezolva probleme.
Săpat pentru Jucării în Gheață
- Descriere: Ascunde jucării într-un bloc de gheață și lasă copilul să le dezgroape folosind apă caldă, sare sau ciocane de jucărie. Poți congela jucăriile în straturi pentru a face activitatea mai interesantă.
- Beneficii: Dezvoltă răbdarea și abilitățile de rezolvare a problemelor, oferind în același timp o experiență senzorială interesantă.
Cuvinte legate de Sunete
- Descriere: Învață copiii cuvinte noi legate de sunete, cum ar fi “zăngănit” pentru brățări care se ciocnesc. Folosește aplicații sau jucării care produc sunete pentru a face activitatea interactivă.
- Beneficii: Îmbunătățește vocabularul și sensibilitatea auditivă.
Plimbări în Natură
- Descriere: Fă plimbări în natură și ascultă sunetele din jur. Încurajează copilul să ghicească ce produce fiecare sunet (de exemplu, ciripitul unei păsări sau foșnetul frunzelor).
- Beneficii: Îmbunătățește abilitățile de observare și recunoaștere a sunetelor din mediul înconjurător.
Ouă Surpriză
- Descriere: Ascunde mici jucării în ouă surpriză și lasă copilul să le descopere. Poți să muți ouăle prin casă sau grădină pentru a face activitatea mai interesantă.
- Beneficii: Stimulează curiozitatea și abilitățile de ghicire, oferind în același timp o experiență distractivă.Ouă Surpriză
Figurine de Sortat
- Descriere: Dă-le copiilor figurine pe care le pot sorta după caracteristici specifice, cum ar fi culoarea sau tipul. Este mai eficient dacă sunt familiarizați cu povestea figurinei (de exemplu, figurine Moana dacă au văzut filmul).
- Beneficii: Îmbunătățește abilitățile de sortare și categorisire, stimulând în același timp imaginația.
Litere Mobile
- Descriere: Folosește litere mobile pe care copiii le pot aranja în ordine alfabetică sau pentru a forma cuvinte. Literele pot fi de culori diferite pentru vocale și consoane.
- Beneficii: Îmbunătățește recunoașterea literelor și abilitățile de citire și scriere.
Sortarea Numerelor și jocuri Matematice
- Descriere: Oferă-le copiilor numere mobile sau tipărite pe care să le sorteze. Jocurile de tip Connect 4 pot fi folosite pentru a sorta discurile roșii și galbene în modele logice.
- Beneficii: Dezvoltă abilitățile matematice și logice, stimulând în același timp creativitatea.
Aranjamente Florale
- Descriere: Oferă copiilor un vas și flori artificiale sau naturale. Lasă-i să sorteze florile după culoare, tip sau lungime și să creeze aranjamente florale.
- Beneficii: Stimulează creativitatea și înțelegerea principiilor de design.
Conectarea Punctelor
- Descriere: Activitatea de conectare a punctelor ajută copiii să învețe secvențele numerice și să-și dezvolte abilitățile motorii fine. Este o activitate care necesită să unească puncte numerotate pentru a forma o imagine.
- Beneficii: Ajută la îmbunătățirea coordonării ochi-mână și a recunoașterii numerelor.
Arborele Genealogic
- Descriere: Printează fotografii ale membrilor familiei și aranjează-le pe o foaie sau pe un poster pentru a crea un arbore genealogic.
- Beneficii: Îmbunătățește înțelegerea relațiilor de familie și stimulează abilitățile de organizare.
Puzzle-uri
- Descriere: Oferă-le copiilor puzzle-uri de diferite dimensiuni și dificultăți. Începeți cu puzzle-uri mai simple și creșteți treptat dificultatea.
- Beneficii: Îmbunătățește abilitățile de rezolvare a problemelor și gândirea logică.
Activități Practice de Viață
- Descriere: Încurajează copiii să urmeze reguli simple, cum ar fi spălatul pe mâini după ce vin de afară, și să-și pună singuri pantofii.
- Beneficii: Dezvoltă independența și înțelegerea regulilor de igienă și auto-îngrijire.
Activități Fizice
- Descriere: Încurajează activități fizice precum lovitul mingii de fotbal sau lovitul mingii cu un baston de golf.
- Beneficii: Îmbunătățește coordonarea și dezvoltarea abilităților motorii grosiere.
Găsește ceva în altă cameră
- Descriere: Pe măsură ce copiii pot reține informațiile mai bine, poți să le ceri să aducă ceva dintr-o altă cameră. De exemplu, un jucărie roșie sau două jucării.
- Beneficii: Aceasta activitate ajută la dezvoltarea memoriei și a abilității de a urma instrucțiuni.
Experimente Științifice
- Descriere: Preșcolarii adoră experimentele științifice. Realizează experimente simple cum ar fi:
- Observă gheața topindu-se. Încălzește puțin o tigaie și lasă-i să vadă gheața topindu-se.
- Pune gheață în apă și lasă-i să o scoată cu o lingură cu găurele. Acest lucru întărește ideea că un solid își păstrează forma.
- Pune bicarbonat de sodiu în oțet și observă „explozia”! Vorbește despre cuvintele reacție chimică, gaz și, bineînțeles, efervescent.
- Pune ulei într-un recipient și apoi adaugă apă. Observă cum uleiul plutește la suprafață.
- Freacă un balon de părul lor pentru a face „păr țepos.”
- Beneficii: Îi ajută să înțeleagă concepte științifice de bază și dezvoltă curiozitatea.
Dur versus Moale
- Descriere: Pe măsură ce pot sorta pe baza unui concepte mai abstracte unele activități de sortare devin mai interesante.Puteți încerca să sortați obiectele în funcție de duritatea lor. Apasă pe frunte pentru a arăta că este dură și pe obraz pentru a arăta că este moale. Fă același lucru cu alte materiale, cum ar fi tacâmuri și pâine.
- Beneficii: Ajută la înțelegerea conceptelor de duritate și textură.
Rigid versus Flexibil
- Descriere: Arată copilului diferența dintre obiecte rigide și flexibile folosind un coș de rufe (rigid) și șosete (flexibile).
- Beneficii: Îmbunătățește înțelegerea materialelor și proprietăților acestora.
Opac versus Transparent
- Descriere: Folosește o lanternă pentru a arăta diferența dintre obiectele opace și transparente. Pune-o în spatele unei uși transparente și lumineaz-o, apoi repetă cu o ușă opacă.
- Beneficii: Dezvoltă înțelegerea vizuală și conceptul de transparență.
Lucios versus Mat
- Descriere: Aceasta poate fi făcută similar cu o lanternă. Obiectele lucioase reflectă lumina, iar cele mate nu. Ornamentele de Crăciun sunt un candidat excelent pentru această lecție.
- Beneficii: Îmbunătățește recunoașterea vizuală și înțelegerea reflecției luminii.
Magnetic versus Nemagnetic
- Descriere: Pentru aceasta, adună multe obiecte de uz casnic, cum ar fi linguri de metal, linguri de plastic, jucării de metal și altele. Ia un magnet puternic și arată că obiectele magnetice sunt atrase de magnet.
- Beneficii: Ajută la înțelegerea proprietăților magnetice și la diferențierea materialelor.
Salturile mentale la 3 ani au fost documentate de autoarea Amber Domoradzki. Cercetarea a plecat de la propriile observații despre dezvoltarea copiilor săi, încorporând în timp (începând din 2015 si până în prezent) feedback-ul altor părinți și informațiile colectate dintr-o comunitate online despre ciclurile de dezvoltare ale copiilor în funcție de vârstă. Textul prezentat în acest articol reprezintă o traducere realizată cu acordul autoarei a textului original de pe theobservantmom.com, împreună cu alte detalii din cartea autoarei pe aceiasi temă Misbehavior is Growth: An Observant Parent’s Guide to Three Year Olds
Ne poți lăsa un comentariu