Salturi Mentale preșcolari (de la 3 la 4 ani)

Salturi Mentale preșcolari (de la 3 la 4 ani)2024-06-17T17:42:10+03:00

Salturile de dezvoltare sunt momente din viața copiilor în care are loc o dezvoltare mentală bruscă și intensă care este însoțită și de abilități sporite. Acestea sunt, de asemenea, perioade în care copiii devin mai exigenți și mai greu de gestionat.

După Wonder Weeks (Salturile mentale de la naștere la 18 luni), Salturile Mentale ale Copiilor Mici (Toddleri) au fost documentate de Amber Domoradzki pentru perioada 18 luni-3 ani.

Cercetarea ei continuă și pentru salturile mentale ale preșcolarilor. În cartea „Misbehavior Is Growth: An Observant Parent’s Guide to Three-Year-Olds”, autoarea explorează complexitatea dezvoltării mentale și emoționale a copiilor de trei ani și identifică 14 salturi mentale pentru intervalul de vârstă de la 3 la 4 ani. Urmăriți articolele următoare pentru detalii despre fiecare salt mental în parte și pentru sfaturi specifice despre cum să gestionați aceste etape importante. Vom dedica fiecărui salt mental câte un articol dedicat iar în continuare puteți găsi câteva detalii generale despre această etapă de vârstă.

La ce să ne așteptăm în această etapă

Progresia 1-2-3-4 în Dezvoltarea Mentală

Prima jumătate a vârstei de trei ani poate fi descrisă printr-o „Progresie 1-2-3-4”:

  1. Speculație: La începutul vârstei de trei ani, copiii pot planifica și ghici un eveniment viitor.
  2. Strategii: Ulterior, devin capabili să ia decizii luând în considerare mai multe opțiuni și să pivoteze în alegerile lor, navigând eficient într-un spațiu bidimensional.
  3. Manevrări în Spațiul 3-D: Încep să înțeleagă spațiul tridimensional și să navigheze în acesta.
  4. Raționament Deductiv în Timp: În final, devin capabili să aplice raționamentul deductiv pe o perioadă de timp, integrând informații despre evenimentele trecute și viitoare.

Periscopul: Decizii Bazate pe Date

Pe măsură ce copiii înaintează în vârstă, încep să categorizeze și să evalueze lumea din jurul lor, dezvoltând ceea ce Domoradzki numește un „periscop”:

  • Categorisire și Planificare: Încep să planifice și să navigheze bazându-se pe categorii și seturi de date acumulate.
  • Creativitate și Logică Dacă/Atunci: Încep să compare seturi de date și să gândească în mod creativ, aplicând logică de tipul dacă/atunci.
  • Persistență în Gândire: Încep să mențină simultan două idei în mintea lor, dezvoltându-și periscopul mental complet funcțional.

Simțul de Sine și Eroismul

Dezvoltarea simțului de sine și eroismul sunt alte două aspecte esențiale ale dezvoltării copiilor de trei ani:

  • Simțul de Sine: Copiii încep să înțeleagă cine sunt ei și dacă sunt „buni” sau „răi” și să se compare cu alții. Își dezvoltă mândria pentru realizările lor, dar și autocritica.
  • Eroismul: Inițial, copiii au imaginații sălbatice despre puterile lor, dar pe măsură ce cresc, aceste fantezii devin mai realiste și integrate cu simțul lor de sine.

Comportamentul “Neadecvat”

Copiii de trei ani pot manifesta comportamente ce pot fi considerate “neadecvate”, precum autoritate, nepolitețe, sfidare și competitivitate, dar aceste comportamente sunt indicatori ai dezvoltării lor cognitive și emoționale. Aceștia își testează limitele și își dezvoltă abilități noi prin interacțiunea cu mediul înconjurător. Aceste comportamente servesc drept un apel instinctiv al copiilor către adulți pentru conexiune, mentorat și experiență. Amber Domoradzki subliniază importanța observării atente a copiilor și răspunsului empatic la comportamentele lor, văzând în acestea indicii ale noilor abilități care se dezvoltă. Această abordare permite părinților să identifice și să încurajeze potențialul în plină creștere al copiilor lor.

Instrumente pentru gestionatea emoțiilor

Instrumente pentru gestionarea propriilor emoții de către părinți

Amber Domoradzki oferă cinci instrumente principale pentru a ajuta părinții să rămână răbdători în situații dificile:

  1. Respirație Profundă: Ajută la calmarea rapidă în momentele de stres.
  2. Considerare Conștientă a Emoțiilor: Identificarea emoțiilor reale din spatele reacțiilor.
  3. Încredere în Soluții: Abordarea situațiilor cu încrederea că există soluții funcționale.
  4. Somn și Reînvigorare: Importanța unui somn adecvat și a activităților reînvigorante.
  5. Recrutarea Suportului: Sprijinul din partea partenerului sau a rețelei sociale.

Instrumentele pentru Gestionarea Emoțiilor Copiilor

Pentru a gestiona emoțiile copiilor, Domoradzki recomandă:

  1. Validarea Emoțiilor: Recunoașterea și acceptarea emoțiilor copiilor.
  2. Calmarea Copiilor: Prioritizarea calmării copiilor înainte de orice altceva.
  3. Recunoașterea Nevoilor: Exagerarea nevoilor copiilor pentru a le valida și acomoda.
  4. Anticiparea Nevoilor: Pregătirea pentru nevoile copiilor înainte ca acestea să devină urgente.
  5. Laudă Descriptivă: Complimentarea specifică și detaliată a copiilor pentru realizările lor.

Descoperiți în continuare salturile mentale ale preșcolarilor mici, de 3 ani. Textul prezentat în acest articol și în articolele individuale despre fiecare salt mental între 3 și 4 ani reprezintă o traducere realizată cu acordul autoarei a textului original de pe theobservantmom.com, împreună cu alte detalii din cartea autoarei pe aceiasi temă Misbehavior Is Growth: An Observant Parent’s Guide to Three-Year-Olds

# Salturi mentale preșcolari, de la 3 la 4 ani

Go to Top