La aproximativ 26 de săptămâni (aproape 6 luni), bebelușul va începe să arate semnele unui alt salt semnificativ în dezvoltarea sa. Dacă îl urmăriți cu atenție, îl veți vedea făcând sau încercând să facă multe lucruri noi. Indiferent dacă se târăște sau nu în acest stadiu, el va fi devenit semnificativ mai mobil, pe măsură ce învață să coordoneze acțiunea brațelor, picioarelor sale și a restului corpului său. Bazându-se pe cunoștințele sale despre evenimente, el este acum capabil să înceapă să înțeleagă numeroasele tipuri de relații dintre lucrurile care alcătuiesc lumea sa și relația sa cu lumea din jurul său.
Sumar
Săptămâna Minune 26 – lumea relațiilor
Faza de agitație a saltului mental 5: lumea pe dos
De ce are nevoie bebelușul în timpul celui de-al cincelea salt mental și cum îl ajuți să treacă mai usor peste această perioadă
Faza de aptitudini a saltului mental 5: în, pe, în spatele, în față și până unde (ce învață bebelușul în timpul Săptămânii Minune 26)
Cum îți ajuți bebelușul să profite la maxim de noile abilități
# Săptămâna minune 26 – Să descoperim lumea relațiilor în Saltul Mental 5
Una dintre cele mai importante relații pe care bebelușul le poate percepe acum este distanța dintre un lucru și altul. Noi, ca adulți, luăm de la sine înțeles acest lucru, dar pentru un bebeluș este o descoperire alarmantă, o schimbare foarte radicală în lumea sa. În acest moment, ei sunt conștienți când lucrurile sunt inconfortabil de aproape sau frustrant de departe.
- Lumea este dintr-o dată un loc foarte mare în care el nu este decât un punct minuscul, deși foarte vocal.
- Ceva ce-și dorește poate fi pe un raft înalt sau în afara razei de acțiune a pătuțului său, iar el nu are cum să ajungă la el. Cu această nouă înțelegere a distanței, învățarea de a se mișca a devenit o prioritate de top. Este posibil să observați că bebelușul vostru se rostogolește, se deplasează sau chiar se târăște.
- De asemenea, este posibil să observați că acum țipă ca din gură de șarpe atunci când părăsiți camera. Acest lucru se datorează faptului că nu înțelege unde ați plecat și, în același timp, înțelege că nu se pot duce să vă caute. Mama/tatăl lui pot pleca, chiar și numai în camera alăturată, și ar putea la fel de bine să fi plecat în China dacă el nu poate ajunge la ei pentru că este blocat. Acest lucru poate fi înfricoșător pentru mulți bebeluși și poate fi un moment frustrant pentru mulți părinți. Dar, ca toate salturile, și această fază va trece.
# Faza de agitație a saltului mental 5: lumea pe dos
Începând cu săptămâna 22, veți putea observa primele semnale ale saltului mental 5. Copilul tău va plânge mai mult și va fi mai agitat și mai irascibil decât de obicei. Faza cea mai agitată a saltului durează adesea aproximativ patru săptămâni, deși ar putea dura oricât între una și cinci săptămâni. Aveți cele mai mari șanse să observați semnalele la bebelușul vostru în jurul săptămânii 26. Deoarece una dintre abilitățile importante pe care trebuie să le învețe în timpul acestui salt este cum să gestioneze distanța dintre tine și el, poate deveni din nou agitat pentru o vreme în jurul săptămânii 29, după ce noile sale abilități au început să prindă aripi.
În afară de cei trei C (plâns, nevoie de contact și irascibilitate), iată mai în detaliu câteva dintre celelalte semnale pe care ți le poate da bebelușul tău pentru a-ți da seama că intră în următoarea fază de agitație.

Este posibil să doarmă mai puțin decât sunteți obișnuită. Cei mai mulți bebeluși au dificultăți în a adormi sau se trezesc mai repede comparativ cu înainte. Unii bebeluși au un somn neliniștit în această perioadă. Uneori se răsucesc și se învârt atât de mult în timpul somnului încât pare că au un coșmar.
Mulți bebeluși nu vor ca alte persoane să se uite la ei, să vorbească cu ei sau să-i atingă și cu siguranță nu vor dori să stea în brațele altora. S-ar putea chiar să înceapă să își dorească mai des tăticul sau mămica la vedere de la această vârstă, chiar și atunci când nu sunt “străini” în jur. La această vârstă, timiditatea este deosebit de evidentă, dintr-un motiv foarte bun – a fost trezită de noua abilitate pe care bebelușul tău o obține odată cu acest salt, care îi permite să observe și să controleze distanța dintre tine și el.
Mulți bebeluși își doresc ca mami sau tati să stea cu ei și să se joace cu ei mai mult decât înainte, sau doar să se uite la ei.
Atât bebelușii care sunt alăptați la sân, cât și cei care sunt hrăniți cu biberonul beau uneori mai puțin lapte în această fază sau refuză să bea deloc. Alte alimente și băuturi pot fi respinse, de asemenea. Adesea, bebelușilor le ia, de asemenea, mai mult timp să își termine mesele acum și par mai puțin interesați să mănânce și să bea.
Mulți bebeluși plâng atunci când sunt așezați pentru a fi schimbați sau îmbrăcați. Pur și simplu nu vor ca părinții lor să se joace cu hainele lor.
# De ce are nevoie bebelușul în timpul celui de-al cincelea salt mental și cum îl ajuți să treacă mai usor peste această perioadă
Descoperire conceptului de distanță poate fi foarte înspăimântătoare pentru un bebeluș și poate face ca aceste câteva săptămâni să fie destul de solicitante pentru părinții lor. Dar atunci când înțelegeți sursa acestei temeri și neliniști, există multe lucruri pe care le veți putea face pentru a-i ajuta. În mod firesc, odată ce bebelușul dumneavoastră învață să controleze distanța dintre el și lucrurile pe care și le dorește, va fi capabil să facă mult mai multe lucruri de unul singur decât până acum. Dar, până atunci, vor avea nevoie de mult sprijin din partea voastră.
- Ei observă că lumea lor s-a schimbat și că o experimentează diferit acum. Prinși într-o învălmășeală de senzații și percepții noi, ei au nevoie să se agațe de ceva vechi și familiar; să se întoarcă la părinții lor, unde se simt cel mai în siguranță.
- Sentimentul familiar de siguranță și căldură pe care îl oferă părinții îi va ajuta să se relaxeze, să lase noutatea să pătrundă și le va permite să se dezvolte în noua lume în ritmul lor propriu.
- În cazul anxietății de separare – vorbiți cu el și spuneți-i că sunteți încă acolo. Chiar dacă stați după colț, chiar dacă nu vă vede. Cu cât îl liniștiți mai mult, cu atât se va obișnui mai repede cu faptul că mama nu este întotdeauna la vedere dar există în continuare.
#Faza de aptitudini a saltului mental 5: în, pe, în spatele, în față și până unde (ce învață bebelușul în timpul Săptămânii Minune 26)
În jurul săptămânii 26, bebelușul tău se va fi obișnuit mai mult cu noua lume și va fi trecut de faza agitată a saltului 5. Atunci va fi momentul pentru cea mai bună parte: faza de abilități! Călătoria de descoperire în lumea relațiilor, care a început cu câteva săptămâni în urmă, începe să dea roade, iar bebelușul tău începe prin a alege noile abilități care i se potrivesc cel mai bine. Bebelușul tău va face propriile alegeri în funcție de propriul temperament, înclinații, preferințe și constituție fizică. Și, ca adult, îl puteți ajuta în acest sens
Atunci când bebelușul tău percepe “relațiile” și începe să se “joace” cu ele în felul său unic, el va folosi abilitățile pe care le-a dobândit în urma salturilor anterioare în dezvoltarea sa mentală. El percepe “relațiile” dintre “senzații”, “modele”, “tranziții ușoare” și “evenimente”. Le percepe între oameni, între lucruri, între oameni și lucruri, între el înșuși și alți oameni și lucruri, precum și între propriile membre.
Copilul poate descoperi acum că există întotdeauna o distanță fizică între două obiecte sau doi oameni. Înțelege acum că ceva poate fi înăuntru, afară, deasupra, deasupra, lângă, sub sau între altceva. Îi va plăcea să se joace cu aceste noțiuni.
Copilul începe să înțeleagă că poate provoca anumite lucruri să se întâmple. De exemplu, ei pot apăsa un buton care face ca muzica să cânte. Ei vor vrea să exploreze acest lucru și devin atrași de obiecte precum echipamente stereo, televizoare, întrerupătoare de lumină și piane de jucărie.
Ei pot începe acum să înțeleagă că oamenii, obiectele, sunetele sau situațiile pot fi legate între ele. Sau că un sunet este legat de un obiect sau de o anumită situație. Ei știu, de exemplu, că agitația din bucătărie înseamnă că cineva le pregătește cina, cheia de la ușa de la intrare înseamnă că tatăl (sau mama) lor este acasă, cățelul are mâncarea și jucăriile lui și că ei și părinții lor sunt împreună.
Poate începe să înțeleagă că animalele și oamenii își coordonează mișcările. Chiar dacă doi oameni merg separat, bebelușul observă totuși că aceștia țin cont de mișcările celuilalt. Și aceasta este o “relație”.
Poate începe să descopere că poate coordona mișcările corpului, ale membrelor și ale mâinilor și că acestea lucrează împreună ca un tot unitar.
Odată ce înțelege acest lucru, poate face mai multe lucruri cu jucăriile. Ei pot învăța să se târască mai eficient. Sau pot încerca să se așeze singuri sau să se tragă singuri pentru a se ridica în picioare și a se așeza din nou. Unii bebeluși fac acum primii pași cu puțin ajutor.
Bebelușul poate începe acum să înțeleagă relația dintre propozițiile scurte și sensul lor sau anumite gesturi și semnificația lor. De asemenea, ei pot vedea relația dintre un cuvânt și un gest care îl însoțește. Dar veți constata în continuare că pot înțelege aceste lucruri doar atunci când se află în propriul lor mediu și ca parte a unei rutine familiare. Dacă ar fi să spuneți același lucru într-un loc străin, probabil că nu ar avea aceeași recunoaștere. Această abilitate nu se dezvoltă decât mult mai târziu.
Copilul poate începe acum să înțeleagă relația dintre un sunet, sau un cuvânt, și un eveniment. De exemplu, un “bang” aparține unui lucru care cade pe podea.
# Cum îți ajuți bebelușul să profite la maxim de noile abilități
Fiecare bebeluș are nevoie de timp (uneori săptămâni) și de mult ajutor pentru a exersa și experimenta noua sa capacitate de a dezvolta și stăpâni o serie de noi abilități. În calitate de părinți, îi puteți ajuta în acest sens oferindu-le oportunități de a se juca cu relațiile. Îi puteți încuraja și îi puteți consola atunci când lucrurile nu funcționează. Le puteți oferi idei noi. Lăsați-i să vă împărtășească experiența vederilor, sunetelor, atingerilor, mirosurilor și gusturilor ori de câte ori doresc. Cu cât intră mai mult în contact cu aceste lucruri, cu atât mai bună va fi înțelegerea lor.
Bebelușul tău ar putea dori jucării “în mișcare”
- Permite-i să își pună jucăriile pe, în, lângă sau sub ceva.
- Lăsați-l să arunce jucăriile afară sau peste ceva. Sau să tragă jucăriile prin ceva. Acest tip de activitate oferă exact datele de care creierul lor are nevoie pentru a înțelege această nouă lume a relațiilor.
- Oferă-i un raft sau un dulap al său, pe care să îl poată goli și pe care să îl puteți pune din nou în ordine cu ușurință. Dă-i o cutie în care să-și poată pune lucrurile. Întoarceți o cutie cu susul în jos, astfel încât să poată pune lucrurile deasupra ei. Permite-i să împingă lucrurile din pătuț prin gratii sau să le arunce pe deasupra. Aceasta este o modalitate ideală pentru bebelușii care nu sunt încă interesați să se târască să exploreze relațiile, cum ar fi deasupra, înăuntru, afară și dedesubt.
- S-ar putea ca bebelușului tău să-i placă să lovească lucrurile.
Un alt mod în care bebelușul se poate juca cu relațiile este răsturnând și scăpând obiecte. Este un mod de a vedea și de a auzi ce se întâmplă. Poate că vor să afle cum se rupe un anumit obiect în mai multe bucăți. Îi puteți urmări cum se bucură să răstoarne turnuri de cuburi, pe care trebuie să le construiți din nou. Dar le va face la fel de multă plăcere să răstoarne coșul de gunoi sau să răstoarne bolurile de apă și de mâncare ale pisicii.
- Este posibil ca bebelușul să fie interesat de lucruri din interiorul altor lucruri.
Este posibil ca bebelușul dumneavoastră să fie intrigat de jucăriile care “conțin ceva”, cum ar fi o minge care conține o rață care înoată în apă, o jucărie moale care scoate un sunet atunci când este manipulată sau un pian de jucărie. Dar și de lucruri care nu sunt jucării, dar care au ceva în interior.
- Este posibil să încerce să dezmembreze jucăriile sau diverse lucruri la care are access.
În lumea relațiilor, bebelușul dumneavoastră poate descoperi că lucrurile pot fi demontate. Probabil că va descoperi că jucăriile lor oferă această posibilitate. Ei vor dori să demonteze jucării, cum ar fi jucăriile Lego, mărgelele care pot fi asamblate cu un clic sau șireturile de pantofi. Ei vor alege și vor trage de orice lucru atașat de obiecte și jucării, cum ar fi etichete, autocolante, ochii și nasurile animalelor de pluș, roțile, zăvoarele și ușile mașinilor de jucărie. Nasturii de pe haine, nasturii și firele de la echipamentele electrice și capacele de sticle sunt la fel de susceptibile de a fi desprinse ori de câte ori este posibil. Pe scurt, ei desfac și uneori strică lucruri în timp ce experimentează.
- https://www.pnmag.com/mom-baby/ask-the-experts-baby-leaps-2/
- https://welcomebabycare.com/developmental-leaps-part-i-how-and-when-your-baby-grows/
- https://www.thewonderweeks.com/baby/leaps/
- https://www.bellybelly.com.au/?s=wonder+weeks
- The Wonder Weeks – A stress-Free Guide to your Baby’s Behavior, Hetty van de Rijt, PhD, Frans X. Plooij, PhD, and Xaviera Plas-Plooij
În acest articol folosim unelte de marketing afiliat. Asta înseamnă că dacă dai click pe link-urile din articol care duc către site-uri din exterior și plasezi o comandă acolo, noi vom obține un mic comision ca urmare a acestei tranzacții. Pe tine nu te costă nimic, iar pe noi ne ajuți să ne ducem mai departe acest proiect.
Ne poți lăsa un comentariu