Cel mai important mod în care vă puteți ajuta copilul în timpul salturilor de dezvoltare este să țineți cont de faptul că este doar o fază. Copilul tău nu “s-a stricat” și nu a devenit peste noapte răsfățat, doar că trece prin multe în acest moment!
Iată câteva sfaturi despre cum puteți trece mai ușor peste salturile cognitive ale bebelușilor și copiilor și metode pentru a calma bebelușii care trec printr-o perioadă de agitație.
Cum știi de care dintre ele are nevoie bebelușul tău? După ce ați verificat nevoile de bază, încercați-le pe oricare dintre ele doriți pentru a testa ce funcționează pentru voi!
- Verificați mai întâi nevoile de bază: bebelușului îi este foame, este obosit, are nevoie să fie schimbat sau să râgâie, îi este frig sau cald, are dureri sau este posibil să fie bolnav?
Țineți copilul în brațe (cercetările arată că acest lucru calmează considerabil plânsul!).
- Folosiți mai des un wrap de purtat copilul în brațe în timpul acestor faze.
- Contactul fizic este liniștitor atât la nivel fiziologic, cât și la nivel comportamental.
Scoateți-l afară (de preferat tot în sistem de purtare): Cerul deschis, aerul proaspăt și natura ritmică a mersului pe jos pot liniști un bebeluș. Bebelușii au un răspuns automat de calmare atunci când sunt purtați în brațe. Când ne referim la copiii mai mari, deja mobile, a fi afară calmează mintea, îmbunătățește învățarea și creativitatea, stimulează starea de spirit și poate fi soluția instantanee pentru o zi proastă.
- Atunci când copiii învață noi abilități, o mulțime de timp este petrecut concentrându-se. Pauza perfectă de la acest tip de gândire intensă este mișcarea motorie bogată. Alergarea, o plimbare pe un traseu, o relaxare la locul de joacă – orice îi pune în mișcare într-un spațiu verde îi va ajuta să își risipească irascibilitatea.
- Există, de asemenea dovezi destul de convingătoare că exercițiile fizice în aer liber stimulează funcția executivă a copiilor. Funcțiile executive, cum ar fi raționamentul, planificarea, luarea deciziilor – sunt găzduite în cortexul prefrontal, care se dezvoltă pe parcursul copilăriei. Așadar, ieșitul în aer liber poate avea multiple beneficii atât direct, cât și indirect (scade stresul) asupra creierului în dezvoltare.
Vorbiți sau cântați-i bebelușului dumneavoastră obraz lângă obraz: Potrivit directorului Centrului Național pentru Voce și Vorbire de la Universitatea din Utah, una dintre cele mai bune modalități de a calma sau de a liniști un copil este să îi vorbești sau să îi cânți în timp ce îți pui obrazul pe obrazul lui.
Încercați să îi faceți o baie caldă: Imersiunea senzorială a unei băi (apă caldă, umedă, mișcare ușoară a apei) este foarte liniștitoare! De fapt, într-un studiu experimental, bebelușii cărora li s-a făcut o baie cu ulei de baie cu miros de lavandă au plâns mai puțin și au petrecut mai mult timp în somn profund după baie decât cei care au făcut baie fără ulei de lavandă
Reduceți stimularea și legănați-vă sau legănați-l: Diminuați luminile, opriți televizoarele sau muzica și faceți un sunet de șuierat care imită ceea ce au auzit în pântecele mamei. Cercetările arată că legănatul pentru a adormi duce la un somn de mai bună calitate și este relaxant atât pentru sugari cât și pentru adulți
Lăsați-l să exerseze: Oferiți-i timp și spațiu pentru a exersa orice nouă abilitate la care lucrează și pune-I la dispoziție cât mai multe oportunități de a-și explora lumea. De multe ori, întreruperea somnului și agitația apar în timpul perioadelor de dezvoltare, când lucrează la învățarea unei noi abilități
- Porniți muzica: Uneori, un pic de ritm este ceea ce au nevoie – creierul lor este “înfometat” de o stimulare blândă. Într-un nou studiu de la Universitatea din Montreal, sugarii au rămas calmi de două ori mai mult timp când au ascultat un cântec, pe care nici măcar nu-l cunoșteau, decât atunci când au ascultat un discurs.
- Faceți un masaj liniștitor: Folosiți o cantitate mică de loțiune sau ulei pentru bebeluși și folosiți o presiune moderată și mișcări lungi (prea ușoare pot fi gâdilătoare sau stimulatoare, faceți-i bebelușului un masaj din cap până în picioare. Acest lucru este perfect după o baie caldă! Cercetările arată că masajul pentru sugari duce la un somn mai bun, mai puțin plâns și mai puțin stres.
Combinați înfășatul, șușotitul și legănatul. Cercetările au descoperit că combinația acestor stimuli este cea mai eficientă pentru a calma un bebeluș agitat și că blansoarele pentru bebeluși pot fi eficiente mai ales atunci când se folosește această combinație
- Rămâneți calm și încercați să vă amintiți că salturile sunt un lucru bun – înseamnă că bebelușul dumneavoastră învață și se dezvoltă așa cum trebuie!
- Încercați să vă păstrați rutina obișnuită pe cât posibil. Să rămâi cât mai consecventă cu rutile și limitele blânde nu numai că este liniștitor pentru el, dar îl va ajuta și să își revină la somnul și obiceiurile normale odată ce a ieșit din salt. Încercați să evitați să introduceți noi asocieri de somn la care va fi greu de renunțat mai târziu.
- Mergeți la culcare mai devreme – Mai devreme decât credeți și chiar înainte de a vă aștepta ca bebelușul sau copilul să fie obosit. Studiile arată că,
- cu cât copiii se culcă mai târziu, cu atât le ia mai mult timp să adoarmă și cu atât se trezesc mai devreme, opusul a ceea ce creierul are nevoie în această perioadă.
- atunci când copiii dorm, conexiunile din creier se schimbă. Unele se slăbesc (se taie) și altele se întăresc. Într-o singură noapte de somn, conexiunile dintre emisfera dreaptă și cea stângă pot crește cu până la 20%. Ceea ce copiii exersează și învață în timpul zilei, se consolidează noaptea.
Încercați tot felul de activități care să le stimuleze mintea: cărți, jocuri și activități senzoriale. Când sunt bebeluși este ușor de văzut că trebuie să aibă timp să exerseze – să se târască, să stea în picioare, să meargă, să scoată diverse sunete și așa mai departe. În cazul copiilor mai mari, abilitatea la care lucrează s-ar putea să nu fie la fel de clară. Dar există câteva activități care vor îmbunătăți multe tipuri diferite de abilități. Unele dintre cele mai bune activități care vor calma o minte ocupată și activă sunt activitățile senzoriale (plastelină, slime, nisip, etc). Activitățile care țin mâinile ocupate, ajută la calmarea minții hiperactive în timpul marilor perioade de creștere.
- https://www.littleones.co/blog/developmental-leaps
- https://nurtureandthriveblog.com/the-science-of-development-in-the-first-two-years/
- https://nurtureandthriveblog.com/signs-of-a-growth-spurt-in-childhood/
- https://www.bellybelly.com.au/baby/understanding-wonder-weeks-clinginess-crankiness-crying/
- https://playlearnthrive.com/understanding-developmental-leaps/
- https://sarahmaclaughlin.com/when-your-child-springs-forward-explaining-developmental-leaps/
- https://www.healthline.com/health/parenting/wonder-weeks-chart#understanding
- https://www.huffingtonpost.co.uk/entry/why-are-babies-always-in-a-sleep-regression_uk_63987942e4b09e0de4968d30
- https://publications.aap.org/pediatrics/article-abstract/77/5/641/53932/Increased-Carrying-Reduces-Infant-Crying-A?autologincheck=redirected
- https://www.sciencedaily.com/releases/2013/04/130419160717.htm
- https://vocalyoga.com/speak-to-your-baby-cheek-to-cheek-sound-is-vibration-to-an-infant/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18053656/
- https://www.scientificamerican.com/article/why-rocking-to-sleep-is-a-matchless-sedative-mdash-and-elixir1/
- https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0163638315000612
- https://www.sciencedaily.com/releases/2015/10/151028054532.htm
- https://www.sciencedaily.com/releases/2006/11/061108154347.htm
- https://www.news-medical.net/news/20190425/A-combination-of-sensory-stimuli-can-help-soothe-crying-babies-study-reveals.aspx
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19285450/
- https://www.eurekalert.org/news-releases/559220
În acest articol folosim unelte de marketing afiliat. Asta înseamnă că dacă dai click pe link-urile din articol care duc către site-uri din exterior și plasezi o comandă acolo, noi vom obține un mic comision ca urmare a acestei tranzacții. Pe tine nu te costă nimic, iar pe noi ne ajuți să ne ducem mai departe acest proiect.
Ne poți lăsa un comentariu