Ați avut vreodată impresia că a fi părinte este ca și cum te-ai da într-un carusel? Într-un moment te bucuri de copilul tău, iar în următorul te întrebi ce s-a întâmplat cu fetița ta cea dulce sau cu băiețelul tău fermecător. Copiii de toate vârstele pot avea un comportament destul de derutant. În calitate de părinți, cred că adesea avem tendința de a ne învinovăți în primul rând pe noi înșine sau strategiile noastre parentale pentru starea de spirit și comportamentul copiilor.
Sumar
Dezvoltarea copiilor – un carusel din salturi mentale, puseuri de creștere și perioade de regresie
Ce sunt salturile mentale / cognitive / de dezvoltare
Ce sunt puseurile de creștere
Ce este regresia somnului
#Dezvoltarea copiilor – un carusel din salturi mentale, puseuri de creștere și perioade de regresie
Există însă o mulțime de motive pentru care copiii devin irascibili – la fel ca noi, au și ei zile proaste. Unii dintre suspecții obișnuiți sunt lipsa somnului, foamea, suprastimularea și altele asemenea. Soluția ușoară pentru acele momente este să-i hrănim și să-i ducem la culcare. Dar ce se întâmplă atunci când irascibilitatea durează zile întregi? Ce se întâmplă și ce faci în acele momente în care copilul tău, de obicei fericit și relaxat, se transformă într-un pachet de emoții și este morocănos, plângăcios, mofturos, irascibil, somnoros și suprastimulat fără vreun motiv evident.
Înțelegerea unor principii de bază ale dezvoltării ne poate ajuta să înțelegem un pic mai bine ceea ce experimentează bebelușii și copiii în procesul de creștere, și, poate chiar să ne elibereze de o parte din vina pe care o simțim ca părinți atunci când nu înțelegem ce se întâmplă cu copilul nostrum sau nu stim ce să îi facem să il liniștim.
De ce? Deoarece cunoasterea înseamnă putere. Cand ne referim la cresterea copiilor, cunoașterea modului în care aceștia cresc, se dezvoltă și evoluează sau a posibilelor motive pentru care sunt irascibili și greu de gestionat ne va aduce mai multa înțelegere, răbdare și empatie (față de noi și față de ei), mai puține gânduri negre, semne de întrebare și mustrări de conștiință. Printre fenomenle (ce țin de dezvoltare) important de înțeles în acest context sunt salturile / puseurile de dezvoltare (fizice si cognitive) și perioadele de regresie a somnului.
Primul lucru reconfortant pe care trebuie să-l știți este că teoreticienii dezvoltării sunt de părere că toți copiii intră și ies din cicluri de perioade de calm relativ și perioade de haos relativ (echilibru și dezechilibru), iar dezvoltarea de la bebeluș la adult nu este un traseu lin de progresie ci mai degrabă seamănă cu un drum de munte plin de curbe periculoase. Doar rareori vedem linii drepte de progresie în dezvoltare. Mai degrabă, dezvoltarea este alcătuită din câștiguri și pierderi, progresie și regresie, salturi cognitive și puseuri de creștere.

#Ce sunt salturile mentale / cognitive / de dezvoltare
Salturile de dezvoltare sunt momente din viața copiilor în care are loc o dezvoltare mentală bruscă și intensă care este însoțită și de abilități sporite. În calitate de părinți, observăm și ne bucurăm de aceste noi abilități și totuși, în același timp, suntem nedumeriți că, exact atunci când copilul nostru învață ceva nou pare să regreseze în toate celelalte privințe! Nu doarme sau adoarme greu, refuză alimentele pe care de obicei le adoră, nu vrea sa se dezlipească de tine sau este pur și simplu irascibil.
De ce se întâmplă asta? Deoarece înainte ca o nouă abilitate să fie învățată și înainte ca creierul să solidifice noile conexiuni, există o perioadă de relativ haos. În creier se formează noi legături neuronale, datorită cărora micuțul tău privește lumea altfel decât o făcea înainte și întelege din ce în de mai mult cum funcționează lucrurile. Noua perspectivă duce la colectarea de noi informații, pe care micul lor creier trebuie să le proceseze; acest lucru poate fi copleșitor – de aici și perioadele de dezechilibru care însoțesc aceste salturi.
Există mai multe teorii despre dezvoltarea copiilor in salturi, alternând perioade de echilibru și dezechilibru:
Este foarte probabil să fi auzit deja de aplicația mobilă Wonder Weeks “Săptămânile minune” și de cartea cu același nume scrisă de o echipă olandeză formată din soț și soție, Frans Plooij și Hetty van de Rijt, în 1992. Teoria lor descrie modul în care bebelușii trec în primele 20 de luni de viață prin 10 faze de dezvoltare, sau “salturi mentale”, care îi ajută să conștientizeze lumea din jurul lor. Dintre aceste 10 salturi, câteva au fost reproduse în alte studii din Spania, Suedia și Marea Britanie. Aceste studii, împreună cu o serie de alte studii pe această team, au fost publicate într-o carte coordonata de Mikael Heimann Perioade de regresie în copilăria umană.
La începutul secolului al XX-lea, Dr. Gesell a observat și documentat modele în felul în care se dezvoltă copiii, arătând că toți copiii trec prin secvențe similare și previzibile, deși fiecare copil trece prin aceste secvențe în ritmul sau viteza proprie. Continuând cercetările sale, specialiștii de la Institutul Gesell de Dezvoltare a Copilului au descris un model în dezvoltarea copilului care sustine că acesta trece printr-o perioadă de cicluri de echilibru și dezechilibru (sau “cicluri de pace și haos”)
Autoarea Amber Domoradzki a documentat ciclurile de dezvoltare prin care trec copiii (pe care le-a denumit generic repere “milestones”), analizând si descriind perioadele în care aceștia regresează în funcție de vârstă și manifestă diverse comportamente “neadecvate” pentru ca apoi să aibă o explozie de noi abilități, de la 18 luni, în perioada de toddler și până la 10 ani.
De avut în vedere că mare parte din aceste cercetări și concluzii se bazează pe observațiile celor care au documentat salturile de dezvoltare și nu pe studii controlate științific. De asemenea, dezvoltarea nu se produce de la sine. Ea este profund afectată de moștenirea genetică și de mediu.
#Ce sunt puseurile de creștere
Puseul de creștere marchează o etapă de dezvoltare fizică accelerată a micuțului tău. Cu alte cuvinte, daca un salt mental este o perioadă intensă de dezvoltare cognitivă, un puseu de creștere se referă la o perioadă de creștere fizică accelerată. Este posibil să observi că bebelușul sau copilul tău pare să fi crescut peste noapte atunci când se întâmplă acest lucru. Lungimea (înălțimea) și greutatea sunt cele mai evidente două măsuri de creștere la un bebeluș. Puseurile sunt cel mai vizibile în primul an de viață și în jurul pubertății, ambele perioade fiind marcate de o creștere extraordinară într-un timp scurt.
- În timpul primului an, bebelușii adaugă, în medie, aproximativ 25 de centimetri în lungime și își triplează greutatea la naștere. Este posibil să vedeți perioade accelerate de creștere fizică (puseuri) în jurul următoarelor vârste: 7 – 10 zile, 3 săptămâni, 6 săptămâni, 3 – 4 luni, 6 luni, 9 luni.
- Vârfurile de creștere la copiii mici sunt mai puțin frecvente. După vârsta de 1 an, creșterea tinde să încetinească, iar până la vârsta de 2 ani, copiii încep să crească într-un ritm mai constant până chiar înainte de pubertate.
- În cazul fetelor, aceasta are loc de obicei între 8 și 13 ani, iar în cazul băieților, între 10 și 15 ani. În afară de pubertate, copiii tind să experimenteze mici puseuri de creștere intercalate de-a lungul anilor, care se adaugă la un model general constant de dezvoltare.

Semnele unui puseu de creștere sunt destul de apropriate de cele ale unui salt cognitiv – iritabilitate, schimbarea rutinelor de somn, agitație, preferințe alimentare diferite. Pe lângă acestea, mai merită menționate și:
- Neîndemânare: Este nevoie de puțin timp pentru ca coordonarea și echilibrul să revină după o perioadă de creștere bruscă, astfel încât copiii sunt mai predispuși să se lovească de uși, să cadă, etc.
- Dureri de creștere: În timp ce durerile nocturne pot fi multe lucruri (verificați cu medicul pediatru), există estimări că 1 din 3 copii se confruntă cu dureri la picioare din cauza creșterii propriu-zise.
#Ce este regresia somnului
Regresia somnului este o perioadă de timp ce durează de obicei între două și patru săptămâni, în care un copil, care de obicei doarme bine, are brusc probleme în a adormi sau se trezește agitat în mijlocul nopții. Există mai mulți factori care pot provoca disconfort ducând la regresia somnului. Printre ei se numără:
- Un puseu de creștere, care îi face pe bebeluși și copii foarte înfometați
- Un salt mental – atingerea unei noi etape de dezvoltare poate fi însoțită de repetarea noii abilități chiar în timpul nopții
- Durerea de dinți sau alte boli, cum ar fi o răceală sau o infecție a urechii
- Întreruperi în rutine, cum ar fi începerea grădiniței sau o călătorie
- Călătoriile, care implică în mod inevitabil dormitul într-un mediu nou
Somnul nu este liniar și, la fel ca toate celelalte aspecte ale dezvoltării, se maturizează în timp, o schimbare notabilă având loc în primele șase luni.
Apoi, ori de câte ori copiii trec printr-un puseu de creștere sau ating o etapă semnificativă a dezvoltării lor – aici poate fi vorba de a se târî, a merge, a vorbi, a deveni frate sau soră, a se îmbolnăvi sau a le ieși dinții, etc, există potențialul ca somnul lor să fie afectat. Din nou, și din nou, și din nou.
Specialiștii în somn sugerează că termenul de “regresie” este de fapt foarte înșelător, deoarece niciunul dintre aceste evenimente nu apare ca urmare a faptului că un copil merge cumva înapoi, regresează, ci din contra, însoțesc salturile în dezvoltare.
Există vârste la care este mai frecventă apariția provocărilor legate de somn, iar acestea tind să coincidă cu schimbările mari de dezvoltare ale copiilor, care sunt mai frecvente în fazele de bebeluș și copil mic, dar chiar și copiii mai mari pot avea probleme cu somnul.
Există o teorie populară în legătură cu regresia somnului care apare la anumite vârste: 4 luni, 8 luni, 12 luni, 18 luni și 2 ani sunt vârstele inevitabile la care somnul se va deteriora.
Dar pentru o mulțime de părinți, se poate simți ca și cum în fiecare săptămână începi o nouă regresie a somnului cu un bebeluș. Cu toate acestea, unele familii vor simți că copilul lor nu experimentează niciodată o “regresie”, în timp ce altele vor simți că sunt lovite din plin de fiecare regresie.
- https://centerforparentingeducation.org/library-of-articles/child-development/developmental-stages-the-roller-coaster-of-equilibrium-and-disequilibrium/
- https://goodnightsleepsite.com/2022/06/22/mental-growth-spurts-and-their-effects-on-sleep/
- https://huckleberrycare.com/blog/navigate-sleep-regressions-and-pattern-shifts-like-a-pro
- https://intellectica.org/SiteArchives/archives/n34/34_8_Trevarthen.pdf
- https://kinderkraft.co.uk/blog/baby-s-developmental-leaps/
- https://notendur.hi.is/bmb5/jcap12047.pdf
- https://nurtureandthriveblog.com/signs-of-a-growth-spurt-in-childhood/
- https://nurtureandthriveblog.com/the-science-of-development-in-the-first-two-years/
- https://playlearnthrive.com/understanding-developmental-leaps/
- https://sarahmaclaughlin.com/when-your-child-springs-forward-explaining-developmental-leaps/
- https://theobservantmom.com/child-development-part-1-misbehavior-is-inevitable/
- https://thoughtfulparent.com/how-make-peace-childs-crankiness.html
- https://welcomebabycare.com/developmental-leaps-part-i-how-and-when-your-baby-grows/
- https://www.bellybelly.com.au/baby/understanding-wonder-weeks-clinginess-crankiness-crying/
- https://www.cornerstonesforparents.com/just-phase-child-development
- https://www.gesell-yale.org/pages/gesell-theory
- https://www.healthline.com/health/parenting/wonder-weeks-chart#understanding
- https://www.huffingtonpost.co.uk/entry/why-are-babies-always-in-a-sleep-regression_uk_63987942e4b09e0de4968d30
- https://www.learningmomma.com/developmentalleaps/
- https://www.littleones.co/blog/developmental-leaps
- https://www.modernmom.com/56f8e006-3b45-11e3-8407-bc764e04a41e.html
- https://www.momhalo.com/blog/here-s-why-your-4-year-old-s-behaviour-is-out-of-control-by-allana-robinson-parenting-coach
- https://www.pampers.com/en-us/baby/development/article/baby-growth-spurts
- https://www.pampers.com/en-us/toddler/development/article/toddler-growth-spurts
- https://www.pnmag.com/mom-baby/ask-the-experts-baby-leaps-2/
- https://www.redalyc.org/pdf/172/17213039008.pdf
- https://www.researchgate.net/publication/11347505_Regression_Periods_in_Infancy_A_Case_Study_from_Catalonia
- https://www.researchgate.net/publication/44609551_The_Temporal_Relation_between_Regression_and_Transition_Periods_in_Early_Infancy
- https://www.smartparenting.com.ph/parenting/baby/baby-personality-a00041-20190501
- https://www.taylorfrancis.com/books/mono/10.4324/9781410609144/regression-periods-human-infancy-mikael-heimann-frans-plooij
- https://www.wonderbaby.org/articles/baby-leaps
- https://www.wonderbaby.org/articles/baby-leaps
Imagini de pe
- Vecteezy.com
- https://wicbreastfeeding.fns.usda.gov/cluster-feeding-and-growth-spurts
În acest articol folosim unelte de marketing afiliat. Asta înseamnă că dacă dai click pe link-urile din articol care duc către site-uri din exterior și plasezi o comandă acolo, noi vom obține un mic comision ca urmare a acestei tranzacții. Pe tine nu te costă nimic, iar pe noi ne ajuți să ne ducem mai departe acest proiect.
Ne poți lăsa un comentariu