#De ce să expunem copiii atât la cărți cât și la lectură
Una dintre cele mai importante abilități pe care un copil le vă dobândi în viață este să știe să citească. Și, cel mai important, să citească de plăcere. Am dat zilele peste un studiu (vezi surse) în care era menționat că cititul îl ajută pe copil să simtă chiar și din fragedă copilărie că a citi cărți este reconfortant și distractiv. De asemenea, este o modalitate excelentă pentru tați, bunici și frați mai mari de a crea legături cu copilul iar acei copii cărora li se citește în mod obișnuit de la o vârstă fragedă dezvoltă abilități lingvistice îmbunătățite și un interes sporit pentru lectură, ceea ce ajută la îmbunătățirea pregătirii lor pentru școală. Eh, “interesul sporit pentru lectură” mi-l doresc eu pentru Matei și tare aș vrea să reușesc să cresc un “cititor” și să îi transmit băiețelului meu dragostea pentru cărți.
#Preferințe cărți în funcție de vârstă
Preșcolarii (3-4 ani) apreciază cărțile cu imagini mai elaborate, rime, cuvinte amuzante și povești interesante; la această vârstă sunt capabili să întoarcă paginile pe rând si sunt atrasi de povești reale cu intrigi simple – caută cărți în care personajul are o problemă, încearcă să o rezolve și, în final, există un final fericit. Acest nivel de carte tinde să aibă trei sau patru propoziții pe pagină. De asemenea, îi poți prezenta copilului cărți de non-ficțiune care îi învață pe copii despre subiecte precum dinozaurii sau sistemul solar.
Copiii de grădiniță (5 ani) au trecut de la poveștile simple, cu probleme și răspunsuri, la cele cu probleme multiple, intrigi secundare și personaje care au dorințe contradictorii. Aceste cărți tind să aibă între patru și 10 propoziții pe pagină și au în continuare o fotografie pe fiecare pagină.
#Recomandări cărți pentru copiii de 3-5 ani (preșcolari și copii de grădiniță)
Pentru mai multe detalii despre beneficiile cititului în fiecare etapă de dezvoltare a copilului și ce lecturi și interacțiuni cu cartea sunt specifice sau potrivite copiilor în funcție de vârstă, vezi în secțiunea Creșterea și dezvoltarea copilului articolele din seria “Ghid de lectură” pentru preșcolari și copiii de grădiniță. Iată mai jos și recomandările noastre de cărți, grupate pe vârste, tipuri de cărți sau colecții pentru a fi mai ușor de identificat.
Cărți educative, carduri/cărți de joc și cărti de activități Montessori
Inspirate de metoda Montessori, aceste cărți și carduri au niveluri de dificultate progresive și, în functie de subiect, îi învață pe cei mici să observe, să construiasca, să folosească elementele propuse la fiecare activitate și să se pregătească astfel pentru primele notiuni fundamentale.
Cărți cu activități diverse
Sunt cărți educative, gândite să îi învețe pe copii diverse noțiuni sau să le dezvolte diverse abilități prin intermediul jocului, micilor provocări, ghicitori, etc. Nouă ne-au plăcut cel mai mult cărțile cu autocolante / abtipilduri și cele reutilizabile, interactive, din colecțiile Scrie și Șterge.
Cărți ilustrate “de căutare”
Sunt cărți de explorat cu ilustrații, povestiri fara text, doar cu multe poze si detalii. Urmărind multitudinea de imagini înlănţuite din aceste cărţi se pot povesti / inventa (de către copil sau părinte, în funcție de vârstă) numeroase întâmplări, care se continuă pagină după pagină. Probabil cea mai cunoscută și apreciată serie de astfel de cărți este Hoinari prin Anotimpuri despre care am scris mai multe aici. În afară de colecția Hoinari, nouă ne-au mai plăcut și cărțiile din colecțiile Caută și Găsește.
Basme, legende, povești, povestiri
Pe lângă basmele și poveștile copilăriei noastre, astăzi puteți găsi pe piată numeroase cărți de povești interactive (cu sunete/audio, cu activități, cu pagini 3D/tridimensionale) și serii de povestiri contemporane, educative, prin intermediul cărora copiii se pot familiariza cu activități și rutine diverse din viața de zi cu zi (mersul la grădiniță, statul pe oliță, spălatul pe dinți, etc) sau pot experimenta cu diverse comportamente, emoții sau sentimente. Printre ele amintim seriile Prietena mea Conni, seria de povestiri cu Max, Lama Lama, seria de povestiri cu Matei, Fram.
- Nemours Children’s Health – Reading Milestones
- American Academy of Pediatrics – Early Language Exposure and Middle School Language and IQ: Implications for Primary Prevention
- U.S. Department of Health & Human Services – Tips for Parents: Choosing Books for Infants and Toddlers
- Journal of developmental and behavioral pediatrics: JDBP – When Children Are Not Read to at Home: The Million Word Gap
- Understood – Reading Skills at different ages
- Zero to Three – Read Early and Often
- Scholastic – Raise a Reader: A Parent Guide to Reading for Ages 0-2
În acest articol folosim unelte de marketing afiliat. Asta înseamnă că dacă dai click pe link-urile din articol care duc către site-uri din exterior și plasezi o comandă acolo, noi vom obține un mic comision ca urmare a acestei tranzacții. Pe tine nu te costă nimic, iar pe noi ne ajuți să ne ducem mai departe acest proiect.
Ne poți lăsa un comentariu