Beneficiile cititului în fiecare etapă de dezvoltare a copilului sunt bine documentate. Având în vedere că din momentul în care aștepți primul copil începi să fii bombardată cu mesaje despre importanța lecturii, probabil că știi deja că este bine să începi să îi citești puiului tău cât mai devreme.

Încă de când sunt bebeluși, copiii dobândesc abilități care pun bazele învățării cititului și fiecare vârstă are reperele sau etapele sale de referință pe drumul spre succesul în lectură. Trebuie avut în vedere că aceste etape sunt orientative și ținut cont de faptul că fiecare copil se dezvoltă în ritmul său și își dezvoltă abilitățile de citire petrecând perioade diferite de timp în fiecare etapă. Astfel, copiii pot fi interesați de diferite tipuri de cărți în funcție de vârstă, dezvoltare, temperament și experiențe de viață.

Acestea fiind spuse, iată un ghid de lectură despre când și ce le citim bebelușilor de 0-12 luni și ce lecturi și interacțiuni cu cartea sunt specifice sau potrivite în primul an de viață. 

Vezi si ghidurile pentru celelalte categorii de vârstă: 0-12 luni, 1-3 ani, 3-4 ani, 5 ani, 6-7 ani

# Abilitățile bebelușilor (ce țin de comunicare și limbaj)

Până într-un an, bebelușii încep de obicei:

  • să învețe că gesturile și sunetele comunică semnificații

  • să răspundă atunci când li se vorbește
  • să-și îndrepte atenția către o persoană sau un obiect
  • să înțeleagă 50 de cuvinte sau mai mult
  • să întindă mâna să ajungă la cărți și să ajute la întoarcerea paginilor
  • să răspundă la povești și imagini prin diverse sunete și vocalize
  • să privească și atingă imaginile din cărți
carti pentru bebelusi

# Tipuri de cărți și interacțiunea cu cartea în primul an de viață

0-6 luni – începeți să “citiți” cărți de carton gros, cărți din țesături moi sau cărți de vinil pentru baie. 

Deși bebelușul tău poate părea prea mic pentru a înțelege, se bucură de compania ta și de sunetele vocii și cuvintelor pe care le rostești. La această vârstă, bebelușii pot ajunge să recunoască rutina de împărtășire a cărților prin faptul că se liniștesc, zâmbesc sau dau din picioare pentru a-și arăta entuziasmul. Bebelușii vor dori, de asemenea, să exploreze cărțile prin intermediul simțurilor lor, apucând și mestecând cartea.

6-12 luni încep să fie interesați de cărți ca jucării pe care să le examineze și să le manipuleze.

Oferă-i cărți de plastic (pentru baie) pânză sau cartonș cu clape, texturi (precum un pic de blană sau de cauciuc pe pagină), pagini încrețite sau butoane electronice ce scot diverse sunete pentru a le menține interesul. Citiți povești scurte, simple, cu ilustrații și arata-i și numește imaginile în timp ce citiți. Este perioada în care bebelușii încep efectiv să exploreze cărțile, privindu-le, atingându-le (deschizându-le/închizându-le) și bagandu-le în gură. Pe la 9 luni, este posibil deja să prefere sau să pară că recunosc anumite povești sau imagini.

# Ghid Lectura: Ce le citim bebelușilor

Daca ne referim la lectură și nu neapărat la interacțiunea cu cartea, este ok de la început să îi citești cărți pentru copii mai mari. S-ar putea să nu ți se para potrivit să citești o carte de povești complexă unui copilaș așa mic, dar chiar și bebelușii sub șase luni beneficiază, de fapt, din audierea genului de cărți sau povești pe care le-ai citi copiilor mai mari pentru că îi ajută să audă “ritmul limbii” și le antrenează urechea și îi face să fie atenți puțin mai ușor mai târziu la propoziții mai lungi.

baietel care citeste

# Sfaturi și trucuri pentru a le citi bebelușilor

  • Bebelușilor le plac cărțile care le stimulează simțurile în dezvoltare. Cărțile pe care le pot pipăi, cu o gamă de texturi – aspre și netede – sunt ideale.
  • Când îi citesti, arată-i imaginile cheie, cum ar fi “mașină” și “casă”. Cu cât îi vorbești și îi citești mai mult, cu atât va învăța mai repede să vorbească.
  • Crează o mică zonă de lectură în casă, cu o serie de cărți într-un coș și perne confortabile. Pe măsură ce bebelușul începe să se târască, va fi curios să exploreze cărțile din zonă.
  • Vorbește cu bebelușul tău în momente cheie, de exemplu, în timp ce îl hrănești, îi schimbi scutecul sau îl îmbraci. Descrie ceea ce faceți amândoi, cum ar fi: “Acum o să-ți pun vesta”.
  • Cărțile care au imagini simple asociate cu cuvinte simple îi ajută pe bebeluși să învețe primul lor vocabular. Dacă există mai mult de o imagine pe pagină, asigură-te că arăți cu degetul spre ceea ce numești pentru că atunci când sunt două sau mai multe imagini pe o pagină, copiii nu știu la ce să se uite.

Pentru recomandări de cărți pentru bebeluși vezi sectiunea Ce citim