Jocul este esențial în perioada copilăriei, aducând nu doar bucurie, ci și oportunități semnificative pentru învățare și dezvoltare.
Descoperă o colecție de idei de jocuri și activități, organizate în funcție de vârstă, care sunt menite să sprijine dezvoltarea armonioasă a copiilor. Aceste activități transformă timpul petrecut acasă în momente memorabile, iar multe dintre ele pot fi ușor adaptate pentru a aduce distracția și în mașină, oferind familiei tale călătorii pline de bucurie și învățare.
De avut în vedere! Multe dintre jocuri și activități au un caracter “deschis”, potrivindu-se mai multor categorii de vârstă și putând fi ajustate pe măsură ce copilul crește, menținând esența lor. De aceea, vei găsi aceleași sugestii în mai multe liste de vârste (de exemplu, un joc pentru categoria 0-18 luni va fi inclus și în lista de jocuri și activități pentru copii de 1 an și în lista pentru cei de 2 ani). Altele, concentrate pe dezvoltarea unor abilități specifice, vor fi mai punctuale (de exemplu, activități pentru stimularea mersului la 11-12 luni).
Activităţi în care copilul asistat de adult învârte butonul de la lumină, apasă o sonerie, deschide robinetul, rostogoleşte o bilă/minge, modelează plastilina/lutul/aluatul, stoarce bobul de strugure, loveşte popicele etc.
Jocuri care implică gruparea şi sortarea mai multor obiecte după criterii diferite (culoare, mărime, categorie) şi observarea diferenţelor între ele.
Jocuri de grupare a obiectelor după mărime: „Cuburi mari – cuburi mici”, „Păpuşi mari şi mici”, ”Mașini mari-mașini mici” etc.
Jocuri de înseriere şi de grupare pe criteriul mult-puţin și mare-mic, mult-una/un: Coş cu mere multe (3) – coş cu mere puţine (1), Cutie cu mingi multe mici – cutie cu o minge mare.
Activităţi în care copilul să experimenteze plutirea/scufundarea obiectelor în apă, rostogolirea obiectelor pe suprafeţe înclinate, colorarea, îndulcirea apei, uscarea obiectelor la soare sau pe calorifer, creşterea plantelor etc., dar şi în care să fie încurajaţi să găsească explicaţia celor întâmplate: scufundăm pietricele, suc pentru păpuşă, îndulcim ceaiul, spălăm rochiţa păpuşii etc.
Jocuri tip Puzzle/Incastre cu număr de piese redus. Jocuri de construcţii, experimente, jocuri de masă, în care se descrie ce vede şi etichetează denumind activitatea răspunzând la întrebarea: Ce este asta? (castel, tren, magazie, Zoo etc.).
Oferirea de alternative, inclusiv în cadrul rutinelor (culoarea farfuriei, a jucăriei cu care să doarmă, a îmbrăcămintei etc.), încurajarea copilul să aleagă singur jucăriile. Utilizarea întrebărilor deschise pentru a-l orienta pe copil spre activitatea ce o desfăşoară: Acum cum o să continui?, Ce îţi mai trebuie ca să poţi finisa lucrul/activitatea? etc.
Jocuri de construcţii cu piese de diferite culori, forme, mărimi.
Jocuri simbolice în care sunt încurajate combinaţii inedite de personaje şi materiale.
Realizarea unor postere tematice având la dispoziţie cât mai diverse materiale: Fructele şi sănătatea, Prietenul meu Pisi, Frunzele şi vântul, Obiectele mele personale etc.
Ne poți lăsa un comentariu