Idei jocuri și activități copii 1 an (12-24 luni)

Idei jocuri și activități copii 1 an (12-24 luni)2024-02-03T22:55:31+02:00

Jocul este fundamental în perioada copilăriei, oferind nu doar momente de distracție, ci și oportunități semnificative pentru învățare și dezvoltare.

Explorează colecția strânsă de noi cu idei de jocuri și activități, organizate în funcție de vârstă. Aceste activități promovează dezvoltarea armonioasă a copiilor și transformă timpul petrecut acasă în amintiri memorabile. Unele dintre aceste sugestii pot fi adaptate cu ușurință pentru a fi savurate și în mașină, oferind familiei tale o călătorie distractivă și educativă.

De avut în vedere! O mare parte din ideile de activități și jocuri pe care le vei găsi în continuare au un caracter “deschis”, adică se pretează/potrivesc pentru mai multe categorii de vârstă și pot fi adaptate cu ușurință odată cu creșterea copilului, păstrând ideea/principiul jocului sau activității. Din acest motiv se vor repeta la mai multe vârste (ex – un joc pentru categoria 0-18 luni se va regăsi și pe lista de jocuri și activități pentru 1 an și pentru lista de jucării și activități pentru 2 ani; un joc pentru categoria de vârstă 3-5 ani se va regăsi atât în lista de jocuri și activități pentru copii de 3 ani cât și în listele de jocuri și activități pentru 4 ani și 5 ani). Altele, care vizează dezvoltarea unor anumite abilități vor fi mai specifice (ex – activități pentru stimularea mersului la 11-12 luni)

Activități și jocuri pentru dezvoltarea cognitivă (0-18 luni)

  • Jocuri cu apariţii şi dispariţii de obiecte. Jocuri cu obiecte, jucării în care se urmărește căderea jucăriei ca efect al aruncării; zgomotul clopoţelului ca efect al scuturării.
  • Jocuri cu jucării care produc efecte diverse (sunete, mişcări), ca efect al unei manipulări efectuate de copil asupra lor: Rostogolim mingea, Lovim tobiţa, Lovim clopoţelul etc.
  • Jocuri în care să reproducă gesturi, să imite ce a văzut la altă persoană.
  • Cântecele cu mişcări ce pot fi imitate de copii. Poezii cu versuri ce pot fi exprimate prin mişcări şi imitate de copil.
  • Jocuri stimulative cu sunete diferite şi spoturi luminoase de intensităţi diferite.
  • Activităţi de exersare a autonomiei, crearea de situaţii în care să facă singur anumite activităţi: să mănânce/bea, să îşi ia jucării.
  • Jocuri pentru exersarea susţinerii atenţiei cu tehnici specifice (onomatopee, orientarea privirii urmărind cu degetul), reluarea şi repetarea activităţilor realizate spontan de copil. Joacă-te cu mine!, Ascultă cântecul cocoșului!, Ascultăm ciripitul păsărelelor, Priveşte maşina/bicicleta etc.
  • Jocuri cu obiecte uzuale şi motivarea copilului pentru a găsi utilizări noi unui obiect, cum ar fi: aşezarea unei cutii/a unui scaun ca să ajungă la masă.

  • Activităţi de explorare a unor obiecte de uz casnic care nu supun la riscuri copilul, pentru a-l încuraja să descopere singur jocuri, cum ar fi: să bată cu lingura în cratiţe întoarse.

 

Activități și jocuri pentru dezvoltarea cognitivă (1.5-3 ani)

  • Activităţi în care copilul asistat de adult învârte butonul de la lumină, apasă o sonerie, deschide robinetul, rostogoleşte o bilă/minge, modelează plastilina/lutul/aluatul, stoarce bobul de strugure, loveşte popicele etc.
  • Jocuri care implică gruparea şi sortarea mai multor obiecte după criterii diferite (culoare, mărime, categorie) şi observarea diferenţelor între ele.
  • Jocuri de grupare a obiectelor după mărime: „Cuburi mari – cuburi mici”, „Păpuşi mari şi mici”, ”Mașini mari-mașini mici” etc.
  • Jocuri de înseriere şi de grupare pe criteriul mult-puţin și mare-mic, mult-una/un: Coş cu mere multe (3) – coş cu mere puţine (1), Cutie cu mingi multe mici – cutie cu o minge mare.
  • Activităţi în care copilul să experimenteze plutirea/scufundarea obiectelor în apă, rostogolirea obiectelor pe suprafeţe înclinate, colorarea, îndulcirea apei, uscarea obiectelor la soare sau pe calorifer, creşterea plantelor etc., dar şi în care să fie încurajaţi să găsească explicaţia celor întâmplate: scufundăm pietricele, suc pentru păpuşă, îndulcim ceaiul, spălăm rochiţa păpuşii etc.
  • Jocuri tip Puzzle/Incastre cu număr de piese redus. Jocuri de construcţii, experimente, jocuri de masă, în care se descrie ce vede şi etichetează denumind activitatea răspunzând la întrebarea: Ce este asta? (castel, tren, magazie, Zoo etc.).
  • Oferirea de alternative, inclusiv în cadrul rutinelor (culoarea farfuriei, a jucăriei cu care să doarmă, a îmbrăcămintei etc.), încurajarea copilul să aleagă singur jucăriile. Utilizarea întrebărilor deschise pentru a-l orienta pe copil spre activitatea ce o desfăşoară: Acum cum o să continui?, Ce îţi mai trebuie ca să poţi finisa lucrul/activitatea? etc.
  • Jocuri de construcţii cu piese de diferite culori, forme, mărimi.
  • Jocuri simbolice în care sunt încurajate combinaţii inedite de personaje şi materiale.
  • Realizarea unor postere tematice având la dispoziţie cât mai diverse materiale: Fructele şi sănătatea, Prietenul meu Pisi, Frunzele şi vântul, Obiectele mele personale etc.

Jocuri și activități pentru dezvoltare senzorială (0-3 ani)

  • Jocul ”Cerealele”

    Puneți în recipiente mălai, orez, paste, melcișori sau alte forme, boabe de fasole, linte, făina etc. Copilul poate să le toarne, verse, să le ia în pumn, să le dea drumul, să le amestece, să pună boabe într-o sticlă etc. Data următoare puteți adăuga și un lighean / bol cu apă caldă în care copilul poate turna ingredientele, poate amesteca, le pote prinde prin apă.

  • Jocul ”Gelatina colorată”

    Faceți mai multe castronele cu gelatină conform instrucțiunilor. În timpul în care încălziți apa, turnați și coloranți alimentari. Copilul va avea ocazia să se joace cu un fel de “piftie” sau jeleu de diferite culori.

  • Jocul „Pungi magice la atingere și vedere”

    Puneți într-o pungă cu “fermoar” de plastic, gel de par colorat și câteva boabe de linte sau mazăre. Apoi închideți bine punga. Copiii se vor juca și vor explora timp îndelungat aceste pungi. Puteți diversifica – prin a adăuga coloranți alimentari, puțin sclipici sau steluțe sclipicioase. Folosirea acestor pungi este utilă mai ales pentru copiii care au rezerve în a atinge și explora tactil lucrurile. Așa se pot apropia și ei încet-încet de diverse materiale care se murdăresc sau rămân pe mâini.

  • Jocul „Spumă de săpun și bule”

    Puneți într-un castron mai mare puțină apă și săpun lichid. Amestecați până se fac bule și spumă. Copilul poate explora această apă, întinde spuma pe coli, scufunda jucării de plastic în spumă. O alta variantă este de a umple pe jumătate doua borcane de plastic cu apă și săpun lichid, în care puteți adăuga și puțin colorant alimentar. E recomand să sigilați capacul cu scotch, pentru că cei mici vor fi tentați să-l deschidă. Agitați bine și copilul se poate juca cu cele doua borcane, agitându-le, învârtindu-le ca pe o minge etc.

  • Jocul „Pictăm cu iaurt”

    Amestecați iaurt cu coloranți alimentari (sau cu gem de căpșună, zmeură, coacăză) și sunt gata culorile non-toxice cu care copilul poate picta, ba chiar și gusta. Puneți/ lipiți o coala mare de hârtie de mușama și copilul poate fi lăsat doar în chiloți și maiou în timpul în care explorează culorile.

  • Jocul „Pictăm cu mașinile de jucărie”

    Turnați pe o coală grămăjoare de tempera de diferite culori. Copilul își poate folosi mașinuțele sau camioanele pe post de pensule. Pe hârtie vor rămâne urme tare interesante de la roți, de diferite culori. La final, împreuna cu copilul/ copiii puteți face baie mașinilor într-un lighenaș.

  • Jocul „Paste sau orez colorat”

    Puneți la fiert un pachet de paste sau o cană de orez. După ce au fiert, împărțiți cantitatea de paste sau orez în mai multe recipiente. Turnați peste paste sau orez diferite nuanțe de colorant alimentar lichid. La final turnați și puțin ulei și amestecați, pentru ca pastele sa rămână alunecoase și sa se fixeze și culoarea. Puneți pastele colorate într-un bol și gata – aveți un alt material de joacă pentru copil. Cu orezul diferit colorat și uscat copilul poate realiza colaje, folosind și lipici lichid.

  • Jocul „Pictăm cu spumă de ras și tempera”

    Turnați spuma pe o coală mare și peste ea tempera de diferite culori. Copiilor le va plăcea să picteze cu acest amestec. Sau puteți turna spuma într-un castron, iar acolo copilul se poate juca tactil. Spuma de ras este magică pentru copii. Daca vreți ceva mai natural puteți înlocui spuma de ras cu frișca făcută în casă și tempera cu iaurt amestecat cu colorant alimentar, așa copilul își poate și gusta operele de artă.

  • Jocul „ Ghici ce culoare are…”

    Grupaţi cuburile pe culori, spuneţi ce culori folosiţi. Oferiţi şi copilului câte un obiect și rugați-l să îl așeze în grupa potrivită. Dacă îl pune în grupa greşită, mutaţi obiectul în grupa potrivită și spuneți ce culoare are atât obiectul, cât și grupa în care trebuie poziționat. Continuați apoi să numiți culorile obiectelor pe măsură ce vă întâlniți cu ele. Puteți începe cu culorile mașinilor, a jucăriilor, a hainelor pe care le are copilul, oamenii, etc. Chiar dacă vă pare că nu acordă prea mare atenție la ceea ce spuneți, nu vă lăsați bătuți. Solicitați-i să vă aducă mașină de culoare… (ex., albă). În cazul în care copilul grșeșete, aduceți-o dumneavoastră spunând: Uite mașina de culoare… (albă)”.

  • Jocul „Creioane colorate”

    Din momentul în care poate să mâzgălească cu un creionul pe hârtie, puteți să folosiți creioane colorate. Vorbiți și explicați constant ceea ce faceți, ce culoare folosiți. Desenați și voi împreună cu el, spuneți ce culoare folosiți voi și ce culoare el. Nu vă fie teamă că nu va înțelege. Niciodată nu putem ști asta.

  • Jocul „ Azi e ziua de culoare…”

    Organizați o zi sau o săptămână a unei culori. Azi e zi de verde, îmbrăcaţi-vă în verde, mâncați mâncare predominant verde, jucați-vă cu jucării verzi, etc.

Jocuri pentru dezvoltarea creativității (1-3 ani)

  • Jocul “Rece-cald”

    Ascundeți o jucărie, apoi puneți-l pe micuț să o caute, oferindu-i indicii, încurajându-l și arătându-i că ai încredere că el va găsi acel obiect. O atitudine pozitivă îl va face pe copil să capete încredere în forțele proprii și să gândească unde ar putea fi ascunsă acea jucărie.

  • Jocul culorilor

    În casă ori plimbându-vă împreună cu copilul prin curtea casei, învățați-l culorile, apoi jucați-vă în jocul culorilor, numind obiecte din jurul vostru și spunând ce culoare are fiecare obiect. Acest joc îi va dezvolta creativitatea, abilitățile senzoriale.

  • Jocul de-a personajele

    Dvs. și copilul sunteți, pe rând: mame, tați, prinți, prințese, doctori, polițiști, pompieri, constructori, vânzători, șefi. Dacă inițial cel mic se joacă după regulile impuse de Dvs., ulterior el vine cu propriile reguli și idei. Prin acest joc, copilul inventează ori creează situații și conversații și își îmbogățește vocabularul.

  • Jocurile de modelaj

    Încurajați-l pe copil să-și folosească mâinile pentru a crea forme, pentru a combina culori, jucându-vă împreună cu plastilina, după vârsta de 2-3 ani. Pentru copiii mai mari, puteți folosi și lutul, care este un bun material de modelat și din care copilul poate realiza adevărate opere de artă.

  • Jocul „Eu văd….”

    Jucaţi-vă cu norii. Nimic nu este mai benefic în dezvoltarea copilului ca şi utilizarea imaginaţiei. Acesta este jocul în care copilul îşi utilizează imaginaţia şi încearcă să încorporeze abstractul în modul în care el percepe lumea. Uitaţi-vă pe geam la nori (sau dacă vremea permite, priviţi norii de afară împreună) şi încercaţi să identificaţi diferite forme, animale, obiecte, etc.

  • Jocurile de tip Lego

    Învățați-l pe cel mic să-și folosească imaginația și să construiască o lume frumoasă, colorată, perfectă pentru voi. Îmbinarea pieselor de tip Lego dezvoltă abilități motrice, iar combinarea culorilor pentru a crea un anumit joc dezvoltă abilitați senzoriale. Puteți construi case, castele, grădini, avioane etc. vapoare și vă puteți juca împreună ,,De-a prințesele”, ,,De-a animalele”, ,,De-a luptătorii” etc.

  • Jocurile de tip puzzle

    Combinarea și recombinarea pieselor pentru a descoperi anumite imagini îl va face pe copilul Dvs.. să vizualizeze ori să-și imagineze povestea. Pentru început folosiți puzzle-uri cu piese puține, apoi cu piese din ce în ce mai multe, în funcție de vârstă.

  • Jocurile cu cuburi și jocuri de tip domino

    Sunt jocuri care stimulează creativitatea copilului, dezvoltă abilitățile motrice și senzoriale. Cel mic învață să construiască o lume conturată și află că tot ce este făcut de mâna omului poate fi dărâmat, distrus. Acestea sunt numai câteva exemple de jocuri ori jucării destinate dezvoltării creativității și inteligenței copilului.

Descoperă ideile de jocuri pentru alte categorii de vârstă și recomandările de jucării în funcție de abilitățile si particularitățile jocului bebelușilor și copiilor la diverse vârste

  1. https://www.unicef.org/romania/media/6166/file/Guide%20Kinetobebe%20UNICEF.pdf
  2. JOCURI PENTRU COPII DE VÂRSTA ANTEPREȘCOLARĂ ȘI PREȘCOLARĂ, Proiectul ,,Organizarea la distanță a educației parentale pentru familiile cu copii de 0-7 ani”, 2020, Programele de educație parentală / Modului Educația copilului, Ghidul ,,Cum să devin un părinte mai bun”

În acest articol folosim unelte de marketing afiliat. Asta înseamnă că dacă dai click pe link-urile din articol care duc către site-uri din exterior și plasezi o comandă acolo, noi vom obține un mic comision ca urmare a acestei tranzacții. Pe tine nu te costă nimic, iar pe noi ne ajuți să ne ducem mai departe acest proiect.

Împărtășește acest articol și cu alte mămici

Ne poți lăsa un comentariu

Go to Top