Odată ce bebelușii încep să înțeleagă modul în care lucrurile din mediul înconjurător relaționează între ele (cum se simt, cum sună și ce gust și miros au) sunt pregătiți pentru următoarea etapă de dezvoltare: să-și dea seama cum funcționează. Copiii mici devin conștienți de funcția obiectelor. Le place să stivuiască blocuri, să bolborosească la un telefon de jucărie sau să bea dintr-un pahar de “copil mare”.
Sumar:
Cum se joacă copiii de 1-2 ani
Repere în jocul copiilor de 1-2 ani în funcție de vârstă, de la 12 la 36 luni
Jocuri, Jucării și activități recomandate copiilor de 1-2 ani în funcție de vârstă
Vezi și articolele despre cum se joacă copiii la alte vârste: bebeluși (0-12 luni), preșcolari (3-5 ani), școlari mici (6-8 ani), școlari (9-12 ani) și idei de jocuri de jucat acasă și și diverse activități, pe etape de vârstă
#Cum se joacă copiii de 1-2 ani?
- Conceptul de joc imaginar începe acum și este etapa în care încep să se formeze abilităţile manuale, toate contribuind la structurarea încrederii în sine.
- Așteptați-vă să vedeți multă repetiție, deoarece acesta este modul în care cei mici stăpânesc noi abilități și învață că au un anumit control asupra lumii din jurul lor.
- La aceasta vârstă, copilul este fascinat de cauză și efect și se va bucura de orice jucărie care răspunde la acțiunile sale și ii permite să se folosească de abilitățile motorii nou dobândite.
- Este o perioadă a explorărilor active; copilul poate acum să circule şi este dornic să se deplaseze prin toate spaţiile din jur cu o curiozitate de nestăvilit.
- Până la vârsta de 2 ani, majoritatea copiilor mici pot lovi cu piciorul o minge, pot mâzgăli cu un creion și pot construi turnuri înalte de patru sau mai multe blocuri.
- Până la vârsta de 3 ani, ei pot face puzzle-uri simple și pot pedala o tricicletă.
Repere în jocul copiilor de 1-2 ani în funcție de vârstă (de la 12 luni la 36 luni)
Abilitățile și aptitudinile pentru joc între 12 luni – 18 luni
- Copiii devin tot mai mobili, pot merge fără sprijin, dar încă mai au un mers nesigur seamănă mai mult cu mersul de copil mic decât cu mersul matur pe călcâie. Fiind mai mobili, au capacitatea de a alege singuri jucării care anterior nu erau accesibile.
- Le place să exploreze tot ce le iese în cale și își testează abilitățile motrice. Astfel, ei devin mici cățărători în căutarea aventurii. În același timp, curiozitatea le depășește cu mult capacitatea de a prezice rezultate sau pentru a prevedea pericole.
- Încep să-și exprime creativitatea prin cântat și mișcarea pe ritmul muzicii.
- Dezvoltă abilități motorii fine, manipulând jucării care implică mișcări simple precum răsuciri, întoarceri, alunecări și mișcări de manivelă.
- Explorează relațiile cauză-efect prin diferite experimente, precum aruncarea și umplerea diferitelor obiecte. Le place să se joace cu apă și să experimenteze cu diferite acțiuni asupra obiectelor din jurul lor.
- Se bucură de o varietate de acțiuni cu obiecte cum ar fi apăsarea, împingerea, tragerea, rostogolirea, lovirea, bătaia, lovirea, zdrăngănitul, potrivirea (de exemplu, potrivirea unui cui rotund într-o gaură rotundă), stivuirea, marcarea, mâzgălirea, transportul și introducerea degetelor în obiecte. Sunt atrași de jucăriile cu care pot testa relația cauza-efect prin utilizarea, de exemplu, a diferitelor sunete, lumini care clipesc și roți care se învârt.
- Învață să recunoască numele persoanelor, obiectelor, imaginilor și părților corpului familiar iar memoria pe termen lung și dezvoltarea unui vocabular simplu deschid calea pentru jocurile de prefăcătorie sau de imaginație
- Imită adesea acțiuni comune pe care le observă, cum ar fi vorbit la telefon, “băut” dintr-un biberon sau o ceașcă, amestecat o lingură în interiorul unui castron, îmbrățișat un animal de pluș sau pus o pălărie, dar numai în episoade scurte și sporadice deoarece majoritatea copiilor nu fac conexiuni simbolice clare până la vârsta de aproximativ 18 luni.
- La vârsta de aproximativ 1 an, copiii, în medie, își pot manifesta aprecierea pentru utilizările socio-culturale ale obiectelor și pot acorda atenție relațiilor cauză-efect, care se dezvoltă mai târziu, între 13 și 20 de luni. De exemplu, copilul ar putea începe să pretindă că mănâncă ceva de pe o farfurie. Între 13 și 20 de luni, se dezvoltă semnificativ în capacitatea lor de a se implica în jocuri simbolice. Ei pot amâna imitarea unei acțiuni timp de până la o săptămână și pot face acest lucru și într-un context diferit (de exemplu, de la grădiniță acasă).
- Sunt adecvate jucăriile simple care încurajează joaca de prefăcătorie, cum ar fi materialele de îmbrăcat, păpușile, animalele de pluș și jucăriile cu vehicule mici.
Abilitățile și aptitudinile pentru joc între 18 luni – 24 luni
- Încep să devină mai încrezători și mai stabili în mers, descoperind noi abilități precum echilibrul, săriturile și alergarea.
- Pot trage după ei jucării pe măsură ce se deplasează, se urcă și coboară de pe mobilă fără ajutor, pot urca și coborî scările cu ajutor și – la sfârșitul acestei perioade – pot fi capabili să lovească o minge.
- Dobândesc abilități îmbunătățite în manipularea obiectelor mici datorită evoluției apucăturii cu degetele
- Le place să sorteze obiecte, deseori grupându-le în două categorii și pot de acum să pună laolaltă obiecte simple.
- Realizează activități simple de potrivire inclusiv a unghiurilor, cum ar fi să încadreze un cui pătrat într-o gaură pătrată.
- Încep să folosească mecanisme simple de cuplare, cum ar fi magneții și cârligele mari și dispozitivele de fixare cu cârlig și buclă sau cu atingere. La 19 luni, copiii pot de acum să se angajeze în adevărate jocuri de construcție.
- Dezvoltă gândirea simbolică, înțelegând că unele jucării reprezintă alte obiecte
- Abilitățile lor artistice reprezentaționale sunt la început și pot părea ciudate pentru adulți (un desen cu o serie de puncte pot reprezenta, de exemplu, un iepure care țopăie)
- Ei pot folosi fraze simple, câteva verbe active și cuvinte direcționale, cum ar fi “sus”, “jos” și “în”.
- Jocul social apare, de asemenea, deoarece copiii de această vârstă pot acum să comunice și să se joace unii cu alții.
- Încep să exploreze prefăcătoria rudimentară și jocul de rol. Copiii mici pot să simuleze dormitul și să interpreteze diferite acțiuni pe care le-au observat. Pe măsură ce se apropie de vârsta de 2 ani, pot face ca păpușile sau animalele de pluș să joace diverse roluri, imaginându-și că acestea mănâncă alimente închipuite.
- Deși folosesc încă metoda încercării și erorii, acești copii pot lua în considerare mental soluțiile la probleme înainte de a acționa. Acest lucru înseamnă că își pot aminti și pot lucra cu reprezentări mentale ale obiectelor, imaginilor, literelor și numerelor familiare în timp ce se gândesc la acțiunile adecvate.
- Demonstrează orientare către obiective și înțelegere avansată a permanenței obiectelor.
- Acești copii pot ajuta să se îmbrace sau să se dezbrace singuri.
- Jucăriile cu caracteristici de cauză și efect reduse sau moderate – cum ar fi cele cu butoane de apăsat sau corzi de tras care provoacă acțiuni sau sunete – sunt atractive pentru acești copii. De asemenea, pot fi utilizate și telecomenzi simple.
Abilitățile și aptitudinile pentru joc între 24 luni – 36 luni
- Jocul de prefăcătorie devine o activitate importantă pentru copiii de 2 ani. Aceștia adoră să se joace de-a mami, tati sau bebeluș și folosesc diverse obiecte pentru a da viață unor scenarii mai complexe. La această vârstă au nevoie ca obiectul să semene într-o oarecare măsură cu obiectul real, așa că, cel mai probabil vor folosi o cârpă mai degrabă decât un pantof pentru a reprezenta o pernă.
- Jocurile de construcție devin o activitate îndrăgită și încep să înțeleagă că desenele lor pot reprezenta lucruri imaginare și încep să se intereseze de culori și de folosirea materialelor artistice simple.
- Copiii manifestă interes pentru televiziune și personajele de desene animate, adăugând personaje din desene în jocurile lor.
- În această perioadă, copiii încep să pună întrebări precum “de ce” și să utilizeze jucării simple de învățare sau educative. Dezvoltă un înțeles al numerelor în numărarea obiectelor.
- Manifestă un control tot mai mare asupra abilităților motrice grosiere și fine și un interes crescut pentru activități fizice. Se bucură de activități precum echilibrul, cățărarea, alergarea, săriturile, aruncatul, prinderea, jocul cu nisip sau împingerea și tragerea obiectelor cu roți. Deși controlul lor este încă nesigur, pot lovi cu piciorul și arunca o minge. Ei pot efectua salturi și le place să danseze, să se învârtă și să țopăie pe muzică. Învață fiecare abilitate separat în această perioadă și, pe măsură ce trec anii, încep să le îmbine treptat pentru a dezvolta mișcarea coordonată.
- Pot să facă acțiuni de înșurubare și să utilizeze mecanisme simple de înfășurare cu una sau două ture, cu precizarea că acestea trebuie să aibă o tensiune redusă. Nasturii sau capsele de dimensiuni mai mici pot prezenta dificultăți în manipulare pentru acești copii, însă se descurcă bine cu cârligele, nasturii și cataramele mai mari.
- Ei preferă jucării mai realiste, astfel încât devin atractive alte culori decât culorile primare strălucitoare (de exemplu, pastelurile). Cu toate acestea, aceste jucării nu trebuie să fie foarte detaliate.
#Jocuri, Jucării și activități recomandate copiilor de 1-2 ani în funcție de vârstă
Jucării “active” ce permit dezvoltarea musculaturii și încurajează abilitățile motorii:
Pentru copii mici, 12-24 luni
- jucării de tras şi împins,
- cărucior simplu pentru păpuși
- căluț balansoar,
- platforme de cățărat joase,
- tuneluri pentru târâre,
- tobogane joase cu balustrade,
- mingi mari, ușoare și moi, cu efecte vizuale, zgomote și mișcare
Pentru copii mai mari, +24 luni
- versiuni de jucărie ale uneltelor pentru adulți (aspirator, cărucior de cumpărături, cărut, roabă ușoară),
- jucării cu rotile care se deplasează prin împingerea cu picioarele (fără dispozitiv de direcție),
- tricicletă mică cu cască de protecție (de la aproximativ 2½ la 3 ani)
Jucării de manipulare:
Pentru copii mici, 12-24 luni
- blocuri de construcție mari, goale, din carton sau plastic
- cuburi sau plăci de activități cu capace, uși și butoane,
- jucării pop-up și de sortare forme, căni de stivuit,
- jocuri de șnuruit forme și mărgele de dimensiuni mari,
- cărți de carton,
- tablă de cuie cu cuie mari și jucării de bătut și ciocănit
Pentru copii mai mari, +24 luni
- blocuri din lemn masiv
- inele de plastic care se conectează, piulițe și șuruburi mari de plastic,
- cărămizi sau blocuri mari de plastic care se conectează
Puzzle-uri:
- pre-puzzle-uri cu 2 sau 3 piese (de la 1 an)
- 3 până la 5 piese cu butoane (de la aproximativ 1½ ani),
- patru până la 5 piese (de la 2 până la 2½ ani),
- șase până la 12 piese (între 2½ și 3 ani)
Jucării pentru joc în nisip și apă:
- jucării plutitoare simple, găletuşă, sită, forme, lopăţică,
- centre de activități în cadă
Jucării pentru jocul simbolic de imitație (îi ajută pe copii să învețe cum funcționează lumea prin imitarea acțiunilor adulților):
- telefon de jucărie și jucării simple de menaj
- haine simple de îmbrăcat păpuși
- aragaz/cuptor, frigider, masă și scaune de mărimea unui copil (cutiile mari funcționează bine)
- păpuși și animale de pluș
- pătură, biberon și pat pentru păpuși
- păpuși mici de mână sau de deget
- seturi diverse de joacă (fermă, garaj, aeroport)
Transport:
- mașini de împins sau tras și camioane mari (nu din metal)
- trenulețe simple (1 sau 2 vagoane)
Arte și meșteșuguri:
- creioane colorate și markere mari,
- plastelina (+2 ani)
- hârtie rezistentă
Activități și Jocuri diverse:
Pentru copiii mai mici (12-24 luni)
- jocuri cu apariţii şi dispariţii de obiecte sau jucării în care se urmărește căderea jucăriei ca efect al aruncării; zgomotul clopoţelului ca efect al scuturării.
- jocuri în care să reproducă gesturi, să imite ce a văzut la altă persoană.
- cântecele cu mişcări ce pot fi imitate de copii. Poezii cu versuri ce pot fi exprimate prin mişcări şi imitate de copil.
- activităţi de exersare a autonomiei, crearea de situaţii în care să facă singur anumite activităţi: să mănânce/bea, să îşi ia jucării.
- activităţi de explorare a unor obiecte de uz casnic care nu supun la riscuri copilul, pentru a-l încuraja să descopere singur jocuri, cum ar fi: să bată cu lingura în cratiţe întoarse.
Pentru copiii mai mari (+24 luni)
- activităţi în care copilul asistat de adult învârte butonul de la lumină, apasă o sonerie, deschide robinetul, modelează plastilina/lutul/aluatul, etc.
- jocuri care implică gruparea şi sortarea mai multor obiecte după criterii diferite (culoare, mărime, categorie) şi observarea diferenţelor între ele.
- jocuri de grupare a obiectelor după mărime: „Cuburi mari – cuburi mici”, „Păpuşi mari şi mici”, ”Mașini mari-mașini mici” etc.
- jocuri de înseriere şi de grupare pe criteriul mult-puţin și mare-mic, mult-una/un: Coş cu mere multe (3) – coş cu mere puţine (1), Cutie cu mingi multe mici – cutie cu o minge mare.
- activităţi în care copilul să experimenteze plutirea/scufundarea obiectelor în apă, rostogolirea obiectelor pe suprafeţe înclinate, colorarea, îndulcirea apei, uscarea obiectelor la soare sau pe calorifer, creşterea plantelor etc., dar şi în care să fie încurajaţi să găsească explicaţia celor întâmplate: scufundăm pietricele, suc pentru păpuşă, îndulcim ceaiul, spălăm rochiţa păpuşii etc.
- jocuri simbolice în care sunt încurajate combinaţii inedite de personaje şi materiale.
Descoperă jocuri și jucării pentru această categorie de vârstă accesând linkurile de mai jos. Aceste link-uri sunt sponsorizate. Asta înseamnă că dacă dai click pe link-urile din articol care duc către site-uri din exterior și plasezi o comandă acolo, noi vom obține un mic comision ca urmare a acestei tranzacții. Pe tine nu te costă nimic, iar pe noi ne ajuți să ne ducem mai departe acest proiect.
Ne poți lăsa un comentariu