Împreună cu Lego, puzzle-urile se numără printre jocurile preferate ale școlarilor mici deoarece oferă in același timp satisfacție, plăcere și o oportunitate pentru copii de a se concentra asupra unei activități care are un final clar și prin care își pot dovedi abilitățile.
Sumar
Abilități ce pot fi dezvoltate prin jocul cu puzzle-uri
Abilitățile și aptitudinile pentru jocul cu puzzle-uri la 6-8 ani
Ghid Util pentru alegerea jocului puzzle potrivit pentru copiii de 6-8 ani
Abilități ce pot fi dezvoltate prin jocul cu puzzle-uri
- Abilitățile fizice – Pe măsură ce copiii apucă, țin, întorc și potrivesc piesele de puzzle, își dezvoltă coordonarea ochi-mână și dexteritatea motrică fină.
- Abilitățile cognitive – Punând cap la cap o imagine, copiii dobândesc experiență în rezolvarea problemelor. Experiențele de rezolvare a puzzle-urilor îi ajută pe copii să învețe concepte matematice precum sortarea, clasificarea, compararea, seturile, mărimea și relațiile spațiale.
- Abilitățile sociale – Atunci când rezolvă puzzle-uri cu prietenii, copiii învață cum să negocieze cu ceilalți, să-și controleze propriile acțiuni și să învețe diverse tehnici de rezolvare a problemelor. Urmărindu-i pe ceilalți rezolvând puzzle-uri îi ajută pe copii să descopere noi strategii de rezolvare a puzzle-urilor și îi încurajează să le împărtășească pe ale lor. Ghidarea, susținerea și încurajarea procesului de finalizare a unui puzzle îi ajută pe copii să își dezvolte abilitățile de conducere.
- Abilitățile emoționale – Rezolvarea puzzle-urilor este distractivă și captivantă. La finalul unei activități de rezolvare a puzzle-urilor, copiii se simt mulțumiți de ei înșiși. Ei capătă încredere în capacitatea lor de a rezolva probleme și se simt dispuși să încerce noi puzzle-uri sau alte activități provocatoare.
Abilitățile și aptitudinile pentru jocul cu puzzle-uri la 6-8 ani
- Copiii de șase ani au dezvoltat capacitatea cognitivă de a lucra cu puzzle-uri de tip jigsaw. Aceștia pot identifica piesele în funcție de locul pe care îl ocupă în puzzle, pot sorta piesele și au metode mai sistematice de a testa piesele pentru puzzle. În general, ei nu sunt interesați de puzzle-uri cu inserții. Ei vor continua să facă puzzle-uri dacă sunt suficient de complexe și au suficiente piese (în general pot face puzzle-uri cu până la 100 de piese).
- Copiii cu vârste cuprinse între șase și opt ani pot avea nevoie ca piesele de puzzle să aibă un diametru de cel puțin 2.5 cm până când își vor fi dezvoltat abilitățile motorii fine pentru a manipula piese mai mici.
- Puzzle-urile tridimensionale simple încep să îi intereseze mai mult pe copii pe măsură ce se apropie de vârsta de 8 și 9 ani.
Ne poți lăsa un comentariu