Împreună cu Lego, puzzle-urile se numără printre jocurile preferate ale școlarilor mici deoarece oferă in același timp satisfacție, plăcere și o oportunitate pentru copii de a se concentra asupra unei activități care are un final clar și prin care își pot dovedi abilitățile.

Vezi si articolele despre jocurile puzzle potrivite pentru celelalte categorii de vârstă: 1-2 ani, 3-5 ani, 9-12 ani.

Abilități ce pot fi dezvoltate prin jocul cu puzzle-uri

  • Abilitățile fizice – Pe măsură ce copiii apucă, țin, întorc și potrivesc piesele de puzzle, își dezvoltă coordonarea ochi-mână și dexteritatea motrică fină.

  • Abilitățile cognitive – Punând cap la cap o imagine, copiii dobândesc experiență în rezolvarea problemelor. Experiențele de rezolvare a puzzle-urilor îi ajută pe copii să învețe concepte matematice precum sortarea, clasificarea, compararea, seturile, mărimea și relațiile spațiale.

  • Abilitățile sociale – Atunci când rezolvă puzzle-uri cu prietenii, copiii învață cum să negocieze cu ceilalți, să-și controleze propriile acțiuni și să învețe diverse tehnici de rezolvare a problemelor. Urmărindu-i pe ceilalți rezolvând puzzle-uri îi ajută pe copii să descopere noi strategii de rezolvare a puzzle-urilor și îi încurajează să le împărtășească pe ale lor. Ghidarea, susținerea și încurajarea procesului de finalizare a unui puzzle îi ajută pe copii să își dezvolte abilitățile de conducere.
  • Abilitățile emoționale – Rezolvarea puzzle-urilor este distractivă și captivantă. La finalul unei activități de rezolvare a puzzle-urilor, copiii se simt mulțumiți de ei înșiși. Ei capătă încredere în capacitatea lor de a rezolva probleme și se simt dispuși să încerce noi puzzle-uri sau alte activități provocatoare.

# Puzzle-uri pentru copii de vârstă școlară mica (6-8 ani)

#Ghid Util pentru alegerea jocului puzzle potrivit pentru copiii între 6 și 8 ani

6-8 ani
Dimensiunea pieselor
Capabil să facă puzzle-uri cu piese mai mici (<5 cm)
Numărul de piese
Până la 100 de piese
Piese care se întrepătrund/lipsesc
Piese de puzzle care se întrepătrund și puzzle-uri tridimensionale
Abilități motrice necesare
Au abilitățile necesare pentru a lucra puzzle-uri cu ușurință – discriminare vizuala, motricitate fină, abilități cognitive
Licențiere
Le plac puzzle-urile cu personaje populare de desene animate, vedete sportive și vedete de televiziune
Forma pieselor
Materiale
Orice material
Culoare/Contrast
Orice culoare
Elemente senzoriale
Nu sunt atractive
Nivelul de realism/detalii
Le plac puzzle-urile cu fotografii sau alte scene
Comportament/ Mod de joacă
Sunt capabili să planifice completarea puzzle-ului și să asambleze un puzzle în mod sistematic. Pot să acorde atenție unui puzzle timp de o oră sau să se întoarcă la un puzzle pentru o a doua ședință.
Exemple de jucării
Puzzle-uri Jigsaw cu piese medii
Puzzle-uri tridimensionale simple
Vezi produse pe emag.ro
Vezi produse pe elefant.ro
Vezi produse pe nichiduta.ro
Vezi produse pe bestkids.ro
Vezi produse pe babyneeds.ro
Vezi produse pe noriel.ro
  1. AGE DETERMINATION GUIDELINES: Relating Children’s Ages To Toy Characteristics and Play Behavior / James A. Therrell, U.S. Consumer Product Safety Commission (CPSC)
  2. mathgenie.com – Puzzle Power: How Puzzles Help Your Child’s Development
  3. https://illinoisearlylearning.org – Five Things Children Gain from Puzzle Play
  4. childcarequarterly.com (Texas Child Care) – Puzzles: Set the table for learning

În acest articol folosim unelte de marketing afiliat. Asta înseamnă că dacă dai click pe link-urile din articol care duc către site-uri din exterior și plasezi o comandă acolo, noi vom obține un mic comision ca urmare a acestei tranzacții. Pe tine nu te costă nimic, iar pe noi ne ajuți să ne ducem mai departe acest proiect.