Lista de cumpărături cu produse pentru hrănirea bebelușului variază în funcție de tipul de alimentație pentru care veți opta:
- hrănire exclusiv cu lapte matern, la sân
- hrănire exclusiv cu lapte matern, la sân + biberon cu lapte muls
- hrănire mixtă cu lapte matern + formulă de lapte (lapte praf)
- hrănire exclusiv cu formulă de lapte (lapte praf)
Astfel, dacă hrănirea exclusiv cu lapte matern necesită un minim de produse și accesorii suplimentare, hrănirea exclusiv cu lapte praf presupune o investiție mai mare.
Lista de mai jos acoperă toate tipurile de alimentație și ar trebui adaptată în funcție de nevoile specifice ale fiecărei familii. De menționat că nu tot ce vei găsi pe această listă este absolut necesar. Unele lucruri sunt extrem de utile și importante, unele cel mai probabil că iți vor ușura viața, altele pot fi considerate mofturi.
Așadar, iată cum arată lista de cumpărături cu necesarul pentru hrănirea bebelușului.
Suzetă ortodontică și lanț de suzetă
Nu ține neapărat de alimentație însă, având în vedere că “mimează” suptul mi s-a părut util să o încadrez pe această listă. Știu că părerile privind utilitatea și nevoia suzetei sunt împărțite, însă noi am ales să îi dam lui Matei pentru că ne-a ajutat să îl liniștim mai ușor, mai ales în primele luni. Am optat pentru suzetele ortodontice de la Nuk, atât de zi, cât și de noapte (cele de noapte au o parte fosforescentă pentru a fi mai ușor de reperat pe întuneric). De reținut că sunt “pe vârste” așa că atenție atunci când le cumpărați, să alegeți variantele de 0-6 luni. Inițial nu aș investi în mai mult de 2 suzete deoarece sunt copii care le refuză. Lanțul de suzetă este util pentru a nu pierde suzeta prin pătuț sau, când ieșiți afară, pentru a nu risca să cadă pe jos.



Pompă sân (manuală sau electrică)
Fie că ai dificultăți în alăptare, fie că o folosești pentru stocare lapte matern, este extrem de utilă însă nu recomand să o cumperi în avans (înainte să naști) până nu iți dai seama dacă și ce vei avea cu adevărat nevoie. Pentru stocarea ocazională de lapte cred că este de ajuns o pompă simplă manuala însă daca vei avea dificultăți în alăptare sau va trebui să stochezi constant lapte, este posibil să ai nevoie de o pompă electrică, eventual dublă. Dacă vrei să fii totuși pregătită, cumpără una manuală și păstrează buget pentru una electrică mai scumpă.

Recipiente stocare lapte matern
Dacă alăptezi vor fi utile pentru stocarea și congelarea laptelui matern. Laptele matern se păstrează:
- La temperatura camerei – până la 4 ore
- La rece la 4 °C (în frigider) – până la 5 zile sau mai puțin
- În congelator (în frigider) – până la 2 săptămâni
- În congelator (compartiment separat în combină frigorifică) – până la 6 luni
Există și pungi pentru stocarea laptelui însă eu am preferat borcănașele deoarece am putut să le folosesc și pentru mâncărică odată ce Matei a crescut și am început diversificarea.
Lapte Praf
E util să ai o cutie mică de LP încă de când ajungi cu bebe acasă, chiar dacă e posibil să nu îl folosești. Nu recomand însă cumpărarea în avans pentru că nu vei știi ce să cumperi. Cel mai simplu e să întrebi în maternitate ce lapte folosesc și să rogi pe cineva să cumpere o cutie până ieși tu cu bebe din spital. Ulterior, daca va fi nevoie, împreună cu pediatrul veti alege formula de lapte care vi se potrivește.


Biberoane
Chiar dacă optezi pentru alăptarea exclusivă, este util să ai cel puțin două biberoane (pentru situațiile neprevăzute când nu vei fi acasă și bebe va fi hrănit de altcineva cu lapte matern sau în cazul în care vei avea nevoie să îi dai completare). În cazul în care bebe va fi hrănit preponderent sau exclusiv cu lapte praf, vor fi utile cel puțin 5 biberoane. Noi am avut Dr.Brown’s cu sistem anticolici și am fost foarte mulțumiți de ele însă am primit feedback pozitiv și despre biberoanele Avene cu tetină natural feel (cât mai apropiată de forma sânului).


Sterilizator
Este extrem de util, chiar necesar, mai ales pentru hrănirea cu lapte praf, când se folosesc biberoane zilnic. Dacă alăptezi preponderent, nu cred că merită investiția deoarece poți fierbe biberoanele pentru a le steriliza atunci când ai nevoie. Dacă vrei o investiție pe termen mai lung, există sterilizatoare care au și funcție de pregătire mâncărică la abur și pe care le vei putea folosi și în diversificare.



Ne poți lăsa un comentariu