Creșterea și dezvoltarea copilului sunt procese complexe, continue și interdependente, care încep la concepție și continuă până la maturitate. Aceste procese implică modificări fizice măsurabile și schimbări funcționale complexe, cum ar fi maturarea organelor și sistemelor.
Care sunt componentele Creșterii și Dezvoltării
- Componenta fizică: Include dimensiunile corpului și funcțiile acestuia.
- Componenta intelectuală: Implică capacitatea de comunicare și manipulare a noțiunilor abstracte.
- Componenta emoțională: Capacitatea de a stabili relații afective și de a controla impulsurile.
Ce este creșterea / dezvoltarea fizică a copilului?
Creșterea fizică se referă la creșterea în lungime / înălțime și greutate, precum și la alte modificări corporale care se produc pe măsură ce copiii se maturizează, precum creșterea părului, apariția dinților sau maturizarea sexuală din perioada pubertății. Toate acestea fac parte din procesul de creștere al omului. De la naștere până la vârsta de 1-2 ani, copiii cresc rapid. După această creștere rapidă a sugarului și a copilului mic, creșterea încetinește și este relativ constantă în timpul anilor preșcolari și școlari, până la perioada de creștere accelerată a adolescenței.
Care sunt etapele creșterii copilului
Există mai multe clasificări ale etapelor de creștere și dezvoltare / perioadelor copilăriei. Una dintre cele mai răspândite clasificări identifică atât perioada de creștere intrauterină, cât și cea extrauterină:
Perioada prenatală (intrauterină)
Durând 40 de săptămâni (280±10 zile), este împărţită în trei perioade:
- ou (zigot): 0-14 zile,
- embrion (2-12 săptămâni),
- făt (de la 12 săptămâni până la naştere).
De la greutatea de 0,32 ngr a zigotului uman se ajunge la greutatea medie a individului adult de 70 kg . Creșterea totala este de 20 de miliarde de ori.
- În perioada embrionară, care durează până la 12 săptămâni de gestație, au loc procese esențiale de organogeneză. La 8 săptămâni, embrionul măsoară aproximativ 2,5 cm și cântărește un gram. Până la 12 săptămâni, acesta ajunge la o lungime de 7,5 cm și o greutate de 14 grame, ceea ce înseamnă că în acest interval de patru săptămâni, greutatea sa crește de 14 ori și lungimea de trei ori.
- În perioada fetală, care urmează după cea embrionară, ritmul de creștere în lungime și greutate devine și mai accelerat. În a doua lună fetală, fătul crește în lungime cu aproximativ 1 mm pe zi, ajungând chiar la 1,5 mm pe zi ulterior. La opt luni de gestație, fătul atinge circa 80% din lungimea pe care o va avea la naștere, dar doar 50% din greutatea sa la naștere. Creșterea ponderală in utero este totuși explozivă. Dacă de la naștere până la maturitate greutatea crește de aproximativ 20-25 de ori, din momentul fertilizării ovulului până la naștere, creșterea este de peste patru miliarde de ori.
Perioada postnatală (viaţa extrauterină):
- Prima copilărie, între naştere şi 2.5 – 3 ani, cu următoarele etape nou-născut (prima lună de viață), sugar sau bebeluș (primul an de viaţă), perioada antepreşcolară (între 1 an şi 2.6-3 ani).
- A-II-a copilărie sau vârsta preşcolară, cuprinzând perioada de la terminarea apariţiei primei dentiţii (de lapte) şi până la apariţia primilor dinţi ai dentiţiei definitive, adică de la 2.5 – 3 ani la 6 – 7 ani.
- A-III-a copilărie, sau vârsta şcolară, cu perioadele de şcolar mic, mijlociu, pubertate (la fete 9-14 ani, la băieţi 11-16 ani) şi adolescenţă (a cărei limită superioară este foarte diferit estimată: la fete chiar până la 18-21 de ani, la băieţi 21-24 de ani). La sfârşitul adolescenţei creşterea şi dezvoltarea sunt încheiate, individul fiind considerat adult.
Copiii care încep să meargă au un fizic drăgălaș, cu burta ieșită în față și spatele curbat. De asemenea, ei pot părea destul de crăcănați. Până la vârsta de 3 ani, tonusul muscular crește și proporția de grăsime corporală scade, astfel încât corpul începe să pară mai suplu și mai musculos. Cei mai mulți copii sunt capabili din punct de vedere fizic să își controleze intestinele și vezica urinară în această perioadă.
Diferite organe cresc în ritmuri diferite.
De exemplu, sistemul reproducător are un scurt puseu de creștere imediat după naștere, apoi se schimbă foarte puțin până chiar înainte de maturizarea sexuală (pubertate). În schimb, creierul crește aproape exclusiv în timpul primilor ani de viață. Rinichii funcționează la nivel de adult până la sfârșitul primului an.
Ne poți lăsa un comentariu