Project Description
#Cum acorzi primul ajutor în caz de hemoragie?
- Pune presiune pe rană cu orice obiect ai la îndemână care ar putea încetini sau opri fluxul sângelui. Dacă sângele trece prin obiectul pe care l-am folosit pentru a apăsa pe rană, îndepărtează obiectul și înlocuiește-l cu unul nou, asigurându-te că se aplică o presiune fermă pe rană.
- Sună imediat la 112!
- Menține presiunea pe rană până ajunge ambulanța.
# Ce ar trebui să fac dacă există un obiect înfipt în rană?
Nu îl scoate! – acesta ajută la astuparea orificiului și la oprirea fluxului sanguin. În schimb, aplică presiune în jurul obiectului. Îndepărtarea obiectului din rană poate agrava mult sângerarea.
#Ar trebui să spăl rana?
- Nu spălați o rană care sângerează abundent. S-ar putea să o faceți să sângereze și mai mult.
- Pentru tăieturi minore și zgârieturi, puteți spăla rana pentru a îndepărta orice murdărie.
- De asemenea, ar trebui să spălați mușcăturile de animale cu apă cu săpun dacă nu sângerează abundent.
#Bebelușul sau copilul pare palid, îi este frig și transpiră. Ce înseamnă acest lucru?
Aceasta înseamnă că nu circulă suficient sânge prin corp. Acest răspuns fizic la o rană sau la o boală se numește șoc. Dacă bănuiți că un bebeluș sau un copil intră în șoc:
- continuați să aplicați presiune pe rană pentru a opri ieșirea sângelui.
- sunați la 112, dacă nu ați făcut-o deja
- luați-l in brațe sau întindeți-l și ridicați-i picioarele mai sus decât restul corpului. Astfel, picioarele rămân mai sus decât inima, ceea ce ajută la creșterea fluxului de sânge către creier și inimă.
- înfășurați-l în haine sau într-o pătură pentru a-I ține de cald.
#Urmărește videoclipul Crucea Roșie care te învață cum să ajuți un bebeluș sau un copil cu hemoragie
Imagini – Unsplash, Pixabay, Pexels
RESURSE MEDICALE
Sfatul medical menit să te liniștească, doar la un click distanță, 24/7, venit din partea unor profesioniști de la spitele de urgență pediatrice: Peditel, Toxapel, Alopedi
TOXAPEL este un serviciu telefonic de urgenţă destinat informării populaţiei asupra modului în care trebuie acordat primul ajutor unui copil intoxicat până la sosirea salvării sau până la prezentarea la spital. A fost realizat în 1999 de către departamentul de Toxicologie al Spitalului Grigore Alexandrescu.
ALOPEDI este un serviciu de call center pentru urgențe pediatrice unde medici cu pregătire în domeniul pediatrie și medicină de urgență, ce au urmat un program de pregătire medicală specifică triajului telefonic și oferă sfatul medical adecvat stării copilului. Serviciul este asigurat de medici ai Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii Cluj-Napoca.
Ne poți lăsa un comentariu