Project Description
#Semne si simptome stop cardio respirator la bebeluși sau copii | Când este nevoie să folosesti manevre de resuscitare pentru a salva viața unui bebeluș / copil
În cazul în care bebelușul / copilul nu respiră și nu răspunde la stimuli
- nu se mișcă, nu plînge, nu are puls
- nu reacționează când este chemat sau când este strâns de umeri (copil), gâdilat în talpă (bebeluș)
este nevoie să începeți resuscitarea cardio-respiratorie ce presupune ventilație artificială (respirație gură la gură) și compresiuni toracice (masaj cardiac extern).
#Cum acorzi primul ajutor în caz de stop cardio respirator | Manevre de resuscitare pentru nou născuți, bebeluși și copii
Indiferent de vârstă (nou născut, bebeluș sau copil) solicitati unei a doua persoane să sune la 112! Dacă sunteți singur, trebuie să efectuați 1 minut de resuscitare cardio-respiratorie înainte de a suna la 112 (pe speaker). Nu lăsați niciodată bebelușul / copilul singur pentru a efectua apelul.
Pasul 1 – Începe resuscitarea cu 5 (cinci) insuflații salvatoare:
Pentru fiecare insuflație suflă ușor și constant timp de până la o secundă. Pieptul ar trebui să se ridice. Îndepărtează gura și urmărește cum coboară pieptul. Priviți, ascultați sau simțiți dacă aerul iese din piept!
- Bebeluși – înclină-i capul către spate (pentru a deschide căile respiratorii), acoperă-i gura și nasul cu gura ta și suflă de cinci ori, ridicându-ți capul după fiecare insuflație.
- Copii – înclină-i capul către spate (pentru a deschide căile respiratorii), acoperă-i etanș gura cu propria ta gură și pensează-i nasul. Suflă de cinci ori în gura copilului, ridicând capul după fiecare insuflație.
Pasul 2 – Continuă cu 30 de compresii toracice
- Bebeluși – Pune două degete în centrul pieptului bebelușului și apasă ferm în jos. Eliberează presiunea permițând pieptului să se ridice. Fiecare compresie ar trebui să împingă pieptul în jos cu aproximativ o treime. Efectuați 30 de compresii la un ritm de 2 compresii pe secundă.
- Copii – apasă ferm în mijlocul pieptului copilului cu una sau două mâini astfel încât pieptul să se comprime și eliberează. Fiecare compresie ar trebui să împingă pieptul în jos cu aproximativ o treime. Efectuați 30 de compresii la un ritm de 2 compresii pe secundă.
- Varianta cu o mână: Plasează podul palmei în jumătatea inferioară a sternului și menține cotul drept
- Varianta cu 2 mâini: Plasează podul palmei unei mâini în jumătatea inferioară a sternului, cuprinzând cu a doua mână degetele primei mâini.
Pasul 3 – Continuă resuscitarea alternând compresiile toracice cu insuflațiile salvatoare
Continuă să faci 30 de compresii urmate de 2 respirații până la sosirea ajutorului medical. Dacă bebelușul / copilul începe să respire normal și răspunde, pune-l în poziția de siguranță. Monitorizează-l și dacă este nevoie reia manevrele de resuscitare.
Recomandările privind numărul de compresii și insuflații ce trebuie efectuate diferă în functie de surse. In timp ce Crucea Roșie și St John Ambulance recomandă acelasi număr de compresii și respirații indiferent de vârsta copilului (30 de compresii + 2 insuflații), DSU România recomandă în Manualul Video de Prim ajutor un număr diferit de compresii și respirații, în funcție de vârsta copilului:
- Dacă un nou nascut (0-1 lună) se află în stop cardio respirator și după aplicarea celor 5 ventilații acesta nu începe să respire spontan, resuscitarea va continua cu 3 compresii toracice externe și 1 ventilație
- Dacă un bebeluș (1-12 luni) se află în stop cardio respirator și după aplicarea celor 5 ventilații acesta nu începe să respire spontan, resuscitarea va continua cu 15 compresii toracice externe și 2 ventilație
- Dacă un copil (+1 an) se află în stop cardio respirator și după aplicarea celor 5 ventilații acesta nu începe să respire spontan, resuscitarea va continua cu 30 compresii toracice externe și 2 ventilație
#Urmărește videocliprile de la Crucea Roșie, St John Ambulance și DSU (Manualul video de prim ajutor) care te învață cum poți ajuta un bebeluș sau un copil care nu răspunde la stimuli și nu respiră.
Crucea Roșie – Cum acorzi primul ajutor unui bebeluș
Crucea Roșie – Cum acorzi primul ajutor unui copil
Ambulanța St John – Cum acorzi primul ajutor unui bebeluș
Ambulanța St John – Cum acorzi primul ajutor unui copil
Manualul de prim-ajutor DSU – Compresiuni toracice externe nou născut
Manualul de prim-ajutor DSU – Compresiuni toracice externe sugar (bebeluș)
Manualul de prim-ajutor DSU – Compresiuni toracice externe copil
- Crucea Roșie România
- Crucea Roșie UK/British Red Cross
- DSU – Manualul Video de Prim Ajutor
- St John Ambulance – How to do baby CPR
- St John Ambulance – How to do CPR on a child
- Raisingchildren.net.au – CPR for babies under 12 months: in pictures
- Raisingchildren.net.au – CPR for children and teenagers: in pictures
- Crucea Roșie România – Manual de Prim Ajutor
- UNICEF, Proiectul ,,Organizarea la distanță a educației timpurii pentru familiile care au copii de 0-7 ani”, Acordați primul ajutor copilului traumat
- Fundația pentru SMURD, Noțiuni de prim ajutor pentru copilul mai mare de 1 an
RESURSE MEDICALE
Sfatul medical menit să te liniștească, doar la un click distanță, 24/7, venit din partea unor profesioniști de la spitele de urgență pediatrice: Peditel, Toxapel, Alopedi
TOXAPEL este un serviciu telefonic de urgenţă destinat informării populaţiei asupra modului în care trebuie acordat primul ajutor unui copil intoxicat până la sosirea salvării sau până la prezentarea la spital. A fost realizat în 1999 de către departamentul de Toxicologie al Spitalului Grigore Alexandrescu.
ALOPEDI este un serviciu de call center pentru urgențe pediatrice unde medici cu pregătire în domeniul pediatrie și medicină de urgență, ce au urmat un program de pregătire medicală specifică triajului telefonic și oferă sfatul medical adecvat stării copilului. Serviciul este asigurat de medici ai Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii Cluj-Napoca.
Ne poți lăsa un comentariu