Informațiile din acest articol sunt prelucrate din surse medicale și includ imagini și/sau resurse video. Pentru detalii suplimentare, consultați sursele menționate la finalul articolului.
#Primii pași pentru evaluarea unui copil în caz de urgență
Pentru a acorda primul ajutor unui copil până la sosirea ajutorului medical, trebuie să știi pașii de bază ai asistenței medicale. Trebuie să evaluezi starea acestuia și să acționezi rapid dacă este inconștient, nu respiră sau nu are puls. Urmează pașii de urgență cunoscuți sub acronimul DRS ABC:
- D: Pericol – Verifică siguranța zonei.
- R: Răspuns – Vezi dacă bebelușul reacționează.
- S: Strigă pentru ajutor.
- A: Căi respiratorii – Asigură-te că sunt libere.
- B: Respirație – Verifică dacă respiră.
- C: Circulație – Verifică pulsul și semne de sângerare sau
- C: CPR – Aplică manevre de resuscitare
Acești pași sunt acceptați la nivel global de societățile de resuscitare și se aplică și la bebeluși, dar cu unele manevre diferite.
D (Danger) = Siguranță = Evaluare Pericol
- Asigurați-va ca sunteți în afara oricarui pericol înainte de a vă apropia de copil.
- Îndepărtează orice obiecte periculoase pentru tine și pentru copil.
R (Response) = Raspuns = Verificarea stării de conștiență
Verifică dacă copilul este receptiv sau nu. Pe măsură ce te apropii de copil, strigă-l pe nume. Roagă-l să deschidă ochii sau să-ți strângă mâna. Strânge-i umerii.
S (Send for help) = Cere Ajutor
În cazul în care copilul este receptiv / răspunde la stimuli (vorbește, se mișcă, plânge), lăsați-l în poziția în care se află, asigură-te încă odată ca nu este în pericol, chemă ajutor și verifică-i regulat starea pâna la sosirea ajutorului.

Dacă copilul nu răspunde la stimuli (deci este inconștient) sau respiră anormal, sună la 112 și continuă cu verificarea funcțiilor vitale respectând etapele de acțiune în evaluarea căilor vitale
A (Airway) = Verificarea și Eliberarea căilor respiratorii.
În continuare, verificați dacă căile respiratorii ale copilului sunt deschise și libere. Deschideți căile respiratorii punând o mână pe fruntea copilului și înclinați-i foarte ușor capul pe spate. Cu cealaltă mână, folosiți un vârf de deget pentru a ridica ușor bărbia.
- Dacă este inconștient, trebuie să treceți la verificarea respirației cât mai repede posibil.
- Dacă este receptiv, dar căile respiratorii sunt blocate, trebuie să eliberați căile respiratorii. Verificați gura copilului pentru a vedea dacă există blocaje ale căilor respiratorii, cum ar fi limba, alimente, vomă sau sânge. Dacă există un blocaj, rostogoliți copilul pe o parte, menținându-i piciorul de sus îndoit. Aceasta este poziția laterală de siguranță. Eliminați blocajele cu degetele, apoi verificați dacă respiră.

B (Breathing) = Verificarea respirației.
Acum trebuie să verificați dacă micuțul respiră normal. Verificați respirația cu ajutorul metodei PAS (privește!, ascultă, simte!) timp de 10 secunde.
Caută mișcările pieptului, ascultă sunetele respiratorii și simte respirația pe obrazul tău.
- Dacă copilul nu respiră normal: Sună la 112 și începe resuscitarea cardio-respiratorie (CPR)
- Dacă copilul respiră, dar este nereceptiv: Rotește-l ușor în poziția laterală de siguranță și sună la ambulanță. Verifică regulat respirația până sosește ambulanța.
- Dacă copilul este receptiv și respiră: Treci la verificarea circulației și identificarea sângerărilor.
C (Circulation and Bleeding)= Verificarea circulației și identificarea sângerărilor
Dacă copilul este receptiv și respiră normal, verifică semnele de sângerare severă.
- Dacă sângerează puternic,controlează și tratează sângerarea aplicând presiune directă pe rană. Sună la 112 pentru ajutor de urgență.
- Circulația sângelui este realizată de către inimă iar evaluarea acesteia se face prin verificarea pulsului. Verificarea pulsului este o manevră foarte dificilă (care se face prin palparea arterei carotie, la baza gâtului) de aceea se recomandă să se urmărească alte semne ale circulației sângelui ca, de exemplu, culoarea pielii sau căldura extremităților.
C (CPR) = Resuscitarea cardio-respiratorie la copii
Dacă copilul nu reacționează (nu are puls), trebuie să sunați imediat 112 pentru ajutor de urgență și să începeți resuscitarea cardio-respiratorie ce presupune ventilație artificială (respirație gură la gură) și compresiuni toracice (masaj cardiac extern).
- Îndepartați cu grija obstacolele evidente de la nivelul cavității bucale, acoperiți gura copilului cu gura dumneavoastră și suflați de 5 ori
- Dacă după cele 5 respirații nu detectați semne de viață (tuse, mișcare, respirații normale) folosind maxim 10 secunde pentru identificarea acestora, sunați la 112 (pe difuzor, daca sunteți singuri) și începeți manevrele de resuscitare (compresiuni toracice și respirații salvatoare în raport de 30:2).
Mai multe detalii despre resuscitarea cardio-respiratorie la nou născuți și bebeluși, inclusiv materiale video explicative pentru fiecare situație, găsiți în aticolul dedicat.
#Resurse video evaluarea primară la copii
Urmărește videoclipul specialiștilor de la St John Ambulance despre ce trebuie să faci într-o situație de urgență la copii și adulți
Ne poți lăsa un comentariu