Project Description

Infografic Jocuri puzzle pentru copii în funcție de vârstă (I) 1-2 ani

Jocuri puzzle pentru copii în funcție de vârstă (I) 1-2 ani – Infografic

Copiii de 12-18 luni sunt foarte puțin interesați de activitățile de tip puzzle deoarece rareori se pot concentra pe indiciile de discriminare vizuală necesare pentru a termina un puzzle.

Copiii în vârstă de 19 luni sunt interesați să pună laolaltă obiecte care se potrivesc și exersează aceste activități mai degrabă prin încercare și eroare decât prin utilizarea unor strategii sistematice pentru a completa puzzle-uri.

Copiii de doi ani au dezvoltat abilitățile motorii fine și discriminarea vizuală necesare pentru a face puzzle-uri de tip inset. Se descurcă cu puzzle-uri cu piese care oferă indicii vizuale și fizice evidente că o piesă este la locul ei și care au o singură soluție clară.

Infografic Jocuri puzzle pentru copii în funcție de vârstă (II) 3-5 ani

Jocuri puzzle pentru copii în funcție de vârstă (II) 3-5 ani – Infografic

Pe măsură ce copiii se dezvoltă, abilitățile lor motorii fine cresc iar discriminarea vizuală și abilitățile cognitive pentru a încerca diferite strategii de puzzle se îmbunătățesc.

Copiii în vârstă de trei ani și-au dezvoltat mai mult abilitățile motorii fine și discriminarea vizuală. Deși au o dexteritate mai mare, ei au nevoie în continuare de butoane pe piesele de puzzle și de o formă sau un cadru inserat pentru a le plasa.

Copiii de 4 ani au suficiente abilități de motricitate fină pentru a lucra puzzle-uri fără butoane. De asemenea, copiii cu vârste cuprinse între patru și cinci ani dezvoltă strategii mai sistematice de abordare a puzzle-urilor, deși adesea se bazează încă pe încercare și eroare.

Copiii de 5 ani sunt buni rezolvatori de puzzle-uri. Ei se pot descurca atât cu puzzle-uri mici (până la 18 piese), cât și cu puzzle-uri mari (18-35 de piese), în funcție de temă.

Infografic Jocuri puzzle pentru copii în funcție de vârstă (III) 6-12 ani

Jocuri puzzle pentru copii în funcție de vârstă (III) 6-12 ani – Infografic

Copiii de șase ani au dezvoltat capacitatea cognitivă de a lucra cu puzzle-uri de tip jigsaw. Aceștia pot identifica piesele în funcție de locul pe care îl ocupă în puzzle, pot sorta piesele și au metode mai sistematice de a testa piesele pentru puzzle.

Copiii cu vârste cuprinse între șase și opt ani pot avea nevoie ca piesele de puzzle să aibă un diametru de cel puțin 2.5 cm până când își vor fi dezvoltat abilitățile motorii fine pentru a manipula piese mai mici.

Puzzle-urile tridimensionale simple încep să îi intereseze mai mult pe copii pe măsură ce se apropie de vârsta de 8 și 9 ani.

Copiii cu vârste cuprinse între 9 și 12 ani sunt interesați de puzzle-uri foarte complexe. Ei pot urma instrucțiunile pentru puzzle-uri tridimensionale și au acum abilitățile motorii fine necesare pentru a manipula piesele mici, abstracte sau care se întrepătrund.