Colostru este denumirea primului lapte secretat timp de câteva zile după naștere.
Se caracterizează printr-un conținut ridicat de proteine și anticorpi și alcătuiește prima hrană a nou-născutului. Acesta este secretat de glandele mamare ale tuturor mamiferelor femele care intră în lactație (inclusiv de mamele umane). Este un lichid gălbui, lăptos, bogat în imunoglobuline și limfocite. Acești factori imunitari provin de la mamă. Prin alăptare, acești factori imuni sunt transferați la sugar, unde asigură imunitatea pasivă.
- Colostrul este produs la sfârșitul sarcinii și după naștere. Urmează producția de lapte care este mai gros și mai cremos decât colostrul. Cu toate acestea, colostrul conține mai multă lactoalbumină și lactoproteină.
- Colostrul este, de asemenea, esențial pentru nou-născuți în ceea ce privește rolul de “laxativ al laptelui”. Acesta favorizează eliminarea meconiului (primul scaun).
- La oameni, există mame care nu sunt capabile să producă colostru. Incapacitatea de a produce colostru este legată de o mutație în gena ABCC11 care afectează mai ales pe cei cu descendență est-asiatică.
Ne poți lăsa un comentariu