Project Description

Convulsiilele febrile sunt de obicei cauzate de o temperatură crescută a corpului, adesea în urma unei infecții. Acest tip de criză, cunoscută sub numele de criză febrilă, apare deoarece creierul nu este suficient de matur pentru a face față temperaturii ridicate a corpului. Mulți copii care au febră prezintă doar un ușor discomfort, totuși 1 din 30 copii vor suferi convulsii febrile la un moment dat. De obicei, acestea apar între 6 luni și 6 ani. Convulsiile febrile nu sunt periculoase pentru copil și nu cauzează deteriorarea creierului. Totuși, este destul de supărător pentru părinți să asiste la aceste manifestări.

Cum se manifestă convulsiile febrile

  • Copilul își pierde starea de conștiență
  • Mușchii se pot contracta sau poate avea spasme musculare
  • Copilul își poate schimba culoarea feței: roșie sau albastră

Miscarile convulsive pot dura uneori cateva minute bune. Apoi, mișcările încetează și copilul își recapătă starea de conștiență, dar rămâne somnolent sau iritat.

Ce facem în timpul unei convulsii febrile

Nu puteți face nimic pentru a preveni convulsiile, rămâneți calm și încercați să nu intrați în panică.

  • Îndepărtați din jurul copilului orice obiect care ar putea fi periculos.
  • Pune o patură sau orice articol de îmbrăcăminte sub capul bebelușului sau copilului sau puneți perne sau prosoape rulate în jurul copilului. Îl va proteja pentru a nu se răni în timp ce are crizele.
  • Încearcă să observi exact ce se întâmplă, pentru a putea descrie mai târziu
  • Cronometrează cât durează convulsia
  • Încearcă să îi răcești temperature corpului. Îndepărtează îmbrăcămintea în exces; s-ar putea să trebuiască să așteptați ca criza să se oprească pentru a face acest lucru. Asigură-te că intră aer proaspăt în cameră, dar ai grijă să nu răcești prea tare copilul.
  • Când criza s-a oprit, pune copilul în poziția de siguranță pentru a menține deschise căile respiratoria și cere ajutor. În timp ce aștepti sosirea ajutoarelor, încearcă să menții copilul calm și monitorizează-i nivelul de reacție.

❌ Ce să NU facem în timpul unei convulsii febrile

  • Nu băga în baie copilul cu convulsii
  • Nu imobiliza copilul și nu îl mișca decât dacă este în pericol imediat.
  • Nu-i băga nimic în gură (inclusiv degetele tale deoarece copilul nu se va sufoca și nu își va înghiți limba)

#Urmărește videoclipurile de la Crucea Roșie și St John Ambulance care te învață cum să ajuți un bebeluș sau un copil care are convulsii febrile.

RESURSE MEDICALE

Sfatul medical menit să te liniștească, doar la un click distanță, 24/7, venit din partea unor profesioniști de la spitele de urgență pediatrice: Peditel, Toxapel, Alopedi

peditel

PEDITEL este un serviciu de asistență pediatrică telefonică gratuită în regim non-stop (de triaj și de primă intervenție) ce oferă sfaturi medicale profesioniste pentru afecțiuni fără risc vital pentru sănătatea copilului. A fost înființat în 2014 de Fundația Părinți din România.

toxapel

TOXAPEL este un serviciu telefonic de urgenţă  destinat informării populaţiei asupra modului în care trebuie acordat primul ajutor unui copil intoxicat până la sosirea salvării sau până la prezentarea la spital. A fost realizat în 1999 de către departamentul de Toxicologie al Spitalului Grigore Alexandrescu.

alopedi

ALOPEDI  este un serviciu de call center pentru urgențe pediatrice unde medici cu pregătire în domeniul pediatrie și medicină de urgență, ce au urmat un program de pregătire medicală specifică triajului telefonic și oferă sfatul medical adecvat stării copilului. Serviciul este asigurat de medici ai Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii Cluj-Napoca.