Project Description
Dacă un bebeluș sau copil este inconștient, dar respiră normal și nu are urme vizibile de traumatisme, este foarte important așezarea acestuia în poziția laterală de siguranță pentru a evita înecarea acestuia cu propria vomă și pentru a menține căile aeriene deschise.
# Poziția laterală de siguranță la bebeluși
Se ține bebelușul în brațe, pe o parte, cu capul înclinat în jos.

#Poziția laterală de siguranță la copii (valabilă și pentru adulți)
- Îngenunchează lângă copil și îndreaptă-i picioarele. Dacă poartă ochelari sau are obiecte voluminoase în buzunare, scoate-le.
- Așează-i brațul cel mai apropiat de tine în unghi drept față de corpul lor, cu cotul îndoit și cu palma îndreptată în sus.
- Trece-i celălalt braț peste piept și pune-i spatele mâinii pe obrazul cel mai apropiat de tine și ține-o acolo.
- Cu cealaltă mână, trage-i genunchiul cel mai îndepărtat în sus, astfel încât talpa să fie sprijinită pe podea.
- Ținând dosul mâinii copilului apăsat pe obrazul său, trage-i de piciorul îndepărtat pentru a rostogoli copilul spre tine, pe o parte. Poți apoi să ajustezi piciorul de sus astfel încât să fie îndoit în unghi drept.
- Trebuie apoi să înclini ușor capul copilului pe spate și să îi ridici bărbia pentru a te asigura că căile respiratorii rămân deschise. Poți ajusta mâna de sub obrazul lor pentru a ajuta la menținerea căilor respiratorii deschise.
- Dacă în maxim 30 de minute nu ajunge ajutor medical specializat, întoarce copilul pe partea cealaltă în aceiași pozitie.
#Urmărește videocliprile de la St John Ambulance și DSU (Manualul video de prim ajutor) care te învață cum poți așeza un copil în poziția laterală de siguranță.
- DSU – Manualul Video de Prim Ajutor
- St John Ambulance – How to put a baby in the recovery position
- St John Ambulance – How to put a child in the recovery position
- Raisingchildren.net.au – CPR for babies under 12 months: in pictures
- Raisingchildren.net.au – CPR for children and teenagers: in pictures
RESURSE MEDICALE
Sfatul medical menit să te liniștească, doar la un click distanță, 24/7, venit din partea unor profesioniști de la spitele de urgență pediatrice: Peditel, Toxapel, Alopedi
TOXAPEL este un serviciu telefonic de urgenţă destinat informării populaţiei asupra modului în care trebuie acordat primul ajutor unui copil intoxicat până la sosirea salvării sau până la prezentarea la spital. A fost realizat în 1999 de către departamentul de Toxicologie al Spitalului Grigore Alexandrescu.
ALOPEDI este un serviciu de call center pentru urgențe pediatrice unde medici cu pregătire în domeniul pediatrie și medicină de urgență, ce au urmat un program de pregătire medicală specifică triajului telefonic și oferă sfatul medical adecvat stării copilului. Serviciul este asigurat de medici ai Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii Cluj-Napoca.
Ne poți lăsa un comentariu