Project Description
#Principii generale de acordare a primului ajutor. Evaluarea primară, ABC-ul resuscitării și pașii asistenței medicale de bază (Basic life support)
Dacă trebuie să acordați primul ajutor pentru a menține un bebeluș / copil în viață până la sosirea ajutorului medical, trebuie să cunoașteți pașii asistenței medicale de bază adică cum să evaluați starea acestuia și cum să îi acordați primul ajutor în cazul în care este inconștient, nu respiră sau nu are puls. Planul pentru o situație de urgență constă dintr-o serie de pași unanim acceptati în întreaga lume de către societatile de resuscitare la nivel mondial. Un mod simplu de a reține ordinea pașilor pe care trebuie să îi urmați în cazul primului ajutor este reprezentat de literele DRS ABCD
D (Danger) = Siguranță = Evaluare Pericol
Asigurați-va ca sunteți în afara oricarui pericol înainte de a vă apropia de bebeluș / copil.
R (Response) = Raspuns = Evaluare Răspuns / Verificarea stării de conștiență:
Verificați dacă bebelușul sau copilul este receptiv sau nu. Pe măsură ce vă apropiați de copil, strigați-l pe nume. Atingeți ușor talpa piciorului bebelușului sau nou născutului pentru a vedea dacă răspunde.
- În cazul în care bebelușul / copilul este receptiv / răspunde la stimuli (vorbește, se mișcă, plânge), lăsați-l în poziția în care se află (asigurați-vă încă odată ca nu este în pericol), chemați ajutor și verificați-i regulat starea pâna la sosirea ajutorului.
- Dacă nu răspunde la stimuli deci este inconștient, verificati funcțiile vitale respectând etapele de acțiune în evaluarea căilor vitale
A (Airway) = Verificarea și Eliberarea căilor respiratorii.
În continuare, verificați dacă căile respiratorii ale bebelușului / copilului sunt deschise și libere. Deschideți căile respiratorii punând o mână pe fruntea bebelușului /copilului și înclinați-i foarte ușor capul pe spate. Cu cealaltă mână, folosiți un vârf de deget pentru a ridica ușor bărbia. Dacă este inconștient, trebuie să treceți la verificarea respirației cât mai repede posibil. Dacă este receptiv, dar căile respiratorii sunt blocate, trebuie să eliberați căile respiratorii.
- Verificați gura copilului pentru a vedea dacă există blocaje ale căilor respiratorii, cum ar fi limba, alimente, vomă sau sânge. Dacă există un blocaj, rostogoliți copilul pe o parte, menținându-i piciorul de sus îndoit. Aceasta este poziția de siguranță. Eliminați blocajele cu degetele, apoi verificați dacă respiră.
- În cazul nou născuților și bebelușilor, dacă există un blocaj, folosiți degetul mic pentru a-l curăța. Așezați bebelușul pe spate cu capul într-o poziție neutră (capul drept, bărbia nu este îndoită în jos sau în sus) pentru a-i deschide căile respiratorii.
B (Breathing) = Verificarea respirației.
Acum trebuie să verificați dacă micuțul respiră normal. Verificați respirația cu ajutorul metodei PAS (privește!, ascultă, simte!) timp de 10 secunde.
Vedeți mișcări ale toracelui? Auziți zgomote respiratorii? Simțiți aerul expirat pe obraz?
Așezați-vă urechea deasupra gurii sale, privind în josul corpului său. Ascultați sunetele de respirație și vedeți dacă îi puteți simți respirația pe obrazul dumneavoastră. Observați dacă își mișcă pieptul. Faceți acest lucru timp de 10 secunde.
- Dacă bebelușul / copilul nu reacționează (nu respiră sau respiră cu dificultate), trebuie să sunați imediat 112 pentru ajutor de urgență și să începeți resuscitarea cardio-respiratorie (CPR)
- Dacă bebelușul este receptiv și respiră, treceți la verificarea circulației și identificarea sângerărilor.
C (Circulation and Bleeding)= Verificarea circulației și identificarea sângerărilor
Circulația sângelui este realizată de către inimă iar evaluarea acesteia se face prin verificarea pulsului. Verificarea pulsului este o manevră foarte dificilă (care se face prin palparea arterei carotie, la baza gâtului) de aceea se recomandă să se urmărească alte semne ale circulației sângelui ca, de exemplu, culoarea pielii sau căldura extremităților.
- După ce ați stabilit că bebelușul/copilul este conștient și respiră, priviți și verificați dacă există semne de sângerare severă.
- Dacă sângerează puternic, va trebui să controlați și să tratați sângerarea prin aplicarea unei presiuni directe asupra rănii. Sunați la 112 pentru ajutor de urgență.
- Dacă respiră, dar nu răspunde și nu sângerează, puneți-l în poziția de siguranță și sunați la 112 pentru ajutor de urgență.
C (CPR) = Resuscitarea cardio-respiratorie
Dacă bebelușul / copilul nu reacționează (nu are puls), trebuie să sunați imediat 112 pentru ajutor de urgență și să începeți resuscitarea cardio-respiratorie ce presupune ventilație artificială (respirație gură la gură) și compresiuni toracice (masaj cardiac extern).
- îndepartați cu grija obstacolele evidente de la nivelul cavității bucale, acoperiți gura copilului cu gura dumneavoastră (gura+nasul în cazul nou născuților și bebelușilor) și suflați de 5 ori
- dacă după cele 5 respirații nu detectați semne de viață (tuse, mișcare, respirații normale) folosind maxim 10 secunde pentru identificarea acestora, sunați la 112 (pe difuzor, daca sunteți singuri) și începeți manevrele de resuscitare (compresiuni toracice și respirații salvatoare în raport de 30:2).
Deoarece manevrele de resuscitare diferă în funcție de vârstă (nou născut, bebeluș sau copil) pentru mai multe detalii accesați sectiune dedicată acestora cu materiale video explicative pentru fiecare situație.
D (Defibrillation) = Utilizarea defibrilatorului
În situația în care un defibrilator este adus la fața locului, acesta va fi pornit de la butonul de ON/OFF și se vor urmari, pas cu pas, instrucțiunile vocale ale defibrilatorului.
- Se va încerca montarea și lipirea patch-urilor pe toracele pacientului de către o altă persoană, fara întreruperea manevrelor de resuscitare.
- Conform instrucșiunilor aparatului, se va acorda timp analizarii ritmului de către defibrilator și, în situația în care se recomandă șoc, ne vom asigura că nimeni nu atinge victima.
- Vom apasa butonul roșu pentru șoc și vom relua imediat manevrele de resuscitare conform indicațiilor oferite de defibrilator.
- Continuați manevrele de resuscitare pâna când sosește ajutorul specializat care va prelua manevrele de resuscitare sau pâna când copilul prezintă semne de viață (respiră, tușește, se mișcă).
#Urmărește videoclipul specialiștilor de la St John Ambulance despre ancheta primară și principiile generale de acordare a primului ajutor
- St John Ambulance – How to do a baby primary survey
- Raisingchildren.net.au – CPR for babies under 12 months: in pictures
- Raisingchildren.net.au – CPR for children and teenagers: in pictures
- Crucea Roșie România – Manual de Prim Ajutor
- UNICEF, Proiectul ,,Organizarea la distanță a educației timpurii pentru familiile care au copii de 0-7 ani”, Acordați primul ajutor copilului traumat
- Fundația pentru SMURD, Noțiuni de prim ajutor pentru copilul mai mare de 1 an
RESURSE MEDICALE
Sfatul medical menit să te liniștească, doar la un click distanță, 24/7, venit din partea unor profesioniști de la spitele de urgență pediatrice: Peditel, Toxapel, Alopedi
TOXAPEL este un serviciu telefonic de urgenţă destinat informării populaţiei asupra modului în care trebuie acordat primul ajutor unui copil intoxicat până la sosirea salvării sau până la prezentarea la spital. A fost realizat în 1999 de către departamentul de Toxicologie al Spitalului Grigore Alexandrescu.
ALOPEDI este un serviciu de call center pentru urgențe pediatrice unde medici cu pregătire în domeniul pediatrie și medicină de urgență, ce au urmat un program de pregătire medicală specifică triajului telefonic și oferă sfatul medical adecvat stării copilului. Serviciul este asigurat de medici ai Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii Cluj-Napoca.
Ne poți lăsa un comentariu