Project Description
Atunci când un bebeluș sau un copil se sufocă, căile respiratorii sunt parțial sau complet blocate, ceea ce înseamnă că nu poate respira în mod corespunzător.
- Un bebeluș care se sufocă nu mai poate plânge, tuși, respira sau produce zgomote și are fața roșie și umflată
- Un copil care se asfixiază își va ține mâinile la piept sau gât și va fi incapabil să vorbească, să respire sau tușească
#Cum acorzi primul ajutor unui bebeluș sau copil în caz de sufocare – metode de prim ajutor adaptate vârstei
Cum ajuti un bebeluș care se sufocă
Cele mai frecvente probleme cu cei mici apar după ce aceștia mănâncă. În cazul că aceștia se îneacă cu lăptic sau ceai, iată cum puteți să îi ajutați atâta timp cât sunt conștienți.
- Dă bebelușului cinci lovituri interscapulare: ține bebelușul cu fața în jos pe coapsa ta. Ai grijă să aibă capul mai jos decât funduletul. Dacă nu a eliminat mâncarea/jucăria, treci la pasul următor.
- Apasă de cinci ori pe pieptul bebelușului: întoarce bebelușul cu fața în sus. Plasează două degete în mijlocul pieptului, între sfârcuri. Apasă de cinci ori pe pieptul bebelușului, într-o mișcare ascendentă.
Continuă ciclurile de lovituri interscapulare și apăsări pe piept până când blocajul este eliminat, până când vin ajutoare sau bebelușul nu mai raspunde la stimuli, moment în care începeti manevrele de resuscitare. Daca nu poți suna chiar tu la 112, pune pe altcineva să sune!
Cum ajuti un copil care se sufocă
In cazul unui copil (1 an-pubertate) dezobstructia cailor aeriene superioare se va realiza la fel ca in cazul unui adult. Iată ce trebuie să știți despre cum puteți ajuta un copil care se îneacă cu diferite lucruri și este conștient.
- Dă copilului cinci lovituri interscapulare: Lovește-l ferm, de cinci ori, între omoplați. Loviturile trebuie să fie de jos în sus. Dacă obiectul nu a fost eliminat, treci la pasul următor.
- Apasă-l de cinci ori pe abdomen: stai în spatele copilului și apucă-l cu brațele în jurul abdomenului, exact sub coaste. Plasează-ți pumnul strâns în față, exact deasupra diafragmeni. Apasă în interior și în sus.
Continuă ciclurile de lovituri interscapulare și apăsări pe diafragmă până când blocajul se elimină, până când vin ajutoare sau copilul nu mai raspunde la stimuli, moment în care începeti manevrele de resuscitare. Dacă nu poți suna chiar tu la 112, pune pe altcineva să sune!
#Urmărește videoclipurile Crucea Roșie, St John Ambulance și DSU (Manualul Video de Prim Ajutor) care te învață cum să ajuți un bebeluș sau un copil care se asfixiază
- Crucea Roșie România
- Crucea Roșie UK/British Red Cross
- DSU – Manualul Video de Prim Ajutor
- St John Ambulance – Choking baby
- St John Ambulance – Choking child
- Crucea Roșie România – Manual de Prim Ajutor
- UNICEF, Proiectul ,,Organizarea la distanță a educației timpurii pentru familiile care au copii de 0-7 ani”, Acordați primul ajutor copilului traumat
- Fundația pentru SMURD, Noțiuni de prim ajutor pentru copilul mai mare de 1 an
RESURSE MEDICALE
Sfatul medical menit să te liniștească, doar la un click distanță, 24/7, venit din partea unor profesioniști de la spitele de urgență pediatrice: Peditel, Toxapel, Alopedi
TOXAPEL este un serviciu telefonic de urgenţă destinat informării populaţiei asupra modului în care trebuie acordat primul ajutor unui copil intoxicat până la sosirea salvării sau până la prezentarea la spital. A fost realizat în 1999 de către departamentul de Toxicologie al Spitalului Grigore Alexandrescu.
ALOPEDI este un serviciu de call center pentru urgențe pediatrice unde medici cu pregătire în domeniul pediatrie și medicină de urgență, ce au urmat un program de pregătire medicală specifică triajului telefonic și oferă sfatul medical adecvat stării copilului. Serviciul este asigurat de medici ai Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii Cluj-Napoca.
Ne poți lăsa un comentariu