Project Description

Substanțe precum medicamentele, produsele de curățenie și de lucru manual sau chiar anumite plante de casă pot fi dăunătoare dacă sunt înghițite.

# Cum îmi pot da seama dacă un bebeluș sau un copil a înghițit ceva dăunător?

  • Este posibil să vomite și să aibă dureri de stomac.
  • Poate avea urme ale substanței dăunătoare în jurul gurii sau să miroasă a substanța respectivă.
  • Este posibil să existe recipiente goale în apropiere; de exemplu, recipiente pentru medicamente, alcool sau produse de curățare.

#Cum acorzi primul ajutor în cazul în care bebelușul sau copilul a înghițit ceva dăunător

  • Dacă se întâmplă ca bebelușul sau copilul să înghită astfel de substanțe, stabilește mai întăi ce anume a înghițit, când a înghițit și în ce cantitate.
  • Sună la 112 cât de repede poți! Pe lângă numărul de urgență aveți la dispozitie și serviciul TOXAPEL. TOXAPEL este un serviciu telefonic de urgenţă realizat  de către departamentul de Toxicologie al Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii „Grigore Alexandrescu” şi este destinat informării populaţiei asupra modului în care trebuie acordat primul ajutor unui copil intoxicat până la sosirea salvării sau până la prezentarea la spital.
  • În timp ce așteptați ambulanța, încearcă să îl liniștești și ascultă ce îți spune. Dacă este vorba de un bebeluș, îl puteți legăna în brațe, în timp ce un copil poate sta liniștit alături de tine.

#Urmărește videoclipul Crucea Roșie care te învață cum poți ajuta un bebeluș sau un copil care a înghițit ceva dăunător

RESURSE MEDICALE

Sfatul medical menit să te liniștească, doar la un click distanță, 24/7, venit din partea unor profesioniști de la spitele de urgență pediatrice: Peditel, Toxapel, Alopedi

peditel

PEDITEL este un serviciu de asistență pediatrică telefonică gratuită în regim non-stop (de triaj și de primă intervenție) ce oferă sfaturi medicale profesioniste pentru afecțiuni fără risc vital pentru sănătatea copilului. A fost înființat în 2014 de Fundația Părinți din România.

toxapel

TOXAPEL este un serviciu telefonic de urgenţă  destinat informării populaţiei asupra modului în care trebuie acordat primul ajutor unui copil intoxicat până la sosirea salvării sau până la prezentarea la spital. A fost realizat în 1999 de către departamentul de Toxicologie al Spitalului Grigore Alexandrescu.

alopedi

ALOPEDI  este un serviciu de call center pentru urgențe pediatrice unde medici cu pregătire în domeniul pediatrie și medicină de urgență, ce au urmat un program de pregătire medicală specifică triajului telefonic și oferă sfatul medical adecvat stării copilului. Serviciul este asigurat de medici ai Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii Cluj-Napoca.