Project Description

#Cum îmi pot da seama dacă un bebeluș sau un copil are un os rupt?

Un bebeluș sau un copil ce a suferit o fractură osoasă simte o durere intensă, este posibil să aibă vânătăi și umflături sau să stea într-o poziție nefirească. În cazurile grave, membrul poate fi deformat sau poate avea o rană deschisă.

#Cum acorzi primul ajutor în caz de fractură osoasă

  • Sprijină rana cu diverse articole de îmbrăcăminte pentru a preveni mișcările inutile. Așezați o umplutură moale, cum ar fi haine sau pături, în jurul membrului pentru a-l alinia, dacă puteți, dar nu îl forțați și nu îl mișcați inutil. Nu folosi atele!
  • Sună la 112 cât de repede poți!
  • Continuă să sprijini rana până vin ajutoare. Dacă este în stare, un copil poate susține singur rana ținându-o.
  • Dacă există o dislocare sau membrul pare rupt, profesioniștii din domeniul medical se vor ocupa de el. Nu încercați niciodată să puneți la loc o luxație, deoarece puteți provoca daune suplimentare.

De obicei, este imposibil să se facă diferența între un os rupt și o entorsă sau o luxație fără o radiografie. Este posibil ca bebelușul sau copilul să aibă totuși un os rupt, chiar dacă își poate mișca membrul. Dacă rana provoacă durere sau disconfort și simptomele nu se ameliorează sau aveți îndoieli cu privire la gravitatea leziunii, solicitați sfatul unui medic.

#Urmărește videoclipul Crucea Roșie care te învață cum să ajuți un bebeluș sau un copil cu fractură osoasă.

RESURSE MEDICALE

Sfatul medical menit să te liniștească, doar la un click distanță, 24/7, venit din partea unor profesioniști de la spitele de urgență pediatrice: Peditel, Toxapel, Alopedi

peditel

PEDITEL este un serviciu de asistență pediatrică telefonică gratuită în regim non-stop (de triaj și de primă intervenție) ce oferă sfaturi medicale profesioniste pentru afecțiuni fără risc vital pentru sănătatea copilului. A fost înființat în 2014 de Fundația Părinți din România.

toxapel

TOXAPEL este un serviciu telefonic de urgenţă  destinat informării populaţiei asupra modului în care trebuie acordat primul ajutor unui copil intoxicat până la sosirea salvării sau până la prezentarea la spital. A fost realizat în 1999 de către departamentul de Toxicologie al Spitalului Grigore Alexandrescu.

alopedi

ALOPEDI  este un serviciu de call center pentru urgențe pediatrice unde medici cu pregătire în domeniul pediatrie și medicină de urgență, ce au urmat un program de pregătire medicală specifică triajului telefonic și oferă sfatul medical adecvat stării copilului. Serviciul este asigurat de medici ai Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii Cluj-Napoca.