Idei jocuri și activități copii 5 ani2024-02-03T23:42:29+02:00

Project Description

Jocul nu aduce doar momente de bucurie, ci și deschide porți către oportunități semnificative pentru procesul de învățare și dezvoltare al micuților.

În această călătorie a descoperirilor, te invit să explorezi o varietate bogată de jocuri și activități, organizate pe categorii de vârstă, menite să susțină o creștere armonioasă a copiilor.

De avut în vedere! O parte dintre sugestiile de activități și jocuri prezentate în continuare sunt flexibile și potrivite pentru mai multe categorii de vârstă și se pot ajusta pe măsură ce micuțul tău crește, păstrând în același timp esența jocului sau a activității. Acest aspect determină repetiția unor sugestii în mai multe categorii de vârstă. De exemplu, un joc conceput pentru copiii cu vârsta între 3 și 5 ani va figura atât în lista de activități pentru copii de 3 ani, cât și în listele destinate celor de 4 ani și 5 ani.

Jocuri pentru dezvoltarea creativității (4-5 ani)

  • Jocul “O mie şi una de utilităţi”

    Un joc clasic pentru dezvoltarea creativităţii. Este vorba de imaginarea a tot ceea ce se poate face cu un obiect banal – o carte, un papuc, o farfurie… Fiecare trebuie să propună, atunci când îi vine rândul, o utilizare nouă, poate neobișnuită a obiectului până când ideile se epuizează. Se trece atunci la un alt obiect.

  • Jocul “Poveste pe două voci”

    Copilul propune punctul de plecare al unei poveşti, spunând prima frază. Dumneavoastră continuaţi cu o a doua frază. El continuă cu o a treia. Urmaţi Dvs.. – şi tot aşa, fiecare la rândul său, construiţi în doi propria dumneavoastră poveste.

    Ca să stabiliţi un bun punct de plecare, uneori este de preferat să începeţi Dvs.., sau să precizaţi destul de repede personajele şi întâmplările. Dar aceasta depinde, bineînţeles, de gradul de imaginaţie al copilului.

  • Jocul “Alfabetul”

    Luați fiecare literă din alfabet, în ordine, și spuneți un nume ori un cuvânt cu acea literă, urmând ca și copilul să facă același lucru ulterior. Cel care nu știe un nume ori un cuvânt cu litera respectivă, pierde. Veți constata cu uimire că numele personajelor din poveștile copilăriei acoperă aproape tot alfabetul!

  • Jocul “Spitalul urșilor”

    Copilul va învăța să aibă grijă de cei din jur, să devină mai responsabil și își va dezvolta și creativitatea datorită unui joc de rol simplu. Tot ce veți avea de făcut este să-l lăsați să-și aleagă ursulețul de pluș favorit, iar Dvs. îi veți pune la îndemână niște bucățele de leucoplast sau niște bandă adezivă, puțin tifon și niște cârpe mai vechi (cu condiția să fie curate). Ajutați-l să se gândească la cum și-ar putea bandaja “pacientul”, decupând împreună cârpa în diferite forme pentru a crea bandaje. De asemenea, îi veți arata cum să înfășoare lăbuțele ursulețului în tifon sau cum să-i aplice leucoplastul/ banda adezivă. Veți vedea că micuțul va fi încântat să fie “doctorul” ursulețului preferat, îngrijindu-l cu mare plăcere.

  • Jocul „Marionete neconvenționale”

    Puneți-i la dispoziție copilului mai multe obiecte din casă ce nu sunt foarte fragile sau ascuțite. Spre exemplu, dați-i o cutie de pantofi, niște pahare de plastic sau de hârtie, o lanterna etc. Mai întâi faceți-i Dvs.. o mică “demonstrație” de un alt fel de spectacol de “marionete”, după care lăsați-l pe el sa inventeze creaturi și personaje folosindu-se de materialele avute la dispoziție. Veți fi uimit/ă de ceea ce va realiza micuțul Dvs.!

  • Jocul „Ștampilele”

    Până să cumpărați ștampile noi, vedeți mai bine cum se face rapid o ștampilă din cartof. Acum că aveți o ștampilă la îndemână, folosiți culorile de pictat și decorați ce vreți voi: caiete, felicitări. Faceți desene cu ajutorul ștampilelor etc.

  • Jocul „Desenați cu creta pe asfalt”

    Îndemnați copilul să deseneze ceea ce dorește, la dimensiunea pe care o dorește. Încercați, de fiecare dată, să vă aduceți aminte că în joc nu există reguli.

  • Jocul „Decorați brioșe”

    Folosiți puțin colorant alimentar sau alte accesorii culinare pentru decorare și lăsați imaginația să decidă cum vor arăta brioșele voastre.

  • Jocul „Pictați sau desenați 3D”

    În loc să alegeți o carte de colorat, de care, probabil, cel mic s-a plictisit deja, oferiți-i o nouă activitate: să picteze sau să deseneze modele 3D ale unor mașini, avioane, căni, oua, pahare de unica folosință, cutii etc.

  • Jocul „Desenați pe coli mari de hârtie”

    Dacă locuiți la curte va fi mai ușor, dar ideea poate fi adaptată și pentru parc. Este cu atât mai distractiv cu cât participă mai mulți copii. Luați rulouri mari de hârtie, desfaceți 1-2 metri și lăsați copiii să deseneze sau să picteze așa cum își doresc. Este tot o activitate de desenat, însă, un context nou și diferit, care va fi atractiv pentru copil.

Jocuri pentru dezvoltarea gândirii logice (5-7 ani)

  • Jocuri de logică

    Folosind cărţi de joc clasice, puneţi-l pe copil să facă diferite grupări (de exemplu, pornind de la pachetul cu cărţi amestecate, să aleagă toate cărţile de roşu sau toate cele de pică etc.). Într-o a doua etapă, puteţi realiza secvenţe logice. Pentru început, succesiuni de genul roşu/negru/roşu/negru…, sau roşu/negru/negru/roşu/negru/negru…, apoi grupuri care au în vedere cunoaşterea cifrelor: 2/3/4/5/6… de inimă sau de treflă; apoi combinând 2 roşu/3 negru/4 roşu/5 negru… De fiecare dată, jocul constă în găsirea de către copil a cărţii care urmează logic după ultima pe care aţi pus-o.
    Pentru ca jocul să fie accesibil copilului, aveţi grijă să îi daţi posibilitatea de a alege o soluţie din patru cărţi diferite (trei rele şi una bună).

  • Jocuri Experimente/Explorări

    Experimentul – procedeul de cercetare care constă în provocarea intenţionată a unor fenomene în condiţiile cele mai propice pentru studierea lor şi a legilor pe care le guvernează; observaţie provocată. Cel mai bine învaţă copiii “văzând şi făcând”. Părinţii nu trebuie să fie persoana care oferă răspunsul corect, el trebuie să creeze o atmosferă de lucru în cadrul căreia copilul să fie participant activ în căutarea răspunsului corect. Beneficiind de o îndrumare adecvată copiii îşi dezvoltă capacitatea de a gândi critic, de a observa şi a descoperi explicaţii a fenomenelor pe care le observă.
    Organizând diverse experimente, părinţii le pot adresa copiilor întrebări cu final deschis de tipul:
    – Ce îmi poţi spune despre aceasta?
    – În ce alt mod ai putea s-o faci?
    – Câte asemănări poţi găsi între aceste două obiecte? Câte deosebiri?
    – Cum crezi că ai putea să afli?
    – Ce crezi că s-ar întâmpla dacă…?
    – Explică-mi ce ai făcut. Credeai că se va întâmpla aşa ceva? etc.

  • Jocul „Experimentarea cu burete”

    Scopul: în această activitate copiii vor descoperi că apa are greutate.
    Un burete îmbibat cu apă va cântări mai mult decât un berete uscat? Experimentând, copiii vor descoperi că greutatea unor materiale creşte atunci când se adaugă apă. Măsurarea este o pricepere şi deprindere matematică, şi această activitate va dezvolta la copii înţelegerea noţiunii de greutate.
    Materiale: ziar, două burete (de aceeaşi mărime) un cântar, un ulcior cu apă.
    Pregătirea: 1. Întindeţi ziarul pe masă. 2. Puneţi cântarul alături de cada cu apă.
    Activitatea: Invităm copilul în jurul cântarului şi a ulciorului cu apă. Care este funcţia cântarului? Hai să vedem ce se întâmplă atunci, când înmuiem un burete în apă şi apoi să-l cântărim. Care burete este mai greu? Cel ud sau cel uscat?

  • Jocul „Magneți: Da Sau Nu”

    Scopul: activitatea de sortare şi clasificare o obiectelor lărgeşte orizontul de cunoaştere al copiilor în ceea ce priveşte conceptul despre magnetism. Prin explorarea activă cu un magnet şi mai multe obiecte, copilul va descoperi că magneţii atrag unele obiecte şi resping altele.
    Materiale: Colectaţi o varietate de materiale pentru experimentare – alegeţi obiecte care vor fi atrase de magnet şi care vor fi respinse. De exemplu: dopuri, monede, o lingură de metal, roci, chei, beţe, clame, capse, capace pentru sticle etc. De asemenea, veţi avea nevoie de: magneți, două fișe, două tave.
    Activitatea: copiii (în special cei mici) au nevoie de timp pentru a explora şi descoperi. Foarte curând ei vor descoperi, că unele obiecte vor fi atrase de magnet, iar altele nu. Mai tîrziu, veţi face o altă selecţie de obiecte, copiii vor putea deja prezice care obiecte vor fi atrase de magnet şi care nu. După ce copilul a încercat să prezică dacă obiectul va fi atras de magnet sau nu, puteţi să-i demonstraţi acest lucru, apropiind obiectul dat de magnet.

  • Jocul ”Nivele”

    Materiale: miere, nuci, roşii mici, ulei vegetal, cerneală, un container mare din plastic străveziu, lingură, ulcior, jucării din plastic, obiecte din metal, radieră, paste făinoase crude, bobiţe etc.
    Activitatea – propuneți copilului să efectuieze următoarele:
    1. Foarte atent toarnă mierea în container, lăsând-o să se prelingă pe dosul lingurii.
    2. Toarnă ulei vegetal, apoi – apa colorată.
    3. Aşteaptă până când lichidele s-au aşezat în straturi. Apoi dă drumul la obiecte în container ca să vezi care din ele vor pluti.
    Concluzie: Lichidele se vor separa în trei straturi cu mierea la fund, apa la mijloc şi uleiul de-asupra apei. Aceasta se întâmplă deoarece unele din ele sunt mai puţin dense decât altele. Unele obiecte pe care le-aţi pus în container se vor scufunda, altele vor pluti la diferite nivele în dependenţă de greutatea lor. obiectele plutesc cel mai bine în lichide dense, deoarece acestea le susţin cel mai bine greutatea.

  • Jocul „Descompunerea culorilor”

    Materiale: un ulcior cu apă, un pahar, foarfecă, trei farfurioare, marchere, sugativă, bombonele din ciocolată, o jumătate de lingură de sare.
    Activitatea – propuneți copilului să efectuieze următoarele:
    1. Decupează din sugativă un dreptunghi mare şi răsuceşte-l într-un tub, pe care-l vei pune în pahar.
    2. Desenează cu ajutorul markerelor pete de diferite culori la o distanţă nu prea departe una de alta.
    3. Toarnă puţină apă în pahar şi amestecă sarea. Răsuceşte sugativa în formă de tub şi pune-o în picioare în pahar.

  • Jocul „Experienţa cu bomboane”

    Activitatea – propuneți copilului să efectueze următoarele:
    1. Alege trei culori pentru a experimenta. Pune câte cinci sau şase bomboane de aceiaşi culoare în fiecare farfurioară. Adaugă câteva picături de apă în fiecare farfurioară
    2. Agitați farfurioarele astfel ca bomboanele să coloreze apa în culoarea respectivă.
    3. Taie trei dungi din foaie de sugativă. Pune câte o fâșie în fiecare din cele trei farfurioare astfel, ca capetele fâșiilor să se înmoaie în apă.
    Concluzia: Pigmenţii de pe bomboane sunt absorbiţi de sugativă şi se separă. Unele culori conţin doar un pigment.

  • Jocul „Confecţionarea moriştii de vânt”

    Materiale: carton subţire, plastilină, o sticlă din plastic străvezie, foarfece, riglă, creion, clei, un container de la iaurt, ţintă cu gămălie.
    Activitatea – propuneți copilului să efectuieze următoarele:
    1. Fă o gaură în centrul containerului de iaurt. Introdu un creion scurt în gaură astfel ca capătul radierei să iasă în afară.
    2. Decupează din carton patru triunghiuri mici. Apoi decupează un triunghi de 2,5 cm şi altul puţin mai mare.
    3. Lipeşte cele patru triunghiuri la baza containerului de iaurt astfel ca ele să indice 4 direcţii diferite.
    4. Ia un pai şi cu foarfecele despică capetele acestui pai. Introdu câte un triunghi în fiecare deschizătură. Ambele triunghiuri trebuie să fie îndreptate în aceeaşi direcţie.
    5. Înfige ţinta în mijlocul paiului ca să treacă prin radieră. Încearcă şi vezi dacă morişca ta se învârte uşor.
    6. Modelează din plastilină un cerc ce ar servi drept suport pentru morişcă şi plaseaz-o în ea.

  • Jocul ”Obiectele care se scufundă şi care plutesc”

    Scopul: în acest experiment copiii vor descoperi, că unele obiecte se scufundă, iar altele plutesc la suprafaţă.
    Materiale: două tave, fise, un ulcior cu apă, cadă sau container mare, creion sau marker. Obiecte care plutesc/care se scufundă: dopuri, hârtie, frunze, monede, baloane, roci, cuburi de gheaţă, , pene, burete etc.
    Pregătirea:
    1. Puneţi într-o cadă sau într-un container obiecte care plutesc şi cele care se scufundă, de exemplu dopuri, frunze, monede, roci, etc.
    2. Umpleţi cada cu apă (aprox. 10 cm.).
    3. Veţi avea nevoie de două tave pentru a sorta obiectele. Lipiţi pe aceste tave câte o fisă. Pe una din fise scrieţi “plutesc”, iar pe cealaltă “se scufundă”.
    Activitatea: Copiilor de 3-4 ani li se vor oferi mai multe şanse senzorial-motorii pentru a explora apa. Explorând, ei vor descoperi că unele obiecte plutesc pe suprafaţa apei, pe când altele se scufundă.
    Copiii de 5-6 ani pot deja prezice, dacă un obiect va pluti sau se va scufunda. Dacă se va identifica ce fel de obiect este. Rugaţi copiii să plaseze obiectul dat în tava cu fișa respectivă: “pluteşte”, “se scufundă”.
    – Îi puteți încuraja pe copiii mai mari să selecteze din grupa de obiecte şi să încerce să
    prezică, care din ele vor pluti şi care se vor scufunda.
    – Adăugaţi sare în apă. Urmăriți: Care obiecte plutesc în apa sărată? Care se scufundă?

  • Jocul „Substanţele solide”

    Scopul: apa dizolvă unele substanţe, însă alte substanţe sunt insolubile – în acest experiment copiii vor descoperi care substanţe se dizolvă şi care nu se dizolvă.
    Materiale: ziar, un ulcior cu apă, substanţe solubile – sare, zahăr, nisip etc. , linguri, ceşti cu apă, castronaşe, creion sau marker, hârtie.
    Pregătirea:
    1. Întindeţi un ziar pe masă. Plasaţi trei ceşti cu apă (sau mai multe, în cazul în care utilizaţi mai multe substanţe decât cele trei propuse – sare, zahăr, nisip) în faţa copilului.
    2. Alegeţi substanţele cu care veţi experimenta: sare, zahăr, nisip, etc. puneţi aceste substanţe în castronaşe.
    3. Faceţi un tabel simplu. Împărţiţi tabelul în două coloane. În prima coloană scrieţi substanţele solubile, în cea de a doua – cele insolubile.
    Activitatea: “Hai să vedem ce se întâmplă atunci când adăugăm puţină sare în una din ceşti. Amestecă sarea. O poţi vedea? Unde este ea? Poţi să înmoi degetul în ceaşcă şi să guşti. Ce gust are apa? Sarea nu mai poate fi văzută. Ea s-a dizolvat”. Repetați acest proces utilizând zahăr, nisip, alte substanţe solubile. Utilizați tabela pentru a înscrie observările.
    După ce ați experimentat discutaţi cu copilul şi trageţi concluziile respective.

  • Jocul „Lemnul pluteşte?”

    Când aţi efectuat experienţe cu obiecte care plutesc pe apă şi care se scufundă, aţi observat că bucăţile de lemn plutesc uşor pe suprafaţa apei. Dar ştiţi voi oare, că unele tipuri de lemn se scufundă în apă ? Lemnul de stejar sau arţar plutesc uşor pe suprafaţa apei, însă lemnul de mahon este doar “susţinut” de apă. Lemnul de abanos deloc nu pluteşte, deoarece este mult mai dens decât apa. Încercați în plan experimental.

  • Jocul „Trucul “oul magic”

    Apa sărată este mult mai densă decât cea dulce, iată de ce este mai uşor de înotat în ea. Puteţi utiliza acest fapt ştiinţific pentru a desăvârși un truc cu oul magic.
    Materiale: două pahare, sare, două ouă.
    Activitate: umpleţi un pahar pe jumătate cu apă şi puneţi în el 10 linguriţe de sare cu vârf. Mestecaţi bine sare în pahar. Apoi luaţi un alt pahar şi umpleţi-l pe jumătate cu apă dulce. Luaţi două ouă şi încercaţi să le daţi drumul în cele două pahare. Veţi descoperi, că oul care se află în paharul cu apă sărată va pluti în apa sărată, deoarece el este mai puţin dens decât ea. Oul ce se află în paharul celălalt se va scufunda, deoarece el este mult mai dens decât apa dulce.

  • Jocul „Gheața necesită spaţiu”

    Umpleţi un pahar cu apă. Pe suprafaţa apei puneţi un cub de gheață. Cum credeţi, ce se va întâmpla când cubul de gheață se va topi ? Va curge apa peste marginile paharului ? Urmăriți, observați împreună cu copilul.
    Concluzie: Atunci când cubul de gheață se topeşte, apa din pahar rămâne la acelaşi nivel. Aceasta are loc din cauza că apa din cubul ce s-a topit ocupă mai puţin spaţiu decât însăși gheața.

  • Jocul „Atinge punctul”

    Pe o foaie de hârtie desenaţi un punct şi puneţi hârtia pe o masă în faţa Dvs. la aproximativ 75 cm. Aşezaţi-vă la masă şi cu o mână acoperiți un ochi, iar cu cealaltă încercaţi să atingeţi punctul de pe foaie, utilizând creionul.
    Veţi vedea că este destul de complicat să atingi punctul cu exactitate de la prima încercare, deoarece nu puteţi presupune distanţa exactă doar cu un singur ochi. Veţi utiliza ambii ochi pentru a găsi poziţia exactă a lucrurilor.

  • Jocul „Evaporarea”

    Materiale: două borcane de aceeaşi formă şi mărime, foiţă metalică (de aluminiu), un marker.
    Activitate: Umpleţi două borcane cu apă (ambele pe jumătate). Controlaţi ca nivelul apei în ambele borcane să fie la fel şi marcaţi nivelul cu un marker pe suprafaţa exterioară a borcanelor. Acoperiţi unul din cele două borcane cu o foiţă metalică. Puneţi borcanele într-un loc cald pentru câteva zile. Apoi controlaţi din nou nivelul apei. În care borcan este mai puţină apă ?
    Cum funcţionează: Căldura face ca apa să se evapore în ambele borcane. Însă foiţa de aluminiu stopează vaporii de apă, astfel nivelul apei rămâne mai sus în acest borcan.

  • Jocul ”Câte creioane?”

    Puneţi pe masă un pahar cu apă, iar în dosul lui un creion (în picioare, aprox. 30 cm). Când veţi privi din pahar, veţi vedea imaginile a două creioane în el. Închideţi ochiul stâng, creionul din partea dreaptă va dispărea; închideţi ochiul drept şi va dispărea creionul stâng.

  • Jocul ,,Amestecă uleiul cu apă şi vezi ce se întâmplă”

    Puneţi puţin ulei şi apă într-un borcan. Închideţi bine borcanul cu un capac şi zdruncinaţi-l puternic.
    Când veţi pune borcanul pe masă, uleiul şi apa se vor separa.
    Concluzie: Apa şi uleiul niciodată nu se amestecă.

Jocuri pentru dezvoltarea cognitiva a copiilor (3-7 ani)

  • Jocuri de identificare (după o imagine)

    • Arată-mi o frunză uscată, o ciupercă, un dovleac, un tufiș!
    • Arată-mi o gâsca sălbatică, o veveriță, un arici, un papagal, o pisica!
    • Arată-mi unde se mătură frunzele uscate, unde se lucrează cu un târnăcop, unde se citește, unde se telefonează!
    • Arată-mi o mașină de spălat, un aragaz, un fier de calcat, un televizor!
  • Jocuri de diferențiere (după culori)

    • Caută culorile (după imagine, sau din mediul ambiant). Exemplu
      • verde: fotoliu, pasăre, portiță de grădina, stropitoare, pulover
      • roșu: … galben: … negru: …
    • Ce obiecte (roșii / verzi / galbene / negre, etc) vezi în imagine? Arată-mi-le! Denumește-le!
    • Ce culoare are……barba lui Sandu?
    • Ce culoare are … (cu întrebări compuse)
      … canapeaua pe care stă ursulețul de pluș (portocaliu cu dungi roșii)?
      … furtunul din debaraua cu unelte? (galben cu zigzag-uri verzi)?
      … pantalonii puși la uscat în bucătărie? (roz cu inimioare roșii)?
  • Jocuri de diferențiere după mărimi

    Propuneți copilului să determine mărimea a 2 obiecte utilizând comparația mare vs mic

    • Mașina este mare, căruciorul este…(mai mic)
    • Masa de bucătărie este mai mare, masa de grădina este… (mai mică)
  • Jocuri de diferențiere după cantități

    Propuneți copilului să numărați împreună câte obiecte sunt în imagine (orice obiecte văzute în imagini sau în mediul în care se află copilul)

    • Cate obiecte sunt in imagine? (copilul numără singur și ne spune rezultatul)
    • Din care obiecte sunt atâtea câte îți arăt? (arătam numărul cu degetele sau cu zaruri)
    • Din care obiecte sunt atâtea cate îți spun? (anunțăm numărul în glas)
  • Jocuri de diferențiere după forme

    Propuneți copilului să vă arate forme identice cu cea pe care i-o arătați (cerc – în bază de tablou, sau din mediul în care se află copilul). Caută obiecte în formă de cerc, de pătrat, de dreptunghi, de triunghi

  • Jocuri pentru dezvoltarea vocabularului

    Propuneți copilului să vă numească obiecte din mediul ambiant, cărți, imagini,
    tablouri.

    • Arată-mi……o ciupercă, un castravete, o ceapă, un măr etc.
    • Ce obiecte vezi în imagine? (denumirea substantivelor – masă, carte, copil)
    • Caută în imagine! (mămica cu bebeluș, pasărea din hrănitoare)
    • Ce face…? (denumirea acțiunii/verbul) (Arătăm persoana care face acțiunea, iar copilul o denumește – cară, mătură, stă întins, privește, mănâncă).
  • Jocuri pentru orientarea în spațiu

    Propuneți copilului să determine locul obiectelor din mediul înconjurător, imagini.

    • Ce vezi sus, jos și în mijlocul imaginii?
    • Veverița este mai sus, Pisica este…(mai jos).
    • Ce se găsește la stânga sau la dreapta ta, lui/ei; în față, în spatele tău, lui/ei?
    • Înspre ce parte se îndreaptă, înspre ce parte se uită? (sus-jos, la stânga – la dreapta).
    • Ce se găsește lângă fotoliul verde? Cine se află în fața stației de autobuz?
  • Jocuri de enumerare a obiectelor dintr-o anumită categorie

    Târnăcopul este o unealta. Caută și alte unelte în imagine (ciocan, sapă, roabă)

Jocuri pentru dezvoltarea memoriei (3-7 ani)

  • Jocuri de dezvoltare a memoriei verbale

    • Se închide cartea, se enumeră obiectele care trebuie căutate, apoi se deschide din nou cartea:
      – Caută acea cameră unde se găsesc mere deasupra dulapului.
      – Caută liliacul din mansardă.
    • Se enumeră cât mai multe obiecte și se cere copiilor să le găsească în imagine (dacă le cerem să găsească obiectele în ordinea enumerării lor, se dezvoltă și memoria serială)
      – Caută ciuperci, mere, măceșe, dovleac mic, dovleac mare.
  • Jocuri de dezvoltare a memoriei vizuale

    Examinați imaginile dintr-o carte – Privește atent lucrurile din jurul mașinii care matură strada (se închide cartea) și spune:

    • Avea barbă șoferul mașinii?
    • Ce animal sărea printre frunzele uscate?
    • Ce culoare avea mașina?
  • Jocuri pentru dezvoltarea memoriei seriale (enumerări)

    Rugați copilul să arate și să denumească obiectele de la stânga spre dreapta – vase de pe raftul din bucătărie, unelte din debara, creioane, cărți, jucării etc.

Jocuri distractive (3-7 ani)

  • Jocul „Ghicește melodia”

    Regula e simplă: puteți juca pe echipe sau în 2, 3 participanți. Cineva din echipa 1 fredonează o melodie, cei din echipa 2 trebuie să o ghicească. Sau alegeți un cântător și două echipe de ghicit – câștigă punctul echipa care ghicește melodia prima.
    Dacă vreți să faceți lucrurile și mai amuzante, cântătorul poate să cânte cu jeleuri în gură sau cu gura închisă.

  • Jocul „Ghicește obiectul din ciorap”

    La fiecare rundă, ascundeți într-un ciorap mare, din acela de lână, un obiect anume. Ciorapul trece pe la toată lumea pentru a fi pipăit. După ce toți pipăie, cine ghicește primul exact ce obiect e în ciorap câștigă un punct. Repetați de câte ori doriți!

  • Jocul „Dansul cu grăsuți”

    Toți jucătorii își pun sub bluză câte o pernă grăsuță. Jucătorii, astfel, fac concurs de trecut pe sub ghirlanda/ sfoara ținută de cei pe care ,,nu-i lasă șalele” să se înscrie în concurs. Se trece cu burta în sus, în picioare, cu mișcări de dans. Ghirlanda/ sfoara coboară tot mai jos la fiecare rundă.

  • Jocul „Borcanul cu dorințe”

    Acesta nu e neapărat un joc cât poate fi o tradiție de familie, mai ales de sărbători. Fiecare membru al familiei pune într-un borcan anume câteva bilețele cu dorințe. Cel ce extrage bilețelul trebuie să realizeze dorința. Scrieți dorințe ușor realizabile, amuzante.

  • Jocul „Mimă și pantomimă”

    Faceți mai multe bilețele scrise sau desenate cu personaje și obiecte din poveștile cunoscute (fata babei, cucoșul, gogoașa etc). Apoi vă împărțiți în două echipe și mimați pentru partenerii de echipă cuvântul extras de echipa adversă.

  • Jocul „Desen cu ochii închiși”

    Legați-vă la ochi, desenați pe o foaie ce decide o persoană care nu joacă. Apoi colorați desenul, tot legați la ochi. Câștigă toată lumea, că e super amuzant!

  • Jocul „Umple ciorapul”

    Toți jucătorii primesc câte un ciorap de dimensiuni asemănătoare. Într-un minut, jucătorii trebuie să înghesuie în ciorap cât mai multe obiecte pe care le găsesc în jur. La final, se numără toate obiectele din ciorap. Cine a reușit să bage cele mai multe, câștigă!

  • Jocul ”De-a v-ați ascunselea”

    Participă toți membrii familiei. După o numărătoare (la alegere) decideți cine caută, cine se ascunde. Cel ce este găsit primul, îi caută pe ceilalți.

  • Jocuri de construcție din Lego.

    După ce construiți, propuneți copilului să numărați piesele de culoare albă, roșie, albastru, etc; să dea denumire piesei, să spună la ce-i va folosi/ ce poate face cu ea etc.

  • Jocuri de interpretare/imitare

    Puneți un CD cu o poveste și ascultați-o împreună cu copilul, iar mai apoi faceți o scenetă în care să interpretați personajele din poveste.

  • Jocuri de luptă cu perne

    Puneți perne în pat, pături și plapome pe lângă (sau pe podea) și provocați-l pe copil la o luptă Sumoo sau Peter Pan împotriva Căpitanului Hook, Cowboy împotriva Indienilor, etc. Lăsați-l să va învingă și spuneți-i că vă predați.

  • Jocul „Comanda trei!”

    De cele mai multe ori, copilul are tendința de a uita să urmeze toate instrucțiunile pe care le primește la un moment dat.
    Pentru a-l obișnui să fie atent la instrucțiunile respective, mai ales cele legate de rutina zilnică (cum ar fi să se dezbrace de pijama, să-și ia hainele de casă și să aducă în bucătărie paharul cu apă ce a stat în camera sa peste noapte), implicați-l în următorul joc.
    Practic, jocul „Comandă trei” va fi o comasare a trei dintre activitățile zilnice pe care copilul trebuie să le facă. Astfel, în loc să-i spuneți: Dezbracă-te de pijama, îmbracă-te cu hainele de stat în casă și vino la bucătărie cu paharul din camera ta!, precizați doar: „Comanda trei!”. Copilul va ști imediat ce are de făcut și vor crește șansele să parcurgă toate etapele rutinei de dimineață, fără ca Dvs. să fiți nevoit/ă să-i repetați mereu ce are de făcut. Puteți folosi „Comanda trei!” pentru orice alte activități de zi cu zi, determinându-l pe copil (de la 3 ani în sus) să fie ordonat și receptiv întreagă zi. Dați-i și lui ocazia să folosească această comandă cu Dvs., dar cu activitățile pe care le dorește el.

  • Jocul „Cât de atent poți fi?

    Pentru a vă juca astfel, veți avea nevoie de mai multe obiecte de prin casă, pe care le vei așeza pe o tăviță. Participanții (copiii cu vârstă mai mare de 4 ani și membrii familiei) vor trebui să se uite, pentru un anumit timp, la obiectele de pe tavă, după care acoperiți obiectele cu un prosop sau cu un șervet.
    Spuneți-le copiilor/participanților să deseneze obiectele de pe tăviță, în ordinea în care sunt așezate acolo. Urmăriți cine va reuși să identifice, în ordinea corectă, cele mai multe obiecte.
    Astfel, participanții își vor exersa capacitatea de atenție, ci și memoria vizuală.

  • Jocul „Încearcă să reproduci ceea ce ai auzit!”

    Invită-ți copilul (de la 3 ani în sus) să asculte o poveste scurtă și simplă. Aveți grijă ca, după fiecare pasaj semnificativ al poveștii, să opriți înregistrarea și să-l rugați să reproducă ceea ce a ascultat până în acel moment. Observă cât de fidel poate reda ceea ce a auzit.
    Dacă vă dați seama că micuțul se descurcă bine, puteți opta pentru povești mai complexe. Implicându-l în această activitate îl veți ajuta nu numai să-și îmbunătățească atenția, ci și capacitatea de concentrare. Mai mult, este o ocazie bună pentru a-și îmbogăți vocabularul.

  • Jocul „Spune-mi ce lipsește!”

    Jocul se poate adresa atât copiilor mai mici (începând cu vârstă de 3 ani), cât și celor mai măricei (de la 4 ani în sus). Tot ce veți avea de făcut este să puneți la dispoziția copilului mai multe obiecte. Pentru cei mai mici, înșirați 3-4 obiecte, printre care să existe deosebiri clare. În schimb, pentru cei mai mari folosiți obiecte de aproximativ aceeași dimensiune și formă.
    Lăsați-l să le privească un anumit timp. După aceea spuneți-i să închidă ochii/ legați-l la ochi, în timp ce veți lua un obiect din șir. Când deschide ochii/ îl dezlegați la ochi, rugați-l să vă spună ce lipsește.

  • Jocul „20 de întrebări”

    Un jucător se gândește la un obiect, spunându-le celorlalți doar daca este animal, plantă sau corp solid. Apoi ceilalți jucători pun întrebări a căror răspunsuri pot fi Da sau Nu.
    De exemplu, dacă obiectul este o mașină (de obicei corp solid), jucătorii vor întreba: Este mai mare decât un calculator? sau Se poate mișca? Rezultatul/ Obiectivul: Să afle răspunsul, utilizând mai puțin de 20 de întrebări.

  • Jocul „Categorii”

    Un jucător numește o “categorie” și ceilalți jucători numesc pe rând obiecte care aparțin acelei categorii. Aria poate fi largă, precum “animale” sau restrânsă “tipuri de caței”. În mod normal, aplauzele țin ritmul astfel, încât jucătorilor să nu le ia o veșnicie/ să nu le ia prea mult pentru a veni cu un răspuns. Categoria aleasă determină dificultatea jocului. Jocul continuă până când jucătorii rămân fără indicii pentru acea categorie.

  • Jocul „Geografie”

    Fiecare jucător spune numele unui loc (oraș, stat, țară, etc.) care începe cu ultima literă a locului denumit de jucătorul de dinainte.
    De exemplu: Primul jucător spune Spania. Al doilea jucător numește un loc care începe cu A, precum Austria. Al treilea jucător menționează Australia.
    Jocul continuă atâta timp cât poți numi un nou loc.

  • Jocul „Geamantanul bunicii”

    Fiecare jucător începe cu aceeași propoziție: I-am pregătit geamantanul bunicii și am pus în el…. Jucătorul completează propoziția cu un cuvânt care începe cu litera A.
    De exemplu: I-am pregătit geamantanul bunicii și am pus în el un aligator. Următorul jucător repetă propoziția și trebuie să adauge un cuvânt care începe cu litera B: I-am pregătit geamantanul bunicii și am pus în el un aligator și o banană. Pe rând, fiecare jucător trebuie să-și amintească ce au spus jucătorii de dinainte și să adauge un obiect care începe cu următoarea litera a alfabetului.

  • Jocul „Fă exercițiul după litera cu care începe numele tău”

    Regula jocului. Participă toți membrii familiei.
    Activitate: Găsește literele care se conțin în numele tău și îndeplinește exercițiile
    A – Te învârți de 2 ori
    N – Mergi ca un soldat 20 secunde
    B – Sari ca un iepuraș 1 minut
    O – Sari într-un picior de 8 ori
    C – Zboară ca o pasăre
    P – Mergi pe burtă 2 minute
    D – Mergi cu spatele 3 pași
    Q – Caută 5 obiecte verzi, țopăind
    E – Sari cu mingea de 10 ori
    R – Rostogolește mingea de 4 ori cu nasul
    F – Mergi pe genunci 1 minut
    S – Dă din mâini pe lateral ca o pasăre timp de 1 minut
    G – Mergi pe vârfuri 1 minut
    T – Mergi ca un pitic 2 minute
    H – 2 flotări
    U – Sari ca un cangur de 9 ori
    I – 10 genoflexiuni
    V – Alergare pe loc 1 minut
    J – Sari de 4 ori peste o jucărie
    W – Sari din bucătărie până în următoarea cameră pe ambele picioare
    K – Sari ca o broască de 4 ori
    X – Mergi pe vârfuri cu mâinile sus 1 minut
    L – Te rostogolește de 4 ori
    Y – Scutură mâinile timp de 15 secunde
    M – Rostogolește o minge cu bărbia
    Z – Scutură picioarele timp de 15 secunde

  • Jocul „Desenele vorbitoare”

    Pentru această activitate veți avea nevoie de creioane sau markere și niște coli de hârtie. Atât Dvs., cât și copilul trebuie să creați un desen (despre orice, la doriință), iar apoi fiecare trebuie să îi spună celuilalt cât mai multe despre desenul respectiv, ca și cum desenul s-ar prezenta: ce culori a folosit, ce reprezintă fiecare formă desenată, etc.
    Opțiuni: pentru a încuraja această activitate, puteți alege unul din cele mai bune desene, și să le expuneți pe un panou.

  • Jocuri cu diverse obiecte din cutii de carton, colorați, decupați!

    Din cutii mari, sau mici puteți face case, mobilă, electrocasnice pentru jocul copiilor, pe care să le decupați, încleiați, decorați împreună cu copilul, ca acesta mai apoi să se joace în diverse jocuri de rol

  • Jocuri cu tuburile de hârtie igienică

    Dacă nu ați aruncat tuburile de hârtie igienică, înseamnă că aveți materialele necesare pentru o activitate foarte creativă și distractivă care este, pe deasupra, și educativă.
    Copiilor le este stimulată creativitatea și imaginația. Puteți folosi creioane coloare, carioci, lipici, foarfeca și să decupați și să colorați făcând diverse forme.
    Folosiți și alte cutii goale pe care le aveți la îndemână pentru a putea crea ceva cât mai divers.

  • Jocul “Statuia”

    Puneți muzică de dans și din când în când opriți muzică – participanții (copilul, alți membri ai familiei) trebuie să stea că o statuie, indiferent de poziție, atunci când muzica s-a oprit. Cine s-a mișcat iese din joc, ultimul rămas e câștigătorul.

  • Jocul „Ghicește numărul”

    Se alege un jucător care începe. El va scrie un număr între 1 și 100 și va avea grijă ca ceilalți să nu vadă numărul. După care va spune: Mă gândesc la un număr între 1 și 100. Următorul jucător va încerca să ghicească, iar primul răspunde „mai mare” sau „mai mic”, după caz. Apoi al treilea jucător va ghici și tot așa, în cerc, până cineva răspunde corect.
    Exemplu:
    Jucătorul 1: Mă gândesc la numărul …
    Jucătorul 2: Este 45?
    Jucătorul 1: Nu, mai mare
    Jucătorul 3: Este 74?
    Jucătorul 1: Nu, mai mare
    Jucătorul 4: Este 94?
    Jucătorul 1: Nu, mai mic
    Jucătorul 2: Este 93?
    Jucătorul 1: Nu, mai mic
    Jucătorul 3: Este 80?
    Jucătorul 1: Nu, mai mare
    Jucătorul 4: Este 83?
    Jucătorul 1: Ai ghicit!
    Opțiuni: Nu trebuie ca cifra să fie neapărat până la 100. Copiii mai mici se pot juca cu cifre cuprinse între 10 și 50, iar cei mai mari ar putea să ajungă și până la 500 sau chiar mai mult.

  • Jocul ”Gustă și ghicește”

    Este un joc, cu ajutorul căruia aveți ocazia să-l convingeți pe copil să guste diferite mâncăruri și să ghicească ce este. Alegeți câteva alimente (dulci, sărate, acre, amare, iuți) le puneți pe o farfurie, legați copilul la ochi cu o eșarfă și îi dați în gură un produs.
    El trebuie să ghicească ce este. Dacă nu reușește – atunci să descrie ce gust are, textura, consistenta și să spună dacă îi place sau nu. Dacă îi place și ghicește corect, îl lăsați să mănânce, dacă nu – va aștepta până când va răspunde corect. Recompensa este să primească produsul pe care l-a ghicit.

  • Jocul „Ghicește cuvântul”

    Materiale necesare: plăcute mici cu litere – multe. Tăiați o bucată de carton în pătrățele mici și scrieți pe fiecare câte o litera.
    În funcție de numărul de jucători, poate doriți să împărțiți copiii în echipe. Dacă aveți mai mult de 3 sau 4 echipe veți avea nevoie de o mulțime de litere!
    Alegeți o colecție de cuvinte, pe care credeți că fiecare copil sau echipă va fi capabil să le decodeze.
    Copiii mai mici vor avea nevoie de cuvinte simple și mai puține la număr, iar cei mai mari vor putea face față, probabil, cu 5 sau 6 cuvinte mai lungi. Încercați să dați o tema fiecărui grup de cuvinte. De exemplu:
    – Pentru copii mici, animale de fermă – rață, pisica, câine și vacă.
    – Pentru copii mai mari, animale de fermă – rață, pisica, câine, vacă, gâscă și găină.
    – Pentru grupuri mixte de copii, inclusiv adulți, animale – antilopă, gâscă, pui, girafă,
    leu, etc.
    Fiecare jucător sau echipa primește câte un teanc de litere, din care vor forma cuvintele lor, precum și un indiciu referindu-se la grup (toate acestea le veți găsi la fermă) sau la un singur cuvânt (are două stomacuri). Primul jucător sau echipa care decodează toate cuvintele, câștigă.
    Acest joc poate deveni destul de captivant! Odată ce copiii înțeleg cum se joacă, ei își pot seta mereu alte provocări.

  • Jocul ”Casa înainte și după”

    Dacă sunteți pe cale să faceți o curățenie generală în casă, de ce să nu surprindeți rezultatele pe camera video sau telefon?
    În primul rând, ajutorul dumneavoastră de încredere va trebui să filmeze în diferite camere și să surprindă provocările în materie de curățenie. Pe măsură ce copilul a terminat de filmat, el sau ea va trebui să va descrie cum arată încăperile și ce ar mai fi de făcut.
    Puneți temporar deoparte camera video/telefonul și ordonați împreună camerele. După ce ați terminat curățenia copilul le va filma din nou, de preferință în aceeași ordine că mai înainte.
    Vizionați împreună filmulețul!

  • Jocul „Magie cu monede”

    Acest joc simplu îi încânta pe cei mai mici, iar cei mari se simt mândri de faptul că pot juca.
    Așezați pe masă câteva pahare din plastic de diferite culori. Apoi ascundeți o monedă sub un pahar. Mutați repede locul paharelor și observați, dacă copilul dumneavoastră își poate da seama unde se află moneda. Din câte încercări va nimeni moneda?
    Pentru a vă distra și mai bine, puteți manevră paharele lângă marginea mesei și să scăpați, incidental, moneda în poală. Unde a dispărut moneda? Copiii se vor simți ca în prezența unui mare magician!

  • Jocul „O zi de la coadă la cap”

    Astăzi veți putea să îi faceți o surpriză plăcută copilului Dvs.! Tot ce se întâmplă de obicei la începutul zilei va avea loc seara, și invers.
    Începeți ziua cu o poveste de culcare și o baie, dormiți dimineață somnul de după-amiază, și micul dejun la cină. Gândiți-va la alte lucruri pe care ați putea să le faceți, dar nu uitați să vă anunțați copilul de ce se va întâmpla și cereți-i sugestii.

  • Jocul ”Telefonul fără fir”

    Telefonul fără fir este unul dintre cele mai amuzante jocuri pentru copii de 5 ani. Cu cât îl joacă mai mulți copii, cu atât jocul este mai distractiv. Cum se joacă?
    Copiii stau în șir unul lângă celălalt. Primul îi șoptește REPEDE la ureche următorului copil un cuvânt, pe care nu are voie să îl repete. Acesta șoptește în același mod mai departe cuvântul (sau ce a înțeles) copilui următor, și așa mai departe. Ultimul jucător trebuie să spună cu voce tare ce cuvânt a înțeles. Câteodată cuvântul de la final seamănă atât de puțin cu cel spus inițial, și de aceea copiii se pot amuza copios.

  • Jocul „Picnic în interior”

    Luați un coșuleț, farfurii de hârtie, ustensile și cănute. Preparați câteva săndwich-uri, fructe proaspete, covrigei, un termos cu suc, iaurt şi ceva pentru deșert. Așezați o pătură pe podeaua camerei și puneți-va ochelarii de soare (atât Dvs.. cât și copilul).

  • Jocul „Găsește spiridușii Moșului/obiectul ascuns!”

    Ascundeți prin casă, în prealabil, niște obiecte, apoi copilul/copiii trebuie să le găsească, cu ajutorul unor indicii (cald–rece, fierbinte). Rece reprezintă – departe de obiect, cald – aproape, fierbinte – lângă obiect.

  • Jocul „Împachetează cadoul”

    Toți jucătorii îmbracă mănuși de gătit sau dintre cele groase, cu un singur deget. Apoi trebuie, în maximum trei minute, să împacheteze un cadou cât mai frumos posibil, în hârtie de împachetat sau în ziare, prins cu scotch și decorat cu fundiță.

  • Jocul „Cursa cu globul/oul în lingură”

    Se așează un glob (de plastic) sau un ou fiert într-o lingură, apoi fiecare concurent trebuie să parcurgă un traseu anume prin casă, peste canapele, pe sub mese, eventual cântând o melodie, fără să scape globul/oul din lingură.

  • Jocul „Alfabetul de Crăciun/Paști”

    Jucătorii trebuie să zică pe rând la fiecare literă din alfabet un cuvânt sau o expresie care are legătură cu Crăciunul/ Paștele. De exemplu, la A: Adunare de familie. Iepuraș de paște, Cozonac, Ouă roșii, Brad. Colinde Daruri, Decorațiuni, Dorințe, etc.
    Cine nu știe să zică, dar ceilalți au zis câte un cuvânt, are un punct în minus. Cine adună cinci puncte minus pierde jocul.

  • Jocul „Cursa cu baloane și obstacole”

    Construiți un traseu cu urcat pe canapea, mers pe sub masă, trecut peste obstacole, perne, plușuri. Ok! Acum jucătorii trebuie să finalizeze traseul cu un balon între genunchi și câte un balon la subraț. Iese caraghios, dar amuzant!

  • Jocul „A ce miroase? Joc de ghicit după aromă.”

    Puneți în 5-6 borcane cu capac lucruri tematice: turtă dulce, nuci coapte, măr copt cu scorțișoară. Apoi copiii, legați la ochi, trebuie să ghicească a ce miroase fiecare borcan.

  • Jocul „Poți desface cadoul cu mănuși de gătit pe mâini?”

    De data asta, cu mănuși fără degete, de gătit sau de afară, trebuie să desfaceți pe rând niște cadouri bine împachetate. Dezvoltă dexteritatea mușchilor mici ai mâinii la copii.

  • Jocul „Dărâmă popicele”

    Puneți un măr sau o portocală într-un crac al unei perechi vechi de ciorapi/ ștrampi. Apoi vă puneți ciorapii/ ștrampii pe cap. Pe jos așezați din 20 în 20 de cm câte o sticlă de plastic de 0,5 l plină pe jumătate cu apă. Acum fiecare jucător încearcă să dărâme sticlele cu portocalele din ciorapi, pe care le folosiți ca pe niște buzdugane.

  • Jocul „Vânătoarea de comori”

    Jocul se poate juca cu monede, nasturi sau orice alte obiecte mici și identice. Cum ideal ar fi să folosim obiecte ceva mai curate, puteți folosi o mână plină de nasturi. Ascunde-ți într-o cameră nasturii în locurile cele mai trăsnite după care invitați copiii și alț
    I membri ai familiei să le găsească.
    Stabiliți un timp alocat jocului, dați-le tuturor câte un pahar din plastic pentru a aduna în el nasturii găsiți. Cine găsește mai mulți nasturi – este câștigător!

  • Jocul „ Ascultă lumea”

    Această activitate poate avea loc atât în interior cât și afară. Stați alături de copilul Dvs. sau spate-în-spate și închideți ochii. Concentrați-va asupra sunetele din jurul vostru. Ascultați lumea. Se poare auzi zbârnâitul frigiderului, un avion care zboară, lătratul câinilor, muzică din vecini sau un telefon care sună etc.
    Spuneți ceea ce auziți. Poate copilul să identifice toate sunetele? Este o metodă bună de relaxare, dar și interesantă.

  • Jocul „Aruncarea cărților”

    Aveți nevoie de o pălărie pe care să o așezați pe podea în mijlocul camerei.
    Participanții la joc (copilul și alți membri ai familiei) trebuie să stea la o distanță de cel puțin 1,5 m de pălărie, după care încercați să aruncați câte o carte de joc în pălărie. Monitorizați câte cărți au intrat în pălărie și câte nu (puteți face runde a câte 20 de cărți), apoi jucați din nou, încercând să vă îmbunătățiți rezultatele, atât ale Dvs., cât și ale copilului.
    Pentru doi jucători este ideal să aveți cărți de joc separate pentru a nu le încurca: roșu și negru.
    O altă varianta: Fiecare jucător primește câte un set de cărți de joc și, ori de câte ori unul dintre ei va nimeri o carte în pălărie, va mai avea dreptul la o aruncare. Iar la final, primul jucător care rămâne fără cărți este numit câștigător.

  • Jocul „Cutia misterelor”

    Alegeți un număr mare de obiecte și puneți-le într-o cutie mare de carton. Acoperiți-o cu o față de masă sau un prosop, astfel ca nimeni să nu poată vedea în cutie.
    Fiecare participant trebuie să aibă un creion și hârtie pe care va scrie/desena denumirea obiectelor. Jucătorii trebuie să bage mâna în cutie și să identifice obiectele. Când toată lumea a trecut pe la cutie se vor compara obiectele scrise de ei și se va atribui un premiu persoanei care a identificat corect cele mai multe obiecte.
    Sugestii: În cutie puteți include un animal de plastic, o mașină-jucărie, o păpușă Barbie, o crema pentru bronzat, o pereche de ochelari de soare, un costum de baie, o carte, o scoică, pene, etc.

Descoperă ideile de jocuri pentru alte categorii de vârstă și recomandările de jucării în funcție de abilitățile si particularitățile jocului bebelușilor și copiilor la diverse vârste

  1. https://www.unicef.org/romania/media/6166/file/Guide%20Kinetobebe%20UNICEF.pdf
  2. JOCURI PENTRU COPII DE VÂRSTA ANTEPREȘCOLARĂ ȘI PREȘCOLARĂ, Proiectul ,,Organizarea la distanță a educației parentale pentru familiile cu copii de 0-7 ani”, 2020, Programele de educație parentală / Modului Educația copilului, Ghidul ,,Cum să devin un părinte mai bun”

În acest articol folosim unelte de marketing afiliat. Asta înseamnă că dacă dai click pe link-urile din articol care duc către site-uri din exterior și plasezi o comandă acolo, noi vom obține un mic comision ca urmare a acestei tranzacții. Pe tine nu te costă nimic, iar pe noi ne ajuți să ne ducem mai departe acest proiect.

Împărtășește acest articol și cu alte mămici

Ne poți lăsa un comentariu

Title

Go to Top