Odată ce bebelușii încep să înțeleagă modul în care lucrurile din mediul înconjurător relaționează între ele (cum se simt, cum sună și ce gust și miros au) sunt pregătiți pentru următoarea etapă de dezvoltare: să-și dea seama cum funcționează. Copiii mici devin conștienți de funcția obiectelor. Le place să stivuiască blocuri, să bolborosească la un telefon de jucărie sau să bea dintr-un pahar de “copil mare”.
Sumar:
Cum se joacă copiii de 1-2 ani
Abilitățile și aptitudinile pentru joc între 1-2 ani
Repere în jocul copiilor de 1-2 ani în funcție de vârstă, de la 12 la 36 luni
Jocuri, Jucării și activități recomandate copiilor de 1-2 ani în funcție de vârstă
Vezi și articolele despre cum se joacă copiii la alte vârste: bebeluși (0-12 luni), preșcolari (3-5 ani), școlari mici (6-8 ani), școlari (9-12 ani) și idei de jocuri de jucat acasă și și diverse activități, pe etape de vârstă
#Cum se joacă copiii de 1-2 ani?
- Conceptul de joc imaginar începe acum; micuțul ar putea băga o păpușă în pat noaptea sau să facă zgomote “chuu chuu” în timp ce împinge un trenuleț de jucărie.
- De asemenea, este etapa în care încep să se formeze abilităţile manuale, toate contribuind la structurarea încrederii în sine.
- Așteptați-vă să vedeți multă repetiție, deoarece acesta este modul în care cei mici stăpânesc noi abilități și învață că au un anumit control asupra lumii din jurul lor.
- La aceasta vârstă, copilul este fascinat de cauză și efect și se va bucura de orice jucărie care răspunde la acțiunile sale și ii permite să se folosească de abilitățile motorii nou dobândite.
- Unele jucării pentru această vârstă vor numi o literă, o formă sau un număr atunci când apasă un buton. Este prea mic pentru a învăța de fapt abecedarul, dar se va bucura totuși să interacționeze cu aceste jucării și să fie expus la limbaj.

#Abilitățile și aptitudinile pentru joc la 1-2 ani
Repere în jocul copiilor de 1-2 ani în funcție de vârstă (de la 12 luni la 36 luni)
Copiii între 12 luni – 18 luni
- Continuă jocurile de imitare și debutează jocurile de limbaj.
- Spre 2 ani copilul începe să se separe de adulți. Se poate alătura unui grup de copii pentru momente scurte de timp.
- Își poate petrece mult timp privind jocul unui alt copil sau îi va răspunde dialogului inițiat de acesta, va povesti despre ce face „Uite, merge! Are roți”.
- Va fi curios și va încerca să se joace cu jucăria altui copil.
Copiii între 18 luni – 24 luni
- Își fac apariția jocurile de simulare.
- La această vârstă copilul este interesat de culori, forme, mărimi. Chiar dacă nu este capabil să le recunoască, numind de fiecare dată forma obiectului, el va ajunge să o identifice.
- Din punct de vedere al motricității fine, copilul începe să utilizeze cu îndemânare pensa digitală. Poate apăsa butoane, deschide, închide sertare, uși.
- Pe măsură ce coordonarea se îmbunătățește, se mărește dorința de a fi independent. Va încerca să facă totul fără ajutor, ceea ce este esențial pentru dezvoltarea sa. Este important, ca copilul să fie motivat și susținut pentru a fi independent, pentru a se autodeservi (mânca, îmbrăca, spăla), chiar dacă face lucrurile neîndemânatic, astfel, va învăța să își formeze deprinderile de autonomie personală.
Copiii între 24 luni – 36 luni
- În jurul vârstei de 2 ani și jumătate, copilul se joacă în jocurile simbolice (de ex: ei pot lua o banană să o ducă la ureche pe post de telefon sau se joacă cu o cutie de încălțăminte, de parcă ar fi un autobuz). Prin simbolizare și gândire, micuțul își formează bazele abilităților intelectuale importante pe viitor, precum cititul, operarea cu calculele matematice sau rezolvarea de probleme.
- La această vârstă copilul se poate autodeservi de sine stătător. Se dezvoltă dorința și atitudinea de a face totul singur (să mănânce singur, să se îmbrace). Este important la această etapă să i se încurajeze independența, aceasta fiind un bun motiv de a crede în forțele proprii.
#Jocuri, Jucării și activități recomandate copiilor de 1-2 ani în funcție de vârstă
- Jucării “active” ce permit dezvoltarea musculaturii și încurajează abilitățile motorii:
- Pentru copii mici, 12-24 luni
- jucării de tras şi împins,
- cărucior simplu pentru păpuși
- căluț balansoar,
- platforme de cățărat joase,
- tuneluri pentru târâre,
- tobogane joase cu balustrade,
- mingi mari, ușoare și moi, cu efecte vizuale, zgomote și mișcare
- Pentru copii mai mari, +24 luni
- versiuni de jucărie ale uneltelor pentru adulți (aspirator, cărucior de cumpărături, cărut, roabă ușoară),
- jucării cu rotile care se deplasează prin împingerea cu picioarele (fără dispozitiv de direcție),
- tricicletă mică cu cască de protecție (de la aproximativ 2½ la 3 ani)
- Pentru copii mici, 12-24 luni
- Jucării de manipulare:
- Pentru copii mici, 12-24 luni
- blocuri de construcție mari, goale, din carton sau plastic
- cuburi sau plăci de activități cu capace, uși și butoane,
- jucării pop-up și de sortare forme, căni de stivuit,
- jocuri de șnuruit forme și mărgele de dimensiuni mari,
- cărți de carton,
- tablă de cuie cu cuie mari și jucării de bătut și ciocănit
- Pentru copii mai mari, +24 luni
- blocuri din lemn masiv
- inele de plastic care se conectează, piulițe și șuruburi mari de plastic,
- cărămizi sau blocuri mari de plastic care se conectează
- Pentru copii mici, 12-24 luni
- Puzzle-uri:
- pre-puzzle-uri cu 2 sau 3 piese (de la 1 an)
- 3 până la 5 piese cu butoane (de la aproximativ 1½ ani),
- patru până la 5 piese (de la 2 până la 2½ ani),
- șase până la 12 piese (între 2½ și 3 ani)
- Jucării pentru joc în nisip și apă:
- jucării plutitoare simple, găletuşă, sită, forme, lopăţică,
- centre de activități în cadă
- Jucării pentru jocul simbolic de imitație (îi ajută pe copii să învețe cum funcționează lumea prin imitarea acțiunilor adulților):
- telefon de jucărie și jucării simple de menaj
- haine simple de îmbrăcat păpuși
- aragaz/cuptor, frigider, masă și scaune de mărimea unui copil (cutiile mari funcționează bine)
- păpuși și animale de pluș
- pătură, biberon și pat pentru păpuși
- păpuși mici de mână sau de deget
- seturi diverse de joacă (fermă, garaj, aeroport)
Transport:
- mașini de împins sau tras și camioane mari (nu din metal)
- trenulețe simple (1 sau 2 vagoane)
- Arte și meșteșuguri:
- creioane colorate și markere mari,
- plastelina (+2 ani)
- hârtie rezistentă
Jocuri diverse și activități:
- Pentru copiii mai mici (12-24 luni)
- jocuri cu apariţii şi dispariţii de obiecte. Jocuri cu obiecte, jucării în care se urmărește căderea jucăriei ca efect al aruncării; zgomotul clopoţelului ca efect al scuturării.
- jocuri în care să reproducă gesturi, să imite ce a văzut la altă persoană.
- cântecele cu mişcări ce pot fi imitate de copii. Poezii cu versuri ce pot fi exprimate prin mişcări şi imitate de copil.
- activităţi de exersare a autonomiei, crearea de situaţii în care să facă singur anumite activităţi: să mănânce/bea, să îşi ia jucării.
- activităţi de explorare a unor obiecte de uz casnic care nu supun la riscuri copilul, pentru a-l încuraja să descopere singur jocuri, cum ar fi: să bată cu lingura în cratiţe întoarse.
- Pentru copiii mai mari (+24 luni)
- activităţi în care copilul asistat de adult învârte butonul de la lumină, apasă o sonerie, deschide robinetul, modelează plastilina/lutul/aluatul, etc.
- jocuri care implică gruparea şi sortarea mai multor obiecte după criterii diferite (culoare, mărime, categorie) şi observarea diferenţelor între ele.
- jocuri de grupare a obiectelor după mărime: „Cuburi mari – cuburi mici”, „Păpuşi mari şi mici”, ”Mașini mari-mașini mici” etc.
- jocuri de înseriere şi de grupare pe criteriul mult-puţin și mare-mic, mult-una/un: Coş cu mere multe (3) – coş cu mere puţine (1), Cutie cu mingi multe mici – cutie cu o minge mare.
- activităţi în care copilul să experimenteze plutirea/scufundarea obiectelor în apă, rostogolirea obiectelor pe suprafeţe înclinate, colorarea, îndulcirea apei, uscarea obiectelor la soare sau pe calorifer, creşterea plantelor etc., dar şi în care să fie încurajaţi să găsească explicaţia celor întâmplate: scufundăm pietricele, suc pentru păpuşă, îndulcim ceaiul, spălăm rochiţa păpuşii etc.
- jocuri simbolice în care sunt încurajate combinaţii inedite de personaje şi materiale.
- Pentru copiii mai mici (12-24 luni)
Descoperă în Colțul cu Idei mai multe sugestii, recomandări și idei de activități și joculețe, pe etape de vârstă!
- Copilul meu este o persoană importantă: elemente practice de psihologie a copilului pentru părinţi: de la naştere la şcoală / Carmen Anghelescu, coord. din partea UNICEF: Luminiţa Costache
- AGE DETERMINATION GUIDELINES: Relating Children’s Ages To Toy Characteristics and Play Behavior / James A. Therrell, U.S. Consumer Product Safety Commission (CPSC)
- Intervenţia timpurie în copilărie: Suport de curs / Ninel Revenco, Svetlana Hadjiu, Ala Holban [et al.]; sub red.: Ninel Revenco; Univ. de Stat de Medicină şi Farmacie «Nicolae Testemiţanu». – Chişinău
- Să construim împreună cei 7 ani… de-acasă – Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului, Proiectul pentru Reforma Educaţiei Timpurii (P.R.E.T.) – Cristiana Boca (coord.)
- Cum să devii un părinte mai bun pentru copilul tău Natalia ZOTEA, Viorica PELIVAN, Chisinau 2017
- Dezvoltarea copilului mic, suport de curs teoretic și ghid practice, Dima Angela, Pelivan Viorica, Turchină Tatiana, Chisinau 2018
- https://www.seattlechildrens.org/ – Toys and Play: Birth to 12 Months, 1- and 2-Year-Olds, 3- to 5-Year-Olds, 6- to 8-Year-Olds, 9- to 12-Year-Olds
- https://wellbeingswithalysia.com/stages-of-play/
- https://raisingchildren.net.au/babies/play-learning/play-baby-development/play-helps-development
- https://kidshealth.org/en/parents/smart-toys.html
- https://www.webmd.com/parenting/features/choosing-right-toys-for-right-age
În acest articol folosim unelte de marketing afiliat. Asta înseamnă că dacă dai click pe link-urile din articol care duc către site-uri din exterior și plasezi o comandă acolo, noi vom obține un mic comision ca urmare a acestei tranzacții. Pe tine nu te costă nimic, iar pe noi ne ajuți să ne ducem mai departe acest proiect.
Ne poți lăsa un comentariu