Cred că toți părinții au diverse frici legate de copiii lor. Printre ale mele se numără mușcăturile de insecte în general și de căpușe în particular. Așa am ajuns să cercetez în detaliu ce soluții există pentru a proteja copiii de căpușe.

M-a interesat în mod special să identific produse cât mai naturale ce pot fi folosite în siguranță pentru protecția copiilor și bebelușilor de la vârste cât mai mici. Pentru a avea o imagine cât mai clară asupra subiectului, mi-am îndreptat atenția în două direcții:

  • Recomandări de produse direct de la utilizatori – pe care le-am strâns din mai multe surse online și offline – forumuri, grupuri din social media, comentarii lăsate de clienți la diverse produse, discuții cu prieteni părinți care deja folosesc diverse soluții repelente.
  • Verificări și validări medicale / din surse oficiale – am încercat să înțeleg mai bine cât de sigure sunt și cum funcționează produsele repelente. Pentru că pe piața locală subiectul nu mi s-a părut foarte bine documentat, am căutat informații la autoritățile din SUA unde aceste substanțe au fost studiate mai amănunțit.

Așadar, iată ce informații am aflat despre acest subiect. O să încep cu informațiile generale despre produsele repelente împotriva insectelor și daca și cum trebuie folosite pentru copii și voi continua cu câteva recomandări de produse anti căpușe selectate în urma review-urilor pe care le-am găsit.

Dacă sunteți interesați de informații mai detaliate, la finalul articolului puteți găsi informații suplimentare despre substanțele ce te pot proteja de căpușe iar în surse puteți găsi link-uri către autoritățile pe care le-am consultat.

De asemenea, căutând date despre produse repelente împotriva căpușelor am strâns și o mulțime de informații de despre căpușe în general, comportamentul preventiv și ce facem daca suntem totuși muscați de căpușe. Având în vedere că m-am documentat din surse și articole preponderant medicale mi s-a părut util să le prezint într-un material separat pentru cei interesați de mai multe detalii despre căpușe:

Ce faci dacă te mușcă o căpușă | Cum te protejezi de mușcătura de căpușă

Ce sunt substanțele repelente împotriva insectelor?

Substanțele repelente sunt folosite pentru a respinge țânțarii, căpușele, muștele și alte insecte care mușcă. Repelenții nu sunt meniți să omoare insectele, ci să le țină la distanță pentru a preveni mușcăturile și răspândirea bolilor. De asemenea, este important de reținut că aceștia resping insectele care mușcă (țânțarii, căpușele, puricii, gărgărițele și muștele care mușcă), dar nu și insectele care înțeapă precum albinele sau viespile. Există substanțe care acționează împotriva mai multor specii (ex: țânțari + căpușe).

Cât de eficiente sunt produsele anti căpușe?

Durata de protecție și eficacitatea repelenților variază în funcție de concentrație și substanța activă.

  • Substanțele chimice sunt mai eficiente decât cele derivate din substanțe naturale.
  • Repelenții cu concentrație mai mare de substanță activă vor proteja persoanele pentru mai mult timp, în timp ce produsele cu mai puțin de 10% dintr-un ingredient activ pot oferi protecție doar pentru perioade scurte de timp (1-2 ore).
  • Transpirația, contactul cu apa și frecarea de haine pot afecta durata de timp în care un repelent poate fi eficient.

Tipuri de produse împotriva căpuşelor

Produsele repelente (inclusiv cele ce pot proteja împotrivă mușcăturilor de căpușe) sunt de două feluri – pe bază de substanţe chimice sau cu componente derivate din substanțe naturale (pe bază de uleiuri esenţiale). Sunt, în principiu, disponibile sub formă de spray-uri, loțiuni, șervețele impregnate cu substanțe active, unguente, creme, roll-on-uri sau stick-uri și sunt eficiente doar în apropierea pielii pe care sunt aplicate.

Cum alegem o soluție împotriva căpușelor

Înainte de a alege un produs anti capușe trebuie să luați în considerare mai mulți factori:

  • Aveți nevoie de protecție împotriva țânțarilor, a căpușelor sau a ambelor?
  • Cât timp veți fi expus la ele? Asigurați-vă că folosiți un produs cu o durată de protecție care se potrivește activității pe care urmează să o desfășurați.
  • Ce vârstă au persoanele care urmează să folosească produsul

În funcție de răspuns vă puteți îndreptă către produse care protejează împotriva căpușelor sau căpușelor și țânțarilor, produse pe bază de uleiuri esențiale sau produse pe bază de substanțe chimice.

Cum utilizăm soluțiile anti căpușe pentru copii

Copiii pot fi mai predispuși să manipuleze greșit o sticlă sau să lingă pielea tratată, ceea ce le crește riscul de intoxicații sau reacții adverse. Înainte de a folosi orice produs pentru copii, verificați eticheta pentru a vedea dacă există o vârstă minimă de utilizare. De asemenea, este important să vă luați măsuri de precauție pentru a reduce contactul unui copil cu un repelent (de orice fel):

  • Citiți eticheta și respectați toate instrucțiunile și precauțiile.

  • Folosiți îmbrăcăminte sau plase de țânțari pentru a proteja copiii mai mici de două luni de insectele care înțeapă. Nu aplicați niciodată repelent de insecte la copii cu vârsta mai mică de 2 luni.

  • De preferat, alegeți produse sub formă de roll-on, loțiuni sau spray-uri nepresurizate.

  • Folosiți repelenți spray în zone deschise pentru a evita inhalarea lor. Evitați spray-urile în recipiente presurizate pentru a evita inhalarea produsului sau intrarea acestuia în ochi.

  • Evitați lumânările repelente care pot declanșa probleme de respirație atunci când sunt inhalați vaporii.
  • Pentru a aplica repelentul pe fața unui copil, pulverizați-l mai întâi pe mâini și frecați-l cu grijă pe față, aplicându-l ușor în jurul urechilor. Nu pulverizați niciodată repelent de insecte direct pe fața copilului dumneavoastră.

  • NU aplicați repelenți în jurul ochilor și gurii unui copil. De asemenea, nu aplicați repelenți pe mâinile copiilor, deoarece aceștia au tendința de a le băga în gură.
  • NU pulverizați repelent de insecte pe tăieturi, răni sau pe pielea iritată.
  • Spălați pielea copiilor cu apă și săpun pentru a îndepărta orice fel de repelent atunci când se întorc în casă și spălați-le hainele înainte de a le purta din nou.
  • Aplicați repelenți împotriva insectelor numai pe partea exterioară a hainelor copilului și pe pielea expusă – NU sub haine.
  • Folosiți doar atât de mult repelent cât să acopere hainele și pielea expusă a copilului dumneavoastră. Folosirea unei cantități mai mari nu face că repelentul să fie mai eficient.

  • Nu lăsați copiii să manipuleze sau să aplice niciun fel de soluție împotriva insectelor.
  • Nu țineți repelentele la îndemâna copiilor mici pentru a reduce riscul de înghițire neintenționată.

  • Nu folosiți produse care combină DEET cu protecție solară. Aceste produse pot supraexpune copilul la DEET, deoarece crema de protecție solară trebuie reaplicată des – la fiecare 2 ore în timp ce se află la soare și după ce înoată sau transpiră.

Recomandări produse – soluții anti căpușe pentru copii

Cum menționam la început, deoarece pe piață sunt o mulțime de produse anti căpușe (atât cu substanțe chimice cât și pe baza de uleiuri esențiale), înainte de a alege ce produs să cumpăr pentru Matei am căutat recenzii de produse direct de la utilizatori. Am consultat diverse forumuri, grupuri din social media, comentarii lăsate de clienți la diverse produse și am avut discuții cu prieteni părinți care deja folosesc diverse soluții repelente.

Iată ce produse au ajuns pe lista scurtă. Toate informațiile din descrierea produselor sunt preluate de pe etichetele lor sau de pe site-urile producătorilor. Pentru informații suplimentare despre produse (descriere, mod de utilizare, atenționări și precauții, instrucțiuni și recomandări de folosire) consultați etichetele si prospectele produselor.

Pediakid Bouclier Insect

  • protejează contra înțepăturilor de ţânțari și căpuşe.
  • pentru adulţi şi copii cu vârsta peste 3 luni
  • 8h de protecție efectiva de la aplicare.
  • testat de Institutul Cantacuzino

Total ingrediente active 31%: Apă de flori de lavandă, 30% uleiuri esențiale naturale 1% (portocală dulce, portocală amară, lavandă, citronella, camfor, litsea cubeba, mentă, palmarosa, geranium, manuka, kanuka, arbore de ceai)
Ingrediente: Apă, extract apos de flori de lavandă (Lavandula hybrida) 30% , lauril glucozid, polygliceril 2 dipoli hydroxystearat, glicerină, alcool benzilic, acid dehydroacetic. Ulei de portocală dulce (Citrus aurantium dulcis), citronella (Cymbopogon nardus) camfor (Cinnamomum camphora) palmarosa (Cymbopogon martini) geranium rose (Pelargonium graveolens), May Chang (Litsea cubeba) mentă (Menta arvensis) arbore de ceai (Melaleuca alternifolia), manuka (Leptospermum scoparium) kanuka (Kunzea ericoides), portocală amară (Citrus aurantium amara), hidroxid de sodiu, citral, citronellol, limonene, eugenol, farnesol, geraniol, linalool. 99% din ingredientele sunt de origine naturală, iar 30% provin din agricultura biologică

HelpicOn® Spray împotriva căpuşelor

  • protejează contra înțepăturilor de căpuşe (există și o variantă împotriva țânțarilor)
  • pentru adulţi şi copii cu vârsta peste 3 luni
  • protecţie: până la 4 ore
  • eficienţă testată şi confirmată de INCDMI Cantacuzino Nr. 2/19.04.2017

Ingrediente active: Ethyl butylacetylamino propionate, Nr. CE 257-835-0, Nr. CAS 52304-36-6., Geraniol Nr.CE 203-377-1, Nr. CAS 106-24-1.
Ingrediente: Aqua, Ethyl Butylacetylaminopropionate, Ethylhexyl Palmitate, Geraniol, Chamomilla Recutita Flower Extract, Sodium Acrylates Copolymer, Paraffinum Liquidum, PPG-1 Trideceth-6, Benzyl Alcohol, Alcohol, Phenoxyethanol, Lactic Acid, Sorbic Acid, Benzoic Acid, Dehydroacetic Acid

Parasites Spray repelent împotriva țânțarilor și a căpușelor / Roll-on repelent împotriva țânțarilor și căpușelor

  • protejează contra înțepăturilor de ţânțari și căpuşe.
  • pentru adulţi şi copii cu vârsta peste 3 luni
  • durata de eficienta a produsului este de 6 pana la 8 ore.
  • varianta de roll-on permite aplicarea direcționată și precisă a părților expuse ale corpului (gât, încheieturi, glezne)

Ingredient activ: Citrodiol® (CAS 1245629-80-4) in concentratie de 12,5% (125ml/L).
Ingrediente: Apa, Citriodiol®, Propilen glicol, Polisorbat 80, PEG-150 Distearat.

Gama Para Kito (alb cu portocaliu) – Spray Cu Ulei Uscat Hidratant Împotriva Țânțarilor și Căpușelor

  • protejează contra înțepăturilor de ţânțari și căpuşe.
  • potrivit pentru întreaga familie, inclusiv pentru femeile însărcinate și sugarii cu vârsta peste 6 luni.
  • protecție completă timp de 6 ore împotriva țânțarului tigru și 6 ore împotriva căpușelor.
  • testat de laboratoare independente

Substanța activă botanică repelentă Citrepel® (derivată din uleiul esențial de citronella java) 3.5% .
Ingrediente: Ulei de lămâie javaneză (Cymbopogon winterianus), fracționat, hidratat, ciclizat: 35 g/kg. Vitamina E + uleiuri vegetale organice (nucă de cocos, jojoba, migdale dulci). Conține 0% alcool. Tehnologia de formulare HydrActive-Complex, sporeste eficacitatea produselor optime si prelungite.

Gama Para Kito (verde) – Spray pentru o protecție puternică împotriva țânțarilor și căpușelor 70 ml/ Roll-on pentru o protecție puternică împotriva țânțarilor și căpușelor 20 ml

  • protejează contra înțepăturilor de ţânțari și căpuşe.
  • potrivit pentru întreaga familie, inclusiv pentru femeile însărcinate și sugarii cu vârsta peste 6 luni.
  • oferă protecție locală completă timp de 8 ore împotriva țânțarilor și 5 ore împotriva căpușelor.
  • testat de laboratoare independente

Substanța activă botanică repelentă Citrepel® (derivată din uleiul esențial de citronella java) – 26%
Toate Ingredientele: Produs biocid PT 19 Repelent PMD-Citrepel oil din CITRONELLA (Cymbopogon winterianus), hidratat, ciclizat: 260 g/kg. Geranyl acetate (105-87-3), 2-Ethoxy-4-(methoxymethyl) phenol (5595-79-9), α-methyl-1,3-benzodioxole-5-propionaldehyde (1205-17-0), 1-(1,2,3,4,5,6,7,8-octahydro-2,3,8,8-tetramethyl-2-naphthyl) ethan-1-one(54464-57-2), Hexyl salicylate(6259-76-3), 3,4-dihydro-2,5,7,8-tetramethyl-2-(4,8,12-trimethyltridecyl)- 2H-benzopyran-6-ol(10191-41-0).

Gama Para Kito (roșu) – Spray pentru o protecție extra puternică împotriva țânțarilor și căpușelor 75 ml/ Roll-on pentru protecție extra puternică împotriva țânțarilor și căpușelor 20 ml

  • protejează contra înțepăturilor de ţânțari și căpuşe.
  • NU este indicat pentru femeile gravide și copiii cu vârsta sub 36 de luni
  • protecție sporită timp de 10 ore, împotriva Aedes albopictus (țânțarul tigru, purtător al virusului dengue și zika), până la 6 ore împotriva Anopheles gambiae (purtător de malarie), 11 ore împotriva țânțarilor obișnuiți și 7 ore împotriva căpușelor
  • testat de laboratoare independente

Substanța activă botanică repelentă Citrepel® (derivată din uleiul esențial de citronella java) – 30% + uleiuri esențiale
Toate Ingredientele: Produs biocid PT 19 Repellent PMD- (Cymbopogon winterianus), fracționat, hidratat, ciclizat: 300 g/kg. Linalool, Citronellal, d-Limonen, 2-hidroxi -α,α, 4-trimetilciclohexanemetanol, ulei Combava Petigrain, dl-Citronellol, ulei Monarda, ulei esențial Ravintsara

În cazul în care ajungem totuși să fim mușcați de căpușe este important să le extragem cât mai repede. Ideal ar fi să ajungem la o cameră de gardă unde operațiunea să fie făcută de personalul medical. În situația în care știm că nu vom putea ajunge la spital în timp util, ar fi bine să avem la îndemână instrumentele necesare pentru extragerea căpușei. Pentru a minimaliza riscul de rupere și pe cel de eliminare de bacterii, în cursul scoaterii acesteia, ar putea fi utilă înghețarea căpușei. O căpușă înghetată brusc este rigidă ca un spin înfipt în piele, va fi mai ușor de scos și nu va elimina salivă cu bacterii în piele.

Doctorul Mihai Craiu prezintă într-un video demonstrativ cum poate fi extrasă în siguranță o căpușă prin înghețare folosind dispozitivul Stop Tick (Pagina Facebook “Spitalul Virtual pentru Copii”).

Kit de indepartare capuse, Stop tick, Ceumed, 9 ml

Kitul de indepartare in siguranta a capuselor Stop Tick, este un dispozitiv medical conceput pentru indepartarea capuselor la oameni si animale. Datorita tehnologiei sale unice de inghetare rapida, acesta opreste descarcarea salivei infectioasa a parazitilor si previne de asemenea, zdrobirea corpului biciului, reducand in mod semnificativ riscul de transmitere a agentilor patogeni in timpul procedurii de indepartare.

Vezi preț pe emag.ro
Vezi preț pe helpnet.ro

Informații suplimentare produse repelente

Cum acționează repelentele de insecte?

Țânțarii și căpușele sunt atrași de mirosurile pielii și de dioxidul de carbon pe care îl expirăm. De asemenea, ele folosesc căldura, mișcarea și indicii vizuale pentru a găsi o posibilă gazdă. Repelenții afectează simțurile unei insecte, cum ar fi mirosul și gustul, pentru a o împiedica să găsească o gazdă umană sau animală.

Pot fi folosite în același timp produsele repelentelor și cremele de protecție solară?

Atunci când un repelent este aplicat pe piele, aproximativ 3-19% poate fi absorbit în organism. Amestecarea unui repelent de insecte cu o cremă de protecție solară poate afecta modul în care pielea absoarbe ambele produse iar folosirea ambelor poate crește absorbția repelentului prin piele.

CDC NU recomandă produsele care au atât protecție solară, cât și un repelent de insecte.

  • Multe produse repelente acționează timp de mai multe ore.
  • Este posibil să fie necesară utilizarea mai des a protecției solare decât a unui repelent.
  • Prin urmare, este posibil că produsele combinate să nu fie folosite atât de des pe cât ar trebui pentru protecția solară.

Dacă decideți să le folosiți pe amândouă, CDC recomandă să aplicați mai întâi crema de protecție solară, să o lăsați să se usuce și apoi să aplicați un repelent pentru insecte peste crema de protecție solară.

Produse cu substanță activă DEET – informații suplimentare

DEET este aprobat de EPA (Agenția pentru Protecția Mediului din SUA) că fiind un repelent de insecte sigur și eficient. Concentrația de DEET dintr-un produs indică durata de timp în care produsul vă fi eficient – o concentrație mai mare acționează pentru o perioadă mai lungă de timp.

  • De exemplu, 10% DEET oferă protecție timp de aproximativ 2 or iar 30% DEET protejează timp de aproximativ 5 ore.
  • Concentrațiile mai mari de 50% DEET nu oferă protecție suplimentară. Puteți alege cea mai mică concentrație pentru a asigura protecție pentru o parte din timpul petrecut afară. De exemplu, dacă intenționați să stați afară timp de o oră, puteți alege 10% DEET.

Atunci când sunt folosite la copii, repelenții trebuie să conțină mai mult de 30% DEET. Produsele care conțin DEET nu ar trebui să fie dăunătoare dacă părinții urmează instrucțiunile de pe etichetă pentru a utiliza produsul. Produsele cu DEET pot provoca erupții cutanate, în special atunci când sunt utilizate concentrații mari, dar aceste reacții sunt rare.

Produse cu substanță activă Permetrin – informații suplimentare

Permetrinul nu este un repelent pentru insecte ci un insecticid ce ucide insectele la contact. Substanța este uneori folosită pentru tratarea țesăturilor.

Nu aplicați Permetrin pe piele ca repelent.

Substanța acționează prin contact, ceea ce înseamnă că o insectă trebuie să atingă articolul tratat pentru a fi rănită sau ucisă. Expunerea la Permetrin în timp ce se poartă haine tratate este scăzută deoarece doar o cantitate foarte mică de produs poate fi transferată pe piele din țesătura tratată. În plus, absorbția cutanată a acestei substanțe este scăzută.

  • Nu aplicați Permetrinul pe haine în timp ce acestea sunt purtate.
  • Tratați doar hainele, plasele sau echipamentele cu produse care au instrucțiuni specifice pentru tratarea țesăturilor.
  • Nu tratați excesiv țesăturile. Utilizați concentrația corectă pentru tratament. Lăsați articolele tratate să se usuce bine după tratament înainte de a le manipula sau purta.

Produse cu substanță activă Picardin – informații suplimentare

Picaridin este un compus sintetic făcut pentru a semăna cu compusul natural piperina, care se găsește în grupul de plante care sunt folosite pentru a produce piper negru. Picaridinul este utilizat pe scară largă ca repelent de insecte în Europa și Australia și SUA.

Picaridin poate fi utilizată pe pielea umană sau pe îmbrăcăminte pentru a respinge țânțarii, muștele care mușcă, căpușele, puricii.

Are eficiență asemănătoare cu DEET dar toxicitate mai redusă find o substanță considerată practic netoxică dacă este inhalată. Nu se recomandă copiilor mai mici de 2 ani. Academia Americană de Pediatrie recomandă utilizarea concentrațiilor de 5-10%.

Produse cu substanță activă PMD – informații suplimentare

PMD / OLE sau p-menthane, 3,8-diol este echivalentul sintetic al uleiului de lemon-eucalipt.

În ciuda faptului că au denumiri similare, OLE este un produs diferit de uleiul esențial de eucalipt de lămâie. Eucaliptul de lămâie este uleiul esențial care este distilat din frunzele arborelui de eucalipt de lămâie.  OLE este un extract din frunzele arborelui de eucalipt de lămâie  îmbogățit pentru un ingredient activ numit para-menthane-3,8-diol (PMD). PMD poate fi, de asemenea, fabricat chimic într-un laborator.

Uleiul de lemon – eucalipt sau varianta sintetică PMD oferă protecție asemănătoare cu DEET. Nu se recomandă copiilor mai mici de 3 ani.

Posibile reacții adverse la substanțele împotriva insectelor

Pot fi folosite produsele împotriva insectelor (inclusiv cele anti căpușe) în timpul sarcinii sau alăptării?

Potrivit CDC, repelenții înregistrați de EPA pot fi utilizați în timpul sarcinii și alăptării. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a enumerat DEET că fiind “compatibil cu alăptarea” atunci când este utilizat conform instrucțiunilor.

  • DEET: Nu au fost observate efecte nocive la mamele sau la copiii acestora care au aplicat în mod regulat produse DEET în timpul celui de-al doilea și al treilea trimestru de sarcină.
  • Picaridin: Nu s-au constatat efecte asupra sarcinilor sau a fetușilor în studiile efectuate atunci când animalele au fost hrănite sau li s-a tratat pielea cu picaridină concentrată înainte sau în timpul sarcinii.
  • IR3535: Studiile de hrănire multiple arată că IR3535 concentrat are o toxicitate scăzută pentru dezvoltare și reproducere. Există unele dovezi de pierdere a sarcinii legate de doză la animalele hrănite cu doze mari în timpul sarcinii.
  • Ulei de eucalipt de lămâie: S-au observat doar ușoare modificări în ceea ce privește creșterea în greutate în timpul sarcinii la șobolanii cărora li s-au pus pe piele doze mari din acest ingredient. Nu au existat efecte asupra dezvoltării fetale.

În acest articol folosim unelte de marketing afiliat. Asta înseamnă că dacă dai click pe link-urile din articol care duc către site-uri din exterior și plasezi o comandă acolo, noi vom obține un mic comision ca urmare a acestei tranzacții. Pe tine nu te costă nimic, iar pe noi ne ajuți să ne ducem mai departe acest proiect.