Dacă lista cu necesarul mamei după naștere (când ajunge acasă) nu este chiar atât de lungă, cu lista de cumpărături pentru nou născut situația stă un pic diferit. De menționat că nu tot ce vei găsi pe această lista este absolut necesar. Unele lucruri sunt extrem de utile și importante, unele cel mai probabil că iți vor ușura viața, altele pot fi considerate mofturi. La finalul zilei, fiecare părinte decide ce are nevoie și ce include pe propria listă în funcție de posibilități, stil de viață, spațiul disponibil, etc. De exemplu, mie mi-ar fi plăcut să avem o masă de înfășat însă din lipsă de spațiu (Matei doarme cu noi în cameră) m-am descurcat fară ea și l-am schimbat direct pe patul nostru folosindu-mă de o aleză.
Pentru a avea o listă orientativă cât mai completă voi menționa mai jos toate produsele pe care le-am trecut pe lista noastră, inclusiv cele pe care nu le-am avut dar pe care mi le-am dorit sau despre care am aflat mai târziu de la alte prietene mămici și le-am inclus în lista mea inițială fără să mai investesc în ele. Pentru a fi mai ușor de urmărit, am împărtit lista în mai multe secțiuni precum camera bebelușului, băița bebelușului, igiena și îngrijire zilnică a bebelușului, transport, etc.
Așadar, iată cum arată lista de cumpărături cu necesarul pentru nou născut
# Camera Bebelușului
Pătuț bebeluș
Există o mulțime de tipuri și modele de pătuțuri pentru nou născuți și bebeluși – pătuțuri clasice cu grilaj din lemn, cu sau fără laterale culisante și spații de depozitare, patuțuri pliabile, pătuțuri co-sleeper, etc. Fiecare părinte decide în funcție de buget și de spațiul disponibil. Ideal ar fi ca suportul saltelei să fie reglabil pe minim două niveluri pe care le vei ajusta în funcție de vârsta bebelușului. Noi ne-am dorit o investiție pe termen lung și am ales un pătuț din lemn, cu ladă de depozitare și laterale culisante. Avem de asemenea și un pătuț pliabil pe care îl folosim atât în călătorii cât și acasă pentru a dormi în altă cameră. În plus, merge pus și în spatii mai înguste iar când bebe e mai mare poate fi folosit și în loc de țarc. Nu am ales o variantă de pătuț co-sleeper (care se pune în prelungirea patului părinților) pentru că din câte am citit pot fi folosite pentru perioade mai scurte de timp (maxim 2 ani) motiv pentru care am decis că nu merită neapărat investiția și am ales un pătuț clasic.
Baby Nest
Coșulețul pentru bebeluși mi se pare una dintre cele mai versatile și utile achiziții pe care le-am făcut. Este portabil și poate fi folosit cu succes oriunde vrei să îl pui pe bebe. Noi l-am ținut în el de fiecare dată când nu era la el în pătuț pentru că oferă delimitarea necesară pentru a crea un spatiu sigur și confortabil fie că dormea în alta cameră, plecam în vizită sau îl puneam lângă mine în pat.
Organizator modular pătuț bebeluș
Ocupă un loc fruntaș în categoria celor mai utile investiții pe care le-am făcut. Se prinde pe o laterală a pătuțului și e format din mai multe buzunare de diferite dimensiuni pentru a ține lucrurile în ordine și la îndemână. Se pot depozita scutece, creme, hăinuțe, jucării sau alte lucruri din casă.
Monitor video bebeluși (baby monitor)
La fel ca și în cazul baby nest-ului, este una dintre cele mai utile achiziții pe care le-am făcut. Atât acasă cât și în vacante sau în vizite la bunici și prieteni ne-a permis mobilitatea necesară și să stăm fără griji că nu îl auzim atunci când Matei dormea în altă cameră. Cât despre model, depinde de buget și ce vă doriți – există modele care au și cameră și receptor sau modele care au doar cameră și pot fi instalate pe orice tabletă sau telefon mobil, variante cu display color sau alb-negru și diverse funcții suplimentare precum vedere nocturna cu infrarosu, comunicare bidirectionala, monitorizare temperatura, white noise și cântecele, etc
Fotoliu Balansoar / Leagăn / Hamac Bebelusi
Nouă ni s-a părut tare util pentru că Matei a stat cu placere în el. Aici depinde de fiecare bebeluș, dacă îi place, dacă stă, cât stă, etc. Există o mulțime de variate disponibile; al nostru (primit cadou) avea melodii și funcție de vibrații însă daca ar fi să aleg acum unul aș investi într-o variantă electrică cu funcție de balansare.
Lampă de veghe
Extrem de utilă noaptea când e nevoie să îl schimbi sau să îl hrănești pe bebe. De ce? Păi, pe întuneric corpul secretă hormoni de creştere de aceea e foarte important ca bebeluşul să nu fie expus la prea multă lumină pe timpul nopții; în plus, în felul asta va învăța și care e diferenţa dintre zi şi noapte.
Termometru cameră cu hidrometru
Util pentru a monitoriza temperatura și umiditatea din camera în care stă bebelușul. Umiditatea trebuie să fie de 40%-60% iar temperatura recomandată în jur de 22-24 de grade pentru a-i menţine temperatura corpului optimă şi pentru a nu îi crea disconfort (stare de somnolenţă, sete sau foame excesivă).
Cântar bebeluș
La început (primele ~3 luni) va fi util pentru a monitoriza evoluția celui mic însă pe termen lung nu mi s-a părut o investiție foarte practică. Noi am avut însă nu aș mai cumpăra unul acum. Mai degrabă investești într-un cântar smart pentru adulți cu funcție de măsurare bebe (întăi te cântărești tu după care te cântărești cu bebe în brațe). E mult mai util pentru că și memorează greutatea celui mic.
Vezi și ce ar trebui sa pui în geanta pentru maternitate pentru tine: Lista Bagaj Maternitate (I) – lucrurile necesare mamei
Ne poți lăsa un comentariu