Creșterea în copilărie este un marker important al sănătății și dezvoltării generale. O creștere modificată poate fi un indicator al unor probleme de sănătate sau de dezvoltare. Evaluarea constantă a creșterii este una dintre cele mai simple modalități de a confirma sănătatea și nutriția copiilor.
Pe de altă parte, copiii cresc în ritmul lor propriu. Mari, mici, înalți, scunzi, – există o gamă largă de “forme și dimensiuni” considerate sănătoase în rândul copiilor în aceiași măsură. Genetica, sexul, nutriția, activitatea fizică, problemele de sănătate, mediul înconjurător și hormonii, toate joacă un rol în înălțimea și greutatea unui copil. Și multe dintre aceste lucruri pot varia foarte mult de la o familie la alta.
Așadar, cum își dau seama medicii dacă măsurile de înălțime și greutate ale copiilor sunt “sănătoase”? Dacă se dezvoltă pe drumul cel bun? Dacă există probleme medicale care afectează creșterea?
Medicii folosesc grafice (diagrame) de creștere pentru a răspunde la aceste întrebări.
Pentru informații suplimentare despre dezvoltarea fizică a copiilor puteți consulta și
- articolul despre Creșterea și dezvoltarea fizică a copiilor – Generalități, ce conține detalii despre ce este normal când ne referim la creșterea unui bebeluș sau copil, particularitățile creșterii fizice, puseurile de creștere, cum influenteaza cresterea alimentatia, detalii generale despre lungimea/înălțimea copiilor, greutatea copiilor – cum evoluează de la naștere la maturitate, circumferința capului, erupția dentară, cum pot ajuta părinții pentru a susține creșterea copilului lor
- calculatoarele pentru copii din secțiunea Calculatoare, cu ajutorul cărora puteti evalua creșterea bebelușilor și copiilor și calcula diverse percentile pentru greutate, înalțime, circumferința craniană, etc
Sumar:
Ce sunt graficele de creștere? De ce folosesc medicii diagramele de creștere?
Cine stabilește graficele / diagramele de creștere?
Cum se analizează graficele de creștere – Sisteme de evaluare a creșterii copilului
***Ce sunt Percentilele
***Care este percentila ideală pentru copilul meu?
***Ce este Scorul Z
Alegerea graficului de creștere pentru evaluarea dezvoltării fizice a copiilor
Tipuri de grafice de creștere (în funcție de conținut)
Ce ar putea semnala o problemă de creștere? Ce ar trebui să fac dacă cred că există o problemă?
Înălțime și greutate bebeluși și copii – tabele și grafice
***Repere orientative de dezvoltare fizică – greutate, înălțime, circumferință craniană – a copiilor din Romania (0-18 ani)
******Tabel Dezvoltare Fizică Fete (0-18 ani) – valori medii în România
******Tabel Dezvoltare Fizică Băieți (0-18 ani) – valori medii în România
Ce sunt graficele de creștere? De ce folosesc medicii diagramele de creștere?
Graficele / diagramele de creștere arată “dezvoltarea unei populații de referință și sunt utilizate pentru evaluarea indivizilor și a grupurilor de copii”. Cu alte cuvinte, diagramele de creștere arată cum cresc copiii în comparație cu alți copii de aceeași vârstă și sex. De asemenea, ele arată modelul de creștere a înălțimii și greutății copiilor de-a lungul timpului și dacă aceștia cresc proporțional.
- Seria de măsurători ale creșterii copilului reprezentate pe o diagramă de creștere sunt folosite pentru a identifica și de a evalua tendința de creștere și dezvoltare a copilului.
- Masuratorile unice sau sporadice pot arata doar talia sau greutatea unui copil în raport cu ceilalti de aceeași vârstă/sex , nu și modul în care crește.
Să spunem că un copil a crescut după același tipar până la vârsta de 2 ani, apoi a început brusc să crească mult mai încet decât alți copii. Acest lucru ar putea însemna că există o problemă de sănătate. Medicii ar putea observa acest lucru uitându-se la o diagramă de creștere.
Cine stabilește graficele / diagramele de creștere?
Preocuparea de a pune la îndemâna profesioniștilor din sănătate un sistem de referințe la care să se raporteze evaluarea creșterii și dezvoltării copilului, exista de multe decenii. Diagramele de creștere pentru copii au fost emise de-a lungul timpului de mai multe foruri medicale internaționale precum OMS (Organizația Mondială a Sănătății), CDC (Centrul de Control al Bolilor din Statele Unite ale Americii), IOTF (World Obesity Federation), precum și diverse organizații de sănătate din diferite țări.
- NCHS (1977) – primele referințe pentru aprecierea creșterii și dezvoltării copiilor au fost realizate de către Centrul Național SUA pentru Statistica Sanitara (NCHS) și au fost utilizate de la sfârșitul anilor 1970, la inceputul anilor 2000.
- CDC (2000) – în anul 2000, Centers for Disease Control, Atlanta (CDC) a produs un set revizuit de curbe de creștere de referință (http://www.cdc.gov/growthcharts). Acestea s-au bazat pe date mai recente decât NCHS. Populația utilizată pentru a genera aceste diagrame a fost considerată ca fiind rasial și etnic diversă, cu un eșantion reprezentativ mai bun al populației din SUA decât pentru diagramele NHCS (1977). Au fost dezvoltate curbele suplimentare de creștere pe baza indicelui de masă corporală (IMC) și pentru a evalua greutatea pentru înălțime. Criticile aduse graficelor de creștere CDC sunt că majoritatea copiilor din eșantionul de referință au fost hrăniți predominant cu lapte formulă. În ciuda acestor limitări, diagramele CDC au fost preluate în multe țări ale lumii, inclusiv în medii profesionale din România.
- Organizația Mondială a Sănătății (OMS 2006) – Standarde de creștere pentru 0 – 5 ani – În 2006, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a lansat un nou set de standarde de creștere și diagrame, pe baza datelor din studiul multicentric de referință a creșterii (MGRS). OMS recomandă aplicarea acestor standarde pentru toți copiii din întreaga lume, indiferent de etnie, statut socio-economic și tipul de alimentație. OMS descriu aceste referințe ca un standard întrucât arată cum ar trebui să crească copiii; acestea stabilesc alăptarea ca “normă”, iar copilul alăptat, ca standard pentru măsurarea creșterii sănătoase. Sugarii alăptați exclusiv au o creștere cu o rată diferită de cea a curbelor de referință ale CDC. Punerea în comun a datelor din șapte studii longitudinale de creștere pentru sugari au confirmat faptul că sugarii alăptați timp de cel puțin 12 luni, au crescut mai rapid în primele 2 luni și mai puțin rapid de la 3 la 12 luni. În 2011, peste 140 de țări (inclusiv SUA) utilizau deja standardele OMS de creștere din 200666.
- OMS (2007) – setul de referință pentru creștere și dezvoltare la copii și adolescenți (5-18 ani) Diagramele de creștere pentru copiii peste 5 ani au fost lansate la mijlocul anului 2007. OMS denumește graficele pentru copii și tineri (5-19 ani) ca referințe de creștere (spre deosebire de cele pentru 0-5 ani care sunt definite ca standarde de creștere).
Pentru evaluarea creșterii copiilor din Europa, ESPGHAN (Societatea Europeană de Gastroenterologie, Hepatologie și Nutriție Pediatrică) recomandă folosirea curbelor de creștere emise de OMS în 2006 și 2007.
- În România, există de asemenea disponibile o serie de date despre dezvoltarea fizică a copiilor de la noi din țară (înălţime, greutate, perimetru cranian şi toracic). Acestea sunt considerate valori de referinţă naţională și sunt stabilite pe baza măsurătorilor efectuate din 7 în 7 ani în întreaga ţară de către Institutul de Sănătate Publică Bucureşti. Ultimul pachet de date a fost publicat în 2021 într-un ordin comun emis de Ministerul Educației și Ministerul Sănătății (nr.438/4621 din 2021), și cuprinde valorile de referința pentru fete și băieți, de la naștere la 18 ani.
Așadar, chiar dacă creşterea fiecărui copil este individuală, ea poate fi evaluată utilizând curbele de creştere.
Vezi calendarul puseurilor de creștere în infograficul despre
Infografic 0-2 ani – Salturi Mentale ***Puseuri de creștere***Regresii ale somnului
# Cum se analizează graficele de creștere – Sisteme de evaluare a creșterii copilului
Există două sisteme principale prin prin care un copil sau un grup de copii pot fi comparați cu populația de referință – scoruri Z (deviații standard) sau percentile.
## Ce sunt Percentilele
Percentilele sunt cei mai utilizați indicatori pentru monitorizarea dezvoltării fizice a copiilor și sunt reprezentate pe graficele de creștere prin acele linii curbe standard afișate pe grafic. Percentilele arată unde se află un copil în comparație cu alți copii de aceiași vârstă și indică un procent de populație de referință pentru indicatorul evaluat.
Valorile percentilelor folosite pe graficele de creștere dezvoltate de OMS sunt de la P3 la P97 (3, 10, 25, 50, 75, 90, 97) și se interpretează
- Dezvoltare corectă – greutate și înălțime cuprinse între P10 și P97
- Dezvoltare netipică – masa corporală (greutatea) și talia (înălțimea) sunt situate între P3-P10 și mai sus de P97 sau acești 2 parametri diferă unul de altul cu 2 intervale
- Dezvoltare patologică – masa corpului si / sau talia se situeaza mai jos de P3 sau aceti parametri sunt la o distanță mai mare de 2 culoare centilice
Atunci când medicii trasează greutatea și înălțimea unui copil pe grafic, ei văd pe ce linie de percentila se află aceste măsurători:
- Cu cât numărul percentilei este mai mare, cu atât mai mare este un copil în comparație cu alți copii de aceeași vârstă și sex, fie că este vorba de înălțime sau greutate.
- Cu cât numărul percentila este mai mic, cu atât mai mic este copilul.
- De exemplu, dacă greutatea unui băiețel de 4 ani este în percentila 10, înseamnă că 10% dintre băieții de acea vârstă cântăresc mai puțin decât el și 90% dintre băieții de acea vârstă cântăresc mai mult.
Faptul că se află într-o percentila mare sau mică nu înseamnă neapărat că un copil este mai sănătos sau că are o problemă de creștere sau de greutate. Să spunem că băiatul de 4 ani care se află în percentila 10 pentru greutate se află, de asemenea, în percentila 10 pentru înălțime. Așadar, 10% dintre copii sunt mai scunzi și cântăresc mai puțin decât el, iar majoritatea copiilor – 90% – sunt mai înalți și cântăresc mai mult. Asta arată doar că este mai mic decât media, ceea ce de obicei nu înseamnă că există o problemă. Dacă părinții și frații săi sunt, de asemenea, mai mici decât media și dacă există și alte semne că este sănătos și se dezvoltă bine, medicii vor decide probabil că nu există niciun motiv de îngrijorare.
## Care este percentila ideală pentru copilul meu?
Nu există un număr ideal. Copiii sănătoși sunt de toate formele și mărimile, iar un copil care se află în percentila 5 poate fi la fel de sănătos ca un copil care se află în percentila 95.
În mod ideal, fiecare copil va urma același tipar de creștere în timp, crescând în înălțime și luând în greutate în același ritm, înălțimea și greutatea fiind proporționale între ele. Acest lucru înseamnă că, de obicei, un copil rămâne pe o anumită linie de percentila pe curba de creștere. Deci, dacă băiatul nostru de 4 ani aflat pe linia percentilei 10 a fost întotdeauna pe acea linie, el continuă să crească după modelul său, ceea ce este un semn bun.
## Ce este Scorul Z
Scorul Z este un alt sistem de clasificare bazat pe deviații standard și exprimă valorile parametrilor (înălțime, greutate) ca o serie de abateri standard sau (scoruri Z) inferioare sau superioare mediei de referință.
Scorul Z = (Greutatea sau înălțimea subiectului – Valoarea mediană de referință)/ Deviația standard (DS) în populația de referință
Intersectarea liniilor scorului Z, pe graficul de creștere:
- Mediana (0) arată normalitatea și scorurile Z (liniile de la -3 la +3) arată abaterile în plus sau în minus.
- Cu cât ne îndepărtăm de mediană, cu atât probabilitatea unei probleme de creștere este mai mare.
- Creștere normală și armonioasă în timp este așteptat să se mențină în același culoar dintre liniile Z.
- Curbele care intersectează două sau mai multe linii ale scorului-Z indică un posibil risc.
- Curbele copiilor cu creștere și dezvoltare normală, nu depășesc liniile -2 și +2 ale scorului Z.
Scorul Z are o legătură directă cu percentilele în sensul în care pentru fiecare scor-z corespunde o percentilă și vice versa.
- percentila 1 echivalează cu – 3DS
- percentila 3 cu – 2DS
- percentila 16 cu – 1 DS
- percentila 84 cu +1DS
- percentila 97 cu +2DS
- percentila 99 cu +3DS.
OMS a dezvoltat grafice de creștere pentru ambii indicatori. Indici de înălțime și greutate, conform referințelor naționale sunt dezvoltati dupa deviații standard (Scor Z)
# Alegerea graficului de creștere pentru evaluarea dezvoltării fizice a copiilor
Alegerea graficului de creștere diferă în funcție de genul și vârsta copilului.
- Fetele și băieții sunt măsurați pe diagrame de creștere diferite, deoarece cresc după modele diferite și în ritmuri diferite.
- De asemenea, în funcție de vârstă, se folosesc seturi diferite de diagrame. De asemenea, diagrame speciale de creștere pot fi folosite pentru copiii cu anumite afecțiuni, cum ar fi sindromul Down, sau care s-au născut devreme.
- La toate vârstele, evaluarea creșterii se face cunoscând precis vârsta copilului în ani și luni. Dacă vârsta este mai mare de un an, se va adăuga numărul de luni împlinite de la ultima aniversare. Dacă vârsta copilului este mai mică de un an se va calcula numărul de săptămâni (în primele 3 luni) sau luni (de la 3-11 luni) încheiate de la naștere.
# Tipuri de grafice de creștere (în funcție de conținut)
Până la vârsta de 36 de luni a bebelușilor, medicii măsoară greutatea (raportată la vârstă și la lungime / înălțime), lungimea și circumferința capului (distanța în jurul celei mai mari părți a capului). În cazul copiilor mai mari, medicii măsoară greutatea, înălțimea și indicele de masă corporală (IMC).
- Talia (Lungimea/ Înălțimea) în funcție de vârstă – Este un indicator al creșterii staturale utilizat de la 0 la 18 ani . Arată creșterea unui copil în lungime (0-23 luni) / înălțime (+24 luni) raportat la vârsta sa
- Circumferința craniană în funcție de vârstă – Această valoare se înregistrează de obicei până la vârsta de 36 de luni. La bebeluși, circumferința capului poate oferi indicii despre dezvoltarea creierului. Dacă capul unui bebeluș este mai mare sau mai mic decât al majorității celorlalți copii sau dacă capul nu mai crește sau crește prea repede, poate însemna că există o problemă. De exemplu, un cap neobișnuit de mare poate fi un semn de hidrocefalie, o acumulare de lichid în interiorul creierului. Un cap mai mic decât media poate fi un semn că creierul nu se dezvoltă corespunzător sau a încetat să mai crească.
- Greutate în funcție de vârstă – Este un indicator utilizat în special la copiii sub 5 ani. Modificările sale denotă în special deficite nutiționale. Nu se folosește singur pentru identificarea supragreutății (trebuie coroborat cu talia).
- Greutate raportată la talie (Lungime /Înălțime) – Este indicatorul care reflect greutatea în funcție de înălțimea copilului. Acest grafic este folosit pentru a aprecia statusul nutrițional al copiilor până la 2 ani, fiind în prezent unanim adoptat chiar și în SUA – unde, pentru această grupă de vârstă, înlocuiește percentilele dezvoltate de CDC la nivel național. Variația crescătoare a acestuia indică o tendință la exces ponderal/obezitate. De asemenea, certifică subnutriția – ca rezultat al unei boli acute /sau lipsei de hrană, tradusă prin pierdere importantă în greutate.
- Indice de masă corporală pentru vârstă – Indicele de masă corporală (IMC sau BMI) reprezintă raportul între greutate și pătratul taliei, stabilind corelația între țesutul adipos subcutanat și cantitatea totală de grăsime a corpului. Este cel mai util indicator în screening-ul obezității. IMC se corelează cu adipozitatea corporală; în pediatrie, IMC crescut este asociat cu riscul de obezitate viitoare și considerat ca având impact negativ asupra sănătății. Adipozitatea timpurie (de exemplu, între patru și șase ani) este asociată cu un risc crescut de obezitate mai târziu, la adult. Este un indicator ce poate fi folosit în evaluarea copiilor de la vârsta de 2 ani. Deși autorii anglo-saxoni recomandă utilizarea echivalentă a oricăruia dintre cei doi indicatori (Greutate pentru Talie sau IMC pentru vârstă), pentru evaluarea statusului nutrițional la copilul mic (2-5 ani), recomandarea OMS este de a se utiliza indicatorul Talie pe Greutate, la acestă categorie de vârstă.
Alți indici folosiți de medicii pediatri pentru evaluarea dezvoltării copulului sunt:
- Indice statural (IS) = talia actuală / talia ideală pentru vârstă;
- Indicele ponderal (IP) = greutatea actuală / greutatea ideală pentru vârstă ( reprezintă raportul între greutatea reală și greutatea ideală (greutatea unui copil de aceeași vârstă pe percentila 50 a curbei de creștere)
- Indicele nutriţional (IN) = greutatea actuală / greutatea vârstei pentru talie (reflectă mai fidel dezvoltarea copilului deoarece ia în considerare și înălțimea acestuia)
Ce ar putea semnala o problemă de creștere? Ce ar trebui să fac dacă cred că există o problemă?
Unii părinți își fac griji în legătură cu creșterea și dezvoltarea copilului lor. Așa că poate fi liniștitor să știți că majoritatea copiilor care sunt mai scunzi sau au o dezvoltare mai întârziată sunt totuși sănătoși și normali. Părinții mai scunzi tind să aibă copii mai scunzi, de exemplu, și nu toți copiii se dezvoltă în același ritm.
Este important de reținut că graficele de creștere nu sunt un instrument de diagnosticare, ci mai degrabă contribuie la formarea unei impresii clinice generale despre copilul măsurat. Medicii iau în considerare graficele de creștere împreună cu bunăstarea generală a copilului, mediul și fondul genetic. De exemplu:
- Îndeplinește copilul alte etape de dezvoltare?
- Există și alte semne că un copil nu este sănătos?
- Cât de înalți sau de grei sunt părinții și frații copilului? Copilul s-a născut prematur?
- Copilul a început pubertatea mai devreme sau mai târziu decât media?
Iată totuși și câteva modele diferite ale graficului de creștere ce pot semnala o problemă de sănătate, cum ar fi:
- Atunci când greutatea sau percentila de înălțime a unui copil se schimbă față de un tipar pe care l-a urmat până acum. De exemplu: Dacă înălțimea și greutatea au fost amândouă pe linia percentilei 60 până la vârsta de 5 ani, iar apoi înălțimea scade la percentila 30 la vârsta de 6 ani, acest lucru ar putea sugera o problemă de creștere, deoarece copilul nu-și urmează tiparul obișnuit de creștere. Dar schimbarea percentilelor nu înseamnă întotdeauna că există o problemă. Mulți copii pot prezenta modificări ale percentilelor de creștere în anumite momente ale dezvoltării, când este normal ca ratele de creștere să varieze mai mult de la un copil la altul. Acest lucru este deosebit de frecvent în timpul copilăriei și al pubertății.
- Atunci când copiii nu devin mai înalți în același ritm cu care iau în greutate. De exemplu: Dacă înălțimea unui băiat este în percentila 40 și greutatea sa este în percentila 85, aceasta înseamnă că este mai înalt decât 40% dintre copiii de vârsta lui, dar cântărește mai mult decât 85% dintre copiii de vârsta lui. Aceasta ar putea fi o problemă. Pe de altă parte, dacă se află în percentila 85 atât pentru înălțime, cât și pentru greutate și urmează acest tipar de-a lungul timpului, asta înseamnă de obicei că este un copil sănătos care este doar mai mare decât media.
Dacă aveți totuși îngrijorări și întrebări despre creșterea copilului – sau despre diagramele de creștere – discutați întotdeauna cu medicul dumneavoastră. Medicul vă poate examina copilul, vă poate pune întrebări despre istoricul familial și, dacă este necesar, poate comanda teste pentru a vedea dacă există o afecțiune medicală care afectează creșterea. Medicul poate verifica mai des creșterea copilului dumneavoastră sau vă poate trimite copilul la un endocrinolog pediatru (un medic care tratează tulburările de creștere).
# Înălțime și greutate bebeluși și copii – tabele și grafice
## Repere orientative de dezvoltare fizică – greutate, înălțime, circumferință craniană – a copiilor din Romania (0-18 ani)
Valori de referinţă naţională, stabilite pe baza măsurătorilor efectuate din 7 în 7 ani în întreaga ţară de către Institutul de Sănătate Publică Bucureşti.
### Tabel Dezvoltare Fizică Fete (0-18 ani) – valori medii în România
Greutate medie fete (kg) | Înaltime medie fete (cm) | Circumferință Craniană medie fete (cm) | |
nou născut | 3.23 | 50.33 | 33.47 |
1 luna | 4.15 | 53.93 | 36.7 |
2 luni | 4.99 | 56.77 | 37.81 |
3 luni | 5.61 | 58.95 | 38.96 |
4 luni | 6.2 | 61.24 | 40.3 |
5 luni | 6.72 | 63.24 | 41.17 |
6 luni | 7.27 | 65.58 | 42.04 |
7 luni | 7.72 | 66.61 | 42.55 |
8 luni | 8.11 | 68.26 | 43.35 |
9 luni | 8.47 | 69.95 | 43.88 |
10 luni | 8.86 | 70.93 | 44.35 |
11 luni | 9.24 | 72.55 | 44.77 |
12 luni | 9.52 | 73.72 | 44.93 |
15 luni | 10.19 | 76.33 | 45.9 |
18 luni | 10.9 | 79.6 | 46.66 |
21 luni | 11.49 | 82.1 | 47.06 |
24 luni | 12.09 | 84.5 | 47.47 |
27 luni | 12.39 | 86.04 | 47.62 |
30 luni | 13.11 | 88.91 | 48.14 |
33 luni | 13.52 | 91.44 | 48.41 |
36 luni | 13.91 | 92.95 | 48.72 |
4 ani | 15.99 | 101.79 | 49.66 |
5 ani | 18.14 | 109 | 50.29 |
6 ani | 20.38 | 115.84 | 50.99 |
7 ani | 22.91 | 121.55 | 51.5 |
8 ani | 26 | 127.46 | 51.68 |
9 ani | 28.82 | 132.5 | 52.15 |
10 ani | 32.26 | 138.17 | 52.59 |
11 ani | 35.49 | 143.72 | 53.19 |
12 ani | 40.13 | 150.51 | 53.38 |
13 ani | 45.46 | 156.12 | 53.86 |
14 ani | 49.23 | 159.49 | 54.13 |
15 ani | 52.15 | 162.29 | 54.47 |
16 ani | 53.35 | 163.18 | 54.65 |
17 ani | 54.55 | 164.04 | 54.85 |
18 ani | 54.46 | 164.12 | 54.86 |
### Tabel Dezvoltare Fizică Băieți (0-18 ani) – valori medii în România
Greutate medie baieți (kg) | Înălțime medie băieți (cm) | Circumferință Craniană medie băieți (cm) | |
n.n | 3.35 | 50.99 | 33.88 |
1 luna | 4.19 | 54.29 | 36.76 |
2 luni | 5.16 | 57.08 | 38.43 |
3 luni | 5.82 | 59.86 | 39.8 |
4 luni | 6.7 | 62.89 | 41.19 |
5 luni | 7.21 | 64.92 | 42.02 |
6 luni | 7.72 | 66.9 | 42.94 |
7 luni | 8.15 | 68.24 | 43.49 |
8 luni | 8.58 | 69.79 | 44 |
9 luni | 8.98 | 71.77 | 44.91 |
10 luni | 9.29 | 72.24 | 45.07 |
11 luni | 9.63 | 73.44 | 45.58 |
12 luni | 9.88 | 74.88 | 45.72 |
15 luni | 10.67 | 77.29 | 46.71 |
18 luni | 11.3 | 80.53 | 47.5 |
21 luni | 12.05 | 83.57 | 47.88 |
24 luni | 12.47 | 85.24 | 48.27 |
27 luni | 12.82 | 86.96 | 48.48 |
30 luni | 13.43 | 90.02 | 49.05 |
33 luni | 13.81 | 91.95 | 49.22 |
36 luni | 14.26 | 93.42 | 49.35 |
4 ani | 16.39 | 102.57 | 50.47 |
5 ani | 18.52 | 109.32 | 51.05 |
6 ani | 21.12 | 116.65 | 51.74 |
7 ani | 23.35 | 121.94 | 52.19 |
8 ani | 26.55 | 127.74 | 52.29 |
9 ani | 29.61 | 133.35 | 52.76 |
10 ani | 32.94 | 138.32 | 53.15 |
11 ani | 35.75 | 142.77 | 53.54 |
12 ani | 39.46 | 148.64 | 53.78 |
13 ani | 44.72 | 155.25 | 54.13 |
14 ani | 50.44 | 162.63 | 54.68 |
15 ani | 55.95 | 169.19 | 55.45 |
16 ani | 61.13 | 173.93 | 56.05 |
17 ani | 64.32 | 175.86 | 56.8 |
18 ani | 66.36 | 177.41 | 56.85 |
- CREȘTEREA, DEZVOLTAREA ȘI EVALUAREA DEZVOLTĂRII FIZICE LA COPII – Conf. universitar., dr.șt.med. GALINA GORBUNOV, Prelegere studenți 2020
- CREŞTEREA ŞI DEZVOLTAREA COPILULUI, Curs pregătit de conf. univ., Departamentul de Pediatrie, Ala Donos
- Monitorizarea dezvoltării copilului 0-4 ani, Carmen Dumitrache
- GHID DE PREVENȚIE, Vol 6, Probleme de nutriție, creștere și dezvoltare la copil: alimentația 0-2 ani, tulburările de creștere și dezvoltare, Programul RO19 “Inițiative în sănătatea publică” Proiectul RO19.04 “Intervenții la mai multe niveluri pentru prevenția bolilor netransmisibile (BNT) asociate stilului de viață în România”
- Copilul nostru: Ghid pentru părinţi/UNICEF Moldova, Univ. de Stat de Medicină şi Farmacie „N. Testimiţanu“, Min. Sănătăţii al rep. Moldova, …; colab.: Viorica Berdaga, Lilia Ţurcan, Svetlana Ştefaneţ,
- PEDIATRIE-PUERICULTURĂ – CURS PENTRU STUDENŢI – ANUL V, PROF.UNIV.DR. D. BULUCEA
- https://www.who.int/tools/child-growth-standards/standards
- https://lege5.ro/Gratuit/gi4dgnzq/examenul-dezvoltarii-fizice-metodologie?dp=giytanjzhaytk
- https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocumentAfis/245945
- https://www.la-pediatru.ro/info/graficele-de-crestere
- https://www.pediatrucluj.ro/2020/01/17/cresterea-si-dezvoltarea-generalitati/
- https://americanpregnancy.org/healthy-pregnancy/first-year-of-life/newborn-weight-gain/
- https://www.rch.org.au/childgrowth/
- https://www.msdmanuals.com/home/children-s-health-issues/growth-and-development/physical-growth-of-infants-and-children
- https://kidshealth.org/en/parents/childs-growth.html
- https://kidshealth.org/en/parents/growth-charts.html
- https://www.hse.ie/eng/health/child/growthmonitoring/
- https://www.healthline.com/health/baby/baby-growth-spurts#tips
- https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/22070-growth-spurts
- https://www.childhealth-explanation.com/growthspurt.html
- https://www.cdc.gov/growthcharts/who_charts.htm
- https://www.rcpch.ac.uk/resources/uk-who-growth-charts-0-4-years (photo)
În acest articol folosim unelte de marketing afiliat. Asta înseamnă că dacă dai click pe link-urile din articol care duc către site-uri din exterior și plasezi o comandă acolo, noi vom obține un mic comision ca urmare a acestei tranzacții. Pe tine nu te costă nimic, iar pe noi ne ajuți să ne ducem mai departe acest proiect.
Ne poți lăsa un comentariu