Vremea mai caldă înseamnă mai multe șanse pentru copii de a ieși să se joace, să facă drumeții și să se bucure de aerul curat cu familia și prietenii. Vremea mai caldă înseamnă, de asemenea, posibile mușcături de insecte.

Așa cum menționam în articolul despre soluții anti căpușe pe care le putem folosi pentru a proteja copiii, printre temerile mele când vine vorba de siguranța lui Matei se numără mușcăturile de insecte în general și de căpușe în particular. Așa am ajuns să cercetez în detaliu acest subiect.

Așadar, iată ce informații am aflat despre

  • cum ne protejăm de căpușe și cum putem preveni mușcăturile lor
  • ce faci dacă totuși te mușcă o căpușă.

Pentru cei interesați de mai multe detalii, în partea a doua a articolului puteți găsi informații suplimentare despre căpușe – ce sunt căpușele, unde trăiesc căpușele, de ce sunt periculoase, ce boli pot provoca, cum ne dăm seama că am fost muscați de căpușe, etc.

Daca te interesează mai multe detalii despre produsele anti-căpușe și recomandările de produse repelente pentru copii poți găsi informații detaliate în articolul dedicat:

Produse și soluții naturale anti căpușe pentru copii

Măsuri de protecţie împotriva căpuşelor. Cum prevenim mușcătura de căpușă?

Măsurile generale de prevenire constau în evitarea, pe cât posibil, a zonelor de risc și luarea unor masuri de prevenție în timpul plimbărilor prin natură, vegetație mare (chiar și în parcuri sau zone verzi din orașe sau propria noastră grădină):

  • purtarea de haine deschise la culoare, pe care să se vadă uşor căpuşele, bluze cu mâneci lungi, strânse pe încheietura mâinii, pantaloni lungi şi strânşi pe gleznă şi peste care se trag şosetele, iar pantofii să acopere zona respectivă a piciorului în totalitate.

  • purtarea mănușilor atunci când lucrați în gradină și în locuri în care pot să apară căpușe.

  • folosirea unui produs repelent (precum spray-urile speciale anti-căpușe) care poate fi pulverizat atât pe piele cât și pe haine. Astfel de spray-uri se găsesc în farmacii dar trebuie folosite conform instrucțiunilor de pe ambalaj sau sfaturilor medicului.
  • este important că după fiecare plimbare în medii unde există căpușe să ne verificăm cât de repede și foarte atent corpul pentru prezența căpușelor mai ales că, înainte de a se hrăni, mare parte din căpușe sunt extrem de mici (cât o gămălie de ac) deci aproape imposibil de detectat.

  • la copii, căpușele se fixează cel mai frecvent în cap, de aceea părinții trebuie să verifice mai ales aceste zone.

  • la animalele de companie prevenirea infestaţiilor cu căpuşe şi, implicit, a bolilor transmise de căpuşe, se face prin folosirea de produse cu acţiune pe termen lung, la recomandarea şi sub controlul medicului veterinar specialist.

  • alte măsuri pe care le putem lua pentru a reduce riscul de a fi mușcați de căpușe, mai ales dacă locuim la casă și avem curte, este să menținem mereu vegetația tunsă cât de scurt. Căpușelor Ixodes ricinus nu le plac razele solare directe și preferă umbra și umezeala.

Ce faci dacă te mușcă o căpușă? Cum îndepărtezi o căpușă?

Atunci când mușcă, căpușa se atașează strâns de piele de aceea îndepărtarea acesteia necesită mare atenție și trebuie extrasă de o persoană calificată, cu o tehnică adecvată. Mișcările nepotrivite de răsucire sau smulgere ar putea crește riscul de boală Lyme (Borellioză). Doctorul va folosi o pensetă specială pentru a extrage căpușa, va dezinfecta zona și va prescrie anumite medicamente pentru prevenirea complicațiilor.

În cazul în care nu poți ajunge totuși la medic și vrei să scoți căpușa acasă, trebuie știut că:

  • Căpușele se scot folosind o pensă fină, cu care se prinde zona bucală a acesteia, chiar de la baza fixării pe piele, printr-o mișcare de tracțiune fină, în direcția opusă pielii.
  • NU trebuie nici un fel de rotație în jurul propriei axe, nici în sens orar, nici în sens antiorar.
  • După îndepărtarea capușei se vă face o toaletă riguroasă a zonei.

În cazul în care dorim să minimalizăm riscul de rupere și pe cel de eliminare de bacterii prin saliva căpușei, în cursul scoaterii acesteia, ar putea fi utilă inghețarea căpușei. O capușă înghetată brusc este rigidă ca un spin înfipt în piele, va fi mai ușor de scos și nu va elimina salivă cu bacterii în piele.

Doctorul Mihai Craiu prezintă într-un video demonstrativ cum poate fi extrasă în siguranță o căpușă prin înghețare folosind dispozitivul Stop Tick (Pagina Facebook “Spitalul Virtual pentru Copii”)

Kit de indepartare capuse, Stop tick, Ceumed, 9 ml

Kitul de indepartare in siguranta a capuselor Stop Tick, este un dispozitiv medical conceput pentru indepartarea capuselor la oameni si animale. Datorita tehnologiei sale unice de inghetare rapida, acesta opreste descarcarea salivei infectioasa a parazitilor si previne de asemenea, zdrobirea corpului biciului, reducand in mod semnificativ riscul de transmitere a agentilor patogeni in timpul procedurii de indepartare.

Vezi preț pe emag.ro
Vezi preț pe helpnet.ro

Ce sunt și cum arată căpușele?

Căpuşele sunt organisme mici, parazite, înrudite cu păianjenii și scorpionii (clasa arahnidelor), ce se hrănesc cu sângele gazdelor (paraziţi hematofagi).

În funcție de stadiul de dezvoltare, dimensiunile lor pot varia de la gămălia unui bold, 1-2mm, până la 10mm. Cu cât se hrănesc mai mult cu atât cresc în dimensiuni. Culoarea căpușelor poate varia de la grena-roșu la maro și negru. Căpușele nu zboară și nu sar. Ele se atașează de corpul omului sau al animalului prin atingere.

Unde trăiesc căpușele?

Căpușele trăiesc în iarbă, arbuști, păduri, preferând zonele cu vegetație bogată și iarbă înaltă, pajișți, dar și parcuri și grădini în orașe. Majoritatea se găsesc pe tegumentele mamiferelor sau în blana lor, pe pielea pasărilor sau, mai rar, a reptilelor (ectoparaziți) şi populează o singură gazdă timp de câteva zile, dacă nu sunt îndepărtate. Perioada cu cel mai mare risc este primăvara spre vară, atunci când apar în zonele cu iarbă înalta, în locurile umbroase, parcuri și grădini, iar durata medie de viață a unei căpușe este de doi ani.

capusa

Tipuri de căpușe

În lume există aproximativ 900 de specii de căpușe iar în România au fost identificate până în prezent 27 de specii de căpușe, cea mai frecventă fiind Ixodes Ricinus, aceasta specie de căpușa fiind și cea care poate transmite boli infecțioase periculoase. Alte specii pot de asemenea ataca omul, dar mai rar. Iar altele sunt importante la animale domestice.

  • De exemplu, Dermacentor Reticulatus transmite o boală gravă la câini, babesioza.
  • Căpușele din genurile Hyalomma sau Rhipicephalus sunt importante la ierbivore domestice (vaci, oi, capre, cai),
  • iar Rhipicephalus Sanguineus este o căpușă importantă a câinelui cam peste tot în lume.

Căpușele au trei stadii de dezvoltare, pe lângă cel de ouă, care sunt depuse de femele mereu undeva în natură. Cel mai mic stadiu este cel de larvă, care e abia vizibil, urmat de cel de nimfă (destul de mic și el) și apoi de adulți (masculi și femele). Fiecare stadiu se hrănește o singură dată, iar femela, după ce depune ouăle, moare.

Ce boli pot transmite căpușele?

Pe lângă acţiunea directă, căpuşele sunt vectori (transmiţători) ai unor agenţi patogeni care produc boli atât la om, cât şi la animale. Nu toate căpușele sunt infestate, astfel că multe căpușe nu transmit nicio boală. Altele însă, prin mușcătură lor, sunt factori de risc în transmiterea unor boli precum:

    • Babesioza – are simptome asemănătoare răcelii – febra, dureri musculare, senzație de oboseala; se tratează cu antibiotice; nu exista vaccin împotrivă bolii
    • Boala Lyme sau borelioza – Aceasta este cea mai cunoscută boală pe care o pot transmite căpușele fiind supranumită și boala “cu 1000 de fețe” deoarece simptomele ei mimează pe cele ale altor boli, afectând întregul organism. Cele mai importante simptome sunt febra, durerile de cap, erupție la nivelul pielii (se răspândește în decurs de câteva zile). Tratamentul se face cu antibiotic timp de câteva săptămâni. Netratată, infecția poate afecta inima, articulațiile și sistemul nervos; nu există vaccin împotrivă bolii
    • Encefalita de căpușa (TBE) – Această boală nu are un tratament (tratamentul este unul suportiv pentru reducerea simptomelor și prevenirea deshidratării). Cu toate acestea, mortalitatea este mică, dar cei care dezvoltă boala rămân cu o afectare neurologică. Simptomele importante sunt febra, durerile de cap, amețelile, dureri ale articulațiilor, dar și simptome neurologice; este cea mai importantă arboviroza în Europa afectând Suedia, Polonia, Centrul Europei (Cehia, Slovacia, Austria, Elveția, Slovenia, Bavaria, Ungaria) și tarile fostei Uniuni Sovietice. Există un vaccin care protejează de această boală care se numește FSME-IMMUN, (un tip pentru adulți și altul pentru copii) și pe care este bine să-l faci dacă vei călători într-o zonă endemică.
    • Febra hemoragică de Crimeea – Congo – Această boală debutează după 1-9 zile de la înțepătură. Tratamentul este adresat simptomelor, dar mortalitatea este foarte mare, aproximativ 30%. Este foarte important că atunci când vizitezi o zonă endemică să-ți iei toate măsurile de precauție. Boala se manifestă prin febră mare, amețeală, sensibilitate la intensitatea luminii, dureri abdominale, stări de greață.

Cum stiu că am fost mușcat de o căpușă? Cum recunoști mușcătura de căpușă?

Muşcăturile căpușelor sunt adesea nedureroase deoarece saliva lor conține un anestezic natural. De aceea, având în vedere că prezenţa lor nu este simţită, o astfel de mușcătură poate trece nesesizată pană la momentul apariției simptomelor!

De cele mai multe ori, datorită faptului că o căpușă poate rămâne atașată de gazdă până la zece zile, acestea sunt observate. Căpușele preferă zonele calde și umede de pe corp iar odată ce ajung pe gazdă migrează de obicei către zona inghinală, axile, satele genunchilor și păr. Când ajunge în aceste locuri, căpușa își introduce capul sub piele și începe să se hrănească cu sânge. Căpușele rămân atașate de piele până când se vor desprinde singure de pielea gazda după ce s-au hrănit suficient, însă în acest interval de timp, exista un risc mare să fi transmis deja boli infecțioase.

Care sunt semnele și simptomele mușcăturii de căpușă?

Majoritatea afecţiunilor pe care căpuşele le pot determina în organismul uman au că principale semne şi simptome manifestări asemănătoare gripei. Simptomele pot debuta încă din prima zi de la muşcatură până la 3 săptămâni. Uneori, simptomele sunt însoţite de apariţia unor pete.

Așadar, fii atent la:

    • Apariția unei erupții sub forma unui inel roșu denivelat în jurul unei erupții roșii care se extinde și care seamănă cu un ochi de taur (boala Lyme)
    • Puncte roșii pe glezne și la încheieturi (febra Rocky Mountain)
    • Simptome asemănătoare gripei: febră, durere de cap, oboseală, vărsături, dureri de mușchi și de genunchi

Dacă ai unele dintre manifestările de mai sus și suspectezi că ai fost mușcat de o căpușă este necesar să te adresezi medicului infecționist, care te vă evalua și vă prescrie analizele pe care trebuie să le faci și tratamentul corespunzător.

Când trebuie să ceri neapărat ajutor medical în urma mușcăturilor de căpușe

Mergi neapărat la un consult dacă:

  • Căpușa este în piele de mai mult de 24 de ore
  • Parte din căpușa rămâne în piele după ce s-a încercat extragerea ei
  • Apare o erupție de orice tip (în special o erupție de tip ochi de bou sau puncte roșii pe glezne și încheieturi)
  • Zona cu mușcătura pare infectată (este roșie, caldă, dureroasă, umflată sau cu puroi)
  • Apar simptome precum febra, durerea de cap, oboseala, gatul sau spatele înțepenit, durerea de mușchi sau articulații

În acest articol folosim unelte de marketing afiliat. Asta înseamnă că dacă dai click pe link-urile din articol care duc către site-uri din exterior și plasezi o comandă acolo, noi vom obține un comision ca urmare a acestei tranzacții. Pe tine nu te costă nimic, iar pe noi ne ajuți să ne ducem mai departe acest proiect.