Unele dintre cele mai frecvente întrebări pe care le aud părinții din momentul în care apare un nou-născut sunt legate de creșterea copilului “câte kilograme a avut la naștere”, “dar centimetri?”, “cât a luat în greutate”, “cum crește copilul”, etc.

Dar cum poate ști un părinte dacă copilul său ia în greutate într-un ritm sănătos sau dacă se dezvoltă armonios? Există câteva linii directoare generale pe care părinții le pot lua în considerare pentru a supraveghea progresul copilului lor. Iată în continuare câteva informații utile despre creșterea și dezvoltarea fizică a copiilor.

Pentru informații suplimentare despre evaluarea greutății sau înălțimii copiilor puteți consulta și

  • articolul despre graficele de creștere, ce conține detalii despre percentile și cum pot fi folosite curbele de creștere în evaluarea dezvoltării copiilor și tabele cu greutatea și înălțimea bebelușilor și a copiilor în funcție de vârstă (furnizate OMS)
  • calculatoarele pentru copii din secțiunea Calculatoare, cu ajutorul cărora puteti evalua creșterea bebelușilor și copiilor și calcula diverse percentile pentru greutate, înalțime, circumferința craniană, etc

# Ce este creșterea / dezvoltarea fizică a copilului? Ce este normal când ne referim la creșterea unui bebeluș sau copil?

Creșterea fizică se referă la creșterea în lungime / înălțime și greutate, precum și la alte modificări corporale care se produc pe măsură ce copiii se maturizează, precum creșterea părului, apariția dinților sau maturizarea sexuală din perioada pubertății. Toate acestea fac parte din procesul de creștere al omului. De la naștere până la vârsta de 1 – 2 ani, copiii cresc rapid. După această creștere rapidă a sugarului și a copilului mic, creșterea încetinește și este relativ constantă în timpul anilor preșcolari și școlari, până la perioada de creștere accelerată a adolescenței.

Există mai multe clasificări pe grupe de vârstă. Una dintre cele mai răspândite în rândul specialiștilor (atunci când se referă la creșterea copiilor) este cea care identifică atât perioada de creștere intrauterină, cât și cea extrauterină, astfel:

Creșterea și dezvoltarea intrauterină – Creșterea începe în viața intrauterină. De la greutatea de 0,32 ngr a zigotului uman se ajunge la greutatea medie a individului adult de 70 kg . Creșterea totala este de 20 de miliarde de ori.

Creșterea și dezvoltarea extrauterină:

  • Prima copilărie, între naştere şi 2,6-3 ani, cu următoarele etape nou-născut (prima lună de viață), sugar sau bebeluș (primul an de viaţă), perioada antepreşcolară (între 1 an şi 2,6-3 ani).
  • A-II-a copilărie sau vârsta preşcolară, cuprinzând perioada de la terminarea apariţiei primei dentiţii (de lapte) şi până la apariţia primilor dinţi ai dentiţiei definitive, adică de la 2,6-3 ani la 6-7 ani.
  • A-III-a copilărie, sau vârsta şcolară, cu perioadele de şcolar mic, mijlociu, pubertate şi adolescenţă.

Copiii care încep să meargă au un fizic drăgălaș, cu burta ieșită în față și spatele curbat. De asemenea, ei pot părea destul de crăcănați. Până la vârsta de 3 ani, tonusul muscular crește și proporția de grăsime corporală scade, astfel încât corpul începe să pară mai suplu și mai musculos. Cei mai mulți copii sunt capabili din punct de vedere fizic să își controleze intestinele și vezica urinară în această perioadă.

## Particularitățile creșterii fizice – Puseurile de creștere

Totuși, niciun copil nu crește într-un ritm perfect constant pe toată această perioadă a copilăriei. Săptămâni sau luni de creștere ușor mai lentă alternează cu “puseuri de creștere” la majoritatea copiilor. Puseurile de creștere sunt perioade accelerate de creștere fizică. Este posibil să observi că bebelușul sau copilul tău pare să fi crescut peste noapte atunci când se întâmplă acest lucru. Puseurile sunt cel mai vizibile în primul an de viață și în jurul pubertății, ambele perioade fiind marcate de o creștere extraordinară într-un timp scurt.

  • În timpul primului an este posibil să vedeți perioade accelerate de creștere fizică (puseuri) în jurul următoarelor vârste: 7 – 10 zile, 3 săptămâni, 6 săptămâni, 3 – 4 luni, 6 luni, 9 luni.
  • Un puseu major de creștere are loc în momentul pubertății, de obicei între 8 și 13 ani la fete și între 10 și 15 ani la băieți. Pubertatea durează între 2 și 5 ani. Acest puseu de creștere este asociat cu dezvoltarea sexuală, care include apariția părului pubian și axilar, creșterea și dezvoltarea organelor sexuale și, la fete, începerea menstruației. În momentul în care fetele ajung la vârsta de 15 ani, iar băieții la 16 sau 17 ani, creșterea pubertății s-a încheiat pentru majoritatea dintre ei și vor fi ajuns la maturitate fizică.
  • De asemenea, s-a observant că copiii au tendința de a crește puțin mai repede primăvara decât în alte perioade ale anului.

Vezi calendarul puseurilor de creștere în infograficul despre

Infografic 0-2 ani – Salturi Mentale ***Puseuri de creștere***Regresii ale somnului

Diferite organe cresc în ritmuri diferite.

De exemplu, sistemul reproducător are un scurt puseu de creștere imediat după naștere, apoi se schimbă foarte puțin până chiar înainte de maturizarea sexuală (pubertate). În schimb, creierul crește aproape exclusiv în timpul primilor ani de viață. Rinichii funcționează la nivel de adult până la sfârșitul primului an.

## Cresterea si alimentatia – cum influenteaza cresterea alimentatia

Nevoile nutritive ale copilului corespund cu aceste schimbări în ritmurile de creștere. Un sugar are nevoie de mai multe calorii în raport cu mărimea decât are nevoie un copil de vârstă preșcolară sau școlară. Nevoile de nutrienți cresc din nou pe măsură ce un copil se apropie de adolescență.

Așadar, pe măsură ce creșterea încetinește, copiii au nevoie de mai puține calorii, iar părinții pot observa o scădere a apetitului. Copiii de doi ani pot avea obiceiuri alimentare foarte neregulate care uneori îi fac pe părinți să fie neliniștiți. Unii copii pot părea că nu mănâncă aproape nimic și totuși continuă să crească și să se dezvolte. De fapt, ei mănâncă de obicei puțin într-o zi și apoi se revanșează mâncând mai mult în ziua următoare.

#Parametrii dezvoltării fizice (indicii antropopetrici)

## Lungimea / înălțimea copiilor

Lungimea se măsoară la copiii prea mici pentru a sta în picioare.

Înălțimea se măsoară odată ce copilul poate sta în picioare.

  • Nou-născutul la termen are în medie 49-50 cm, cu limitele normale între 48-54 cm.
  • La vârsta de 1 an talia atinge 70-72 cm, deci se marește cu 20-27 cm (în medie 25 cm).
  • De la 1 la 2 ani talia se mărește cu 10-12 cm.
  • Între vârsta de 2 ani și începutul pubertății (9-11 ani la fete și 10-14 ani la băieți) are loc o creștere mai lentă, relativ constantă, cu 4-6 cm/an.
    • în jurul vârstei de 4 ani, copilul îşi dublează talia de la naştere, măsurând 103-104 cm;
    • iar la vârsta de 6 ani, când începe perioada şcolară, talia sa este de 114-115 cm.
  • Odată cu instalarea pubertății se constată din nou o creștere rapidă.
    • între 10 şi 13 ani, creşterea staturală este rapidă, sporul la băieţi fiind în jur de 15 cm iar la fete de 12 cm, ca apoi, după 13-14 ani, ritmul său să încetinească progresiv şi să se oprească o dată cu încheierea proceselor de maturizare osoasă şi sexuală, respectiv între 18-19 ani la fete şi 21-22 de ani la băieţi.

În general, lungimea la copiii născuți la termen normal crește cu aproximativ 30% până la 5 luni și > 50% până la 12 luni; copiii cresc aproximativ 25 cm în primul an, iar înălțimea la 5 ani este aproximativ dublă față de lungimea la naștere.

  • la majoritatea băieților, jumătate din înălțimea adultă este atinsă în jurul vârstei de 2 ani;
  • la majoritatea fetelor, înălțimea la 19 luni este de aproximativ jumătate din înălțimea adultă.

Rata de schimbare a înălțimii (viteza de creștere în înălțime) este o măsură mai sensibilă a creșterii decât măsurătorile înălțimii în funcție de timp. În general, sugarii și copiii sănătoși la termen cresc aproximativ 2,5 cm/lună între naștere și 6 luni, 1,3 cm/lună între 7 și 12 luni și aproximativ 7,6 cm/an între 12 luni și 10 ani.

  • Înainte de 12 luni, viteza de creștere în înălțime variază și se datorează în parte factorilor perinatali (de exemplu, prematuritatea).
  • După 12 luni, înălțimea este în mare parte determinată genetic, iar viteza de creștere a înălțimii rămâne aproape constantă până la pubertate; înălțimea unui copil în raport cu colegii tinde să rămână aceeași.

Unii copii mici pentru vârsta gestațională tind să fie mai scunzi pe tot parcursul vieții decât copiii a căror mărime este adecvată pentru vârsta lor gestațională.

În general, lungimea taliei la băieţi este mai mare, în medie cu 10-15 cm, decât a fetelor.

Creşterea în lungime nu impactează în mod egal toate segmentele corpului.

    • Raportul dintre lungimea capului şi talie se modifică continuu. Astfel, la naştere (la termen) este de l/4. La 2 ani capul reprezintă 1/5 din lungimea totală, 1/6 la 6 ani, l/7 la 12 ani şi 1/8 la vârsta adultă.
    • Extremitățile cresc mai repede decât trunchiul, ceea ce duce la o schimbare treptată a proporțiilor relative; raportul frunte-pubis / pubis-călcâi este de 1,7 la naștere, 1,5 la 12 luni, 1,2 la 5 ani și 1,0 după 7 ani.
    • De la naştere şi până după adolescenţă, creşterea diferenţiată a segmentelor corpului prezintă următoarele caracteristici: capul se măreşte aproximativ de 2 ori, trunchiul de 3 ori, membrele inferioare de 5 ori şi cele superioare de 4 ori. Creşterea în greutate este de peste 20 ori, cea în lungime de 3,5-3,7 ori.

## Greutatea copiilor – cum evoluează de la naștere la maturitate

Greutatea urmează un model similar.

  • La naștere, greutatea medie normală este de 3000-3500g.
    • Greutatea la naștere poate fi afectată de mulți factori, cum ar fi gestația la naștere ( dacă copilul s-a născut mai devreme sau mai târziu decât “la termen”), sexul bebelușului, sănătatea mamei în timpul sarcinii, constituția părinților, alimentația în timpul sarcinii, nașterea multiplă sau sănătatea bebelușului la naștere.
    • Bebelușii se pot naște în afara liniilor directoare medii și totuși să fie complet sănătoși.
  • Este de așteptat ca nou-născuții să piardă ceva greutate în primele 5-7 zile de viață.
    • O pierdere în greutate de 5% este considerată normală pentru un nou-născut hrănit cu formule. O pierdere de 7-10% este considerată normală pentru bebelușii hrăniți la sân.
    • Majoritatea bebelușilor ar trebui să recupereze această greutate pierdută până în zilele 10-14 de viață.
    • În cazul în care un bebeluș pierde o cantitate semnificativă de greutate, este bolnav sau este prematur, poate dura până la 3 săptămâni pentru a reveni la greutatea sa la naștere.
  • Apoi, aceștia iau în greutate între 14 și 28 g/zi până la 3 luni, apoi 4000 g între 3 și 12 luni, dublându-și greutatea la naștere la 5 luni, triplând-o la 12 luni și aproape cvadruplând-o la 2 ani. Rata medie lunară de creştere în primele 6 luni este de ~600 gr şi în următoarele 6 luni de ~500 gr. Sporul în greutate diminuă apoi, paralel cu vârsta, existând la pubertate, după perioada de salt al creşterii în lungime, o etapă de acumulare mai crescută a greutăţii, respectiv după 13-14 ani.
  • Între vârsta de 2 ani și pubertate, greutatea crește cu 2 kg/an.

## Circumferința capului (perimetrul cranian)

Circumferința capului se măsoară în mod obișnuit până la vârsta de 3 ani a copiilor. Circumferința capului este măsurarea în jurul celei mai mari zone a capului unui copil. Medicii plasează banda de măsură deasupra sprâncenelor și urechilor și în jurul cefei. Această măsurătoare este importantă deoarece dimensiunea capului reflectă dimensiunea creierului, iar această măsurătoare le permite medicilor să știe dacă creierul copilului crește într-un ritm normal. Perimetrul cranian prezintă o creştere foarte marcată în primul an de viaţă, respectiv de la 34-35 cm la naştere ajunge la 47 cm în jurul vârstei de 12 luni. Apoi creşterea sa este mai lentă, ajungând la vârsta de 5 ani în jur de 51-52 cm.

  • La naștere, creierul are 25% din dimensiunea sa viitoare de adult, iar circumferința capului este de aproximativ 35 de centimetri.
  • Până la vârsta de 1 an, creierul are 75% din dimensiunea sa de adult. La născuții la termen creșterea este cu 0,5 cm saptamanal în primele 2 luni, 1 cm lunar pâna la 6 luni și 0,5 cm lunar între 7 – 12 luni. La copii născuți prematur, creșterea perimetrului cranian este mai rapidă, cca 0,7-1 cm săptămânal în primele 2 luni.
  • La vârsta de 3 ani, creierul are 80% din dimensiunea sa de adult.
  • La vârsta de 7 ani, creierul are 90% din dimensiunea sa de adult.

O valoare a perimetrului cranian cu mai mult de 2 cm sub media caracteristică pentru vârstă se definește ca microcranie, iar o valoare cu mai mult de 2 cm peste media caracteristică pentru vârstă se definește ca macrocranie. Aceste abateri de la media caracteristică pentru vârstă sunt de cele mai multe ori stări patologice și necesită trimitere de urgență la pediatru neurolog.

## Erupția dentară

Momentul de erupție a dinților variază, în principal din motive ereditare. La naştere în mod excepţional pot exista 1-2 dinţi (dinţi congenitali).

  • Primul dinte apare la 6-7 luni, la unii copii mai târziu în afara oricărei cauze patologice. Ordinea apariţiei este însă la toţi copiii aceeaşi.
  • Cu toate acestea, erupția dinților poate fi întârziată și de tulburări precum rahitismul, hipopituitarismul, hipotiroidismul sau sindromul Down.

Dentiția temporară (de lapte) este formată din 20 de dinți. În medie, sugarii au 6 dinți până la vârsta de 12 luni, 12 dinți până la 18 luni, 16 dinți până la 2 ani și toți cei 20 de dinți de lapte (de lapte) până la 2 ani și jumătate.

  • incisivi mediani inferiori în număr de 2 apar între 6-8 luni;
  • incisivi mediani superiori (2) apar între 8-10 luni;
  • incisivi laterali (4) apar între 10-12 luni;
  • molarii I (4) apar între 18-24 1uni;
  • caninii (4) apar între 18-24 luni;
  • molari II (4) între 24-30 luni.

Odată cu sfârşitul dentiţiei temporare, se încheie şi perioada de copil mic (2,6-3 ani). Dinții de lapte sunt înlocuiți de dinții permanenți (32 dinți). Dinții permanenți tind să apară mai devreme la fete.

  • incisivi mediani (4) între 4-6 ani;
  • incisivi laterali (4) între 7-8 ani;
  • canini (4) între 9-13 ani;
  • premolari I (4) între 9-12 ani;
  • premolari II (4) între 10-14 ani;
  • molari I (4) între 6-7 ani;
  • molari II (4) între 10-14 ani;
  • molari III (4) între 16-25 ani.

Începutul erupţiei permanente, marchează începutul perioadei de copil şcolar (6-7 ani), când dinţii de lapte cad, de obicei, în aceeaşi ordine în care au apărut.

# Monitorizarea și evaluarea dezvoltării fizice – standardele / graficele de creștere

Creşterea fiecărui copil este individuală, dar poate fi evaluată utilizând curbele de creştere elaborate de diverse foruri medicale internaționale precum OMS (Organizația Mondială a Sănătății) sau CDC (Centrul de Control al Bolilor din Statele Unite ale Americii). Există curbe separate pentru greutate, circumferinţa capului, perimetrul cranian şi lungimea corpului.

Creșterea în copilărie este un marker important al sănătății și dezvoltării generale. O creștere modificată poate fi un indicator al unor probleme de sănătate sau de dezvoltare. Evaluarea constantă a creșterii este una dintre cele mai simple modalități de a confirma sănătatea și nutriția copiilor. Este important de reținut că graficele de creștere nu sunt un instrument de diagnosticare, ci mai degrabă contribuie la formarea unei impresii clinice generale despre copilul măsurat.

# Cum pot ajuta părinții – cum susții creșterea copilului tău?

Puteți face câteva lucruri pentru a vă ajuta copilul să crească și să se dezvolte normal. Pentru sănătatea și bunăstarea lor generală, copiii au nevoie de:

  • Suficientă odihnă: Tiparele de somn variază în funcție de vârstă și de fiecare copil în parte. Dar majoritatea copiilor au nevoie în medie de 10-12 ore de somn pe noapte. Somnul oferă corpului în creștere odihna de care are nevoie pentru a se dezvolta bine.
  • Alimentație bună: O dietă echilibrată, plină de vitamine și minerale esențiale, îi va ajuta pe copii să își atingă potențialul maxim de creștere.
  • Exerciții fizice regulate: Deoarece obezitatea este o problemă pentru mulți copii, părinții ar trebui să se asigure că copiii lor fac exerciții fizice în mod regulat. Bicicleta, drumețiile, sportul sau orice activitate plăcută care îi va motiva pe copii să se miște vor promova sănătatea și condiția fizică bună și îi vor ajuta să își mențină o greutate sănătoasă.

De asemenea, este foarte important să discutați cu copiii despre creștere

  • Copiii diferă în ceea ce privește creșterea și dezvoltarea în timpul copilăriei. Și ca și în cazul adulților, unii copii sunt mai înalți sau mai scunzi. În general, fetele ajung la pubertate mai devreme decât băieții, deși unele fete pot rămâne în urma colegilor lor în ceea ce privește dezvoltarea sânilor sau apariția primei menstruații. Toate acestea sunt, de obicei, normale.
  • Copiii au multe întrebări despre creștere, de la motivul pentru care le cad dinții până la subiecte dificile sau jenante precum dezvoltarea sânilor sau transpirația. Răspundeți sincer la întrebări și chiar începeți discuții despre creștere pentru a-i ajuta pe copii să înțeleagă numeroasele schimbări cu care se confruntă. Acest lucru îi va ajuta să accepte schimbările în mod pozitiv.

#Ce ar putea semnala o problemă de creștere? Ce ar trebui să fac dacă cred că există o problemă?

Unii părinți își fac griji în legătură cu creșterea și dezvoltarea copilului lor. Așa că poate fi liniștitor să știți că majoritatea copiilor care sunt mai scunzi sau au o dezvoltare mai întârziată sunt totuși sănătoși și normali. Părinții mai scunzi tind să aibă copii mai scunzi, de exemplu, și nu toți copiii se dezvoltă în același ritm.

De asemenea, este important de reținut că graficele de creștere nu sunt un instrument de diagnosticare, ci mai degrabă contribuie la formarea unei impresii clinice generale despre copilul măsurat. Medicii iau în considerare graficele de creștere împreună cu bunăstarea generală a copilului, mediul și fondul genetic. De exemplu:

  • Îndeplinește copilul alte etape de dezvoltare?
  • Există și alte semne că un copil nu este sănătos?
  • Cât de înalți sau de grei sunt părinții și frații copilului? Copilul s-a născut prematur?
  • Copilul a început pubertatea mai devreme sau mai târziu decât media?

Dacă aveți totuși îngrijorări și întrebări despre creșterea copilului – sau despre diagramele de creștere – discutați întotdeauna cu medicul dumneavoastră.

Medicul vă poate examina copilul, vă poate pune întrebări despre istoricul familial și, dacă este necesar, poate comanda teste pentru a vedea dacă există o afecțiune medicală care afectează creșterea. Medicul poate verifica mai des creșterea copilului dumneavoastră sau vă poate trimite copilul la un endocrinolog pediatru (un medic care tratează tulburările de creștere).

  1. CREȘTEREA, DEZVOLTAREA ȘI EVALUAREA DEZVOLTĂRII FIZICE LA COPII  – Conf. universitar., dr.șt.med. GALINA GORBUNOV, Prelegere studenți 2020
  2. CREŞTEREA ŞI DEZVOLTAREA COPILULUI, Curs pregătit de conf. univ., Departamentul de Pediatrie, Ala Donos
  3. Monitorizarea dezvoltării copilului 0-4 ani, Carmen Dumitrache
  4. GHID DE PREVENȚIE, Vol 6, Probleme de nutriție, creștere și dezvoltare la copil: alimentația 0-2 ani, tulburările de creștere și dezvoltare, Programul RO19 “Inițiative în sănătatea publică” Proiectul RO19.04 “Intervenții la mai multe niveluri pentru prevenția bolilor netransmisibile (BNT) asociate stilului de viață în România”
  5. Copilul nostru: Ghid pentru părinţi/UNICEF Moldova, Univ. de Stat de Medicină şi Farmacie „N. Testimiţanu“, Min. Sănătăţii al rep. Moldova, …; colab.: Viorica Berdaga, Lilia Ţurcan, Svetlana Ştefaneţ,
  6. PEDIATRIE-PUERICULTURĂ  – CURS PENTRU STUDENŢI – ANUL V, PROF.UNIV.DR. D. BULUCEA
  7. https://www.la-pediatru.ro/info/graficele-de-crestere
  8. https://www.pediatrucluj.ro/2020/01/17/cresterea-si-dezvoltarea-generalitati/
  9. https://americanpregnancy.org/healthy-pregnancy/first-year-of-life/newborn-weight-gain/
  10. https://www.rch.org.au/childgrowth/
  11. https://www.msdmanuals.com/home/children-s-health-issues/growth-and-development/physical-growth-of-infants-and-children
  12. https://kidshealth.org/en/parents/childs-growth.html
  13. https://kidshealth.org/en/parents/growth-charts.html
  14. https://www.hse.ie/eng/health/child/growthmonitoring/
  15. https://www.healthline.com/health/baby/baby-growth-spurts#tips
  16. https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/22070-growth-spurts
  17. https://www.childhealth-explanation.com/growthspurt.html
  18. https://www.cdc.gov/growthcharts/who_charts.htm

În acest articol folosim unelte de marketing afiliat. Asta înseamnă că dacă dai click pe link-urile din articol care duc către site-uri din exterior și plasezi o comandă acolo, noi vom obține un mic comision ca urmare a acestei tranzacții. Pe tine nu te costă nimic, iar pe noi ne ajuți să ne ducem mai departe acest proiect.